nedjelja, 10. ožujka 2013.

Bijeli bor je dobar za disajne puteve


Eterično ulje bijeloga bora blagotvorno djeluje na cijeli respiratorni sustav i pomaže u liječenju išijasa, lumbaga i reume, ali i stimulira rad nadbubrežne žlijezde...

Urednica portala Naturala.hr i fitoterapeutkinja Andrea Šitum svakog tjedna donosi savjete za borbu protiv neprijatelja zdravlja. Ovog se puta osvrnula na ljekovitost eteričnog ulja bijelog bora.


Ako ste imali priliku prošetati crnogoričnom šumom za vrelog ljetnog dana, sigurno ćete se sjetiti onog divnog mirisa finih eteričnih ulja koja isparavaju iz iglica i smole crnogorice. Postoji jedno takvo meni specijalno mjesto na zagorskoj strani Medvednice gdje na svome putu kroz šumu možete susresti bijelu jelu, običnu smreku i bijeli bor.

Onamo obično hodočastimo za vrelih ljetnih vikenda kad se živa u kućnom termometru popne do visina koje je više teško izdržati i tad je vrijeme za “inhalaciju”. Svježina šume i ljekovito isparavanje eteričnih ulja oporavlja u trenu, a jednako tako će vaš dišni sustav, i ne samo njega, oporaviti i bočica eteričnog ulja bijeloga bora (Pinus sylvestris). Eterično ulje bijeloga bora, bogato monoterpenolima, pomoći će vam da - prodišete. Imate li začepljen nos ili probleme sa sinusima, nakapajte dvije kapi bijeloga bora na maramicu, presavinite je i inhalirajte se.

Pri dugotrajnom kašlju ili oporavku nakon upale pluća ili bronhitisa nakapajte 50 kapi eteričnog ulja u 50 ml ulja lješnjaka ili makadamije i premazujte mješavinom prsa i leđa nekoliko puta dnevno. U difuzeru ili aromalampici bijeli će bor djelovati na respiratorni sustav, na vašu razbuđenost i koncentraciju te će podići tlak niskotlakašima i meteoropatima. Koristan je i u mješavinama za liječenje išijasa, lumbaga i reume, a u posljednje se vrijeme ističe njegovo “kortizol-like” djelovanje jer stimulira i uravnotežuje rad nadbubrežne žlijezde te se, zbog tog svojstva, rabi za reumatoidni artritis i artrozu, astmu, alergiju i autoimune bolesti.

U te se svrhe kombinira s eteričnim uljem crne smreke i nanosi na područje bubrega. I za kraj, ako imate problema s dugotrajnim kašljem i smanjenim kapacitetom pluća, kao što se često dogodi nakon preboljelih dišnih infekcija, u bočicu od 50 ml ukapajte 40 kapi bijelog bora, 30 kapi eukaliptusa globulus i 30 kapi ružmarina kemotip verbenon i premazujte nekoliko puta dnevno i leđa i prsa.

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.