subota, 16. ožujka 2013.

Nokti su ogledalo zdravlja


Nokti kao ogledalo zdravlja

Lepi, zdravi i negovani nokti su ukras šake, kako ženske, tako i muške. Muškarci uglavnom ne obraćaju mnogo pažnje na svoje nokte; žene umeju da obrate jako puno pažnje na nokte, kako bi što lepše izgledali. Lep izgled je super, naravno, ali nokti ne služe samo za manikir. Po njihovom izgledu, odnosno, po "falinkama" od kojih nokti nekad pate, može se dosta toga zaključiti o vašem zdravlju. Zdrav nokat je blago zaobljen, rozikast, gladak i sjajan. Ukoliko vaši nisu takvi, evo šta bi mogao da bude uzrok problema.


Površina vaših noktiju je talasasta: to često ukazuje na suvu kožu. Uglavnom je u pitanju sasvim bezazlen problem, koji je lako rešiti kozmetičkim tretmanom i negovanjem kože tela, ruku i redovnim mazanjem noktiju (naročito njegovog korena) adekvatnim kozmetičkim preparatima.

Žute mrlje na noktima, udubljenje, mrvljenje noktiju: svaki od ovih simptoma može da znači da imate neko gljivično oboljenje. Ne bi trebalo da budete sami svoj lekar, već da odete dermatologu - i to što pre, jer se ovakve infekcije veoma lako prošire, lako je i zaraziti još nekog, a lečenje ume da potraje.

Nokti su vam mekani (moguće je i da izgledaju udubljeno poput kašike): najčešći uzrok ovog problema, ako nije praćen još nekim simptomom, jeste nedostatak gvožđa u organizmu. To se rešava, naravno, povećanim unosom gvožđa, bilo preko hrane, bilo preko preparata.

Nokti su vam krhki i lako lomljivi: i to je prilično čest problem a ume da "izludi" žene koje bi želele lepo manikirane i negovane nokte - a kako to da postignu kad im se nokti svaki čas lome? Gotovo uvek je uzrok ovog problema to što vam u organizmu nedostaju minerali i masnoće.

Poprečne pruge na noktima: u najboljem slučaju, mogu biti samo posledica nepravilnih postupaka pri manikiru i nezi noktiju. U nešto lošijem slučaju, radi se o nedostatku cinka u organizmu. Ako ni to nije u pitanju, moguće je da postoji oboljenje nekog od unutrašnjih organa.

Crveno obojen polumesec u korenu nokta: to je nešto što nipošto ne biste smeli da ignorišete, pošto je to znak da je nastala slabost srca i da postoje smetnje u krvotoku.


Nokti vas otkrivaju

Ukoliko na prvi pogled ne možete da ocenite karakter osobe s kojom razgovarate,pogledajte malo bolje u njene nokte.Upravo oni ce vam reci da li se radi o urednoj,vrednoj ili nezadovoljnoj osobi.

Kratki i uredni nokti

Žena koja ima kratke i uredne nokte ne samo da prati modu vec je i strpljiva i vodi racuna o svom izgledu.Ona povremeno menja boju laka za nokte,i to od tamno crvene do francuskog manikira,koji stavlja onda kada želi da izgleda poslovno.

Dugi nokti

Dugi nokti govore da imate posla s ženom koja nije preterano vredna.Ako su joj nokti uredni,verovatno ima dovoljno slobodnog vremena da ih redovno održava,ali ako je lak iskrzan,onda definitivno nema stila.Ne skracuje ih i ne lakira redovno jer je za nju to gubljenje vremena,pa je moguce da ne vodi racuna ni o higijeni celog tela.

Kratki,neuredni nokti

Izgrickani nokti su,pre svega,znak neuroze.Žena s ovakvim noktima ima kratak fitilj,brzo prasne ili se jednostavno rasplace i bez posebnog razloga.Kratki i neuredni nokti takode mogu da ukazuju da je žena veoma vredna,da obavlja fizicki posao ili da svira gitaru.S druge strane,možda jednostavno ne vodi racuna o svom izgledu.

Veštacki nokti

Budite pažljivi pre nego što okarakterišete ženu s veštackim noktima.U vecini slucajeva,radi se o osobi koja je u suštini nezadovoljna svojim izgledom.Takve žene su sklone ljubomornim ispadima,emotivnim oscilacijama i izlivima besa kada nije baš sve po njenom.

Crni nokti

Žena koja nokte maže crnim lakom veciti je buntovnik,veoma energicna,ali i povucena.Može da vam izgleda hladno,jer nema veliku želju da sklapa nova poznanstva.Ovo se ne odnosi na žene koje lakiraju nokte u crno zbog modnih trendova.

tvorac grada

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.