četvrtak, 18. lipnja 2015.

Poruke upozorenja koje šalje vaše tijelo

Sedam signala koje telo šalje kad smo pod stresom: od krvarenja desni, preko belih mrljica na noktima, do bruksizma.. Kad smo pod stresom, resursi se troše mnogo brže nego pod uobičajenim okolnostima. Evo kako da prepoznate signale koje vam telo šalje, i šta da radite da biste organizmu pomogli da se izbori sa onim što ga muči.
Da li imate bele mrljice na noktima, da li vam desni krvare kad perete zube? Ne možete da se rešite sitnih bubuljica na butinama ili nadlakticama? Muči vas stomak? Ovo su uobičajene posledice nedostatka određenih vitamina i minerala, izazvanog stresom.Kad smo pod stresom, telo hranljive nutrijente troši mnogo brže nego obično, jer čitav organizam tad radi na "povišenom broju obrtaja". Kao rezultat toga, javlja se niz simptoma na koje bi trebalo da obratite pažnju.

Pucanje uglova usana

Neprijatne ranice na uglovima usana izaziva nedostatak vitamina B grupe, naročito vitamina B6. Vitamini B grupe važni su za zdravlje nervnog sistema i potrebni su da bismo mogli da iskoristimo energiju iz ugljenih hidrata, masti i proteina koje jedemo. Osim toga, neophodni su za stvaranje serotonina i dopamina koji regulišu naše raspoloženje i motivaciju, kao i melatonina, hormona sna. Kad smo tokom dužeg perioda pod stresom, telu je potrebno više vitamina ove grupe.

Dobar izvor ovih vitamina su šargarepa, piletina, jaja, riba, meso, mahunarke, spanać, semenke suncokreta, koštunjavo voće, banane, brokoli, smeđi pirinač, kupus, krompir i kukuruz.

Bruksizam (nevoljno stezanje vilice i škrgutanje zubima)

Iza ovog problema krije se nedostatak vitamina B5. Ovaj vitamin iz B grupe poznat je i kao "antistres" vitamin, jer pomaže stvaranje hormona nadbubrežnih žlezda, holesterola i imunih antitela kao odgovor na stanje stresa.

Ali, samo da napomenemo da nije svako stvaranje holesterola loše, on nam je potreban da bismo mogli da proizvodimo nove ćelije i steroidne hormone kao što su kortizol i DHEA, koji su takođe deo odgovora organizma na stres.

Dugoročan stres često za posledicu ima stezanje vilice i škrgutanje zubima, delom zbog toga što napeti mišići lica održavaju mozak "budnim", tako da može da prepozna opasnost, a delom i zboh nedostatka vitamina B5, neophodnog za stvaranje neurotransmitera acetilholina koji nam pomaže da se smirimo posle stresne situacije.

Dobri izvori vitamina B5 su govedina, jaja, sveže povrće, mahunarke, džigerica, pečurke, orasi, morska riba i raž. Ali, možda možete da razmotrite i uzimanje nekog od suplemenata koji pokrivaju ceo kompleks vitamina B grupe.

Ovako telo kaže - 'prikoči'

Bele tačkice na noktima

Iako se njihova pojava često pripisuje manjku kalcijuma, ove promene zapravo izaziva nedostatak cinka. Ovaj mineral važan je za imunitet, ali i za stvaranje hormona u telu, od insulina do reproduktivnih hormona. Cink je vežan za stvaranje energije, ali i za sve procese isceljivanja, plodnost i zdravlje reproduktivnih organa. Kad smo pod stresom, raste potreba za ovim mineralom.

Dobar izvor cinka su riba, meso, semenke bundeve i suncokreta, pinjoli, orasi, školjke, rakovi, ražano brašno, čedar sir.

Ako se vaša ishrana zasniva pretežno na namirnicama biljnog porekla, trebalo bi da razmotrite uzimanje suplemenata, pošto se cink iz ovih namirnica teže apsorbuje.

Konstipacija i dijareja na smenu

Ove probleme izaziva manjak magnezijuma. Magnezijum je jedan od najvažnijih minerala, a kad smo pod stresom, kao i kad jedemo mnogo slatkiša, troši se znatno brže nego obično. Naša sposobnost da mišiće i mozak opustimo posle stresne situacije oslanja se upravo na magnezijum. Nizak nivo magnezijuma manifestuje se u klasičnim simptomima povezanim sa stresom, kao što su anksioznost, nervoza, nesanica, depresija i bolovi u mišićima. Kako se i mišići digestivnog trakta oslanjaju na magnezijum, manjak ovog minerala manifestuje se često kroz naizmenične probleme sa konstipacijom i dijarejom, jer se telo bori da pronađe "normalan" način da funkcioniše uprkos nedostatku.

Dobar izvor magnezijuma su heljda, koštunjavo voće, soja, tamnozeleno povrće, šargarepa, grašak, slatki krompir, semenke suncokreta i susam, sočivo, karfiol, avokado, riba, meso.

Krvarenje desni

Ako vam desni krvare svaki put kad perete zube, nedostaje vam vitamin C, antioksidant neophodan za barem tri stotine metaboličkih procesa u organizmu, između ostalog i za proizvodnju anti-stres hormona, interferona (proteina ključnog za imunitet), kao i kolagena, koji se nalazi u svim tkivima u našem telu. Potreba za ovim vitaminom povećana je i kod pušača, osoba koje konzumiraju alkohol, kod produženog uzimanja analgetika, oralnih kontraceptiva, steroida i andtidepresiva.

Dobri izvori C vitamina su bobičasto voće, citrusi, zeleno lisnato povrće, avokado, špargle, brokoli, spanać, jagode, paradajz, paprika.

Suve sitne bubuljice na butinama i zadnjoj strani podlaktica

Iza ovog problema krije se nedostatak E vitamina, koji izaziva folikularnu keratozu. To je stvaranje viška proteina kože keratina, koji se onda manifestuje pojavom tih dosadnih sitnih suvih bubuljica. Ovaj vitamin važan je i za dobru cirkulaciju krvi, zarastanje rana, održavanje krvnog pritiska u zdravim granicama, kao i za stvaranje spermatozoida.

Dobar izvor vitamina E su hladno ceđena biljna ulja, tamnozeleno lisnato povrće, mahunarke, orasi, semenke, smeđi pirinač, jaja, mleko, ovas...

Česte upale grla i respriratorne infekcije

Ako vas grlo boli svaki čas, verovatno vam nedostaje vitamin A. Osim toga, ovaj vitamin važan je i za noćni vid, kao i za zdravlje respiratornog, gastrointestinalnog i urinarnog trakta.

Dobar izvor vitamina A su džigerica, zeleno, crveno, narandžasto i žuto voće i povrće, špargle, brokoli, šargarepe, papaja, breskve, bundeva, crvena paprika, spanać. Ali, da bi vitamin A iz ovih namirnica mogao da se iskoristi u organizmu, potrebno je da uzimate dovoljno cinka.

izvor: http://mondo.rs/a786128/Magazin/Zdravlje/Stres-simptomi.html

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.