utorak, 25. lipnja 2013.

Vitamin C je vaš savršen prijatelj

Što se tiče stepena zdravstvene zaštite, vitamin C je definitivno bez premca u odnosu na druge korisne materije.

Iako naučnici još nisu otkrili precizne mehanizme njegovog delovanja, evidentno je da vitamin C (ili askorbinska kiselina) štiti organizam ne samo od uzročnika prehlade i gripa, već i od dijabetesa, moždanog udara, visokog krvnog pritiska, čak i efekata pasivnog pušenja.
 Dakle, kada naredni put budete grickali svežu papriku ili jabuku, uživajte ne samo u ukusu ovih namirnica, nego i u saznanju koliko će to biti od koristi vašem zdravlju.ZAŠTITA OD DIJABETESA
Istraživanja: Iako nije poznat tačan mehanizam njegovog delovanja, naučnici su otkrili da povišen nivo vitamina C u krvi štiti od pojave dijabetesa tipa 2.
Dokazano: Nivo vitamina C od najmanje 1,29 mg/dl umanjuje rizik od dijabetesa tipa 2 za 62 odsto.
URADITE: Da biste održali potrebni nivo vitamina C u krvi, treba svakog dana da jedete najmanje četiri porcije voća i povrća bogatog ovim vitaminom.

ZAŠTITA OD HIPERTENZIJE
Istraživanja: Naučnici tvrde da osobe u čijem krvotoku se nalaze veće količine vitamina C imaju niži krvni pritisak, a samim tim je kod njih manje izražen rizik od srčanog i moždanog udara. Ovaj efekat nastaje zbog antioksidantskih svojstava vitamina C, ali i kao posledica njegove sposobnosti da spreči stvaranje nitrit-oksida - materije koja otvara krvne sudove. Zbog toga se može reći da je ovo pozitivno dejstvo vitamina C na krvotok veoma efikasna zaštita od hipertenzije.
Dokazano: Povećanje nivoa vitamina C u krvotoku za 1 mg/dl uzrokuje pad krvnog pritiska (sistolnog i dijastolnog) za 4 mmHg.
URADITE: Uključite još tri porcije voća i povrća bogatog vitaminom C u svakodnevnu ishranu.

MANJE SALA NA STOMAKU
Istraživanja:Naučnici su utvrdili uzročno-posledičnu vezu između malog unosa vitamina C i uvećanja masnog tkiva na stomaku, što povećava rizik od srčanih oboljenja. Smatraju da uključivanje više namirnica bogatih vitaminom C, kao i mlečnih proizvoda, u ishranu umanjuje apsorpciju masti iz hrane.
Dokazano: Dnevni unos vitamina C manji od 56 mg povećava rizik od pojave viška abdominalnog sala.
URADITE: Birajte mudro - ako pojedete dva kivija dnevno, unećete čak 113 mg vitamina C u organizam.

ZAŠTITA OD PASIVNOG PUŠENJA
Istraživanja:Naučno je utvrđeno da uzimanje vitamina C, kao dijetetskog dodatka, značajno redukuje "oksidativni stres" (povezan sa brojnim bolestima, od srčanih oboljenja do kancera) koji nastaje zbog udisanja duvanskog dima.
Dokazano: Tokom dvomesečnog naučnog ispitivanja, osobe koje su redovno bile izložene duvanskom dimu, uzimale su svakog dana 500 mg vitamina C. Na kraju ispitivanja, nivo F2-izoprostana (parametar oksidativnog stresa) pao je više od 11 odsto.
URADITE: Ako ste svakodnevno u društvu pušača, obavezno uzimajte vitamin C u formi suplementa.

