utorak, 25. lipnja 2013.

Terapija pijavicama

Naziv hirudoterapija potiče od latinske reči hirudina što znači pijavica. O lekovitim osobinama pijavice ljudi su odavno znali. Prve radove o hirudoterapiji pisali su Hipokrat, Galen, Avicena... Veliki ruski lekari Pirogov, Mudrov, Zaharjin stalno su isticali ogroman značaj pijavica i njihovu primenu u lečenju različitih bolesti. U 18.veku , u Rusiji su koristili oko 30 miliona pijavica godišnje, a sve do 20.veka izvozili su ih u Francusku, Englesku, Nemačku, a sada u SAD i Kanadu. Osim u lečenju pijavice su koristili u kozmetici. Carice su pre bala stavljale pijavice iznad ušne školjke, posle čega su im obrazi bili rumeni, a one bile vedre i pune energije. Tokom pedesetih godina prošlog veka korišćenje pijavice se smanjilo. U 90-im godinama Svetska zdravstvena organizacija sprovela je istraživanje smrtnih slučajeva kao posledice korišćenja lekova. Rezultati su bili zapanjujući.

 Godine 1990. organizovana je Svetska organizacija hirudologa, a 1991.godine održan je prvi kongres hirudologa o korišćenju pijavica u medicini.

Zvanična metoda lečenja

 Ministarstvo zdravlja u Rusiji je priznalo hirudoterapiju kao oficijalnu medicinsku metodu lečenja. Pijavica je zavedena u Registar lekovitih sredstava Ruske federacije.

 Pijavica je crv, koji se hrani krvlju i u prirodi napada tritone, žabe i druge životinje. U ustima ima tri vilice sa zubićima pomoću kojih seče kožu i siše krv u obimu od 5 do 15ml. Na zemlji postoji oko 400 vrsta pijavica, ali samo medicinska pijavica i njene dve podvrste: apotekarska i lekovita pijavica mogu se koristiti u lečenju. Mnoštvo lekova se testira samo nekoliko godina a hirudoterapija je proverena vekovima.

Lekoviti fermenti

 Danas, farmaceuti, lekari, naučnici mogu dati naučno objašnjenje ove metode lečenja.

 Pijavica je farmaceutska fabrika. Ona ubrizgava u krv čoveka sa svojom pljuvačkomo gromnu količinu biološki aktivnih supstanci kao hirudin, alfahimotropsin, himazin, suptilizin....

 Ukupno ima oko 100 fermenata koji pozitivno utiču na organizam. Osnovno delovanje medicinskih pijavica na organizam:

 analgetičko
 imunostimulativno
 bakteriostatično
 lipolitičko (raspad masnoća)
 drenažna funkcija
 hipotenzivno (normatenzivno)
 trombolitično
 antikoagulantno (protiv zgrušavanja krvi)

 Uz pomoć pijavice se leče: upala žučne kese, jetre, pankreasa, problemi sa cirkulacijom, hemoroidima,proširenim venama, posledice posle infarkta i insulta.

Način delovanja

 Šta se dešava kad se na telo stavlja pijavica?

 U zoni koju određuje lekar ova pametna životinjica nepogrešivo pronalazi biološki aktivnu tačku i prilepljuje se baš na to mesto i na njemu izaziva mehanički nadražaj. U stvari pruža efekat sličan akupunkturi.

 Sem toga pijavica ubrizgava u krv jedinstven kompleks fermenata koji stimulišu unutrašnje organe ozdravljuju ih i podmlađuju. Ovi fermenti u koži izazivaju raspad starog kolagena i zamenjuju ga novim elastičnim, što se vidi kao efekat liftinga i smanjenja bora već posle 3 ili 4 terapije. Posle terapije pijavicama se smanjuje otečenost i normalizuje cirkulacija krvi.

 Široka upotreba hormonalnih sredstava, antibiotika, problemi sa ekologijom doveli su do porasta bolesti ženskih reproduktivnih organa. Tako na primer dugotrajna primena hormonalne terapije često dovodi do dishormonskih promena, osteoporoze, ćelavosti i poremećaja lipidnog metabolizma.

 Već posle prve terapije pijavicama nestaje bol u donjem stomaku a posle tri četriri meseca terapija pijavicama normalizuje se menstrualni ciklus, smanjuje se debljina endometrija, kao i dimenzije materice, nestaju ciste i vrlo često žena može ostati u drugom stanju posle dužeg perioda, neplodnosti. Takođe se normalizuje metabolizam, poboljšava rast kose i zaustavlja osteoporoza.

Leče reproduktivne organe

 Istraživači na AMP aparatu su primetili kod mnogih pacijenata da se već posle prve terapije znatno poboljšava cirkulacija u organima koje su lečili uz pomoć pijavica.

 Posebno su bili evidentni dobri rezultati kod reproduktivnih organa i muškaraca i žena. Pre svega znatno se poboljšava funkcija prostate, povećava se erektivna funkcija i opšte zdravstveno stanje pacijenata.
 Posle istraživanja na AMP aparatu se pokazalo, da nakon terapije pijavicama su sprečeni mnogi teški slučajevi infarkta i insulta mozga.

 Aparat je konstatovao da je terapija poboljšala protok krvi kroz srčani mišič sa 3,3% na 4,5%, već posle deset tretmana što je skoro normalni srčani krvotok.
 Mnoge holivudske zvezde koriste pijavice za zdravlje i lepotu među njima i Demi Mur.

 Pijavice mogu očistiti organizam, izlečiti bolest i podmladiti ceo organizam.

Kontraindikacije

 Terapija pijavicama nije kontraindikovana jedino nije moguća kada je u pitanju hemofilija i neke druge bolesti krvi. Ona ne isključuje druge metode lečenja a uspešno ih dopunjuje.


 Izvor: Dr Natalija Gušlo Petrić, anesteziolog Spec. akupunkture i homeopatije

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.