četvrtak, 21. siječnja 2016.

Deset jako losih navika

Možda se zdravo hranite i dovoljno spavate, ali postoje velike šanse da radite neke od ovih stvari koje ostavljaju posljedice na vaše zdravlje, bez da ste toga uopste svjesni. Provjerite skrivene rizike deset svakodnevnih navika.

1. Sjedite prekriženih nogu

Sjedenje prekriženih nogu može vam povećati krvni pritisak. Studija je pokazala da se sistolički pritisak može povisiti za gotovo 7 posto, a dijastolički za 2 posto. Također može izazvati upale vena u nogama i povećati rizik od stvaranja krvnih ugrušaka. 

2. Spavate na trbuhu

Spavanjem na trbuhu stavljate vrat u neprirodan položaj, što može dovesti do bolova i ukočenosti u gornjem dijelu tijela. 

3. Stojite ukočenih koljena

Možda vam je lakše stajati ukočenih koljena, ali to na njih stvara veće opterećenje. Svi zglobovi stabiliziraju se aktivacijom okolnih mišića, no kada stojite ukočenih uspravnih koljena, oni više nisu učinkoviti čime stvarate veće opterećenje na zglobove. Kada stojite, učinite to blago savijenih koljena. 

4. Remen vam je previse stegnut

Uski pojas može vam suziti struk, ali i loše utjecati na probavni sustav jer stvara pritisak na trbuh i tako dovodi do refluksa kiseline. Simptomi mogu biti od blago gorkog okusa u ustima, do osjećaja žarenja ili bolova u gornjem dijelu trbuha, kroničnog kašlja, pa čak i otežanog gutanja.

5. Pogrbljeni ste

Pogrbljeno držanje može dovesti do bolova u ramenima, leđima, kao i do mišićne neravnoteže. 

6. Vozite veliku udaljenost bez pauze

Preduga vožnja ima isti efekt kao i prekrižene noge, kada vam se krv zadržava u nogama što može voditi do ugrušaka. Svakih 150 kilometara napravite pauzu i prošećite kako biste proboljšali protok krvi. Isto se odnosi i na duge letove. 

7. Rastegnete se čim se probudite

Rastezanjem leđa odmah čim se probudite dovodite diskove leđa u rizik. Diskovi postanu hidratizirani preko noći, što na njih stvara veći pritisak kada se ustanete. Ali time su i osjetljiviji na stres poput istezanja. Zagrijte se malim aktivnostima (skuhajte kavu, operite zube) oko 10 minuta prije rastezanja. 

8. Odgađate odlazak na WC

Ako dugo odgađate odlazak na WC kada vam je nužda, riskirate infekciju urinarnog trakta. Bakterije u urinu brzo se razmnožavaju, tako da vrlo lako može doći do infekcije. 

9. Stalno žvačete gumu za žvakanje

Pretjerano žvakanje može dovesti do prekomjernog korištenja mišića i zgloba što može uzrokovati bolove. Ako čujete zvukove ili osjetite napetost dajte vilici vrijeme da se odmori. 

10. Torbu uvijek nosite na isti način

Nošenje teške torbe preko istog ramena svaki dan može dovesti do mišićne neravnoteže i bolova u ramenu, a posljedice mogu biti ozljede ili kronična bol. Torbu naizmjenično nosite na oba ramena ili smanjite težinu. 


IL/Prevention
Relaxforum


Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.