ponedjeljak, 23. lipnja 2014.

Zašto su maline zdrave?

Ljeto je savršeno vrijeme za porciju predivnih crvenih malina. Zaista izgledaju prekrasno. Znate li zbog čega su maline zdrave?

Malina je u razvijenim zemljama svijeta izuzetno popularno i dragocjeno voće, prvo zbog neodoljivog izgleda, jako lijepog ukusa i mirisa, a zatim i zbog svojih ljekovitih osobina.Malina je grm koji potiče iz jugoistočne Evrope, raste uz rubove puteva i šumaraka. Danas se često uzgaja  u vrtovima i baštama. Postala je pravo domaće voće, kao jabuke, kruške i šljive.

Posebna osobina maline je bogat sadržaj raznih antioksidanasa, koji nas štite od raka i pozitivno utiču na naše zdravlje. Prema nekim istraživanjima antioksidativne osobine maline su za  50% veće od antioksidativne aktivnosti jagode, deset puta veće od paradajza  i tri puta veće od kivija. Malina gubi svoja antioksidativna svojstva kada se smrzava i konzumira u obliku džema.


Malina je izuzetno slatka, a sadrži vrlo mali broj kalorija, što je super razlog da maksimalno uživamo u njima. Malina je bogata vitaminima. Odličan je izvor vitamina C. Takođe sadrži vitamin E, K i grupu vitamina B.
Sadrži gotovo sve minerale.Malina sadrži antocijanane, kao što su  kvercetin, kempferol, cijanidin-3-glukozilrutinozid, cijanidin-3-rutinozid i pelagonidin glikozid. Antocijani daju malini jarku crvenu boju. Navedene materije su čuvari našeg zdravlja, štite tijelo od slobodnih radikala, koji izazivaju starenje i rak. Maline posjeduju antimikrobne osobine i utiču na prekomjeran rast bakterija i gljivica u tijelu, kao što je Candida albicans.

Malina je sjajan izvor fruktoze, flavonoida, vitamina (C i E), minerala (posebno kalijuma). Maline ne treba da jedu ljudi koji imaju neku bolest bubrega, gdje postoji smanjena funkcija ovih organa.
Maline su bogate vlaknima i mnogobrojnim materijama koje su prirodni saveznici u borbi protiv raka.

Maline našem tijelu pružaju energiju, omogućavaju pravilnu funkciju nervnog sistema, pomažu regeneraciju tkiva i pozitivno utiču na zdravlje krvnih sudova. Maline sprečavaju nastanak tromboza.

Maline su korisne za oporavak krvne slike, poboljšavaju apetit kod djece i vrlo efikasno suzbijaju mučninu i povraćanje.U nardonoj medicini sok od malina se koristi za liječenje bolesti želuca i crijeva,  jer efikasno pročišćava organe za varenje. Sok od malina je koristan za liječenje urinarnih infekcija. Sok od maline treba dati djeci koja imaju temperaturu, jer efikasno rashlađuje tijelo.

Čaj od listova maline se može koristiti za jačanje rada srca, liječenje hemoroida, saniranje alergijskih osipa i lakših ozljeda na koži. Maline pozitivno utiču na plodnost.  Nekada se čaj od listova maline često koristio za liječenje ženskog steriliteta, jer pročišćava jajovode i ima pozitivno dejstvo na zidove materice.

Zbog niskog sadržaja ugljenih hidrata malina je u umjerenim količinama dobra za ishranu osoba koje boluju od šećerne bolesti, što je njena prednost u odnosu na drugo voće. Ipak, treba biti opezan kod osoba koje imaju komplikacije šećerne bolesti na bubrezima. Neka istraživanja su pokazala da ovo voće povoljno utiče i na regulaciju šećera u krvi.  Energetska vrijednost 100 g svježeg ploda maline iznosi  oko 52 kcal / 217 kJ. Od toga malina sadržava  86% vode, 1,2% proteina, 0,65% masti i 12% ugljenih hidrata. Sjajan je izvor dijetalnih  vlakana (6,5 g).Samo da Vas podsjetim sa se maline beru sredinom ljeta i da bez obzira na cijenu ovo voće ne treba da propustite.  Sve poslastice napravljene od divnih plodova maline imaju pozitivno djelovanje na naše tijelo. Ipak, maline je najbolje jesti svježe. Izuzetak su bubrežni bolesnici, koji ne treba da jedu svježe maline.
Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.