utorak, 13. kolovoza 2013.

Kako ukloniti otrove iz organizma?

Svaki dan unosimo veliki broj otrova u naš organizam. Loša ishrana, lijekovi, alkohol, cigarete, zagađen zrak samo su neki od faktora koji utiču na stvaranje otrova u našem tijelu.
Brza detoksikacija nije zdrava i donosi više štete nego koristi!
Otrove treba eliminisati postepeno.- Naš organizam u  normalnim prilikama, kada nije narušeno zdravlje i imuni sistem, svakodnevno samo obavlja detoksikaciju od nusprodukata metabolizma i varenja, aditiva koje unosimo putem hrane, metabolita lijekova, zagađenja koja do krvi dolaze izvazduha. Detoksikaciju u najvećoj mjeri obavljaju jetra, bubrezi i jednim dijelom koža, preko koje se putem znoja takođe eliminišu štetne tvari iz našeg tijela. Organizam ima savršen mehanizam detoksikacije, ali svaki sistem u tijelu ima svoje granice.
Normalna detoksikacija je ugrožena ukoliko su prisutni pad imunološkog sistema, nedovoljno sna, psihički i fizički stres, nezdrava ishrana sa puno aditiva , boravak na zagađenom zraku i neka hronična bolest.

U navedenim situacijama toksini napadaju i talože se u  u masnom tkivu, zbog čega se javljaju umor, malaksalost, masna koža sa aknama. Istovremeno imunološki sistem i dalje opada i postoji mogucnost pojave raznih infekcija.

Organizam se može očistiti na više načina kao što su: optimalna hidratacija, umjereno gladovanje, razni čajevi, diuretici, saune, ali oni deluju samo na površinskom nivou.

Otrove je veoma teško ukloniti brzim metodama detoksikacije detoksikacije. Najbolje tehnike su zdrava ishrana i povremeni post.

1) Unesite što više vode čime se postiže bolje izlučivanje otrova putem bubrega, ali nemojte pretjerivati. Postoji stanje koje se zove otrovanje vodom!


2) Pravilna i zdrava ishrana
Otrove je najbolje eliminirati pravilnom ishranom.
Pravilnom ishranom u vidu eliminacije alkohola, cigareta , pretjerane količine kafe, gaziranih pića, suhomesnate  i industrijski proizvedene hrane, restrikcije unosa mesa i pržene hrane, šećera i soli, a povećavanjem unosa svježeg povrća i voća, žitarica ili proizvoda od punog zrna, umjerene količine mleka. Takođe se povremeno preporučuje post.


3) Korišćenje diuretika i laksativa
Navedena metoda nije preporučljiva, jer  se narušava normalna flora crijeva, a prevelika količina čajeva izaziva nesanicu, drhtavicu i ubrzan rad srca. Voćno sirće i kiseline mogu oštetiti sluzokožu želuca, poremetiti kiselost krvi. Ne zaboravite da su diuretici i laksativi medicinski lijekovi koji se izdaju na recept!

4) Dobar san i fizička aktivnostu su super metode za čišćenje organizma od otrova.


Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.