subota, 16. ožujka 2013.

Šta je homeopatija?


Homeopatija je efikasan, naučni sistem lečenja. Reč homeopatija potiče od grčkih reči “homeo”, tj. sličan i “pathos” - patnja što bi značilo slično bolesti ili patnji. Homeopatija se temelji na zakonu sličnosti koji glasi “similia similibus curentur” ili “slično se leči sličnim”.


Osnovni principi homeopatije

Vitalna sila
Ovo je prvi princip po kome se homeopatija razlikuje od klasične medicine.
Vitalna sila je energija koja animira telo, održava funkciju, ponaša se kao njegov regulator pokušavajući da održi harmoniju tela. Ona se ne može izmeriti, ali se posmatranjem može proceniti kolika je životna sila neke osobe. U kinsekoj tradicionalnoj medicini je to či energija u ajurvedskoj prana. Drugim rečima, to je vitalnost jednog organizma.

Zakon sličnosti
Ovo je osnovni princip homeopatije po kome se slično sličnim leči. To znači da se supstanca koja izaziva određene simptome kod zdrave osobe korisiti za te iste simptome kod bolesne osobe.
Na primer:
Allium cepa je napravljen od crnog luka, i koristi se za lečenje prehlade koja ima siptome i senzacije koji se javljaju kada sečemo crni luk.

Prijemčivost
Svaka osoba ima određenu prijemčivost i predispoziciju i drugačije reaguje na različite bolesti. Prijemčivost zavisi od kvaliteta vitalne sile, i ona uglavnom ostaje ista tokom života ali neki faktori mogu da pogoršaju stanje (pušenje, alkohol, loša ishrana) i učine organizam prijemčivijim za bolest. Isto tako pozitivni uticaji, uravnotežen život, pravilna ishrana i dobar homeopatski lek, mogu da smanje prijemčivost za mnoge bolesti. Genetsko nasleđe ima veliki značaj za prijemčivost.

Mijazmi
Mijazam je poremećaj, “greška” na životnoj sili. Haneman je u početku imao dobre rezultate ali je vremenom primetio da se simptomi ili bolest nakon nekog vremena vraćaju. Godinama je analizirao hronične slučajeve i došao do zaključka da su uzrok tome mijazmi. On ih je podelio na tri tipa.

Psora - najstariji mijazam, koren svih bolesti, nastao supresijom kožnih promena i erupcija
Sycosis - potiče od suprimirane gonoreje
Syphilis - potiče od suprimiranog sifilisa

Ispitivanje leka
Svaki lek koji se koristi u homeopatskom lečenju je prošao proces ispitivanja. Napravljeni lek se daje grupi zdravih ispitanika (jedni dobijaju lek a drugi placebo ali ispitanici to ne znaju) sve dok se ne pojave prvi simptomi. Pravi se precizna beleška o svim simptomima na fizičkom, emotivnom i mentalnom planu. Sakupljeni simptomi predstavljaju sliku leka.

Potenciranje leka
Homeopatski lek deluje na vitalnu silu i uzrok bolesti a ne na simptom kao posledicu. Da bismo svaki simptom sagledali potpuno moramo ga posmatrati korz vitalnu silu koja je dinamična, tako da i lek koji dajemo mora biti dinamičan, što se postiže potenciranjem leka. Potenciranje leka je poseban postupak koji se sastoji od razblaživanja i snažnog protresanja bočice u kojoj se lek nalazi (udaranje bočice o tvrdu podlogu), tako da se u homeopatskom leku ne nalazi nijedan molekul supstance od koje je napravljen.

Princip prepisivanja jednog leka
Homeopatija je holistička metoda tako da i simptome posmatra kao izraz poremećaja vitalne sile i na osnovu totaliteta simptoma prepisuje se jedan lek koji pokriva taj osnovni poremećaj vitalne sile. Lek u sebi sadrži “poruku” za vitalnu silu i pomaže joj da ona sama povrati narušeni balans.

Smernice izlečenja (Heringov zakon)
Ovaj princip je postavio Konstantin Hering, Hanemanov sledbenik. Po ovom zakonu pratimo tok homeopatskog lečenja, odnosno pomeranje simptoma.

*

Od unutra ka spolja - ako se simptomi kreću od unutrašnjih organa prema koži to znači da je prepisani lek dobar i da se lečenje odvija u dobrom pravcu.
*

Od važnijih organa ka manje važnim - ako se simptomi povlače sa srca i idu na zglobove, lečenje se dobro odvija.
*

Od gore prema dole - ako pacijent ima kožne probleme na licu a nakon leka simptomi se spuštaju na kožu oko struka to znači da se pacijent oporavlja.


Homeopatija i zdravlje

Zdravlje nije samo odsustvo bolesti, ili odsustvo simptoma bolesti. To je opšte osećanje dobrog zdravlja i raspoloženja, osećanje uravnoteženosti, osećanje lične slobode i osećanje zadovoljstva svojim položajem i funkcijom u porodici i društvu.

