nedjelja, 17. veljače 2013.

Zablude o zdravlju

Od čokolade izlaze bubuljice. Ako držite prekrštene noge dobićete proširene vene. Crni kolutovi ispod očiju posledica su neprospavanih noći... Ovo su samo neke od zabluda u koje svi verujemo.


PODOČNJACI

Neistina: manje sna, veći crni kolutovi ispod očiju

Istina: manjak sna može da prouzokuje razne poremećaje - kao što su problemi sa memorijom ili kilažom, ali samo svojoj porodici možete da zahvalite na crnim kolutovima ispod očiju.

"Crni podočnjaci rezultat su koncentracije vena koje pokriva vrlo tanka koža ispod očiju", objašnjava profesor dermatologije Medicinskog fakulteta Jejl Dejvid J. Lifel.

"Koliko su podočnjaci izraženi proizvod je samo genetike i nema veze sa vremenom provedenim u snu. Naprotiv, često ostajanje do "sitnih sati" može da prouzrokuje sakupljanje tečnosti u kesicama ispod očiju, a ta blaga natečenost prikriva tamne kolutove", objašnjava profesor Lifel.

PUNO ČOKOLADE - PUNO AKNI

Laž: masna hrana i čokolada uzrokuju pojavu akni

Istina: da li ste ikada proverili ovu tvrdnju? Ako jeste, zašo onda i dalje u to verujete?

"Istina je da samo suši (sirova riba) i školjke mogu da prouzrokuju pojavu akni, i to zbog visoke koncentracije joda koja postoji u ovoj hrani", objašnjava Dajana Berson, asistent na dermatologiji na Vejl Medicinskom koledžu Kornel univerziteta.

LITAR VODE DNEVNO ZA LEPŠI TEN

Laž: ako pijete puno vode koža će vam biti zdrava

Istina: vlažnost vaše kože prouzrokuje sredina (vlažni ili suvi vazduh) i godine (gubitak masnoće tokom vremena), ali ne i broj čaša vode koju tokom dana popijete .

"Možete da hidrirate kožu samo spolja, uz pomoć spreja za vlaženje lica", kaže Keti Roden.

"Koža nije biljka koja se razvija i buja zahvaljujući vodi pa da se oporavi i zarumeni sa dovoljno popijenih čaša vode", objašnjava Denis Gros, profesor na dermatološkoj klinici njujorškog medicinskog centra.

SAMO NAPRED, PREKRSTITE NOGE!

Laž: ako često sedite prekrštenih nogu, pojaviće vam se proširene vene

Istina: genetsko nasledje, trudnoća i dugo vreme provedeno u stajanju prouzrokuju pojavu proširenih vena. "Istina je da sedenje prekršenih nogu diže pritisak u vašim venama, ali morali biste da ih držite prekrštene 12 sati dnevno mesecima pa da vam se pojave proširene vene", objašnjava Berson.

ŠTETNOST SUNCA DO 18. GODINE

Neistina: pre osamnaeste godine primimo 80 odsto štetnih posledica UV zračenja

Istina: ovaj "statistički podatak" postao je gotovo mantra medju dermatolozima širom sveta, kaže Keti Roden, asistent na katedri za dermatologiju Medicinskog fakulteta Stanford univerziteta.

"Prema istraživanjima, naša koža pretrpi tek 23 odsto štetnih UV zračenja do 18. godine. Do 40. godine taj procenat poraste na 46 odsto, a do 59. na 74 odsto. Niko više ne može da se pravda rečima "sad je kasno za zaštitu", kaže Roden i dodaje da i posle 18. treba voditi računa o štetnim sunčevim zracima.

(MONDO)

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.