subota, 20. veljače 2016.

Kako pojacati imunitet?

Pitanje imuniteta jedno je od najvažnijih pitanja koja se danas postavljaju pred istraživače suočene sa sve većim brojem infektivnih bolesti. Ljudsko biće je prema svojoj strukturi i načinu funkcioniranja toliko kompleksno da vjerojatno ni u budućnosti neće biti riješene sve njegove tajne, usprkos tome što je i sam genetski kod uspješno protumačen.

Danas je već više nego jasno kako stres i naslijeđe najviše utječu na našu reakciju na uzročnike bolesti. U tom smislu nije dovoljno liječiti pojedine infekcije, već bi trebalo promatrati organizam kao cjelinu i provesti tzv. konstitucionalno liječenje.

Pojam imuniteta kod ljudi se često zloupotrebljava, a najčešće se koristi za označavanje sklonosti prema određenim bolestima. Zato je važno znati što je, zapravo, imunitet.
Organizam je stalno izložen napadačima kao što su bakterije, virusi, gljivice i paraziti. Imunitet je sposobnost organizma da se brani od ovih napadača. 

Imunitet je vrlo važna funkcija našeg organizma, a sam imunološki sustav može se podijeliti na dva dijela: (1) nespecifičan i (2) specifičan. 

Nespecifičan imunitet je naša stalna odbrana, uključuje kako tjelesne komponente (zdrava koža i sluznica), tako i čitav niz molekula u našim sekretima i stanica u krvi i tkivima. Ovo je ujedno “prva linija naše obrane”, koja ima zadaću spriječiti prodor napadača u naš organizam, a ako do prodora ipak dođe, ovaj dio imunološkog sustava prvi reagira. Tek ako se na ovaj način ne uspijemo odbraniti, aktivira se specifičan dio naše obrane. 
Zadatak specifične obrane je da se na najadekvatniji način obrani od specifičnog napadača. Također, bitan zadatak ovog specifičnog dijela je da “zapamti napadača” kako se ne bismo dva puta razboljeli od iste bolesti (ovo je ujedno osnova na kojoj su razvijena cjepiva).

Pored ove funkcije, imunološki sustav nadzire naš organizam i sprječava razvoj nezdravih stanica (kao što su maligne stanice) u našem organizmu.

Obrana organizma
Naše tijelo posjeduje impresivne obrambene trupe, kojima blokira, hvata i ubija strane organizme koje prepoznaje kao prijetnju, a njihovo će “pamćenje” spriječiti ponovljeni napad. Bez tog obrambenog sustava (poznatog kao imunološki sustav) većina bi se ljudi neprestano razboljevala od čitavog niza mikroorganizama koji prijete našem tijelu. Poput vojske u stalnoj pripravnosti, imunološki je sustav aktivan dan i noć, da bi nas očuvao od napada te odbio ili uništio napadače.
Imunološki se sustav sastoji od krvotoka, limfnog sustava i spleta malih organa kao što su tonzile, žlijezda timus i slezena. Obrana od bolesti osnovna je funkcija bijelih krvnih stanica (leukocita), a jedan od poslova navedene grupe organa je proizvodnja tih stanica.

Bijele krvne stanice proizvode tvari, koje brane tijelo od napada štetnih organizama, kao što su bakterije ili virusi. Ukoliko uljez (antigen) uspije probiti barijeru kože, kose ili tjelesnih tekućina, obrambene substance – neutrofili, bazofili, eozinofili i na kraju makrofagi – opkole i unište štetni organizam. Dio bijelih krvnih stanica putuje krvotokom da bi se suprotstavile zarazi, dok druge ostaju u limfnim “čvorovima” (žljezdama), koje se nalaze upodručju vrata, pazuha i prepona, gdje uništavaju one mikroorganizme koji su tamo dospjeli putem limfe. Upravo zbog te borbe između bijelih krvnih stanica i štetnih uljeza, limfni se čvorovi upale i oteknu; to se često može osjetiti ispod kože.

