nedjelja, 10. ožujka 2013.

Odmor je u vama


Da biste bili na odmoru, ne morate otputovati na egzotično otočje ili krstarenje. Ne morate nikamo otputovati, na odmoru možete biti bilo gdje i bilo kada. Zvuči kao izvrsna ideja, zar ne? Treba je još 'samo' provesti u djelo, a u tome vam pomaže Jasna Šafar, quantum coach


Sa sve više sunca na nebu naše misli okreću se planiranju toliko iščekivanog godišnjeg odmora. Oduševljava nas pomisao o bezbrižnom izležavanju na plaži i besposličarenju. Pretrpan radni ritam pun izvora stresa i nervoze nerijetko nam šalje poruku bijega iz takve sredine, bar na neko vrijeme. Odmor je dragocjeno vrijeme potrebno za naše energetsko punjenje.

No prava je istina da je odmor stanje uma i da možete otići na njega kad poželite. Zvuči komplicirano i doista je teško uza sve sastanke, razgovore, e-mailove te privatne obaveze, osjetiti lakoću uma koja dolazi s odmicanjem od dnevne rutine i pronalaženjem mira u relaksaciji. Iz tog razloga, evo nekoliko smjernica koje pomažu da nam odmor postane stanje uma.

Šafar1. Odmaknuti se od rutine. Osvijestiti da mi nismo svakodnevica koja nas melje. Teško je biti dio rutine, a još teže od nje se distancirati. No moguće je. I nužno da bi nam odmor postao stanje uma. Da biste se 'reprogramirali', napravite procjenu svakodnevnih obaveza i odredite koje od njih možete poslati 'na odmor' na neko vrijeme. Ne odričete ih se u potpunosti – samo ih šaljete na praznike.

2. Usporiti. Usporite svoje tijelo. Življenje ubrzanim tempom ima više mana nego prednosti. Uglavnom predstavlja bitku na dnevnoj bazi i na kraju više ništa ne znamo raditi sporo. Šećite polako. Jedite polako. Govorite polako. Dišite polako. Dopuštanjem čitavom tijelu da uspori počinjete prihvaćati odmor kao stanje uma. Budite svega toga svjesni u potpunosti.

3. Njegovati misli. Sretne, mirne i opuštajuće misli pomažu tijelu da se opusti. 'Hvatajte' loše misli i mijenjajte ih mirnijima.

4. Prisjetiti se najljepšeg odmora na kojem ste bili. Pokušajte osjetiti mirise koje ste tada osjećali, slike koje ste vidjeli, zvukove koje ste čuli, prizovite sve osjećaje. Prepustite im se u potpunosti.

5. Uživati u opuštajućim aktivnostima. Jedan od razloga što volimo godišnji odmor jest što nam to vrijeme daje mogućnost da u aktivnostima koje nas opuštaju uživamo bez osjećaja krivnje da bismo trebali činiti nešto važnije ili 'pametnije'. Priuštite si masažu, otiđite u dugu šetnju, provedite dan uz knjigu. Dopustite li si uživanje, pa bila to i polusatna kupka, osjećat ćete se osvježeno i revitalizirano.

Iako bismo svi željeli biti na pravom godišnjem odmoru upravo sada, nikad nije naodmet otići barem umom. Odmor kao stanje uma pomaže nam ne samo da se osjećamo opušteno i motivirano, već i da steknemo uvid u ono što se događa oko nas, da dobijemo inspiraciju, oslobodimo se stresa i uživamo u sadašnjem trenutku. Zapravo, mi čeznemo za odmorom da bismo mogli u potpunosti i bez ograničenja izražavati sebe. Cilj nam je da stanje odmora i slobodu potpunog izražavanja integriramo u svakodnevni život. Stoga, krenite na odmor u ovom trenutku i pristupite svakoj aktivnosti bez ograničenja. Izrazite sebe i svoj urođeni potencijal svake sekunde jer život je prekratak da bismo si uskraćivali blagostanje uma!

Uživajte!

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.