nedjelja, 10. veljače 2013.

Nokti su ogledalo zdravlja


Za brzu procenu zdravstvenog stanja dovoljno je da bacite pogled na nokte i kosu. Zdravi nokti su čvrsti i otporni, a kosa sjajna i lepršava.


Kada je reč o promenama na noktima i o tome našta te promene ukazuju doktorka Đujić navodi sledeće primere:

* Lomljivi nokti mogu da budu znak mnogobrojnih oboljenja, kao što su problemi sa štitnom žlezdom, bubrezima i cirkulacijom , ali mogu da ukazuju i na nedostatak vitamina A, kalciujma, omega-3 masnih kiselina i drugih minerala.

* Suvi nokti, listanje, lomljivost, horizontalne i vertikalne brazde i(ili) konkavan oblik na krajevima upozoravaju na nedostatak gvožđa, cinka, proteina i(ili) vitamina A i C i kompleksa vitamina B. Takođe, savitljivost nokata zavisi i od sadržaja vode. Suv nokat je krt, a nokat zasićen vodom (može da veže do 30% vode) je mek i lako se seče.

* Vertikalne linije su znak nedostatka gvožđa i proteina, dok horizontalne linije upozoravaju na izloženost emocionalnom i fizičkom stresu.

* Bele pege ukazuju da ishrana nije odgovarajuća, a povlače se kada se nivo cinka, proteina ili drugog deficitarnog nutritijenta u ogranizamu poveća normalnom ishranom.

* Ovalni oblik i bleda boja noktiju znak su nedostatka gvožđa.

* Široki i pločasti nokti upozoravaju na postojanje hormonalnog disbalansa u organizmu.

*Prilično debeli nokti su sumnja na vaskularnu degeneraciju ili promene tiroidne žlezde.

* Nedostatak vitamina A i B12 uzrokuje tamniju osnovu nokta, dok se, istovremeno, njegovi krajevi iskrivljuju.

* Izrazito beli nokti mogu da ukažu na obolelu jetru, a jarko crveni na bolest srca.

* Sivo-crna “prebojenost”  nokta, uvek je siguran znak postojanja malignog melanoma.

* Žućkasti nokti često su udruženi sa dijabetesom i(ili) hroničnim bronhitisom, a ne moraju, kao što se često misli, da budu posledica gljivične infekcije.

* Izrazito tvrdi i distrofični nokti prate oboljenja bubrega.

* Nedostatak proteina, folne kiseline i vitamina C uzrokuje zanoktice.

* Manjak vitamina B12 vodi do povećane suvoće, vrlo zaokruženih i zavrnutih krajeva i tamnih noktiju.

* Nedostatak gvožđa može da izazove pojavu noktiju konkavnog izgleda i(ili) vertikalne brazde.

* Manjak prijateljskih bakterija (laktobacila) u telu može da prouzrokuje porast broja gljivica ispod i okolo nokta

* Nedovoljno hlorovodonične kiselinedoprinosi rastu lomljivih i listajućih noktiju.

* Crvena koža oko ploče nokta ukazuje na moguć poremećaj metabolizma esencijalnih masnih kiselina.

* Gljivične infekcije  od kojih su onihomikoze najčešće (čine preko 50% svih oboljenja noktiju), prepoznaju se po žutim, zadebljalim, trošnim, izlistalim i zamućenim noktima.

* Bakterijske infekcije koje su posledica povreda i(ili) čestog izlaganja kože i noktiju vodi i hemikalijama, prepoznaju se po crvenilu, otoku i bolu oko ploče nokta.

* Bradavice i tumori  (benigni i maligni) koji se formiraju oko i ispod noktiju su posledica ozbiljnih poremećaja u funkciji vitalnih organa.

Naša sagovornica naglašava da promene na noktima mogu da se jave i kao posledica upotrebe nekih lekova ili uz neka druga oboljenja. Tako kožne bolesti kao što su psorijaza, ekcemi i opadanje kose u pečatima, uvek izazivaju i promene na noktima, dok bolesti jetre, bubrega, pluća i štitne žlezde utiču na kvalitet noktiju.


Lepi i zdravi nokti mogu da budu ne samo ako se pravilno i redovno neguju. Za njihov izgled važna je pravilna ishrana.