Tjelesne stanice koje budu zaražene luče cijeli niz kemijskih “glasnika” koji im pomažu u borbi protiv uljeza. Te kemikalije (citokini) – od kojih su najpoznatiji interleukin i interferon – šalju glasnike drugim stanicama, s porukom da se zaštite i da na taj način zaustave zarazu. Komplementi, koji također putuju krvotokom, kada je imunološka reakcija jednom pokrenuta, oblažu mikroba napadača i privlače makrofage koji će ga uništiti. Sljedeći obrambeni red su T-stanice i B-stanice, obje smještene u limfnom tkivu, tj. u slezeni i limfnim čvorovima.
T-stanice dijele se na “ubojice” (koje uništavaju mikrobe) i “pomagače” (koje stimuliraju stvaranje antitijela), “supresore ili prigušivače” (koje drže tu proizvodnju pod kontrolom) i stanice “pamćenja” (koje osiguravaju trenutnu reakciju ukoliko se vrati isti tip napadača). B-stanice proizvode antitijela, od kojih je svako odgovor na specifičan antigen. Ne štite one samo tijelo, već pamte i antigen ukoliko bi se u budućnosti ponovno pojavio i pokušao probiti istu obranu.

Zdrav organizam 
Zdrav organizam je prvenstveno organizam koji posjeduje zdravu genetsku osnovu, a uz to ima zdrave ostale organe i sustave, kao što su koža i sluznica, dobro je uhranjen i u dobroj kondiciji i samim time sposoban se dobro braniti. Ako govorimo o dobrom imunitetu, napomenut ćemo sve one mjere koje bi i inače trebalo poduzeti kako bi se utjecalo na zdravlje uopće. Samim time, zdrav život je preduvjet za dobar imunitet, a zdrav život predstavljaju: zdrava prehrana, dovoljna količina sna i odmora, adekvatne fizičke aktivnosti, higijena, adekvatni uvjeti života i rada, izbjegavanje rizičnog ponašanja.

Za razliku od dobrog imuniteta, postoje bolesti koje zovemo imunodeficijencija, što znači da neki dijelovi našeg imunološkog sustava ne funkcioniraju na odgovarajući način. Te bolesti možemo podijeliti na urođene i stečene. U najpoznatije bolesti stečene imunodeficijencije spada AIDS. U slučaju AIDS-a, organizam je izgubio sposobnost obrane i počinje obolijevati od infekcija koje u zdravom stanju ne bi predstavljale problem.
Teško je reći može li se na imunitet utjecati kratkoročnim unosom zdravih namirnica (iako je pojam zdravih namirnica nedovoljno definiran, a često zloupotrebljavan), jer u tom smislu još uvijek ne postoji dovoljno medicinskih istraživanja kako bi se izveo jedinstven zaključak. Ali, jedno je sigurno – zdrav život (zdrava prehrana, kvalitetan san, odgovarajuća rekreacija) predstavlja osnovu zdravlja organizma, čime on stječe i veću otpornost prema određenim bolestima.

Pripravci za jačanje organizma
Za liječenje opće slabosti, iznemoglosti i sličnih smetnji nastalih kao posljedica preležanih kroničnih, dugotrajnih bolesti stoljećima se u narodnoj i u znanstvenoj medicini koristi razno ljekovito bilje. Najviše se cijeni bilje opora okusa, tj. ono koje ima mnogo tanina.
Za popravljanje teka, pa prema tome i za jačanje, upotrebljava se mnogobrojno neotrovno gorko bilje. U znanstvenoj, a pogotovo u našoj narodnoj medicini, mnogo se cijeni domaće bilje koje sadrži osim tanina još i gorke i mirisne sastojke. Katkad se u toj bogatoj recepturi nađu i biljke koje istovremeno sadrže i neotrovne ljute tvari koje također popravljaju tek, jer draže organe za probavu i time pojačavaju lučenje pljuvačke, želučanog i drugih sokova bogatih raznim enzimima prijeko potrebnih za bržu i pravilnu probavu hrane.
Iako liječenje tim sredstvima za jačanje još nije dovoljno proučeno i znanstveno objašnjeno, ti se lijekovi ipak svagdje i svakodnevno koriste u nas i u inozemstvu. Njihova upotreba stoljećima ne prestaje. Naprotiv, u posljednim godinama sve više raste.

