srijeda, 31. srpnja 2013.

Prirodna pomoć kod nesanice

Zdrav  san je od izrazite važnosti za dobro zdravlje organizma, jer nam spavanje obnavlja energiju koju smo potrošili tokom dana.

Da neko pati od nesanice, može se reći ako osoba teško zaspi ili ostaje budna tokom većeg dela noći. Oko 10 odsto ljudi pati od hronične nesanice, a 50 odsto nas povremeno pati od insomnije.Na nesanicu utiče čitav niz fizičkih i mentalnih faktora, kao i ponašanje osobe i okruženje.

Uzroci nesanice
 - otežano disanje
- konzumiranje alkohola pred spavanje
 - emotivni problemi
 - depresija
 - promena ritma spavanja
 - prekomernokonzumiranje sedativa ili stres
- tablete za kontracepciju
 - lekovi za srčana oboljenja
 - nikotin i marihuana
 - promena nivoa hormona
 Promena nivoa ženskih polnih hormona (estrogen i progesteron) ili testosterona kod muškaraca, takođe može da uzrokuje nesanicu. Adrenalinski stres podiže nivo kortizola, hormona koji organizam stavlja u nivo pripravnosti, što se opet povezuje sa nesanicom.

 Štetno dejstvo lekova
Lekovi protiv insomnije imaju jako sedativno dejstvo i vremenom mogu da stvore toleranciju, a neretko i zavisnost. Pre nego što posegnete za medikamentima, razmotrite prirodne metode lečenja ovog mučnog oboljenja.

Zamračite prostoriju u kojoj spavate
Spavajte u potpuno mračnoj sobi. Lučenje melatonina je povezano sa količinom svetla. U potpuno mračnoj sobi, telo proizvodi više melatonina nego kada je soba delimično zamračena. Ako niste u mogućnosti da zamračite sobu, onda tokom noći stavite masku na oči.

 Namirnice za „noćobdije”
Prvi sastojak neophodan za dobar san je triptofan - aminokiselina koja se pretvara u serotonin (hormon zadovoljstva), koji se potom pretvara u melatonin, koji je odgovoran za uvođenje tela u san. Triptofan se prirodno nalazi u ćuretini, mleku, siru, bananama i mahunarkama.
 Magnezijum je takođe važan, jer je prirodni sedativ i njegov nedostatak u organizmu može da uzrokuje poremećaj sna, zatvor, grčeve, anksioznost i nervozu. Namirnice bogate magnezijumom su: alge, bademi, indijski orah i pivski kvasac.

 Važnost fizičke aktivnosti
Nedostatak fizičke aktivnosti može da prouzrokuje loš san. Dok neki vid rekreacije u kasno popodne ili rano jutro može da obezbedi dobar san sledeće noći, fizička aktivnost neposredno pre spavanja podiže nivo adrenalina i vodi u nesanicu.

 Smanjite unos kofeina i šećera
Kofein može da izazove nesanicu i uznemirenost. Pored kafe, čaja i bezalkoholnih gaziranih pića, obratite pažnju i da li uzimate kofein u nekom drugom, skrivenom obliku, na primer lekovima protiv kašlja i prehlade. Čokolada takođe može da izazove nesanicu. Šećer obezbeđuje dodatnu energiju organizmu, zbog čega telo ima višak energije od koje ne može da zaspi.

 Vitamin B poboljšava san
Vitamin B6 je potreban za pretvaranje aminokiseline triptofan u serotonin, koji povoljno utiče na san. Odlični izvori vitamina B su: džigerica, integralne žitarice, tunjevina, pšenično zrno, banane i semenke suncokreta.

alo

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.