srijeda, 31. srpnja 2013.

Kako sačuvati zdrave zube?

Temeljita zubna higijena je osnova oralnog zdravlja. Velika većina ljudi je sasvim zadovoljna svojim održavanjem oralne higijene i uvjerena da čine sve što je potrebno.

 Ali, mnogi od njih ne znaju da za temeljitu oralnu higijenu nije dovoljno samo čišćenje sa zubnom četkicom. Zub ima pet ploha, a zubna četkica očisti samo tri plohe. Zato moramo preostale plohe očistiti s interdentalnom (međuzubnom) četkicom ili zubnim koncem. Kada očistimo svih pet ploha svakog zuba govorimo o temeljitoj higijeni zuba. Također, kada osoba ima u ustima protetske nadomjestke (npr. mostove, zubne usatke – implantate) ili nosi fiksni ortodontski aparat, mora posebno paziti na higijenu tih područja. Zato je u borbi za zdrave zube i desni iznimno važna i upotreba međuzubne četkice.

 Površna oralna higijena posebno potpomaže razvoj upale desni i nastanka karijesa. Zubni kamenac ili tvrde zubne naslage nisu ništa drugo nego mekane zubne naslage (plak), koji je zbog površnog čišćenja ostao na zubima, a i zbog minerala u slini postao vapnenast. Ako znamo da je zubni kamenac jedan od čimbenika koji pospješuju razvoj upale zubnih tkiva, odnosno razvoj parodontalne bolesti, koja je povezana s povećanim rizikom od pojave infarkta, moždane kapi, šećerne bolesti, prijevremenog poroda i oslabljenog imunološkog sustava, možemo jasno vidjeti koliko je važno redovito i temeljito odstranjivati zubne naslage.

Gdje počinje upala desni?
U međuzubnim prostorima površina desni je malo drugačija nego na područjima koja su lako vidljiva. Pojednostavljeno rečeno – u međuzubnim prostorima manje je zaštićena od utjecaja bakterija iz zubnih naslaga. Zato je čišćenje međuzubnih prostora jako važno, jer na tom mjestu prvo započinje upala desni.

Međuzubna četkica vs. zubni konac
 Nema dvojbe da je zubni konac u mnogo situacija dobro sredstvo za higijenu interdentalnih prostora. Njegovi nedostaci se pokazuju kod čišćenja konkavnih ploha zuba ( kutnjaka), jer ne mogu doseći sve površine. Zubni konac je dobro rješenje u primjerima kada zubi stoje tijesno jedan uz drugoga i nije ih moguće očistiti niti s najtanjom međuzubnom četkicom.


Kakva mora biti dobra međuzubna četkica?
 Svaka međuzubna četkica ima tanku žičanu jezgru, koja omogućuje ulaz u međuzubni prostor. Njezina vlakna moraju biti tanka i duga, kako bi u cijelosti ispunila međuzubni prostor. Samo će u tom slučaju zubne naslage biti potpuno odstranjene iz međuzubnog prostora. Premala međuzubna četkica neće ispuniti međuzubni prostor i stoga on neće biti očišćen, dok će prevelika četkica oštetiti prostor između zuba i desni (intaktnu papilu).

 Bitno je znati da nisu svi međuzubni prostori u jednim ustima isti, zato je potrebno izabrati ispravne veličine međuzubne četkice za vaše zube. Idealno je da veličinu međuzubnih prostora s posebnom sondom izmjeri stomatolog, ali ako nemate tu mogućnost, možete procijeniti veličinu sami - uzeti komplet međuzubnih četkica zajedno s držačem (Curaprox CPS 450 ili 457 set). Idealna četkica za pojedni međuzubni prostor je ona koju možete bez ikakvog jačeg pritiska, jednostavno i bez osjećaja boli, uvesti u međuzubni prostor.

Početak upotrebe
 Ako se s međuzubnom četkicom susrećete prvi puta, potrebno je znati da je velika vjerojatnost da će prilikom korištenja četkice desni malo krvariti, što je normalno. Krvarenje je znak upale desni i nakon nekoliko dana redovitog korištenja će prestati, budući da ćete s međuzubnom četkicom odstraniti uzrok krvarenja desni. Ako krvarenje ne prestane nakon nekoliko dana, posavjetujte se sa svojim stomatologom.

 Nakon 10 – 14 dana redovite uporabe međuzubne četkice postići ćete uspjeh - međuzubni prostori će biti čisti i zdravi, a desni više neće biti natečene zbog upale.

Kako čistiti?
 Dovoljno je s međuzubnom četkicom ostvariti samo mali pritisak prilikom ulaza u međuzubni prostor i potom je izvaditi iz prostora. Nikada ne smijete gurati četkicu u međuzubni prostor na silu, jer možete oštetiti desni.

 1. Izabranu međuzubnu četkicu postavite na ulaz u međuzubni prostor. Potražite idealan kut koji omogućuje ulaz bez jakog pritiska i potom nježno uvedite četkicu do polovice međuzubnog prostora.
 2. Potom četkicu malo nagnite prema desnima
 3. Četkicu nježno potisnite do kraja i onda je izvucite. Očišćeno!

 Nakon čišćenja međuzubnog prostora, međuzubnu četkicu isplahnite pod tekućom vodom i pustite da se na zraku osuši. Mijenjate je samo kada se njezina vlakna tako deformiraju da s njima ne možete učinkovito očistiti međuzubni prostor.

zena.hr

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.