Domaće oporo i gorko bilje za jačanje koje se najviše upotrebljava bilo bi ovo: list i korijen koprive, troskot, lisac, živa trava, crni gavez, mrtva kopriva, petrovac, sporiš, podubica, trave-ive, štavelj, verbena, cikorija, žuti trn, hrastova kora, žir i šišarka, orahova ljuska, pupoljci i list, cvijet, list i plod raznih vrsta ruža i brusnica, list i plod kupine, maline, ribizle, šumske i pitome jagode, ogrozda, dunje, jabuke i mušmule, kora pitomog i divljeg kestena i johe, suručica, očajnica (marulja), drijenova kora i plod, trnjine, zečja stopa, trava od srdobolje, lubeničarka (krvara), srčenjak, steža, korijen i list borovnice i drugo oporo voće i bilje. Te se biljke pripremaju na razne načine, a najbolje ih je kiseliti desetak dana u starom crnom vinu. Pije se tri puta dnevno po jedna čašica pola sata prije jela.
Najčešće korištene domaće gorke i mirisne biljke za jačanje jesu: lincura, kičica (gorčica), gorka djetelina, trava-iva, podubica, sporiš, pelin, pupoljci crne topole, podanak zdravca, cvijet kaline, vinovo lišće, cvijet suncokreta, kora gorke naranče, iđirot, očajnica (marulja), blaženi čkalj, artičoka, odoljen, maslačak, hmelj, rudinski pelin, čempresove šišarice, komonika (divlji pelin) i drugo.

Gorko bilje za jačanje
U najnovije se vrijeme sve više koristi bilje koje sadrži pektin, kao što su dunja, mušmula, divlja jabuka i kruška, kora od naranče i limuna i drugo. Najviše pektina sadrže neki naši zreli plodovi, osobito u kori. Tako, na primjer, u kori jabuke ima oko 17, a u kori naranče do 25% pektina, zbog čega se koriste za ekstrakiranje pektina u industrijskim razmjerima, jer se pektini (poliuronske složene koloidne tvari) sve više i raznovrsnije koriste u borbi protiv dosadnih ljetnih proljeva i opće slabosti, iznurenosti, osobito kod djece.
Gore navedene biljke upotrebljavaju se u raznim oblicima, u obliku raznovrsnih preparata: prašaka, čajeva, tinktura, ekstrakata, toničnih vina, sokova i u drugim oblicima. Uvijek se uzimaju prije jela! Složeniji se lijekovi pripremaju u ljekarnama.

Gorko bilje za jačanje teka (apetita), želuca i uopće za jačanje mnogobrojno je. Najviše se cijeni ono koje je ne samo gorko, nego je istovremeno i oporo, mirisno i sluzavo, jer takvo bilje ima kompleksno djelovanje.

Domaće bilje
Zanimljivo je i važno napomenuti da fitoterapeuti, te najčuveniji liječnici pobornici za upotrebu bilja u liječenju u Francuskoj, Engleskoj, Njemačkoj i u drugim zemljama Zapadne Europe, veoma mnogo cijene oporo i gorko bilje za jačanje slabunjavih i malokrvnih.

Od domaćeg je bilja vrijedno spomenuti prije svega ono kojega u nas ima u izobilju, a koje se u Zapadnoj Europi mnogo koristi za izradu jednostavnih i složenih lijekova za jačanje, osobito raznih toničnih vina, ekstrakta i tome slično.
Od gorkog se bilja najviše cijene naša sirištara i kičica (gorčica), a zatim blaženi čkalj, grčica (gorka djetelina), cikorija, žuti trn, dimnjača, maslačak, artičoka, razne vrste štavolja, broć, podubica, pelin, očajnica (marulja), cvijet suncokreta, šišarice hmelja, verbena, komonika (divlji pelin) i neko drugo gorko bilje.
Te se biljke uzimaju ili pojedinačno ili u mješavinama. Budući da se mješavine čajeva ne mogu pripremati nestručno, odoka, nego tek na temelju poznavanja kemijskog sastava i sinergičnog farmakodinamičkog djelovanja, bolesnici se moraju obratiti liječniku za savjet i za pomoć.

