petak, 21. lipnja 2013.

6 simptoma koje ne smijete zanemariti

Ako nedeljama osećate bol u grudima, kašljete ili imate visoku temperaturu, obavezno se obratite ljekaru, jer je jasno da ove tegobe neće proći same od sebe. Navodimo vam šest simptoma koje ne bi trebalo da ignorišete, jer oni ponekad mogu da upute na ozbiljno oboljenje.


6 simptoma koje ne smijete zanemariti


1. Zasljepljujuće glavobolje

 Ako su glavobolje česte, vreme je da ljekar otkrije njihov uzrok. Bilo da one potiču od problema s vidom, nezdravog života ili nečeg ozbiljnijeg, potrebna je adekvatna terapija.

2. Dugotrajan kašalj

Kašalj je redovni pratilac prehlade ili gripa, ali ako se nastavi i nekoliko nedelja pošto ste ozdravili, ponovo posetite ljekara. Dugotrajan kašalj može da uputi na tuberkulozu, infekciju disajnih puteva, pa i rak pluća. Isto važi i za dugotrajnu promuklost.

3. Povišena temperatura

Ako se tjelesna temperatura kreće od visoke do normalne bez nekog vidnog razloga, treba da otkrijete šta nije u redu. Takođe treba da posetite ljekara ukoliko imate visoku temperaturu duže od tri dana.

4. Dijareja

 Bez obzira da li je uzrok "pokvarena" hrana ili virusi, dijareja može da bude opasna i što duže traje, sve je opasnija, jer organizam može da dehidrira. Prema tome, ukoliko proliv traje duže od dva-tri dana, treba posetiti ljekara.

5. Bol u grudima

Može da bude naivan simptom, ali ako je udružen s bolom u lijevoj ruci, treba pod hitno otići na ljekarski pregled, jer može da bude simptom srčanog udara.

6. Teškoće pri disanju

 Iznenadno otežano disanje može da ukazuje na mnoga oboljenja, od astme do alergijske reakcije. Obavezno posjetite ljekara.

 Izvor:Žena

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.