petak, 21. lipnja 2013.

Savjeti za zdrav san

Naučnici su odavno dokazali da zdrav san produžava život, umanjuje rizik od kardiovaskularnih oboljenja i ublažava simptome depresije. Međutim, pored toga što može da nam popravi raspoloženje, zdrav san pozitivno deluje i na tri značajna sistema u ljudskom organizmu: hormonalni, neurološki i odbrambeni. Dok spava, organizam luči supstance koje nam stvaraju osećaj sitosti, umanjuju uticaj hormona stresa i jačaju sve naše odbrambene mehanizme. Takođe je potvrđeno da zdrav san u svakoj prilici snižava i krvni pritisak. Međutim, sam odlazak na počinak je pravi košmar za mnoge jer iz večeri u veče sve teže tonu u san. Oni pate od nesanice, koja ljudima polako ali sigurno može da razori život. Ako i vi osećate da ste zbog nedostatka noćnog sna konstantno napeti u toku dana, na poslu nervozni, kao i da vam slabi koncentracija, pokušajte da se na svaki način izborite za zdrav san. Odlazite na počinak i ustajte uvek u isto vreme. Od tog pravila ne bi trebalo da odstupate ni za vreme vikenda ili praznika, bez obzira na to što je to vreme kada biste sebi mogli da date malo oduška. Samo na taj način možete "naučiti" svoj organizam da spava onda kada smatrate da je došlo pravo vreme za spavanje.

 Lezite u krevet samo kada vam se zaista spava, kako biste izbegli nepotrebno prevrtanje po njemu. Imajte na umu da potreba za snom nije ista kod svakoga. Nekima je potrebno najmanje osam časova sna, dok se drugi osećaju kao ponovo rođeni posle svega pet sati spavanja. U svakom slučaju, vi morate da odredite meru koja vam je dovoljna da se ujutru osećate ispavano i odmorno. Kada je organizam pun energije koju ste akumulirali uz pomoć zdravog sna tokom noći, velika je verovatnoća da ćete bez većih napora moći da pregurate težak radni dan. Ukoliko ne možete da zaspite, nemojte ostajati u krevetu pokušavajući da naterate san na oči. To ne ide tako, jer san nije podložan naredbama. Ustanite i posvetite se nečemu što vas opušta. Ukoliko vas baš mrzi da ustajete, ostanite u krevetu i uspavajte se čitajući omiljenu knjigu. Ako ste radili do kasno u noć, pre odlaska na spavanje opustite se toplom kupkom u kadi; to sigurno pomaže, ali trudite se da od prevelike opuštenosti ne zaspite dok ste još uvek u kadi.

 Spavajte u udobnom krevetu, u prostoriji u kojoj temperatura ne prelazi 20 stepeni Celzijusa i koja je što je više moguće zaštićena od buke i svetlosti. Snižena temperatura pomoći će vam da zaspite, a izolacija od spoljnih zvukova učiniće da imate čvrst i miran san. Pre nego što pođete na počinak, trudite se da vam večera bude laka i nezačinjena, kako u toku noći ne biste imali probleme s varenjem koji će vas sprečiti da zaspite. Nikada ne vežbajte pred sam odlazak na spavanje, ali fizička aktivnost u toku dana i te kako može biti od koristi da se oslobodite nepotrebne napetosti. Tako relaksirani lakše ćete utonuti u san.

 Pokušajte po svaku cenu da se odviknete od spavanja preko dana. Čak i jedan sasvim kratak odmor u toku poslepodneva na trosedu u dnevnom boravku može potpuno da vam poremeti ritam spavanja u toku noći. Dakle, bez obzira na to koliko ste umorni nakon posla, ne dozvolite sebi da utonete u popodnevnu dremku. Još nekoliko sitnica pred odlazak na spavanje: izbegavajte kafu, čaj i alkohol pre odlaska na spavanje. Umesto toga popijte šolju toplog mleka ili, ako baš volite da pijete čaj, opredelite se za čaj od kamilice, koji ima opuštajuće dejstvo.

 Ukoliko preduzmete sve neophodne mere predostrožnosti, nema nijednog razloga da već iste večeri ne utonete u blaženi san i odspavate osam ili više sati mirno i spokojno kao beba.

 Izvor: Top zdravlje

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.