Recepti i savjeti za jačanje
1. Nema sumnje da je jedno od najboljih sredstava za jačanje naša sirištara ili lincura, koja se svagdje u svijetu cijeni kao vrlo kvalitetna. Lijekovi od sirištare mogu se izraditi na više načina, a najbolji su gorko vino i gorka rakija: 200 grama lincure nasjeckati i zdrobiti u grubi prah krupnoće pšeničnog zrna, staviti u posudu i preliti litrom najbolje rakije komovice ili najboljim starim crnim vinom, zatvoriti i držati desetak dana, a za to vrijeme po nekoliko puta dnevno dobro promućkati. Poslije toga odliti, što bolje iscijediti, razliti u manje i čiste boce, dobro začepiti i čuvati na hladnom mjestu. Piti tri puta na dan pola sata prije jela po jednu čašicu.
2. Isto se tako može pripremiti i gorkovača travarica od kičice (gorčice), sporiša, gorke djeteline, kore gorke naranče, hmelja (šišarice), pelina, podubice, trave-ive, iđirota i mnogog drugog gorkog bilja.
3. Mnogim bolesnicima pomaže čaj od ove mješavine: po pola žličice sirištare, kičice (gorčice), iđirota i kore gorke naranče, sve prethodno dobro usitniti, preliti s dva decilitra kipuće vode, poklopiti, ostaviti 2 sata, procijediti i piti tri puta dnevno prije jela po jednu žlicu.
Gorki lijekovi za tek (apetit) ne smiju se zaslađivati i uvijek se piju prije jela!

ISCRPLJENOST

Uvijek potražimo uzroke iscrpljenosti i pokušajmo ih ukloniti.

Čajevi
• odoljen (smiruje), islandski lišaj (osobito pomaže kod velika gubitka u nezgodama ili pri operacijama), imela (kod opće iscrpljenosti)

Jela
• lješnjaci: Kao jelo povoljno djeluju kod iscrpljenosti i slabokrvnosti. 
• žlica meda i limunov sok: Miješalicom ih ili mikserom izmutimo, prelijemo mlijekom te popijemo.
• žumanjak: Umutimo ga s crvenim vinom te popijemo.
• zob: Pahuljice su najhranjivije jelo za iscrpljene ljude.
• jaje: Umutimo ga s vodom, prema potrebi zasladimo te dva puta na dan za vrijeme obroka.

Kupelj
• u vrućoj kupelji otopimo kilogram soli. Nakon kupke legnemo u postelju te se pokrijemo tako da se oznojimo. Na taj se način tijelo pročisti i oslobađa otrova.

Pripravci s vinom
• ružmarin: Protiv iscrpljenosti popijemo tri puta na dan, prije obroka, čašu ružmarinova vina.

Sirupi
• od smrekinih vršaka

SLABOST, IZNEMOGLOST, MALAKSALOST

Slabost i iznemoglost su takva stanja u kojem organizam postaje manje otporan. To je posljedica nepravilna rada pojedinih žlijezda i mršavljenja zbog različitih bolesti. Najveća se iznemoglost osjeća nakon dugotrajnih bolesti. Takvi bi bolesnici morali uzimati okrepljujuću hranu, prije svega onu koja sadrži dovoljno vitamina. U pučkoj je medicini vrlo cijenjen češnjak (bijeli luk), med i razna gorka sredstva (amara).
Kod slabosti organizma poslije napora, iscrpljenosti, zamora i lakših oboljenja preporučujemo sljedeće ljekovite pripravke.
• Uzeti po jednu veliku žlicu sitno isjeckanog lista metvice (Mentha piperita), lista matičnjaka (Melissa officinalis) i cvijeta bazge (Sambucus nigra). Sve to staviti u 700 grama proključale vode. Ostaviti poklopljeno dva sata izvan štednjaka. Procijediti i piti po 200 grama prije doručka, ručka i večere. Piti 10 dana.
• Uzeti dvije velike žlice sitno isjeckanog lista i cvijeta hajdučice (Achillea millefolium) i po jednu veliku žlicu sitno isjeckanog lista i cvijeta trave ive (Teucrium montanum) i lista koprive (Urtica dioica). Sve to staviti u 7 dl proključale vode. Ostaviti poklopljeno dva sata izvan štednjaka. Procijediti i zasladiti medom. Piti po 2 dl prije doručka, ručka i večere. Piti 10 dana.
• Uzeti pet velikih žlica sitno isjeckanog mladog lista koprive (Utrica dioica) i staviti u 1 litru vruće proključale vode. Ostaviti poklopljeno tri sata izvan štednjaka. Procijediti i piti po 2 dl poslije doručka, ručka i večere. Piti 30 dana.
• Uzeti po dvije velike žlice sitno isjeckanog lista i cvijeta hajdučice (Achillea millefolium) i lista nane (Mentha piperita). Sve to staviti u 7 dl proključale vode. Ostaviti poklopljeno dva sata izvan štednjaka. Procijediti i piti po 2 dl prije doručka, ručka i večere. Piti 30 dana.
• Uzeti po 1 veliku žlicu sitno nasjeckanog peršinovog lista (Petroselinum sativum), lista i cvijeta majčine dušice (Thymus serpyllum), korijena celera (Apium graveolens) i lista i cvijeta bosiljka (Ocimum basilicum). Sve to staviti u 7 dl proključale vruće vode. Ostaviti poklopljeno dva sata izvan štednjaka. Procijediti i piti po 2 dl tri puta dnevno prije jela. Piti 10 dana.
• Uzeti po 1 veliku žlicu sitno nasjeckanog rizoma s korijenom odoljena tj. valerijane (Valeriana officinalis), lista matičnjaka (Melissa officinalis) i cvijeta lavande (Lavandula officinalis). Sve to staviti u 7 dl proključale vruće vode. Ostaviti poklopljeno dva sata izvan štednjaka. Procijediti i zaslađeno medom piti po 2 dl prije doručka, ručka i večere. Piti 5 dana.
• Uzeti po 1 veliku žlicu sitno nasjeckanog ružmarinovog lista (Rosmarinus officinalis), lista i cvijeta hajdučice (Achillea millefolium) i lista i ploda koromača tj. komorača ili slatkog kopra (Foeniculum vulgare). Sve to staviti u 7 dl proključale vruće vode. Ostaviti poklopljeno dva sata izvan štednjaka. Procijediti i zasladiti medom. Piti po 2 dl prije doručka, ručka i večere. Piti 5 dana.