Suština ljudske egzistencije zavisi od sposobnosti organizma da održi svoju dinamičku ravnotežu uz minimum poremećaja i maksimalnu postojanost.

Ako postoji fizičko zdravlje onda postoji rezerva energije.

Ako postoji emocionalno zdravlje, osoba može i ume da izrazi svoja osećanja i održi balans sa okolinom.

Ako postoji mentalno zdravlje, osoba može jasno da misli, logično zaključuje, donosi odluke i rešava probleme.Homeopatski lekovi podstiču prirodnu sposobnost organizma da se izleči. Ima široku primenu kao preventiva i kao način lečenja hroničnih i akutnih stanja.Homeopatija pruža mogućnost da se prirodnim putem vrati narušena ravnoteža.


Liječenje homeopatijomJeste li se pripremili za sezonu gripe? Odbija li vas klasično liječenje, saznajte kako si možete pomoći prirodnim, homeopatskim pripravcima.


Svi se s vremena na vrijeme razbolimo od ove ili one akutne bolesti – prehlade, gripe, kašlja, proljeva, uhobolje, upale mjehura ili sinusa. Akutnim bolestima su najviše sklona mala djeca, pogotovo ona koja pohađaju vrtiće. Homeopatski pripravci u ovim slučajevima mogu biti od velike koristi.

Homeopatija je grana alternativne medicine čijim se začetnikom smatra njemački liječnik i kemičar Samuel Hahnemann (1755.-1843.). Hahnemann je bio nezadovoljan rezultatima konvencionalnog liječenja i tražio je učinkovitije metode.dr. Samuel Hahnemann

Još u dvadesetim godinama prošlog stoljeća znanstvenici su dokazali da je sve zapravo energija, uključujući i ljudsko tijelo, misli i osjećaje. Kod većine "alternativnih" načina liječenja to se zna još od davnina, te su takve metode liječenja bazirane na uravnoteženju energija, kao na primjer tradicionalna kineska medicina. Tako je i Hanemann stvorio način liječenja koji energetskim remedijama (homeopatskim preparatima) vraća bolesnika u energetsku ravnotežu. Kada smo u energetskoj ravnoteži, tada smo psihički, fizički i emocionalno uravnoteženi i zdravi.

Kod odabira homeopatskog preparata uzimaju se obzir i fizički i psihički simptomi. Tako se liječi osoba u cjelini, a samim time se uklanja uzrok bolesti.

Energetske remedije
Kakvi su to energetski preparati koje je Hahnemann koristio? On sam je izrađivao remedije od prirodnih materijala, kao što su biljke, minerali i kemijski elementi.

Kroz dugogodišnje praktično iskustvo, primijetio je da ako supstancu koju koristi za izradu remedije razrjeđuje i trese (potencira), to je ona djelotvornija i rjeđe je se treba uzimati.

U višim potencijama, dakle onima koje su više puta razrjeđivane i tresene, remedija više ne sadrži niti jednu molekulu originalne supstance, nego samo njen energetski otisak.

Takvom izradom se gubi toksičnost otrovnih supstanci, a djelotvornost lijeka se pojačava jer se potenciranjem povećava frekvencija energije lijeka i tako dopire u dublje slojeve našeg bića.

Na primjer, remedija Arsenicum spravljena je od arsen-trioksida koji je otrovan u materijalnoj (kemijskoj) dozi, a u homeopatskom obliku nema niti jedne molekule arsena već samo njegova energija. Arsenicum se uspješno koristi u liječenju mnogih bolesti, od akutnih kao što je trovanje hranom, do kroničnih kao što su gangrena, astma, strahovi, tjeskoba i depresija, i sve to bez nuspojava koje su karakteristične za konvencionalne lijekove.

Prva pomoć i akutne bolesti
Postoji razina homeopatije koju svi mogu lako naučiti, a to je homeopatija za prvu pomoć i lakše akutne bolesti. S tim osnovnim znanjem možete mnogostruko skratiti tijek bolesti, a uz to i smanjiti mogućnost razvoja komplikacija.

Uz nešto malo znanja, ponekad se može i spasiti nečiji život, kao što je slučaj u primjeru s Arnicom.

Gdje nabaviti remedije
Homeopatski preparati se kod nas mogu kupiti u mnogim ljekarnama. Međutim, većinom se nude kombinacije za 'gripu', 'kašalj' i drugo. Ovo su preparati koje sadrže više remedija zajedno za koje se zna da su djelotvorne za navedenu tegobu. Dakle, ako se remedija koja je vama osobno potrebna nalazi u toj kombinaciji, preparat će vam pomoći, a ako ne, tada neće. Zato je bolje i efikasnije znati koja vam je remedija točno potrebna i kupiti samo nju.

