ponedjeljak, 24. lipnja 2013.

Kako ukloniti podočnjake?

Podočnjaci su prilično normalna pojava onda kad ste neispavani, ali to ne znači da vam se dopada da vidite tamne kolutove ispod očiju, kao ni da vam deo oko očiju bude natečen. Ima načina da se estetski problem ublaži, ali bi svakako trebalo i da pokušate da redovno i dovoljno spavate.Što se estetskog dela tiče, moguće je da ste čuli da pomaže da na zatvorene oči stavite kolutove krastavca, kesice čaja ili čak i obične kašike. To neretko ima određenog dejstva, samo što se to dejstvo svodi na smanjivanje natečenosti. Tamni kolutovi ostaju pa i dalje ne izgledaju lepo. Uočljiviji su kad ste umorni, neispavani ili pod stresom, a praktično nikad sasvim ne nestanu. Šta s njima? Odgovor je: šminka, to jest korektor, u nijansi malo svetlijoj od vašeg tena. Pažljivo nanesite i uspešno ćete prikriti tamne kolutove ispod očiju.

 Toliko o estetici, ali bi ipak trebalo da se potrudite da spavate dovoljno. Statistike pokazuju da većina tinejdžera ne spava dovoljno (u proseku, tinejdžerima je potrebno osam i po sati kvalitetnog, neprekinutog sna), što nije neobično - previše toga se dešava u vašem životu, i lepog i ružnog, i nije nimalo lako naći vreme za spavanje.

 Kako biste povećali šanse da se naspavate kako treba, evo šta treba da uradite. Izbegavajte kofein u bilo kom obliku (kafa, crni čaj, energetska pića), cigarete i alkohol pred spavanje (od alkohola može da vam se prispava, ali to neće biti dobar san); ako ste maloletni, ionako je protivzakonito da konsumirate alkohol i da pušite cigarete. Nemojte ići na spavanje gladni, ali ni pretovarenog stomaka, jer vam i jedno i drugo može omesti san. Nemojte pred spavanje da koristite kompjuter, gledate televiziju niti koristite mobilni za bilo šta, jer sve to vam povećava nervozu i onemogućava vas da opušteno zaspite. Takođe, vaša soba bi trebalo da bude dobro provetrena, čista i da ne bude pretrpana stvarima. Vežbanje u toku dana će vam pomoći da lakše zaspite uveče. Stres vas može sprečiti da zaspite i uznemiriti vam snove; pokušajte da se izborite s onim s čime možete, a ono s čime ne možete mentalno "odložite na neku policu" da se time pozabavite kasnije. Probajte i s toplom kupkom i čajem od kamilice, i to smiruje i opušta. Jednom kada se naviknete na to da redovno spavate dovoljno, i problem s podočnjacima će biti manji, ili će i nestati, da i ne spominjemo da ćete se mnogo bolje osećati i da će vam se poboljšati opšte zdravstveno stanje.

 Uspevate da spavate dovoljno, barem koliko vi možete da procenite, niste pod nekim većim stresom (onoliko koliko je to moguće), ne premarate se, a ipak i dalje imate tamne kolutove ispod očiju? Moglo bi da ne bude ništa, ali za svaki slučaj, posetite lekara, možda postoji neki medicinski problem koji treba rešavati.


 Izvor: Zdravlje

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.