petak, 21. lipnja 2013.

Grickanje noktiju

Griženje noktiju (u stručnoj terminologiji onihofagija) je česta navika, koja se može smatrati i poremećajem ponašanja, odnosno psihičkim poremećajem. Češća je kod dece nego kod odraslih, i naročito se ispoljava u situacijama frustracije i psihičke napetosti. Oko 30% dece od 7 do 10 godina grize nokte u manjoj ili većoj meri, i oko 45% adolescenata. Kod odraslih je dosta ređa pojava.Posledice

 Izgriženi vrhovi prstiju mogu postati vrlo osetljivi na bol, obično na mestima gde se nokti spajaju sa kožom. Zanoktice, koje se često nepravilno uklanjaju, ostavljaju otvorenu kožu koja je osetljiva na bacile i viruse, koje u pljuvački ima dosta, te može doći do prištova i podnoktica. Takođe, prljavština ispod noktiju, koja nosi različite štetne mikroorganizme, prenosi se u usta te dodatno povećava verovatnoću da dođe do nekog oboljenja.

 Pored toga, ružan izgled izgriženih noktiju dovodi do manjih ili većih problema sa okolinom, što može izazvati probleme sa samopouzdanjem, društvenom prihvaćenošću itd.


Lečenje

 Najčešći tretman, najjeftiniji i najpristupačniji, predstavlja premazivanje noktiju posebnim, u apotekama dostupnim lakom, gorkog ukusa, koji je neotrovan, a zbog odbojnog ukusa odvraća osobu od grickanja.

 Lečenje grickanja noktiju pomoću bihevioralne terapije u principu se zasniva na zameni te navike nekom boljom, konstruktivnijom, navikom. Ova terapija je poželjna kad druge, jednostavnije mere, nemaju uspeha i kad se navika nakon kraćeg vremena ne izgubi sama od sebe.

 Izvor: Medicina.hr

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.