petak, 8. veljače 2013.

Slaba cirkulacija

Loša cirkulacija se češće javlja kod žena nego kod muškaraca. Cirkulatorni sistem žene je veoma osetljiv. Cirkulatorni sistem žene registruje i najmanji pad temperature i preusmerava krv iz kože i ekstremiteta u središnji deo tela, zbog čega žena oseća hladnoću u rukama i stopalima. Takođe, žene osećaju hladnoću pre menstruacije jer tada dolazi do pada nivoa gvožđa u organizmu.

Pušenje, unošenje kofeima u organizam i fizička neaktivnost nepovoljno utiču na cirkulaciju. Nikotin toliko sužava krvne sudove da doktor može, dok pacijent puši cigaretu da registruje redukciju protoka krvi. Poremećaj cirkulacije nastaje kao posledica nekih bolesti kao što su dijabetes, sistemska skleroza, reumatoidni artritis i Rejnoova bolest. Ovu bolest karakteriše smanjen priliv krvi i kiseonika u kapilare perifernih delova tela. Može se javiti kod osoba koje su stalno pod stresom. Ova bolest se češće javlja kod osoba s genetskom intolerancijom na hladnoću, kao i kod osoba koje su rođene s većim brojem nervnih završetka, pa pojačano reaguju na spoljašnje uticaje.Poboljšajte cirkulaciju

Postoje mnogi načini da sprečite ili ublažite lošu cirkulaciju:
Konzumirajte ginko čaj, čaj od đumbira i crno vino (pola čaše dnevno).
Masirajte ruke i stopala aromatičnim uljima (đumbir, cimet). Masaža stimuliše cirkulaciju jer širi krvne sudove.
Tuširajte ruke i noge naizmenično toplom i hladnom vodom.
Trčite, radite joga vežbe, plivajte, šetajte… Fizička aktivnost povećava broj kapilara u organizmu i poboljšava opštu cirkulaciju.
Cirkulaciju možete povoljšati ako jedete čili papričice, beli luk, pšenične klice i jezgrasto voće.
Izbegavajte masnoće životinjskog porekla i gazirane napitke. Jedite manje i češće.
Ukoliko osećate hladnoću ili jezu pre menstruacije, nedostaje vam gvožđe. Jedite zeleno lisnato povrće, ribu i crveno meso. Ne uzimajte gvožđe kao dodatak ishrani bez konsultovanja sa lekarom.


Divlji kesten ublažava simptome loše cirkulacijeLeto, ako ne sudimo po vremenu, već kalendaru stiže. Sve topliji dani su ujedno i sezona kada se javljaju simptomi i pojačane tegobe kod osoba koje pate od proširenih vena i loše cirkulacije. Da biste olakšali predstojeće dane, kao idealan, stručnjaci preporučuju melem od divljeg kestena i nevena.


 Jedan od najedlotvornijih preparata je Dr.Theiss melem za proširene vene od divljeg kestena i nevena. Ova kompanije posluje “u skladu sa harmonijom” i predstavlja vodećeg proizvođača lekova na bazi bilja


 U Srbiji, prema procenama stručnjaka, nešto više od 50 odsto odraslih boluje od neke forme proširenih venskih kapilara, što predstavlja značajan zdravstveni i estetski problem. Najčešće nastaje kao rezultat delovanja naslednih faktora, gojaznosti, hormonalnog disbalansa, starijeg životnog doba i kardiovaskularnih oboljenja.
 - Toplo vreme pogoduje širenju krvnih sudova, tako da se svakom lekaru opšte prakse u letnjem periodu dnevno u proseku obrate i po dva do tri pacijenta dnevno sa problemima cirkulacije ili proširenih vena - kaže je prim. dr Javorka Delić, šef Odeljenja za prevenciju i lečenje oboljenja perifernog krvotoka u Gradskom zavodu za kožne i venerične bolesti.

ŽENE SU UGROŽENIJE, IZBEGAVAJTE DUGO STAJANJE
Kod proširenih vena, koje se dva puta češće javljaju kod žena i posebno su učestale kod osoba koje dugo stoje u terapiji se sve češće primenjuju biljni gelovi. Među njima posebno efikasan je kombinacija ekstrakta divljeg kestena i nevena koja dovodi do ublažavanja bolova i smanjenja osećaja umora u nogama.
 - Kod pojave oboljenja preporučuje se na prvom mestu izbegavanje dugog stajanja i sedenja, zatim je poželjna što češća fizička aktivnost. Pravilna ishrana je ono što se za sve osobe preporučuje, a gojazni bi trebalo da smanje težinu. Za ublažavanje simptoma proširenih vena važna je i korekcija ravnih stopala. U slučajevima izrazitog proširenja vena preporučuje se upotreba elastičnih kompresivnih čarapa ili operacija, da bi se sprečile komplikacije bolesti, među koje spada i embolija. Embolija može imati i smrtni ishod - rekla je dr Delić.

DIVLJI KESTEN SPAS I U TEŠKIM STADIJUMIMA
U lečenju proširenih vena značajnu ulogu igra i fitoterapija koja je sve zastupljenija u Srbiji. Radiša Jančić, profesor botanike na Farmaceutskom fakultetu u Beogradu, objasnio je da su biljke izuzetno lekovite zbog svojih lekovitih sastojaka koje im pomažu da opstanu. On je naglasio i da ih je čovek u početku instinktivno koristio, a poslednjih 100 godina biljke se sve više koriste za lečenje na osnovu naučnih dokaza.
 - Divlji kesten se već vekovima upotrebljava kod kardiovaskularnih problema, dok neven predstavlja biljku sa mnogobrojnim korisnim efektima po zdravlje. On deluje protiv zapaljenja, antivirusno i zaustavlja razmnožavanje bakterija. Količina lekovitih sastojaka u biljkama zavisi od uslova u kojima je ta biljka uzgajana - rekao je prof. Jančić.

 Prema njegovim rečima, u primeni lekovitog bilja najvažnije je odabrati pravu koncentraciju ekstrakta za lečenje pojedinih oboljenja i poštovati najviše standarde prilikom stvaranja čistoće ekstrakta.
 Primena lekovitog bilja i njihovih preparata predstavlja najstariji oblik medicine i u svetu je široko prihvaćena kao oblik lečenja pojedinih oboljenja. Savremena fitototerapija sve manje se bazira na upotrebi čajeva i melema, a sve više na primeni standardizovanih biljnih ekstrakata.
 Danas oko 40 odsto proizvoda farmaceutske industrije čine preparati biljnog porekla. Najširu primenu fitopreparati nalaze u lečenju oboljenja respiratornih organa, kardiovaskularnog sistema urogenitalnog trakta i centralnog nervnog sistema. Pored ublažavanja tegoba kod bolesti proširenih vena, lekovita svojstva divljeg kestena deluju i protiv zapaljenja, kao i protiv otoka.

I kupus pomaže

Listovi svežeg kupusa su najbolja obloga za lečenje upale vena. Za ovu vrstu obloga potrebna je velika, sveža glavica kupusa. Listove prislonite na obolelo mesto, pa ih pričvrstiti tankom čarapom. Oblogu držate dok se kupus ne sparuši.


Izvor: Blic Žena


 Izvor: Ženska strana online

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.