nedjelja, 10. ožujka 2013.

Šta je ustvari istina o hrani?


Čini vam se da su zdravstveni savjeti koje čitate u novinama često proturječni? Je li mlijeko zdravo ili nam šteti? Jedno jaje organizmu snagu daje ili će nam žumanjak donijeti kolesterol? Donosi li alkohol rak ili ga sprečava? Što je s čokoladom?


Zašto tako često nailazimo na kontradiktorne savjete o zdravoj prehrani? Ponekad je riječ o reakciji određenog lobija koji svojim istraživanjem želi pobiti prethodno istraživanje koje je ocrnilo njihov proizvod, ponekad je riječ o površnom čitanju teksta i bombastičnom naslovu koji nema veze sa sadržajem (čokolada u naslovu najčešće se odnosi na sastojke kakaa, a ne na zašećereni masni proizvod koji slasno gutate), a ponekad je riječ o nedovoljnoj spoznaji samih znanstvenika.

Primjerice, već par godina jaja su 'pomilovana' i promoviraju se kao odlična hrana. No, prije par tjedana kanadsko istraživanje pokazalo je da su žumanjci pogubni za srce i arterije gotovo kao i cigarete. Britanska nutricionistkinja Amanda Ursell kaže: 'Svako malo čujemo da je nešto loše za nas, a onda da je ta ista hrana dobra. Jaja me ne zabrinjavaju previše.'

Koliko su se često savjeti o hrani mijenjali u posljednjih desetak godina

Jaja

1990: Vodeći znanstvenici upozoravaju na visoku koncentraciju kolesterola u jajima, pa prosječna konzumacija jaja pada na dva do tri tjedno.

2009: Stručnjaci su otkrili da kolesterol u hrani ima mali učinak na razinu kolesterola u krvi većine ljudi.

2012: Kanadski znanstvenici vraćaju nas opet na staro i tvrde da su dva žumanjka tjedno opasna za arterije koliko i pušenje. Većina stručnjaka s njima se ne slaže.

Gorka čokolada

2011: Gorka čokolada s velikim udjelom kakaa sadrži snažne antioksidanse koji djeluju protiv raka i štite krvožilni sustav.

2012: Oni koji jedu gorku čokoladu par puta tjedno vitkiji su od onih koji je jedu tek povremeno, piše u američkoj studiji iz ožujka.

2012: Europsko istraživanje pokazuje da se klonimo čokolade jer zbog velike kalorijske vrijednosti i masnoća pridonosi pojavi pretilosti.

Kobasice

2011: Razina soli u kobasicama može potaknuti razvoj visokog krvnog tlaka, moždanog udara i srčanih bolesti, upozoravaju aktivisti.

2012: Konzumacija kobasice ili slanine tri puta tjedno može povećati rizik od raka gušterače.

2012: Stručnjaci tvrde da su i zasićene masnoće zdrave ako odaberete kobasice s najmanje 85 posto čistog mesa.

Crno vino

2001: Londonski znanstvenici kažu da crno vino može zaštititi srce, čini se da arterije održavaju prohodnima.

2011: Crveno vino može stimulirati rast zdravih bakterija u crijevima, pokazuje istraživanje iz SAD-a.

2012: Samo jedna čaša vina dnevno povećava rizik od raka dojke, kažu istraživači u Njemačkoj i Italiji.

Bijeli kruh

1950: Bijeli kruh obogaćen vitaminima i mineralima ima dva puta više kalcija nego većina integralnih peciva.

2007: Znanstvenici sa Sveučilišta Virginia kažu da bijeli kruh ne deblja i da ugljikohidrati 'nisu neprijatelji'.

2012: Harvardski istraživači tvrde da samo jedna kriška dnevno može značajno povećati rizik od razvoja dijabetesa tipa 2.

Crveno meso

2006: Crveno meso povezano je s rakom dojke kod starijih žena, a u drugom istraživanju 2007. s rakom crijeva.

2010: Konzumacija crvenog mesa povezana je s većim rizikom od srčanih bolesti, tvrdi se u američkoj zdravstvenoj studiji.

2011: Moderna poljoprivreda je smanjila razinu masnoća i stvara meso obogaćeno vitalnim hranjivim tvarima, poput željeza, kaže British Nutrition Foundation.

Orašasti plodovi

1999: Orašasti plodovi mogu povećati rizik od srčanog udara zbog visokog sadržaja masti, pokazuje studija iz Iowe.

2011: Bademi sadrže 20 posto manje kalorija nego što se prije vjerovalo i ne štete srcu, pokazuje američko istraživanje.

2012: Paketić oraha dnevno može značajno poboljšati kvalitetu sperme i može povećati plodnost, kažu američki znanstvenici.

Grožđe

2008: Uzorci uzeti iz supermarketa diljem Europe pokazuju da i grožđe ima opasne razine pesticida.

2011: Grožđe može ublažiti bolesti jetre, navodi se u studiji provedenoj na Sveučilištu u Queenslandu.

2012: Grožđe je bogato vitaminima A, C, B6, folnom kiselinom i mineralima koji će vam pomoći izgledati mlađe, kažu britanski stručnjaci.

Kava

1980: Američke studije pokazuju da kava povećava rizik od raka gušterače.

2007: Pregled 66 kliničkih ispitivanja potvrđuje da kava nije kancerogena.

2012: Nova knjiga Kava je dobra za vas pokazuje da je ova popularna tekućina dobro sredstvo za prevenciju raka i srčanih bolesti.

Krumpir

2002: Atkinsova dijeta postaje hit, te se širi vijest da je smanjivanje unosa hrane bogate ugljikohidratima, kao što su krumpiri, ključ za gubitak težine.

2009: Krumpiri su veoma bogati vitaminom B6 koji pomaže u borbi protiv stresa, pokazuje europska studija.

2011: Dvije porcije kuhanog krumpira na dan mogu sniziti krvni tlak, pokazuje američka studija.

Magazin.hr

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.