četvrtak, 18. lipnja 2015.

Kako pravilno koristiti đumbir?

Đumbir sadrži gingerol koji mu daje ljutkasti i rezak ukus. Uz vitamine B6 i C, kao i kalcijum i magnezijum, ova biljka ima snažne adute kojima se probila na vrh liste naših omiljenih prirodnih lekova...
đumbir. Đumbir je trajna, gomoljasta biljka iz porodice ljiljana. Hiljadama godina koristi se kao lek, začin, hrana i sredstvo za ulepšavanje. Sadži kalcijum, magnezijum, vitamine B6 i C, a bogat je gingerolom - prirodnim sastojkom koji poboljšava rad creva, olakšava i podstiče probavu, ublažava nadutost, želučane tegobe i sprečava grčeve.



Kapsaicin i piperin su hemijske supstance koje se nalaze u ljutim čili papričicama a sličnu supstancu (gingerol) sadrži i đumbir. Ova supstanca mu daje ljutkasti i drezak ukus ali isto tako ima izrazito jako antiinflamatorno dejstvo.

Zbog ove činjenice đumbir se preporučuje osobama koje su u akutnoj fazi zapaljenskog artritisa kako bi ublažili tegobe i usporili napredovanje oboljenja. Đumbir je poznat i kao antioksidans, jer ima antizapaljensko, kao i antikancerogeno dejstvo.

Takođe, đumbir sprečava nastanak čireva podstičući lučenje sluzi, a poznata su i njegova analgetska, umirujuća i antibakterijska svojstva. Zbog antihistaminskog delovanja koristi i kod lečenja alergija. Lečenje artritisa đumbirom nadmašuje rezultate lečenja na konvencionalan način. Primenjuje se kod lečenja reumatoidnog artritisa, osteoartritisa i drugih bolesti mišićno-koštanog i vezivnog tkiva.

Istraživanja su pokazala da može da suzbije mučninu izazvanu vožnjom ili trudnoćom, kao i mučninu uzrokovanu hemoterapijom. Pomaže i kod ublažavanja menstrualnih bolova. Čaj od đumbira koristi se i u kurama mršavljenja jer pomaže stvaranju osećaja sitosti i ubrzava metabolizam. Važno je piti 250 ml čaja od đumbira 15 minuta pre obroka.

Đumbir možete kombinovati i s drugim namirnicama i biljkama, kao na primer limunom i nanom. Direktno u vodu narendajte koren đumbira. Pustite da odstoji i popijte. Osetićete lagano peckanje.
Koliko đumbira staviti najbolje ćete sami proceniti zbog osećaja peckanja.Narendajte đumbir u med i "začinite" s dve kašike cimeta i dobićete savršeno sredstvo za dizanje imuniteta. Dok gutate med, osetićete kako se disajni putevi pročišćavaju, a povećava se i kapacitet pluća. Đumbir podstiče i cirkulaciju.

Ova biljka prilično je siguran prirodni lek i ima jako malo negativnih posledica. Naravno, u svemu treba biti umeren, pa tako i u ispijanju napitka budući da može doći do iritacije usne duplje. Jedine osobe kojima se ne preporučuje da ga uzimaju su one koje imaju žučni kamenac (jer đumbir podstiče proizvodnju žuči) i koje uzimaju lekove za razređivanje krvi.

Kod nekih osoba može prouzrokovati i gorušicu. Đumbir je delotvoran u sitnim količinama od nekoliko grama. Da biste izbegli neželjene posledice nemojte konzumirati više od 5 grama dnevno. Čaj ima manje neželjenih posledica od đumbira u prahu.

Izvor

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.