petak, 21. lipnja 2013.

Što kada boli vrat?

Bolovi u području vratnog dela kičme, najčešće su posledica nepravilnog držanja u sedećem položaju, te nepravilnog držanja pri obavljanju nekih poslova.

Isto tako ukočenost i bol mogu se javiti i kao posledica nagle promene temperature ili loše usmerene struje hladnog vazduha klima-uređaja. Tegobe s vratnim delom kičme naročito pogađaju osobe određenog zanimanja koji zahtevaju poseban položaj u sedećem ili neprirodno sagnutom položaju. Jedan od uzroka sigurno je i nedostatak telesne aktivnosti zbog čega slabi tonus mišića i potpornih struktura vrata, prsnog dela kičme i ramena.

 U većini slučajeva bolovi su posledica uklještenja živca koji se nalazi u dnu vratnog dela kičme i ide u ruke, a u potiljku živac može biti pritisnut što uzrokuje upalu živca.

 Bol u vratnom delu kičme u suštini je vrlo bezopasna ali i vrlo neugodna. Ako ta bol traje više dana ili se često ponavlja, poželjno je obratiti se lekaru. Nakon što se prepozna uzrok i prepiše lečenje, jedini način da se spreči ponovo javljanje je pravilno držanje i telesna aktivnost.

 Pravilno držanje podrazumeva ravna, ali ne ukočena leđa, ramena ravna ali ne i napeta, a glava ne sme biti previše nagnuta napred ali ni zabačena unazad.

Šta učiniti?

 Izbegavati predugo odmaranje u ležećem položaju. Dokazano je da takav odmor može biti više štetan nego koristan. Savetuju se hladni i topli oblozi, kao i naizmenična toplota i hladnoća. Hladnoća smanjuje napetost mišića, dok toplota opušta grč mišića.

 Telesne aktivnosti koje sadrže vežbe istezanja vrata i kruženje ramenima, najbolji su izbor.Fitnes i plivanje, isto kao i za prevenciju krstobolje, najbolji su izbor za ublažavanje ili čak uklanjanje bolova i ukočenosti vratnih pršljenova.

 Vežbati, naravno, možete i sami, pa evo nekoliko predloga svakodnevnog razgibavanja vrata:

 Za jačanje vratnih mišića gurajte rukom čelo: dlan naslonite na čelo, gurajte glavu prema naprijed dlanom pružajući otpor. Potom desni dlan stavite na desnu sljepoočnicu i gurajte glavu u desnu stranu pružajući otpor dlanom, nakon čega to isto ponovite sa levom rukom na levoj slepoočnici.

 Za smanjenje napetost u mišićima vrata i ramena, jednostavno sliježite ramenima.

 Klimanje glavom gore-dole, te levo-desno ukloniće se ukočenost na području vratnih pršljenova.

 Uz bolan vrat, i spavanje može biti otežano. Važno je da madrac na kojem spavate nije udubljen. Najbolji odabir je čvrsti ortopedski madrac koji nije previše tvrd.

 Svakako zaboravite na mekane pernate jastuke. Radije odaberite što tanji i po mogućnosti ortopedski antialergijski jastuk.

 Najbolji je položaj na leđima s jastukom koji podržava vratni deo kičme.


 Izvor: Medicina.hr

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.