petak, 21. lipnja 2013.

Lice otkriva koliko ste zdravi

Radost, uzbuđenje, strah - na našem licu se mnogo toga vidi, uključujući i znake bolesti i simptome nedostatka određenih supstanci od vitalnog značaja. Osmotrite pažljivije svoj lik u ogledalu, jer je on prepun malih poruka koje vam šalje telo.Sitne bore ispod očiju

 Koža je ispod očiju izuzetno tanka i ispod nje se nalazi samo jedan tanak potkožni sloj. Zato se brzo isušuje i na njoj se stvaraju bore od mimike, koje nisu razlog za brigu i mogu da se ublaže pomoću hidratantne kreme. Naglašene bore u ovoj zoni su, međutim, znak da jetra i bešika moraju da se naprežu da bi izbacile štetne materije iz organizma. Pomozite ovim organima tako što ćete ishranu zasnivati na bazama, unositi što više povrća, voća i tečnosti, čime ćete pročistiti bubrege i neutralisati višak kiseline.

Žućkaste beonjače

 Da li imate probleme sa žuči? To bi moglo da bude objašnjenje za žućkaste beonjače. Čaj ili tablete sa sporišem (drugi nazivi: željezarka, Verbena officinalis) mogu da pomognu. Ako vam je i ten žućkast, možda je posredi neki poremećaj jetre. Da biste eliminisali mogućnost upale, takozvani hepatitis, obratite se lekaru.

Ispucali uglovi usana

 Oni su znak da treba da jedete više mesa, ribe, mlečnih proizvoda kao i namirnica od integralnog brašna. Ove namirnice su bogate vitaminom B2, koji vam, očigledno, nedostaje. On je neophodan da bi ćelije apsorbovale energiju iz masti, ugljenih hidrata i belančevina. Znaci nedostatka vitamina B2 su i upale usta, ždrela i vezivnog tkiva.

Crven ili plavičast nos

 Crvenilo i plavkastocrveni vrh nosa mogu biti znak funkcionalne dispepsije želuca, koju ćete prepoznati po nadimanju, grčevima u stomaku i prolivu. Savet: izbegavajte sirovu i ljutu hranu. Vodite knjigu ishrane nekoliko nedelja i lako ćete ustanoviti koje namirnice smetaju vašem želucu. Kod akutnih tegoba delotvorni su biljni lekovi nana, anis i komorač.

Otečeni kapci

 Uzroci mogu biti različiti. Ako je oko došlo u dodir sa kremom ili je bilo izloženo promaji, najverovatnije je reč o upali vežnjače. Alergijska reakcija takođe dolazi u obzir, a ako ni to nije u pitanju, možda je razlog poremećaj limfotoka. Ako ne pomažu ni specijalne kreme za oči niti oblozi i ako su vam donji kapci redovno otečeni, treba da pregledate bubrege. Nasuprot tome, naglašeno i dugotrajno oticanje gornjih kapaka može biti znak slabog srca.

Čvorići na ušima

 Mala zadebljanja na jednom ili na oba uha mogu da ukažu na oboljenje srca, pluća ili jetre. Poremećaj metabolizma masti takođe može prouzrokovati stvaranje žućkastih čvorića na ušima i očnim kapcima. Potrudite se da smanjite unos holesterola, čime ćete znatno smanjiti i rizik od oboljenja kardiovaskularnog sistema. To ćete najlakše postići tako što ćete unositi više svežeg povrća, konzumirati morsku ribu dva puta nedeljno i jesti manje mesa i sira. Kad god je moguće, za kuvanje koristite biljna ulja, a ne puter.


 Izvor: Blic žena

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.