četvrtak, 7. studenoga 2013.

Šta je loše za vaše zube?

Zdravi zubi i lijep osmijeh su vaš najveći ukras. Zdravlje zubi je izuzetno važno za zdravlje cijelog organizma.
Postoje određene stvari koje treba da izbjegavate, ukoliko želite sačuvati svoj zdrav i lijep osmijeh.

Da li znate koliko su skupe popravke oštećenih zuba? Zube morate čuvati svaki dan i zato već danas otiđite na kontrolni pregled kod zubara, bez obzira da li imate probleme sa zubima ili ne.  Mala oštećenja zuba ne daju simptome. U trenutku kada se promjena primijeti, može već biti kasno.Za zdrave zube najvažnija je dobra genetika. Isto tako od velikog značaja je dobar zubar,  ali postoje određene promjene koje treba da napravite u svakodnevnom životu.

U nastavku slijedi spisak stvari koje su opasne za vaše zube:

1. Gruba četkica i grubo pranje zuba

Grube i tvrde četkice mogu oštetiti zubnu caklinu, izazvati bol i preosjetljivost zuba i povećano stvaranje karijesa. Zubno meso se spušta i zubi postaju izuzetno bolni.  Za svakodnevno pranje zuba koristite mekane četkice.

2. Konac za zube je veoma važan
Četkicom za zube ne možete očistiti zube u potpunosti. Prostore između zubi morate čistiti koncem za zube. Konac je sjajan za sprečavanje nastanka karijesa, prevenira upale zubnog mesa i sprečava nakupljanje kamenca.

3.  Zubna pasta mora biti pravilno odabrana
Koliko puta ste ušli u prodavnicu i niste mogli donijeti odluku koju pastu za zube odabrati? Zubna pasta ili kaladont ne smije biti preagresivna. Mnoge paste koje sadrže mikrogranule, uklanjaju mrlje, ali mogu oštetiti vaše zube. Ukoliko imate osjetljive zube onda kupite pastu za osjetljive zube.


4.Gazirana pića
Gazirana pića sadrže kiseline koje vremenom znatno oštećuju caklinu vaših zuba. Ukoliko ne možete bez omiljenog gaziranog pića onda se preporučuje korištenje slamke.


5. Hrana ostavlja mrlje na vašim zubima


Kafa, čaj i crno vino ostavljaju fleke na vašim zubima. Caklina ili enamelum je struktura poput porculana. Sve što ostavlja fleke na vašim porculanskim predmetima, ostavlje fleke i na zubima. Stvaranje mrlja ima kumulativni efekat, što znači da se količina fleka povećava iz dana u dan. Stoga se prepoučuje prati zube poslije svakog obroka.

Toliko za danas. Nadam se da su savjeti korisni. Ono što želim posebno istaći je činjenica da je zdravlje zubi izuzetno važno za zdravlje cijelog organizma, ne samo za naš izgled. Ukoliko imate pokvaren zub, onda je to tempirana bomba u tijelu, koja može svaki čas eksplodirati. Pokvareni zubi mogu dovesti do teških i po život opasnih stanja uključujući meningitis, encefalitis (upala mozga) i različite tromboze krvnih sudova glave. Takođe pokvaren zub može izazvati upale pluća (absces), oštećenja bubrega, srca i zglobova.
Pokvareni zubi su poseba opasnost za trudnice.
Mislite na svoje zdravlje. Sačuvajte lijep osmijeh i ne zaboravite da su zdravi zubi su beskrajno važni.

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.