srijeda, 31. srpnja 2013.

Savjeti za lakši prestanak pušenja

Doneli ste ispravnu odluku − bacili ste cigarete. Ali, kako da istrajete da ponovo ne zapalite? Evo nekoliko korisnih saveta iz knjige „Svet koji čeka da ga udahnete − priručnik za optimističko odvikavanje od pušenja“, uz pomoć kojih ćete lakše prevazići krizu.Pijucjakte toplu vodu

 Mlaka ili odstojala voda nije ono što ljudi žele posle dobrog obroka. Pa ipak, upravo mlaka voda vam može pomoći. Pušači, kao što je poznato, piju mnogo manje vode nego nepušači. Iz nekog nedovoljno objašnjenog razloga, pušači na svaku malu žeđ reaguju paljenjem cigarete, a svoju potrebu za tečnošću utažuju uglavnom unošenjem kafe, sokova ili alkohola. Mlaka voda koju ćete uzeti u periodu najžešće krize ubija želju za cigaretom. Pravilno raspoređeni gutljaji mlake vode mogu ovu želju svesti na minimum i tokom više sati. Istovremeno, voda čini bržom detoksikaciju organizma pa i sama želja za pušenjem tokom vremena postaje bleđa. Ako pijete puno dobre zdrave vode u periodu detoksikacije − čišćenje vašeg organizma od nakupljenih otrova će biti manje bolno i kraće će trajati.


Radite vežbe disanja na svežem vazduhu

 Što više vremena provodite na čistom vazduhu, čist vazduh će vam biti sve potrebniji. S vremenom, ako budete imali sreće, zadimljen i prljav vazduh će vam smetati do te mere da ćete izbegavati i samu pomisao da se nađete u blizini dima.
 Godinama sticana navika na prljav vazduh brže će iščeznuti ako radite vežbe za disanje na svežem vazduhu. Takvih vežbi je mnogo, a suština svih njih je da lagano udišete i izdišete dok je vaš grudni koš naizmenično u različitim položajima - od nagnutosti napred i nadesno ka unazad i nalevo, baš kao što se kreće kazaljka sata. Pored toga što ubrzavaju detoksikaciju vašeg organizma, vežbe disanja će vam doneti i neočekivanu dobit - učiniće da vaš glas zablista. Naime, operskim pevačima one pomažu da iz pluća izvuku teške tonove.

Umivanje donosi olakšanje

 Nije baš jasno kako to tuširanje uspeva da potisne želju za cigaretom − ali definitivno uspeva. Stručnjaci kažu da je od svega najpreporučljivije naizmenično tuširanje toplom i hladnom vodom. Nije neophodno da u periodu odvikavanja morite sebe još i hladnim tuševima. Sam dodir sa vodom, čak i obično umivanje donosi divno olakšanje.
 Koliko mi je poznato, ni prskanje nije zabranjeno! Ako pri tome imate nekoga s kim možete da ga praktikujete, tim bolje. Igra spada u detinjaste stvari, upravo ono što najbolje rešava problem napetosti.

Okružite se mirisima

 Prestanak pušenja je vreme otkrića za sva vaša čula, a naročito za dva - čulo mirisa i čulo ukusa. Vreme pušenja je zapravo skoro bezmirisno doba. Setite se samo svih onih upala sinusa, bronhitisa i kijavica. Setite se da je vašem nepcu uvek bilo potrebno nešto začinjenija hrana nego vašim ukućanima. Ali, srećom, doba nikotinskog skafandera napokon je za vama.
 Dok prestajete da pušite, osetićete prastare, skoro zaboravljene mirise. Budući da dolaze iz dubina vaših sećanja, ti mirisi će često biti praćeni veoma jakim emocijama. U početku to vas može uplašiti, ali posle izvesnog vremena ćete shvatiti kako jednostavno možete odvratiti svoje čulo njuha od nikotinskog zova. Da, divno je kada vaša spavaća soba miriše na cvet pomorandže, a kupatilo na slankaste morske alge i talase.

 Izvor:Žena

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.