utorak, 25. lipnja 2013.

Prošireni kapilari na nogama

Poremećaji venske cirkulacije su velika preokupacija stručnjaka kako iz medicinskih tako i iz estetskih razloga. Činjenica je da žene najviše vode računa o svom izgledu, ali kada je riječ o ispucalim kapilarama ni muškarci ne zaostaju.


Prošireni kapilari su izuzetno čest problem - ima ga čak 67 procenata ukupne populacije. Rizik proširenih kapilara raste sa godinama, ima ih 71 posto žena u menopauzi.
Najviše su pogođena određena područja - unutrašnja i vanjska strana koljena, list potkoljenice, unutrašnja strana skočnog zgloba, vanjska strana butine i lice.

Najčešći uzroci

U uzroke kapilara ubrajaju se trudnoća, genetika i način života. Kad je riječ o načinu života, nastanku kapilara pogoduju traume, udarci, razne nezgode, depilacija toplim voskom te visoke potpetice i radno mjesto povezano s dugim stajanjem ili sjedenjem.
Terapija može biti neoperativna (konzervativna) i laserska. Konzervativna podrazumijeva isključenje faktora rizika (prestanak pušenja, korekciju vrijednosti masnoća u krvi, regulaciju dijabetesa, udobnu obuću); dodatke prehrani (derivati vitamina K i C jačaju stijenke žila i kapilara te smanjuju njihovu propustljivost); njegu nogu Venotrex-om emulzijom biljnog porijekla koja pomaže kod umornih i teških nogu sa poteškoćama u venskoj cirkulaciji.
U prošlosti su kapilari bili tretirani skleroterapijom, uz povremene rezultate i rizik da se mala količina injektivnog sredstva uštrca na pogrešno mjesto pa nastanu dugotrajne, smeđe mrlje.
Danas laser Cutera američke proizvodnje daje fascinantne rezultate u odstranjivanju kapilara: uz primjenu svjetlosnog vala određene duljine laserski snop svoju energiju prenosi većim dijelom na crvena krvna zrnca.
Bjelančevina hemoglobin koja se nalazi u crvenom krvnom zrncu upija lasersku zraku, pri čemu se oslobađa energija koja uništava krvnu žilu. Tako se kapilari odstranjuju pravilno doziranom toplinom na tačno određenom mjestu.
Pri tome laserski valovi na koži osjećaju se kao lagano "bockanje iglom" što predstavlja jedinu neugodnost u toku tretmana. Uništenjem krvne žile nastaje upala kojom organizam uklanja kapilare (male eritematozne papule - mikrokrastice koje se pojavljuju u narednih nekoliko dana) koje se jače vide dvije do četiri sedmice neposredno nakon tretiranja, nakon čega postaju sve manje vidljive. Konačni rezultat vidi se do šest sedmica nakon tretmana.

Koliko tretmana

Broj tretmana je individualan, uglavnom 1-3 tretmana za jednu regiju i to u periodu od sredine jeseni do sredine proljeća. Ljeti nije zabranjeno raditi tretmane, ali je neophodno zaštititi tretirani dio tijela od direktnog djelovanja sunčeve svjetlosti uz korištenje krema sa visokim UV faktorom.
Treba naglasiti da se u periodu tretiranja postojećih kapilara mogu javiti novi kapilari što se može prevenirati discipliniranim načinom života.
U prevenciji značajnu ulogu imaju obuća i položaju u kojem je najčešće naša potkoljenica. Obuća mora biti dobra, udobna, meka. O tome posebno moraju voditi računa dijabetičari.
Da li visoke potpetice utječu na krvne sudove? Na arterije ne, ali na vene sigurno da. Noge jesu ljepše na visokim potpeticama, ali će sigurno biti zdravije ako nosite ravnu obuću. Ako baš ne možete bez štikle, pokušajte ih svesti na razumnu mjeru - manje od pet centimetara.

Poželjna je rekreacija

 Ljudima koji imaju rizik od proširenja vena pomaže svaki vid fizičke aktivnosti. Nema nikakvih ograničenja, čak je poželjna fizička aktivnost jača od šetnje kao:

* trčanje, brzo hodanje (ako duže vrijeme stojite na istom mjestu, nemojte zaboraviti svakih sat vremena nekoliko minuta stajati na prstima),

* plivanje (pritisak vode potiskuje krv iz vena čime se sprečava njihovo proširenje),

* ples, vožnja bicikla (djeluje na mišiće listova koji potiskuju krv iz vena i tako se prevenira nastajanje kapilara).


Dnevni avaz

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.