SMANJITE RIZIK OD MOŽDANOG UDARA
Istraživanja:Iskustvo pokazuje da se slučajevi moždanog udara najređe beleže kod osoba sa najvišim nivoom vitamina C u krvi. Istraživači smatraju da je to zbog toga što je nivo askorbinske kiseline u plazmi pouzdan indikator konzumiranja voća i povrća, što se pokazalo kao prevencija moždanog udara.
Dokazano: Osobe koje najviše jedu voće i povrće, i u čijem se organizmu nalazi najmanje 1,16 mg/dl vitamina C, izložene su 42 odsto manjem riziku od moždanog udara.
URADITE: Svakoga dana pojedite najmanje sedam (idealno devet) porcija voća i povrća.

ZAŠTITA OD PREHLADE?
 Osim ako niste izloženi ekstremnoj hladnoći ili fizičkom naporu, u vreme kada obolite od prehlade vitamin C ne igra značajnu ulogu u borbi protiv prehlade. U brojnim studijama, čiji je cilj bio da se istraže efekti uzimanja vitamina na trajanje bolesti, utvrđeno je skraćenje perioda bolovanja za samo 8 odsto.

SMANJITE RIZIK OD OSTEOPOROZE
Istraživanja:Nedovoljan unos vitamina C u organizam, naročito ako postoji i nedostatak kalcijuma, povećava rizik od pojave osteoporoze u kasnijim godinama života. Naučnici smatraju da je učešće vitamina C u ublažavanju oksidativnih procesa i zaštite od upalnih procesa - što troši kalcijum iz kostiju - ključni faktor.
Dokazano: Nakon naučnih ispitivanja, u kojima su ispitanici konzumirali najmanje 314 mg vitamina C dnevno, a malo kalcijuma, utvrđeno je da se ostvaruje zaštita koštane mase samo u periodu od četiri godine. Kod ispitanika koji su uzimali manje doze vitamina C zabeležen je gubitak koštane mase od 5,6 odsto.
URADITE: Konzumirajte najmanje 300 mg vitamina C svakog dana. Eksperti preporučuju uzimanje ovog vitamina iz kombinovanih izvora: ishrana + dijetetski dodaci.

VITAMIN C: ČINJENICE
POTREBNO VAM JE: Prema aktuelnoj preporuci eksperata, minimalna dnevna doza iznosi 45 mg vitamina C, a maksimalna 1000 mg.
RASTVORLJIV U VODI: To znači da se ne stvaraju rezerve u organizmu, zbog čega morate svakodnevno da ga uzimate kroz hranu i/ili u formi dijetetskog dodatka. S druge strane, vitamini rastvorljivi u mastima - poput vitamina A, D i E - zadržavaju se u organizmu.
MOŽETE DA PRETERATE: Moguća je pojava hipervitaminoze, ali ona je privremenog karaktera. Budući da se radi o vitaminu rastvorljivom u vodi, izlučuje se iz organizma za 6-24 sata. No, višak u organizmu može da uzrokuje proliv, nadimanje stomaka i grčeve. Hipervitaminoza se obično javlja nakon konzumiranja ovog vitamina u količini većoj od 5000 mg.
TOPLOTA GA UNIŠTAVA: Toplota trenutno uništava vitamin C, baš kao i izlaganje svetlosti. Osim toga, ovaj vitamin vremenom propada, što znači da većina svežih i zdravih namirnica više nije tako sveža kada ih jedemo. Dakle, trudite se da jedete što više sirovih namirnica bogatih vitaminom C.
NEMOJTE UZIMATI SVE ODJEDNOM: Možda mislite da činite sebi uslugu ako odjednom uzmete što veću dozu vitamina C (obično je to šumeća tableta od 1000 mg). Ipak, treba da znate da ovaj vitamin ima veoma kratak život. Nakon samo pola sata nakon uzimanja doze od 1 g, u organizmu se zadržava samo 500 mg. Nakon još pola sata, i ova doza se smanjuje na polovinu (250 g). Zato, da biste osigurali optimalnu apsorpciju i potrebnu količinu vitamina, najbolje je da uzimate suplement u manjim dozama, nekoliko puta dnevno, kao i da se potrudite da ishrana bude vaš osnovni izvor vitamina C.


Lepota i zdravlje

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.