ponedjeljak, 24. lipnja 2013.

Hladna voda je zdrava za vaše vene

Potpuno zdrave vene na nogama imaju samo malobrojni. Plavičaste vene koje se vide, a često i bole, ili natekle noge, predstavljaju široko rasprostranjenu pojavu. Od različitih tegoba ove vrste - od onih najlakših, kao što su popucali kapilari, pa do lakših i težih oblika proširenih vena - pati oko 90 odsto ljudi. Tegobe se posebno pojačavaju tokom toplog vremena.Potpuno zdrave vene na nogama imaju samo malobrojni. Plavičaste vene koje se vide, a često i bole, ili natekle noge, predstavljaju široko rasprostranjenu pojavu. Od različitih tegoba ove vrste - od onih najlakših, kao što su popucali kapilari, pa do lakših i težih oblika proširenih vena - pati oko 90 odsto ljudi. Tegobe se posebno pojačavaju tokom toplog vremena.

Nasledni faktor

 Kada je reč o nastanku, glavnu ulogu nesumnjivo igra genetska predispozicija. Zbog toga ponekad varikozne promene na nogama razvijaju čak i dobro utrenirani sportisti. Dodatnim faktorima rizika smatraju su prekomerna težina i nedovoljno kretanje.

Kako nastaju?

 Uzrok oboljenja vena, između ostalog, često predstavlja i genetski uslovljena slabost vezivnog tkiva. Ona dovodi do toga da naročito vene u nogama slabije podnose pritisak krvi koja na njih deluje iznutra. Posledicu predstavljaju karakteristične proširene i izuvijane vene.

Šta doprinosi ovoj pojavi?

 Formiranju proširenih vena idu na ruku određeni faktori, u koje spadaju nedovoljno kretanje i dugo sedenje za pisaćim stolom, jer se mišići nogu pri tom gotovo uopšte ne koriste. Za nastanak proširenih vena često su, međutim, krive i profesije u kojima mora relativno nepomično da se stoji - npr. frizeri, kelneri i prodavci.Šta može da se dogodi

 Ako venski zalisci ne funkcionišu kako treba, nastaje sve veći pritisak na odgovarajući deo obolele vene. Vene se zbog toga šire, a protok krvi se sve više usporava. U uznapredovalom stadijumu tečnost prodire u okolna tkiva, pa dolazi do upala, edema, nastanka otvorenih rana, a u najgorem slučaju i do tromboze.

Predupredite problem

1 Naizmenično tuširanje toplom i hladnom vodom podstiče protok krvi kroz vene i jača ih. Ujutru treba noge naizmenično tuširati toplom i hladnom vodom, pri čemu se završava hladnim mlazom.
 Uveče se preporučuje da se kada do kolena napuni hladnom vodom i da se pet-deset minuta po njoj energično gazi.

2 Crvena vinova loza ublažava otoke. Aktivna materija iz ove biljke može se naći u obliku tableta, npr. „Antistax extra“ ili kao gel za utrljavanje („Efasit vital-Pflegelotion“).

3 Divlji kesten jača zidove vena - ekstrakt ove biljke može se naći u kapsulama ili u sastavu gelova za utrljavanje.

4 Kretanje. Džoging, šetnja, klizanje na ledu ili hodanje na skijama predstavljaju dobru vežbu za funkciju venskih zalizaka. Jednostavna vežba u sedećem položaju sastoji se u tome da obe pete odižete od poda i ponovo spuštate.

Lečenje

 Manje promene na venama mogu da se leče sklerozacijom. Ona se vrši ubrizgavanjem aktivne supstance koja iznutra zatvara ugroženu venu. Organizam zatim ovu neprokrvljenu venu u roku od nekoliko meseci naprosto sam razgrađuje. Najpoznatija metoda za uklanjanje većih proširenih vena naziva se striping. Vrši se tako što se uvodi sonda, za koju se obolela vena pričvršćuje i zatim njome vadi. Tu su i tzv. termičke tehnike (spaljivanje vena), koje uz pomoć laserskih zraka ili radio-talasa u oboleloj veni proizvode toplotu i na taj način je zatvaraju. Mada možda deluje bolno i opasno, ova intervencija je za pacijenta bezbolna jer se izvodi pod lokalnom anestezijom, pacijent odmah posle nje može da ustane, a već sutradan i da se vrati na posao. Prednost termičkih terapija je to da ih telo bolje podnosi, da rane brže zarastaju i da ima manje nuspojava kao što su fleke i podlivi na koži. Pored toga, nakon ove vrste tretmana ređe dolazi do pojave novih proširenih vena.

Posle operacije

 Nakon obavljene operacije ne treba puno mirovati. Preporučuje se kretanje da bi mišići delovali kao pumpa i podstakli protok krvi kroz noge. Nakon operacije se, međutim, oko tri nedelje ne sme izlagati suncu ili veštačkom ultravioletnom zračenju, da bi se izbegle neželjene pigmentacione fleke. Pored toga, nakon intervencije mora jedan dan da se nosi kompresivni zavoj, a oko nedelju dana elastična čarapa.

Elastične čarape

 Nošenje elastičnih čarapa se i inače preporučuje prilikom većih opterećenja za vene, kao što su dugo stajanje, sedenje ili putovanje, ukoliko osoba ima slabije vene. Kompresija, naime, mehanički podstiče povratak krvi u srce. Pritisak steže vene koje su izgubile elastičnost i na taj način sprečava zastoj i vraćanje krvi, nastanak edema, a naravno i najopasniju pojavu – trombozu. Elastične čarape mnogi izbegavaju iz estetskih razloga, ali u današnje vreme postoje veoma lepi modeli za žene i potpuno neupadljivi za muškarce.


 Izvor: Top zdravlje

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.