ponedjeljak, 24. lipnja 2013.

Novi trend gladi

Pored anoreksije i bulimije, pojavile su se i nove vrste poremećaja u ishrani kao što su manoreksija, pregoreksija ili vonareksija

 Anoreksiju i bulimiju, najčešće poremećaje u ishrani zbog đelje za „dobrim“ izgledom, u poslednje vreme „prate“ i nove vrste izgladnjivanja. Pregosreksija tako pogađa žene koje ostaju drastično mršave tokom trudnoće, a od drunkoreksije pate osobe koje hranu zamene alkoholom, dok su manoreksičari muškarci opterećeni vežbanjem.


 Jedan od učestalijih je nirlireksija – bolest koja pogađa osobe koje su i te kako svesne nužnosti zdrav ishrane i vežbe. Nirlireskičari održavaju svoj indeks telsne mase na najnižem dopuštenom nivou normalnog (između 18 i 19), manično vežbaju, jedu tačno određene namirnice u tačno određeno vreme. Najviše su pogođene žene između 20 i 30 godina koje veličinu 36 smatraju božanstvom. Njihov način ishrane je sledeći: red salate, red voća, red vod i lasjt proizvoda. Nakon nekoliko nedelja takvog režima, želudac s smanjuje. Te žene se ne izgladnjuju, ali nikad nisu site ...

Alkohol umesto hrane
 Tokom trudnoće je sasvim normalno da žena dobije oko 15 kilograma. Međutim u svetu vlada drugačiji trend, poznate dame koje ostaju drastično mršave tokom trudnoće, utiču i na „obične“ trudice koje se trude da se što manje ugoje kako bi što pre skinule kilograme. Nikol Kidman i Anđelina Džoli sa najočigledniji primeri za pregoreksičarke, ili barem jedne od prvih koje su nametnule taj trend. Posledica pregoreksije su prerani porođaj, slabije razvijena deca (i fizički i mentalno) i problemi sa dojenjem.
 Drunkoreksija je bolest koja najčešće pogađa studentkinje između 18 i 24 godine života. Svesne kaloričnosti alkoholnih pića, ali i sopstvene potrebe za samodokazivanjem, odlučuju da je poneko piće važnije od hrane. Osim što pijanke na prazan želudac često završavaju povraćanjem, one neretko mogu da završe i smrću. Ejmi Vajnhaus je, prema rečima stručnjaka, jedna od predvodnica trenda.
 Bridoreksija je bolest savremenih devojaka pred udaju. „Savršenost u svakom pogledu“ ogleda se ne samo u odabiru buketa i pozivnica, nego u izgladnjivanju da bi izgledale savršeno (čitaj – najvitkije moguće) na svoj najvažniji dan u životu. Osim ekstremnih dijeta, često koriste i laksative, a jedna od najblažih posledica je dehidracija. Česte su nesvestice, vrtoglavica i iznemoglost.

I muškarci u problemu
 Vonareksija je poseban oblik bolesti. Reč je o osobama (uglavnom ženama) koje žele da privuku pažnju pričama da imaju probleme, uprkos tome što jedu. Fizički su zdrave, ali mentalno postaju sve labilnije i agresivnije, pogotovo ako pokušavate da ih uverite da nisu bolesne.
 Manoreksija je poremećaj u ishrani koji, kao što mu samo ime kaže, pogađa muškarce, a beleži stalan porast. Karakteriše ga opsednutost izgradnjom mišićnog tkiva (t.j. vežbanjem), kao i konzumiranjem proteinskih preparata koji postiču izgranj istog. Najpoznatiji slučaj je onaj Kolina Farela, koji se od zgodnog momka pretvorio u kostura.

Oboleli pod konstantnim pritiskom
 Dr Andreas Šnebel, predsednik društva obolelih od poremećaja ishrane Nemačke, na evropskom kongresu stručnjaka je istakao:
 - Osobe koje boluju od ovih bolesti su pod konstantnim fizičkim i psihičkim pritiskom. Osim što svoje telo iscrpljuju do krajnjih granica, gube i socijalne kontakte, pa se često šanse za brz i delotvoran oporavak smanjuju.
 Prema njegovim rečima, ako prepoznate sebe ili nekoga od svojih bližnjih u opisima ovih bolesti, psotupite oprezno. Osobe se često naljute, osete povređenima ako ih direktno pitate. Radije polako ispipajte teren i budite diskretni. I ni slučajno nemojte sebi ili drugima da glumite terapeuta, radije preporučite stručnjaka.

 Izvor: Press

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.