Ako su vam nokti lomljivi, možda imate manjaka vitamina A i kalcijuma. Trebalo bi češće da jedete šargarepu, bundevu i mlečne proizvode.
Nokti vam se savijaju na dole? Verovatno vam nedostaje folna kiselina, proteini i vitamin C.  Trebalo bi da jedete soju, meso, spanać, papriku i kivi.
Ako se na vašim noktima kao simptomi pojave vertikalne bele linije najverovatnije se radi o slaboj apsorpciji minerala ili proteina, kao i o manjku vitamina B12 i gvožđa. Grickajte suvo grožđe, a probajte i da pijete pivski kvasac.
Bele tačke na noktima ukazuju na to da vam manjka kalcijum i cink, zbog čega bi trebalo da jedete mlečne proizvode i spanać.


Dr Grejem Iston, koji je u svojoj praksi posebnu pažnju posvetio dlanovima, kaže da oni mogu da sadrže ključne informacije o zdravstvenom stanju pacijenta. On smatra da lekar može više da pročita o zdravlju osobe koja mu je ušla u ordinaciju sa njenih ruku nego sa njenog lica. Dakle, šta vam signaliziraju vaše šake i na šta da obratite pažnju da biste sačuvali dobro zdravlje?

Zadebljali zglobovi prstiju Ukazuju na povišen holesterol
To su tvrde, žućkaste kvrge koje štrče kad savijete ruku u pesnicu. Masne naslage se godinama gomilaju u tetivama i na kraju postaju tvrde i zadebljale. Ljudi s ovakvim zglobovima na šakama imaju izuzetno visok holesterol od rođenja, ali nemaju očigledne simptome, niti tegobe.
Nokti u obliku kašike Ukazuju na anemiju
Ali ako vaši nokti imaju udubljenje na sredini, to može biti znak nedostatka gvožđa.Lekari to stanje nazivaju koilonihija, ili nokti nalik na kašiku. To je jedan od prvih simptoma koje treba da potražite ako osećate stalni umor, jer u tom slučaju treba da počnete da uzimate preparate gvožđa.
Pretpostavlja se da manjak gvožđa slabi i istanjuje nokte tako da oni na kraju popuštaju i stvara se udubljenje po sredini.
Modri nokti Ukazuju na srčana oboljenja
Ružičasta boja označava dobru cirkulaciju, ali plava ukazuje na to da organizmu nedostaje kiseonik jer krv ne struji normalno kroz telo. Ovo stanje se zove cijanoza i upozorava na mogućnost infarkta. Krv siromašna kiseonikom zapravo nije plava, ali nam se kroz nokte čini manje svetlom nego crvena krv bogata kiseonikom.
Izbrazdani nokti Ukazuju na reumatoidni artritis
Ako na noktima imate bele brazde koje izgledaju kao da vam se vosak sliva niz njih, to može biti simptom reumatoidnog artritisa, čak i ako vam zglobovi još uvek nisu otečeni, niti vas bole.
Ukoliko su te brazde zahvatile i nokte na nogama, to je znak da je artritis već uveliko uznapredovao. Uzrok ove pojave je vaskulitis, to jest upala krvnih sudova ispod noktiju prouzrokovana artritisom.
Nokti u dve nijanse Ukazuju na bolest bubrega
Ukoliko su vam nokti beli u donjoj polovini, bliže koži, a smeđi na gornjoj polovini, moguće je da vam otkazuju bubrezi. Taj simptom, nazvan nokti pola-pola, često se javlja pre nego što pacijentu počnu da otkazuju bubrezi, što je za lekare veoma dragocen simptom. Smatra se da se razlog krije u nagomilavanju uree, krajnjeg proizvoda razgradnje otpadnih materija za koju su obično zaduženi bubrezi. Ako bubrezi ne obavljaju svoj posao kako treba, urea se taloži ispod noktiju i kože.
Znojenje dlanova Ukazuje na preterano aktivnu štitnu žlezdu
Hipertiroidizam - ili preterano aktivna tiroidna žlezda – bolest je koja, iz nepoznatih razloga, češće napada žene nego muškarce.Jedan od prvih simptoma prekomerne aktivnosti ove žlezde jeste upravo znojenje dlanova, jer u procesu metabolizma organizam troši više kalorija i proizvodi veću toplotu. Pacijentu je stalno vruće i pojačano se znoji.

Blic


Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.