ponedjeljak, 12. kolovoza 2013.

Znate li šta je parodontopatija?

Posle karijesa, parodontopatija je najrasprostranjenije oboljenje usta! Čak 90 odsto stanovništva ima neki oblik ove bolesti. Ne može biti izlečena, samo joj se može smanjiti intenzitet. Pravilna oralna higijena i redovne posete zubaru su jedina preventiva.- Ko ima zube, ima paradontopatiju u manjoj ili većoj meri, jer besprekorna higijena usta ne postoji. Uvek se nađe neko mesto koje nismo očistili, što je sjajna sredina za bakterije koje izazivaju paradontopatiju. Postoje dve vrste ove bolesti, degenerativna i zapaljenska.

Pranje zuba najmanje dva puta dnevno u trajanju od pet minuta je obavezno, a na raspolaganju su nam još i konac za zube, međudentalna četkica i sredstva za ispiranje usta.


Pranje zuba
- Simptomi bolesti su crvenilo, oticanje i krvarenje desni, njihovo povlačenje, a u završnoj fazi klaćenje i ispadanje zuba. Prvi znaci najčešće se javljaju između 20. i 30. godine. Opasnost je što parodontopatija ne boli (osetljivost na toplo, hladno i slatko ili neodređen, konstantan tup bol) sve dok ne dođe do komplikacija.

IDITE STOMATOLOGU JEDNOM U ŠEST MJESECI!!!


Parodontopatija ne može biti izlečena, samo zaustavljena. Nakon dijagnostikovanja, pacijente treba obučiti i motivisati da promene svoje higijenske navike, što oni obično i čine. No, osim pravilne higijene, tu je i nekoliko hirurških zahvata koji mogu da poprave stanje.

- Plan lečenja parodontopatije obuhvata niz mera. U ordinacijama se koriste posebne četkice i gumice za uklanjanje dentalnog plaka, kao i specijalne paste koje sadrže abrazivne materije. Pored dentalnog plaka, valja ukloniti i sve ostale zubne naslage, pre svega zubni kamenac, ručnim instrumentima ili pomoću ultrazvučnih aparata. Kasnije lečenje ogleda se u delovanju na parodontalne džepove kako bi se smanjili ili uklonili, a mogu se primenjivati i hirurški zahvati na gingivi, režanj operacija i gingivektomija.

Alo, svevesti

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.