srijeda, 16. siječnja 2019.

Zašto nije dobro dugo koristiti žalfiju?

Aromatična, medonosna i ljekovita, žalfija (Salvia officinalis) jedna je od najstarijih medicinskih biljaka. U spisima je pominju svi antički ljekari, a u njenu ljekovitost i danas se mnogo vjeruje.

Ljekovite osobine imaju samo listovi bogati ugljenim hidratima, celulozom, taninima i proteinima. Osim ovih organskih jedinjenja, sadrže i mnogo željeza i kalcijuma, a bogati su i vitaminom A. Ipak, najvažniji ljekoviti sastojak ove biljke je njeno etarsko ulje.
Žalfija je nezaobilazan sastojak mnogobrojnih lijekova koji se upotrebljavaju za ispiranje usta i grla kad nastanu upale i afte, jer zbog dejstva tanina jača sluzokožu, dok etarsko ulje deluje antiseptično. Štaviše, do otkrića antibiotika žalfija se vijekovima koristila protiv upala grla i ždrijela i promuklosti, kao i za pripremanje čaja protiv znojenja kod tuberkuloze, jer smanjuje lučenje znojnih žlezda.

Osim toga, kadulja, kako je još nazivaju: djeluje protiv povišene temperature i groznice, uništava bakterije, dobar je antioksidant, sprečava grčeve u organima za varenje, pospešuje izlučivanje mokraće, blago pročišćava crijeva, djeluje na površinsko skupljanje tkiva, ublažava i spriječava upale.


U narodnoj medicini, žalfija se koristi i da ojača nerve, a pomaže i protiv svih vrsta prehlade i gripa. Upotrebljava se i za čišćenje krvi, protiv svih zapaljenja, od upale grla i unutrašnjih organa, do bešike i vaginalnih upala.

Žalfija olakšava tegobe oboljelima od reumatizma i antibiotik je širokog spektra dejstva. Travari tvrde da je efikasan lijek za čišćenje jetre, protiv bolesti bubrega i noćnog znojenja, a najčešće je preporučuju za održavanje zdravlja desni i zuba. Engleski travari koristili su je za stimulisanje koncentracije i bolje pamćenje, a smatraju i da doprinosi dugovječnosti.


I naučna istraživanja su potvrdila ljekovitost žalfije. Ljekari i farmaceuti je, kada se radi o unutrašnjoj upotrebi, preporučuju protiv blagih poremećaja varenja i za sprečavanje prekomjernog znojenja, a spolja protiv upala sluzokože usta i grla. Istraživanjima je, takođe, potvrđeno da žalfija utiče na smanjenje znojenja u menopauzi. Njeno estrogensko dejstvo može da doprinese regulaciji menstrualnog ciklusa, ublažava bolne menstruacije i smanjuje lučenje mlijeka dojiljama koje žele da prekinu dojenje.


Ipak, i pored svih ljekovitih osobina, žalfija se ne preporučuje trudnicama i pacijentima s epilepsijom, a dugotrajna upotreba bez nadzora ljekara ili farmaceuta može da izazove povećanu sklonost ka konvulzijama, to jest iznenadnim napadima snažnog nekontrolisanog grčenja mišića, često praćenog gubitkom svijesti.

Danas se, osim za liječenje, žalfija mnogo koristi u prehrambenoj, farmaceutskoj i kozmetičkoj industriji, ali i u kulinarstvu naročito za pripremanje pikantnih jela od mesa.

ČAJ

- 3 kašike žalfije
- 1/2 l vode
Proključalom vodom, uveče, prelijte listove žalfije i odmah dobro poklopite. Ujutru procijedite i tečnošću ispirajte usta i desni.

RECEPTI

Za bolje varenje
- 40 g žalfije
- 40 g listova belog sleza
- 10 g kamilice
- 10 g matičnjaka

S pola litra hladne vode prelijte tri kašike mješavine. Posle tri sata smjesu zagrevajte u poklopljenom sudu i kad provri na tihoj vatri kuhajte pet minuta. Sklonite s vatre i po čašicu mlakog čaja pijte tri-četiri puta dnevno, pola sata pre jela.

Protiv upale mokraćnih puteva

- 50 g žalfije
- 50 g listova breze
- 50 g listova medvjeđeg grožđa
- 50 g cvijeta belog sleza
- 50 g rastavića

S pola litra ključale vode prelijte tri kašike mješavine, odmah poklopite i ostavite da prenoći. Ujutro procijedite i čaj pijte tokom dana, gutljaj po gutljaj umjesto vode.

Večernje Novosti

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.