subota, 15. lipnja 2013.

Čaj protiv E.coli

Izbor lekovitog bilja i njihova doza zavise o jačini bolesti, prisutnim simptomima i uzrastu, a neke biljke ne smeju da se nađu u čaju za trudnice ili u čaju za jako malu decu.

Važno je biti uporan i redovit u terapiji, jer sve upale bubrega i mokraćnih putova treba liječiti što prije i što kvalitetnije da preveniramo kronične upale i slabljenje funkcije bubrega. Dnevno treba popiti litru čaja (poželjno je i više) i 80-120 kapi tinkture. Za potpuni učinak u čaj iscijediti limun i zasladiti ga medom od vrijeska, lipe ili miješanim medom od mediteranskog bilja (vrijesak, drača, planika...). Čaj piju i male bebe bez ikakvih negativnih nuspojava uz redovite kontrole urina kod nefrologa. Uz to, roditelji moraju održavati higijenu spolovila djeteta jer su kontaminacije bakterijom E.coli najčešće „uzlazne". Bakterija se kreće svojim repićem i penje se do mokraćnog mjehura, ponekad i dalje, do bubrega.

Čaj protiv E.Coli

 Preslica 30g
 Kopriva list 20g
 Brusnica 15g
 Kamilica 10g
 Breza list 10g
 Šipak 10g
 Žutika 5g

 Kupka od preslice

 Kod akutnih i bolnih upala mokraćnih putova učinak čaja možemo pojačati sjedećom kupelji od preslice: 3 šalice preslice namočiti preko noći u 2 litre vode, ujutro prokuhati 5 minuta, procijediti i izliti u kadu za kupanje. Pustiti toplu vodu da teče do visine pupka i 15-20 minuta sjediti u ljekovitoj i blagotvornoj kupelji. Kupku možete napraviti 2-3 puta tjedno. Parna kupelj od preslice
 Čaj od kamilice izliti u neku posudu na koju možete sjesti. Ova ugodna parna kupelj oslobađa grčeve u području bubrega i mjehura već za nekoliko minuta i olakšava mokrenje-naročito djeci koja zbog jakih bolova ne mogu mokriti. Djeluje i protuupalno. Ponovite je po potrebi.

Važnost preventive
 U prehrani izbacite alkohol i gazirana pića te preveliku količinu kave, jedite više povrća i voća, naročito kiselijeg voća, crveni luk, jagode, ječmenu kašu, peršin,ciklu,kiselo povrće iz zimnice, grickajte koštice bundeve. Kiselo voće će prirodnim putem spuštati pH urina ispod pH 7 a takav urin je bistar i u njemu vlada zdrava sredina u kojoj bakterije teže preživljavaju.

 Obavezno prepeglajte donje rublje (naročito djeci) i održavajte higijenu spolovila, ali ne s gelovima za intimnu njegu ,nego toplom čistom vodom ili čajem od kadulje ili majčine dušice. Bakterijske upale mokraćnih putova ne ovise o godišnjem dobu, no ipak su češće tijekom jeseni i zime. Pazite na to da nosite toplu odjeću i obuću, ne sjedite na hladnom i izbjegavajte propuh te jako hladne klimatizirane prostorije.

 Bol i nelagodu u donjem dijelu trbuha ublažit će i blaga masaža eteričnim uljima od sandalovine, borovice i lavande u baznom ulju. Imate li bakterijsku infekciju mokraćnog mjehura ili bubrega, započnite fitoterapiju što prije jer vaše je zdravlje u pitanju, a ja sam vam kao liječnik i fitoterapeut na raspolaganju.

Femina.hr

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.