petak, 21. lipnja 2013.

Tuga je otrov

Poznato je da fizička bolest utiče na duševno stanje čoveka, ali medicina sve više uviđa da naša nezdrava duševna stanja, naročito ona koja traju mesecima i godinama, presudno utiču na pojavu nekih fizičkih bolesti. 
Utvrđeno je da dugotrajno stanje ljutnje i gneva, depresije, straha ili neprestane brige uslovljavaju, u toku kraćeg ili dužeg vremena, određene funkcionalne, a potom i organske promene u našem organizmu… 
 


Psihički činioci, pa i misaoni procesi, utiču na hormone hipotalamusa i hipofize koji, sa svoje strane, deluju na telesne procese i na taj način mogu da utiču na nastanak brojnih savremenih bolesti.
 Usled toga proces ozdravljenja, naročito od neke teže hronične bolesti, u velikom stepenu zavisi od ponovnog uspostavljanja naše psihičke ravnoteže. 

Toksičnost negativnih emocija

Negativne emocije su podjednako toksične kao i pušenje i povišene masnoće u slučaju srčanih bolesti.Ljudi izloženi dugim periodima tuge i pesimizma, neprestanoj napetosti i nezadovoljstvu, strahu, cinizmu i sumnjama, dvostruko su podložniji bolestima, pre svega bolestima srca i krvnih sudova, poremećajima imuniteta, astmi, upali zglobova (artritisu), glavoboljama, čiru na želucu i dvanaestopalačnom crevu...
 Tuga i depresija su povezane sa smanjenim imunitetom i malignim bolestima, a ljutnja sa srčanim infarktom.


Autor: Dr Dragan Ivanov, mr sci. 
Zdrav život

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.