Posebni čajevi
• marulja: i kao sok s medom
• pasja ruža (šipak): Sadrži mnogo vitamina C, jača organizam i povećava njegovu otpornost.
• divlji pelin: potiče tek 
• blaženak: korijenje 
• oman, timijan (s dosta meda)
• estragon: za one koji pate od tjeskobe; pobuđuje apetit 

Jela
• bijeli luk (češnjak)
• jaje s limunom: Tri puta tjedno ujutro jedimo jaje s limunom. Prije glavnih obroka uzmimo i po pola žličice gline s malo vode, a nakon obroka popijmo čaj kao kod slaba rada jetre.

Oblozi
• s glinom, s listovima kupusa: Prije spavanja naizmjence prvu večer na trbuh stavljamo oblog od gline, a drugu listove kupusa. To radimo duže vrijeme.

Pripravci
• vrtna ruža: listovi zakuhani u vinu
• majčina dušica: namočena u ulju

Kupelj
• vrba (kora; dobro za oslabjelu djecu), majčina dušica, smreka

Masaže
• suncokret (ulje)

VELIKA SLABOST ORGANIZMA

Kod velike slabosti organizma zbog česte stolice, bolesti želuca, jetre, slezene, nadimanja i bolesti trbuha, nervoze, itd. preporučujemo sljedeće ljekovite pripravke.
• Uzeti po jednu veliku žlicu sitno isjeckanog lista breze (Betula alba), lista nane (Mentha piperita) i lista matičnjaka (Melissa officinalis). Sve to staviti u 7 dl proključale vode. Ostaviti poklopljeno dva sata izvan štednjaka. Procijediti i zasladiti medom. Piti tijekom dana. Piti 7 dana.
• Uzeti po dvije velike žlice sitno isjeckanog korijena koprive (Utrica dioica) i rizoma pirevine (Triticum repens). Sve to staviti u 7 dl proključale vode. Ostaviti poklopljeno dva sata izvan štednjaka. Procijediti i zasladiti medom. Piti tijekom dana po želji. Piti 10 dana.

