srijeda, 31. srpnja 2013.

Ljubav je najbolja dijeta

Kako se brzo i uspešno rešiti kilograma? Kako blagovremeno sprečiti iskušenja u vreme slava i praznika? Nije lako, ali vredi pokušati, uz Loline savete!Taman ste svoju liniju donekle doveli u red! Odmor, more, plivanje, aktivnosti napolju - jer ovo leto bilo je dugo, toplo... ostavili su vidnog traga na vašem telu. Zategli ste se, ako ste imali višak kilograma smanjili ste ga ili potpuno pobedili i sve do dolaska jeseni (u našem slučaju skoro pa zime) bili ste veoma zadovoljni.
 Eh, a sada počinje problem: sedenje u kući, slave, praznici... i, naravno, prekomerno uzimanje hrane. Odoleti specijalitetima naše kuhinje u mesecima koji slede ravno je nemogućoj misiji!
 Ipak, imajte na umu da je višak kilograma pre svega opasan po zdravlje, i fizičko i psihičko (o čemu verovatno sve već znate!). Novi kilogrami, dodatni centimetri u obimu, oticanje, malo otežano kretanje... Sve u svemu - horor!

 Zašto smo debeli?

 Pa, zbog čega smo u stvari debeli?
 Istina je vrlo jednostavna - razlog za debljinu je prekomerni unos hrane u odnosu na potrošnju i potrebe organizma. Izuzeci, naravno, postoje, pa uticaj mogu imati i žlezde sa unutrašnjim lučenjem. Ali, to bi bilo to, kažu stručnjaci.
 Naime, čovek dnevno pojede određenu količinu hrane. Ako pojede 100 g hrane više nego što potroši, u razdoblju od godinu dana dobiće 3,5 kg, a kroz 10 godina čak 31 kg.
 Zato, mislite na vreme. U borbi protiv prekomerne telesne težine postoje tri mere zaštite:
 l smanjenje unosa energije putem hrane
 l povećanje potrošnje (fizička aktivnost)

Kako suzbiti želju

 Ako ste na dijeti i i želite da savladate želju za hranom, pokušajte da razmišljate o dugi, cveću ili bilo čemu drugom osim hrane, zaključak je australijskih naučnika koji su ocenjivali jačinu želje u različitim situacijama i prilikom različitog toka misli. Želja je naravno bila najjača dok su žene razmišljale o hrani, a daleko manja kada su razmišljale da su na odmoru ili dok su zamišljale zvukove. Ali, od svih situacija, najdelotvornije se pokazalo razmišljanje o lepotama prirode. Slični rezultati zapaženi su i kod pušača.

l promena navika, odnosno načina razmišljanja
 Počnimo s ovim trećim. Najvažnije je - kada jedemo, budimo svesni da jedemo. Pogubno je, na primer, grickanje keksa ili čipsa tokom gledanja televizije. Gledajući film, mi zapravo nismo svesni šta grickamo i to nam gotovo nimalo ne povećava užitak gledanja filma. Tim malim količinama hrane, koje pojedemo ne misleći na njih (komadić hleba ili bombona), nesmotreno unosimo priličan broj kalorija (možda upravo ono malo više s početka priče).
 Ali, s promenama navika ne smemo otići toliko daleko da sasvim promenimo našu ličnost. Ono što bi trebalo da postignemo mora da bude blisko onome na šta smo navikli. Tek tako ćemo to moći uvesti u naš život i zadržati kroz neograničeno vreme. Zbog toga prehrambene navike treba individualizovati, a tu ne mogu pomoći ni knjige, ni članci, nego samo živ čovek: dijetetičar nutricionista.
 Kod povećanja fizičke aktivnosti, redovno se ubacuje hroničan nedostatak vremena, koji bi trebalo odvojiti. Život nam je zahtevan i čini se da imamo najmanje vremena za sebe. Tom problemu može da se doskoči pešačenjem kad god je to moguće, izbegavanjem lifta, ranijim izlaskom iz autobusa ili parkiranjem automobila stotinak metara dalje od odredišta. Povećanje fizičke aktivnosti je nešto što se najčešće zaboravlja kod planiranja mršavljenja.

Opasne tablete za mršavljenje

 Više od polovine američke populacije je debelo, pa zato ne iznenađuje što su pomoćna sredstva za mršavljenje jako popularna. Međutim, važno je znati da dejstvo tih dodataka nije testirano, a što je još i važnije, nije testirana ni sigurnost njihove primene. Neki od dodataka su pre dve godine zabranjeni. Reč je, pre svega, o „efedri", stimulansu koji može da dovede do moždanog udara i smrti kod nekih ljudi. Ali mnoga sredstva za mršavljenje sadrže kofein i grejpfrut, a ta kombinacija utiče na srčani ritam - dodatnih 16 otkucaja u minutu i povećanje krvnog pritiska za 12 odsto. Loše za srce, loše za bubrege i povećan rizik od moždanog udara.

Smanjiti unos hrane najteži je problem. Vrlo je neprijatno biti gladan i sanjariti o tome kako biste rado pojeli jedan dobar sendvič ili pljeskavicu. Ili, još gore, omiljenu čokoladu. Kako prevariti taj osećaj? To prvenstveno možemo postići hranom koja u većim količinama ima raspoređeno malo energetskih vrednosti (kalorija). To nisu jela s puno masnoća (ulja, mast, maslac, margarin i sl.), to nisu slatkiši (gori je sadržaj masnoća nego šećera), ali to sasvim sigurno jesu crni hleb, jela od integralnog brašna i slično.

 Potraga za pravom dijetom

 Iako je poznato da samo dugoročne dijete daju trajne rezultate, predlažemo vam brze, „ultra lajt" dijete, čiji cilj nije očiglednije mršavljenje, već prvenstveno vraćanje na liniju od pre praznika. Takođe, obavićete i detoksikaciju organizma, posle koje ćete se osetiti lakše, poletnije i vitkije. Ukoliko je vaš problem ipak teži od dva-tri kilograma, onda bi trebalo da razmišljate o surovijoj dijeti, koja će probuditi vaš uspavani metabolizam.
 Savet stručnjaka je da u potragu za idealnom dijetom krenete kao u potragu za idealnim partnerom: nekoliko pogrešnih izbora je neminovno, ali ćete na kraju sasvim sigurno naći jednu s kojom ćete moći da živite do kraja života. Za šta god se odlučili, uvek imajte jedno na umu: najbolji način za skidanje suvišnih kilograma je - zaljubljenost.

Press

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.