petak, 21. lipnja 2013.

Kikiriki je zdrav za srce

Grickanje kikirikija ili jedenje maslaca od kikirikija najmanje pet puta nedeljno može da umanji dva puta rizik od srčanog udara. Pored toga što snižava holesterol, sprečava upale i poboljšava stanje krvnih ćelija oko srca.



 Kikiriki bi mogao da postane važno oružje u borbi protiv srčanoga udara, pokazuju rezultati poslednjeg istraživanja američkih stručnjaka. Tokom perioda istraživanja koji je trajao 22 godine stručnjaci s Harvarda posmatrali su šest hiljada žena s dijabetesom tipa dva, koji povećava rizik od srčanog i moždanog udara. Te žene imale su poseban režim ishrane, a svake dve do četiri godine ispunjavale su upitnike o načinu i navikama korišćenja namirnica.

 Kada su stručnjaci uporedili rezultate, otkrili su da su žene koje su jele kikiriki bile zaštićenije od srčanog i moždanog udara. Iznenađenje je što je rizik smanjen za čak 44 odsto. Naravno, iako je kikiriki veoma korisna namirnica, treba ga konzumirati u umerenim količinama. Svakog dana pomalo i nikako ne preterivati jer to neće doneti ništa dobro organizmu, istakla je Elen Mason, vođa istraživanja.

 Izvor: Zdravlje

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.