nedjelja, 10. ožujka 2013.

Smilje je savršen eliksir


Anti-age jedna je od najpoznatijih riječi engleskog jezika, skovana u mudrim marketinškim strategijama više ili manje prirodne kozmetike. Davno prije takvog trenda, naše prabake imale su jedino svoj okoliš. U kamenu i kršu sredozemnih zemalja, od Hercegovine i Korčule preko Sicilije i Korzike, pa sve do Španjolske, u kasno proljeće, ispod vrelog sunca cvatu milijuni malih sunaca


Žuti cvjetovi smilja, skromni i uzvišeni, zaplijeniše pozornost naših predaka svojim zamamnim i mekim mirisom. Ne prozvaše ga uzalud imortelle, besmrtno. Svake godine, na mjestima gdje samo rijetko bilje može naći svoj dom, uporni život cvate u svojoj besmrtnosti.

Cvijet za besvremensku ljepotu

Naučeni smo kako je smilje biljka iz kozmetike, no travari su je stoljećima koristili i u druge svrhe. Postoji mnogo vrsta smilja, a najpoznatija je Helichrysum italicum. Koriste se njegovi cvjetovi, pogotovo za proizvodnju eteričnog ulja. U fitoterapijske svrhe koristi se i cvijet, ali katkad i herba (zelen) biljke u cvatu. Cvjetovi i listovi smilja sadrže jako gorke tvari, ftalide, te flavonoide. Premda čaj smilja ima iznimno ugodan, gotovo parfemski miris, njegov je okus gorak.


Gotovo zaboravljen u fitoterapiji

Uporaba smilja u fitoterapiji gotovo je zaboravljena. Kao mnoge gorke biljke, djeluje kao koleretik (potiče protok žuči), čime olakšava proces probave (trebaju ga se kloniti ljudi koji imaju žučne kamence). Ipak, smilje ima i svojih prednosti - osim što djeluje na žuč, pojačava i lučenje probavnih sokova u želucu (stomahik) te lučenje probavnih enzima iz gušterače. Stoga bi bilo idealno za sve koji pate od otežane probave. Smilje se danas više spominje u domeni tradicionalnog travarstva, a vrlo rijetko sadrže ga moderni pripravci. Jedino što možemo reći je - šteta.

Smilje se uobičajeno koristi u obliku infuza (čaja), a danas rjeđe i tinktura. S čajem ne treba pretjerati, prije svega zbog gorkog okusa: 2 čajne žličice suhog i usitnjenog smilja prelije se s 1,5 do 2 dcl kipuće vode, a svježe spravljen čaj pije se prije obroka jednom do dva puta dnevno, po potrebi.

Tajne eteričnog ulja

Božanstveni miris smilja, slatkast, slojevit i iznimno parfemski, davno je nagnao ljude na njegovu kozmetičku uporabu. Kao i u svih biljaka, miris mu potječe od njegova eteričnog ulja. Smilje sadrži vrlo malo eteričnog ulja (manje od 0,05 posto), pa je potrebno više od tone biljke da bi se dobio kilogram eteričnog ulja, stoga je njegova cijena visoka, baš kao što i priliči jednoj biljci besmrtnosti. Hrvatska je nekoć bila veliki proizvođač eteričnog ulja smilja, a danas ga, na žalost, često uvozimo.

Briše tragove vremena na licu

Kao imortelle, smilje je dobilo reputaciju da ima moć izbrisati tragove vremena na licu. Manje poetičnim riječima: djeluje protiv bora te revitalizira i regenerira umornu i zrelu kožu izloženu vanjskom i unutarnjem stresu. Kako bilo, naša domaća biljka zavrjeđuje da se i sami poigrate njome. Stoga vam dajemo zgodnu recepturu za domaće anti-age ulje:

15 mL biljnog ulja argana, hladno prešanog i nerafiniranog
15 mL biljnog ulja ploda divlje ruže, hladno prešanog i nerafiniranog
2-4 kapi eteričnog ulja smilja. zatvorite u bočicu od 30mL i dobro izmiješajte.

Nanosi se u tankom sloju, najčešće navečer. To ulje iznimno je hranjivo i već nakon prvog nanošenja koža postaje življa i sjajnija. Tijekom proizvodnje eteričnog ulja nastaje još jedan zanimljiv proizvod, hidrolat ili cvjetna vodica smilja. Nanesena sprejem na kožu, vlaži je i smiruje upale. Posebno je ugodna mirisa.

U Hrvatskoj postoji trend da se svi domaći proizvodi smatraju lošima, a uvozni kvalitetnima. Ovaj članak je poziv da počnemo cijeniti i naše bogatstvo. Smilje je jedno od takvih. Neka domaće eterično ulje smilja ispuni vaš dom. U doba kad se ruše cijeli ekonomski sustavi, možda vas neće učiniti besmrtnima i imunima na potrese, ali vas može učiniti - ljepšima.

Izvor: vasezdravlje.com
Sheportal.net

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.