ponedjeljak, 13. svibnja 2013.

Lovorov list olakšava varenje


Lovorov list (Laurus nobilis) potiče iz Male Azije, odakle se raširio po Mediteranu. Legenda kaže da su u proročištu u Delfima žvakali lovorov list ili ga palili i udisali mirisni dim da bolje "vide" budućnost. Grčka reč za lovorov list je dafni (po mitu o nimfi Dafne koju je Gea pretvorila u drvo lovora da joj pomogne da pobegne od Apolona).U doba starog Rima se verovalo da lovor štiti od kuge, ali i munja i grormova (rimski imperator Tiberije nosio je lovorov venac za vreme oluje) a carevi, heroji i pesnici su kao znak počasti nosili venac od lovorov lista. U Engleskoj su verovali da lovor štiti od zlih sila, pa su deci davali ime Lorens (izvedeno od rimskog naziva za lovor), a u drugim zemljama Lars, Lorenco i Loran.
 Najpoznatije vrste lovorovog lista su mediteranski i kalifornijski (ima jači ukus).

 Sastav i dejstvo

 * Iz lovorovog lista u hranu ulaze brojni vitamini i minerali. Dobar je izvor vitamina A i C, kao i gvožđa i mangana, a u manjoj količini ima i kalcijuma, kalijuma, magnezijuma.
 * U srednjem veku se verovalo da lovorov list izaziva abortus ali i da ima magične osobine. Nekad se koristio i da se oteraju moljci jer laurinske kiseline imaju insekticidne osobine.
 * Koristi se da snizi šećer u krvi, protiv bakterijskih i gljivičnih infekcija, čira na želucu, reume, amenoreje i kolika.
 * Lovor je poznato sredstvo koje steže, deluje protiv nadimanja, olakšava varenje, ima diuretičke osobine i koristi se da izazove povraćanja.
 * Ulje lovora se upotrebljava u tretmanu modrica i uganuća.
 * Koristi se protiv glavobolje jer sadrži partenolide, sastojke koji blagotvorno deluju na migrenu.
 * Sadrži eugenol, supstancu koja deluje protivupalno i antioksidantno.
 * Oblog od tkanina potopljene u vodu u kojoj je provrio lovorov list pomaže kod prehlada, gripa, kašlja i bronihitisa.
 * Masiranje esencijalnim uljem lovora pomaže kod uganuća, otoka, bolova u leđima, artritičnih i reumatskih bolova.
 * Lovorov list posebno pomaže u varenju proteina.
 * Ispiranje kose vodom u kojoj je stajao lovorov list pomaže protiv peruti.

 Izvor: Herboteka

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.