JAČANJE ORGANIZMA

Za jačanje organizma za zdrave i bolesne preporučujemo sljedeće ljekovite pripravke.
• Uzeti jednu litru svježeg soka od oskoruše (Sorbus domestica) i 1,5 kg meda te dobro izmiješati. Piti po 1 dl prije doručka, ručka i večere. Piti 10 dana.
• Uzeti 10 velikih žlica sitno isjeckanog lista djeteline lucerke (Medicago sativa) i staviti u 1 litru proključale vode. Ostaviti poklopljeno dva sata izvan štednjaka. Procijediti i dodati 1,5 kg šećera. Kuhati blago na štednjaku jedan sat. Skloniti lonac u stranu i ostaviti ga poklopljnog dva sata. Staviti u staklenke i piti po 0,5 dl poslije doručka, ručka i večere. Piti 10 dana.
• Uzeti po jednu veliku žlicu sitno nasjeckanog lista i cvijeta kičice (Erythraea centaurium), lista nane (Mentha piperita) i lista matičnjaka (Melissa officinalis). Sve to staviti u 7 dl proključale vode. Ostaviti poklopljeno dva sata izvan štednjaka. Procijediti i zasladiti medom. Piti po 2 dl poslije doručka, ručka i večere. Piti 10 dana.
• Uzeti po jednu veliku žlicu sitno isjeckanog lista i cvijeta hajdučice (Achillea millefolium), lista i cvijeta podubice (Teucrium chamaedrys) i lista ružmarina (Rosmarinus officinalis). Sve to staviti u 7 dl proključale vode. Ostaviti poklopljeno dva sata izvan štednjaka. Procijediti i zasladiti medom. Piti po 2 dl poslije doručka, ručka i večere. Piti 10 dana.

JAČANJE ORGANIZMA POSLIJE TEŠKIH BOLESTI

Za jačanje organizma poslije teških bolesti preporučujemo sljedeće ljekovite pripravke.
• Uzeti 100 g sitno nasjeckanog mladog koprivinog lista (Urtica dioica) i stavitiu jednu litru proključale vode. Ostaviti poklopljeno dva sata izvan štednjaka. Procijediti i piti tijekom dana. Piti 10 dana.
• Uzeti jednu litru kupinovog vina (Rubus fruticosus) i staviti 4 velike žlice lista ružmarina (Rosmarinus officinalis). Zatvoriti u bocu i držati u toploj sobi 20 dana. Za to vrijeme promućkati više puta dnevno. Poslije toga procijediti i piti po 100 g poslije jela. Piti 10 dana.

PREMORENOST

Kod velike premorenosti pomoći će vam sljedeći čajevi.

• Uzeti po 1 veliku žlicu sitno nasjeckanog lista matičnjaka (Melissa officinalis), lista nane (Mentha piperita) i lista žalfije (Salvia officinalis). Sve to staviti u 7 dl proključale vruće vode. Ostaviti poklopljeno dva sata izvan štednjaka. Procijediti i zasladiti medom. Piti po 2 dl prije doručka, ručka i spavanja.
• Uzeti po 1 veliku žlicu sitno nasjeckanog orahovog lista (Juglans regia), lista i ploda komorača (Foeniculum vulgare) i lista i cvijeta majčine dušice (Thymus serpyllum). Sve to staviti u 7 dl proključale vruće vode. Ostaviti poklopljeno dva sata izvan štednjaka. Procijediti i piti po 2 dl prije doručka, ručka i spavanja.
• Uzeti po 1 veliku žlicu sitno nasjeckanog lista kupine (Rubus fruticosus), lista i cvijeta bosiljka (Ocimum basilicum), lista imele (Viscum album), sa kruške ili topole, i podanka odoljena tj. valerijane (Valeriana officinalis). Sve to staviti u 9 dl proključale vruće vode. Ostaviti poklopljeno dva sata izvan štednjaka. Procijediti i zasladiti medom. Piti prije doručka, ručka, večere i spavanja po 2 dl.
• Uzeti po 3 velike žlice sitno nasjeckanog orahovog lista (Juglans regia), lista nane (Mentha piperita), lista matičnjaka (Melissa officinalis) i lista i cvijeta stolisnika (Achillea millefolium). Sve to staviti u 1 litar dobrog vina i zatvoriti u bocu. Držati u toploj sobi 20 dana i za to vrijeme bocu promućkati više puta dnevno. Nakon toga procijediti i piti po 1 dl poslije doručka, ručka i večere.
Napomena: Koristiti recepte po 10 dana.

Sve informacije o liječenju na našim internet stranicama isključivo su informativnog i obrazovnog karaktera i ne služe za određivanje i postavljanje samostalnih dijagnoza ili samostalnih tretmana. Za takve stvari konzultirajte se s kvalificiranim medicinskim djelatnicima i našim alternativcima u adresaru koji su kvalificirani za riješavanje Vaših problema.

alternativa.hr


Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.