nedjelja, 10. ožujka 2013.

Hrana koju smo podcijenili


Postoje namirnice koje mnogi ljudi podcjenjuju, a zapravo je riječ o hrani koja ljudskom organizmu donosi mnoge dobrobiti
Rajčice, orašasti plodovi, zeleni čaj, agrumi… Sve su to namirnice koju su na glasu kao vrlo zdrave i zato se većina ljudi trudi redovito ih imati na jelovniku. No, postoje i namirnice koje mnogi ljudi podcjenjuju, gotovo ih se nikada ne sjete, a riječ je o namirnicama koje imaju vrijednost i ljudskom organizmu donose mnoge dobrobiti. Kako bi ispravio nepravdu prema njima, Huffingtonpost u suradnji sa stručnjacima napravio je popis podcijenjenih namirnica koje su zapravo iznimno dobre za ljudski organizam.


Gljive
Gljive nisu na glasu kao super zdrava hrana, ali su itekako dobre za nas. Iako broje malo kalorija, gljive su vrlo zasitne jer imaju okus mesa i nakon njih organizam relativno dugo ne traži hranu. Osim toga, opskrbljuju naš organizam vitaminom D, a neke


gljive, kako pokazuju najnovija istraživanja, sadržavaju i fitokemikalije koje mogu spriječiti nastanak raka dojke.

Ledeni čaj
Osim što je osvježavajući, ledeni čaj iznimno je i dobar za čovjekov organizam, ali pod uvjetom da nije zaslađen. Istraživanja pokazuju da redovito konzumiranje čaja smanjuje rizik od nastanka Alzheimerove bolesti i dijabetesa. Također, čaj poboljšava zdravlje zubi i desni, ali i jača kosti. Kako? Čajevi su bogati antioksidanskima, a neke vrste poput zelenog, sprječavaju nastanak različitih vrsta karcinoma.

Peršin
Većina ljudi peršin doživljava kao dekorativan ukras na tanjuru, ali to je samo zato što ne poznaju njegove nutritivne vrijednosti. Naime, samo dvije žlice peršina sadržavaju 156 posto potrebne dnevne vrijednosti vitamina koji su važni za zdravlje kostiju poput vitamina K, C i D. Usto, peršin sadržava i iznimno malo kalorija, pa je i prijatelj vitkosti.


Surutka
O njoj se vrlo rijetko govori, a zapravo je riječ o zdravoj namirnici koja pomaže u mršavljenju. Naime, nedavno je istraživanje pokazalo da surutka ubrzava sagorijevanje kalorija, što znači da je to vrlo poželjna namirnica za sve one koji nastoje smršavjeti.

Celer
Ova je namirnica poznata po malom broju kalorija, ali celer također sadrži i mnoge vitamine potrebne ljudskom organizmu. Upravo zbog toga celer je dobar za jačanje kostiju, ublažava upalne procese i dobar je za normalno funkcioniranje urinarnih organa.

Rotkvice
Rotkvice su bogate prirodnim nitratima koji su za razliku od umjetnih, iznimno korisni za ljudski organizam. Kako je pokazalo jedno istraživanje, ljudi treće životne dobi koji su redovito jeli rotkvice imali su manji rizik od demencije. Naime, nitrati su blagotvorno djelovali na dijelove mozga koji su zaduženi za pamćenje. Rotkvice imaju još jednu dobrobit – jedna rotkvica ima samo jednu kaloriju, pa su savršene za one koji žele smršavjeti.

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.