subota, 13. lipnja 2015.

Hrana koja je opasna za vaše zube

Svi znamo da slatkiši i gazirana pića oštećuju naše zube, međutim nikad ne razmišljamo da to mogu činiti još neke namirnice koje u sebi sadrže šećer ili kiselinu koja takođe može da ošteti gleđ zuba. Svakom je bitno da ima lijep osmijeh i da što duže očuva zdravlje svojih zuba. Osim što bi trebalo redovno održavati dentalnu higijenu, bilo bi sjajno da izbjegavate slijedeće namirnice kako bi vaši zubi bili što duže zdravi, piše Huffington post.Sokovi

Tokom ljeta vjerovatno vam mnogo prija da popijete sok. Međutim, sokovi uglavnom sadrže mnogo šećera, tako da je vašim zubima potpuno sve jedno da li ih "mućkate" u soku, ili ih "davite" u čokoladi.

Šećer koji sok sadrži u vašim ustima se pretvara u kiselinu koja nagriza gleđ vaših zuba i može izazvati karijes. Zbog toga se savjetuje da sokove pijete na slamčicu, kako bi što manje dolazili u kontakt sa zubima. Takođe, preporučuje se da, nakon što popijete sok, ne perete zube bar 45 minuta jer se četkicom kiselina širi po ustima i još dublje prodire u gleđ.

Vitamini koji se žvaču

Retko ko voli da guta tablete, pa zbog toga često kupujemo vitamine koji se žvaču. Iako su prijatnog ukusa, štete našim zubima, jer se lepe, a to sprečava pljuvačku da neutrališe kiselinu koja oštećuje gleđ i ubrzava nastanak karijesa. Rešenje je jednostavno, pribegavajte tome da pijete vitamine u obliku pilule.


Suho voće

Iako svi znamo da je sveže voće zdravo za zube, suho voće nikada nije. Uglavnom lako zapadne za zub, lepi se oko zuba i sadrži mnogo šećera. Zbog toga je suho voće jedan od neprijatelja zdravih zuba.

Bijelo vino

Ovo niste očekivali. Ljudi uglavnom izbegavaju da piju crvena vina jer im "farba" zube i usne i misle da je bijelo vino mnogo zdravije za njihov osmeh. Međutim, nije tako. Kiselina koju bijelo vino sadrži nagriza gleđ vaših zuba zbog čega ste podložniji karijesu. Savet je da uz bijelo vino jedete i dosta sira jer sadrži proteine, kalcijum i fosfor koji će neutralistati kiselinu bijelog vina. Ukoliko pak vodite računa o liniji, svako malo popijte i po gutljaj vode kako biste isprali kiselinu sa zuba.

Sos za rebarca

Ljubitelji roštilja obožavaju da krilca ili rebarca preliju slatkastim sosom. Naravno, ko tome može da odoli. Međutim, i taj sos sadrži dosta šećera koji šteti vašim zubima. Ne morate da se odričete sosa, ali se bar postarajte da ne čekate dugo nakon jela da operete zube.

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.