ponedjeljak, 20. siječnja 2014.

Kako olakšati probavu?

Brza hrana, neredovni preobilni obroci i svakodnevni stres su najčešći uzroci probavnih smetnji. 
Svaki dan sjedite kao mede u svom brlogu, prežderavate se grickalicama i do iznemoglosti vrtite kanale na televizoru. Debljate se iz dana u dan. Znate li šta je metabolički sindrom? Zovu ga i smrtonosni kvartet. Danas neću pisati o metaboličkom sindromu, ali znam da ćete sami potražiti dodatne informacije na nekom od pretraživača. 
Pitam se  da li ste razmišljali o svom zdravlju za nekoliko godina?
Sve je sjajno dok je organizam mlad i dok može reparirati oštećenja. Šta kada rezerve vašeg tijela počnu popuštati?

Zimska ishrana, sa mnogo masnih i teških jela opterećuje naše probavne organe i stvara cijeli niz tegoba, uključujući probavne smetnje, glavobolje, ali i ozbiljne poremećaje srčanog ritma.

Svakoga dana treba da postepeno usvajate zdrave navike. Jedna od njih je konzumiranje čajeva od ljekovitih biljaka.

Svježe voće i povrće, žitarice i cerealije sadrže zdrava biljna vlakna koja su  neophodna za funkcionisanje cijelog probavnog sistema, posebno crijeva.

Vaša prehrana treba da ima pravilan ritam, sa više manjih obroka dnevno. Nemojte preskakati obroke. Nemojte jesti preobilne obroke.  Zapamtite da je gojaznost najveći ubica. Sve druge opake bolesti u podlozi imaju gojaznost, uključujući, srčani udar, moždani udar i rak. Gojaznost je mjesto gdje počinju svi problemi sa zdravljem.

Hrana koju jedete ne treba da bude previše topla, ali ni hladna. Ekstremne promjene temperature hrane iritiraju želudac.  Hrana koja najviše opterećuje i oštećuje  organe za varenje je masno i usoljeno meso. Znam da će me ljubitelji suhog mesa i pečenice zamrziti. Zapamtite da holesterola nema u biljkama.
Najveća količina zločestog holesterola dolazi iz mesnih prerađevina i masne hrane životinjskog porijekla.
Slatkiši su vaš neprijatelj, presladak keks i suhi kolači izazivaju prekomjerno lučenje želučane kiseline. Jedna od zdravih varijanti je voćna salata poslije obroka.

Stomačne smetnje možete umiriti čajem od svježih ili osušenih listova kamilice, matičnjaka ili mente.  Čaj treba piti u gutljajima, nekoliko puta dnevno.
Hajdučka trava i čaj od maslačka su takođe prijatelji vaše probave.

Probavne smetnje uzrokuju puno više problema u tijelu nego što mislite.

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.