Pojedinačne remedije se mogu kupiti samo u nekim ljekarnama, dok najveći izbor imaju specijalizirane homeopatske ljekarne. U njima se možete s osobljem i posavjetovati u vezi s potencijom i doziranjem individualnih homeopatskih pripravaka.

Doziranje i potencija su vrlo bitne. Na nekim bočicama piše, primjerice, 3 x 3 na dan dok ne završite bočicu. To nikako ne bi trebalo slijediti. U homeopatiji vrijedi 'manje je više', odnosno uzima se minimalna potrebna količina dovoljna za pomoć. Ako niste sigurni koliko i kako često remediju uzimati, uvijek je bolje konzultirati s homeopatom.

Homeopatija je najdjelotvornija kada se svaki slučaj promatra individualno. Posjetite li homeopata, on će odrediti remediju za vas te vam je dati ili je za vas naručiti.

Arnica
Arnica je vjerojatno najpoznatija homeopatska remedija. Posebno se preporučuje za posljedice ozljeda, poput modrica, oticanja, krvarenja, boli, lomova, iščašenja ili šoka.
Ona će ubrzati zacjeljivanje rana, zaustaviti krvarenje, smanjiti otekline i modrice, spriječiti stvaranje gnoja, a što je najvažnije pomoći će u oporavku od šoka. Odlična je i za izmorenost i bolove u mišićima uzrokovane teškim fizičkim radom ili sportom.

Ovo je remedija broj jedan koju treba dati nakon pada, pogotovo ukoliko se radi o udarcu glavom.

Date li je odmah nakon ozljede, čvoruge i modrice neće se pojaviti, a ako su se već pojavile, brzo će nestati.

Nakon pada na glavu može pomoći čak i ako dođe do potresa mozga, krvarenja, epileptičnih napada ili gubitka pamćenja. Naravno da nakon pada ili udarca u glavu uvijek treba posjetiti liječnika. No, nema ništa loše u tome da čak i početnik u homeopatiji ozlijeđenoj osobi da Arnicu na putu prema zdravstvenoj ustanovi.

Arnica se daje i nakon moždanog udara jer je odlična i za zaustavljanje krvarenja i za rastvaranje ugrušaka krvi, pa tako nije bitno znati koji je od dva navedena bio uzrok udaru.

Ovo je nemoguće u konvencionalnoj medicini baziranoj na kemijskim lijekovima, odnosno da jedan te isti lijek može biti dobar i protiv zgrušavanja krvi i protiv krvarenja. Upravo je ta sposobnost energetskih remedija ono što ih čini dragocjenim.

Arnica se također koristi prije i poslije operacija jer pomaže sprečavanju krvarenja, šoka i stvaranja ugrušaka krvi, koji su jedan od češćih uzroka smrti pri operacijama.

Akutne bolesti
Slijedi nekoliko tegoba i najčešćih remedija za njih. Treba imati na umu da su ovdje navedene remedije koje vrlo često pomažu u ovim slučajevima, ali postoje i mnoge druge, te se preporučuje više se informirati putem knjiga ili radionica prije nego ih sami počnete koristiti.

Ako odmah u početku date dobru remediju, bolest se neće ni razviti! U početku su najčešće djelotvorni Aconite ili Belladonna.

Aconite (jedić, dragoljub, ljutić)
Dobar je za početak mnogih akutnih tegobi, pogotovo onih koje se razviju naglo nakon izlaganja suhom, hladnom vjetru. Pomaže za kašalj, prehladu, bolan rast zuba kod beba, te bilo koju vrstu upala, na primjer, upala očiju, uha, mjehura, grla. Najbolje ga je dati u početku bolesti, odnosno u prva 24 sata čim osjetite prve simptome.

Belladonna (velebilje, bunika, luda trava)
Također je odlična u početku raznih vrsta upala. Koristi se kad je tegoba popraćena općom ili lokalnom visokom temperaturom, odnosno kad je bolno mjesto vrlo vruće, crveno i upaljeno.

Gripa

Gelsemium (žuti jasmin)
Odličan za gripu, kada se osoba osjeća fizički i psihički umornom.

Eupatorium (resnik)
Remedija za gripu, kada osoba osjeća bol u kostima, pogotovo u vratu, rukama i nogama.


Povraćanje i proljev


Arsenicum
Odlična remedija za povraćanje i proljev, bez obzira radi li se o trovanju hranom ili želučanoj gripi.


Upala uha

Pulsatilla (šumarica obična, mali lesjak)
Odlična za upalu uha, pogotovo kod djece.

Ako se akutne bolesti ponavljaju, patite li od kroničnih ili psihičkih bolesti, nemojte uzimate lijekove na svoju ruku, već se obratite profesionalnom homeopatu i konzultirajte se s liječnikom.

tvorac gradaNema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.