subota, 29. lipnja 2013.

Med je čarobni lijek

Med je mnogo više od obične namirnice. U ovom tekstu ćemo vam otkriti kako med ljudima može pomoći da održe svoje zdravlje.

Često bolji od hemije
 Med se već od starina u prirodnoj medicini koristi kao protuupalno sredstvo. U međuvremenu smo otkrili i na čemu se temelji to njegovo djelovanje: med sadrži antibakterijske biljne tvari, takozvane flavonoide. Osim toga, pčele medu dodaju i jedan „svoj“ enzim koji ima dezinfekcijsko djelovanje. Savjet: kod svakodnevnih malih povreda nakon čišćenja na ranu nakapajte malo meda.Protiv upale grla
 Vruće mlijeko sa medom mnogi su iskusili kao domaće sredstvo protiv infekcija praćenih povišenom temperaturom. I dok je pozitivna uloga mlijeka još osporavana, med bez ikakve sumnje ublažava glavobolju i upale zubnog mesa.
 Savjet: ako imate problema sa gutanjem, nekoliko puta na dan u ustima otopite kašikicu meda.

Med za zdrave vene
 Taj pčelinji proizvod sadrži i mnogo antioksidanasa koji štite naše stanice tako da ga možemo upotrebljavati čak i kao preventivu protiv ateroskleroze (suženje krvnih žila).
 Pritom imajte na umu da najveću koncetraciju antioksidanasa zapravo imaju tamne vrste meda! Savjet: za zaslađivanje jela i napitaka najviše bi meda trebali upotrebljavati upravo ljudi sa povišenom razinom holesterola u krvi.

Pomoć kod usnog herpesa
 Med je ne samo učinkovit protiv bakterija nego je od koristi i u borbi protiv virusa, kao na primjer, protiv neugodnih mjehurića na usnicama koje izazivaju virusi herpesa. Savjet: čim osjetite prve naznake herpesa kao što su zategnutost kože i peckanje, odmah na to mjesto natapkajte malo meda!

Snaga polena
 Posebno bogat vitaminima i mineralima jeste cvjetni polen koji maticama i pčelinjim ličinkama u košnici služi kao hrana. Savjet: kura na bazi meda sa peludom može bitno pridonijeti boljem imunitetu tako da se tokom zime ne razboljevamo tako često.

ljepota.ba

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.