nedjelja, 11. listopada 2015.

Šta treba raditi kod povraćanja?

Mučnina i povraćanje javljaju se kod raznih bolesti i stanja. Ona nastaju kod nekih oboljenja želuca kao što su npr. gastritis, čirevi ili rak želuca, a mogu nastati i nadražajem potrbušnice kao što su zapletaji crijeva, upale žučnog mjehura, slijepog crijeva ili gušterače.

Do povraćanja dolazi i kod raznih otrovanja. Tako je ono najučestalije kod trovanja hranom kada se javlja već nekoliko sati nakon unosa hrane. Može se dogoditi i kod trovanja morfijem, kiselinama i lužinama te bojnim otrovima.Može se dogoditi i kod jako osjetljivih ljudi koji povraćaju čak i pri malom nadražaju nepca ili ždrijela, pri gutanju krute hrane ili kada trebaju popiti veće kapsule.

Budite posebno oprezni kod povraćanja jer ono može nastupiti i kod ozljeda središnjeg živčanog sustava, kod ozljeda mozga i leđne moždine. Takvo povraćanje kojemu je uzrok u težim oboljenjima kao što su upale mozga, udarci ili tumori mozga te bolesti uha i oka ne prestaju sve dok postoji primarna neizliječena bolest.

Dakle, na što trebate posebno pripaziti?

Pomozite bolesniku da što lakše izbaci sadržaj, podupirući ga s leđa ili ispod pazuha te držeći mu ruku na čelu. Smjestite ih na sigurno mjesto i zaštite ih kako se ne bi uprljali. Ako se radi o osobi koja se ne može pomaknuti radi prijeloma ili zbog gubitka svijesti, potrebno joj je glavu okrenuti u stranu.

Kada se povraćanje smiri, pomozite bolesniku da se osvježi. Obrišite ga vlažnom gazom i ponudite mu vodu kako bi isprao usta. Savjetujte se s liječnikom, zavisno od bolesti, kada bolesniku smijete dati vodu i hranu te kada i na koji način mu dati lijekove. U ovim slučajevima, liječenje će se vjerojatno provoditi injekcijama ili čepićima.

Ako još niste, hitno utvrdite razloge povraćanja. Bitno je utvrditi što je osoba posljednje jela, radi li se o gutanju otrova te koje je lijekove koristila posljednja dva dana. Sačuvajte sve lijekove i sumnjivu hranu jer će ona olakšati laboratorijske pretrage i na lakši način će se utvrditi tegoba ili bolest zbog koje je došlo do povraćanja.

Nakon prestanka povraćanja, sljedećih nekoliko dana potrebno je pripaziti na prehranu i unos tekućine. Izbjegavajte unos kave, crnih čajeva, voćnih sokova te teške hrane. Zapamtite, ako povraćanje potraje, obvezno se javite liječniku kako bi postavio pravilnu dijagnozu koja će pomoći u liječenju.

relax forum

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.