ponedjeljak, 12. svibnja 2014.

Provjerite svoje zdravlje za 60 sekundi

Naše tijelo je savršenstvo prirode koje neprekidno šalje poruke kada postoji neki problem.
U nastavku slijedi nekoliko savjeta o načinu na koji možete testirati svoje zdravlje za samo 60 sekundi.

Kako napraviti kratki sistematski pregled?
Pogledajte svoju mokraću
Normalna boja urina treba da bude bistra i svijetlo žuta. Promjene boje urina nisu odmah znak za alarm, s obzirom da hrana, piće i lijekovi mogu promijeniti boju vaše mokraće. Ukoliko imate pečenje pri mokrenju, učestalo mokrenje, ukoliko ste primjetili tragove krvi u mokraći, ako je mokraća mutna i ako ima neprijatan miris odmah potražite pomoć ljekara.


Pregledajte svoju četki za kosu
Gubitak  oko 100 vlasi dnevno je normalna pojava, ali ako broj prelazi 200 vrijeme je da se posavjetujete sa vašim ljekarom. Pojačano opadanje kose može ukazivati na hormonske promjene, probleme sa štitnom žlijezdom, ali i mnoge druge bolesti u organizmu. Pojačano opadanje kose je znak za alarm.


Testirajte svoje oči
Beonjača otkriva mnogo toga o vašem zdravlju. U normalnim prilikama ona je izrazito bijele boje.  Crvenilo očiju, uzrokuju sitni kapilari, koji usljed određenih problema sa zdravljem mogu postati naglašeni. Ukoliko ste primjetili žutilo beonjača odmah se javite ljekaru.
Sedam dana pri dnevnom svjetlu posmatrajte svoju beonjaču. Ukoliko dolazi do promjene boje uzroci mogu biti neispavanost, iritacija, alergije i napor. Ukoliko promjena boje beonjače potraje duže potražite pomoć specijaliste za očne bolesti.


Nokti su ogledalo zdravlja
Zdrav nokat je čvrst, bistar i proziran. Svaka promjena izgleda i čvrstine noktiju može biti pokazatelj prisustva bolesti.  Bijele tačkice na noktima mogu da znače nedostatak vitamina i minerala u organizmu. Žućkasti nokti mogu ukazati na gljivičnu infekciju.

Pregledajte svoju kožu
Rak kože je druga najčešća bolest kod mladih žena. Mnogi oblici raka kože ukoliko se otkriju rano imaju dobru prognozu.  Pregledajte svoju kožu od lica do stopala. Promjena izgleda postojećih mladeža ili pojava novih je razlog da posjetite ljekara.

Izduvajte nos
U normalnim prilikama sluznica nosa izlučuje male količine sluzi koja predstavlja zaštitu od iritacija,  prašine, bakterija i virusa. Izduvajte nos u bijelu papirnu maramicu . Ukoliko ne izduvate ništa to znači da je vaša sluznica zdrava. Ako izduvate tečnu prozirnu prozirnu sluz najverovatnije je reč o iritaciji, promjeni temperature ili alergiji. Žućkasta ili zelenkasta sluz, posebno ako su prisutne glavobolje ukazuje na moguću upalu i razlog je da posjetite specijalistu za uho, grlo i nos.


Pogledajte četkicu za zube i zubni konac
Ogroman broj problema sa zdravljem se ispoljava na sluznici usta. Isto tako oboljenja zuba nisu samo problem u usnoj šupljini, već mogu izazvati probleme sa bubrezima, zglobovima i srcem. Krv na četkici i koncu za zube može biti pokazatelj osjetljivih desni ili manje infekcije. Pregledajte svoje zube i posjetite stomatologa dva puta godišnje.

Svi ovi savjeti ne mogu zamijeniti ljekarski sistematski pregled. Mislite na svoje zdravlje.
Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.