četvrtak, 7. veljače 2013.

Melanom

Najteža maligna pigmentna promena kože - melanom već svojim imenom ukazuje koliko je zloćudna. Neke druge promene, sasvim dobroćudne, benigne, mogu na prvi pogled dosta ličiti melanomu.Dobroćudne promjene kože koje sliče na melanom najčešće su piogeni granulom, pigmentna seboroična veruka i hemangiom - benigni tumor krvnih sudova.

Prethodna trauma

 Piogeni granulom je smeđe-crvena ili crvena promjena koja brzo naraste, za samo dvadesetak dana, do veličine zrna graška. Najčešće nastaje nakon prethodne ubodne traume. Sama trauma može i da ne bude zapažena.

 Piogeni granulom na dodir, ali i spontano obilno krvari. Najčešće se pojavljuje na licu, šakama, podlakticama i potkoljenicama, mjestima koja su inače pristupačna povređivanju.

 Tumor je toliko sklon krvarenju da u toku noći, usljed trenja o posteljinu, dolazi do krvarenja bez prisustva bolova. Važna karakteristika ovog tumora jeste da je za kožu vezan peteljkom, za razliku od melanoma koji je vezan za kožu širokom bazom. Piogeni granulom odstranjuje se dijatermijom.

 Pigmentna seboroična veruka nikada se ne javlja prije tridesete godine života. Može se javiti na bilo kojem dijelu tijela, ali ipak češće na pregibima tijela, kao što su pazuha, prepone i ispod dojki kod žena, ali se javlja i na koži lica, pa i na očnom kapku.

 Mekana je, elastična, a površina je veoma često tamne boje. Širokom bazom vezana je za kožu. Mnogi ljekari, pa čak i dermatolozi, teško je razlikuju od melanoma.

 Važno je znati da seboroična veruka sporo raste. Za razliku od melanoma koji za mjesec naraste do veličine zrna graška, seboroična veruka naraste do veličine graška tek za nekoliko godina.

 Za razliku od melanoma koji u 85 posto slučajeva nastaje iz madeža, seboroična veruka nastaje na koži koja prethodno nije imala nikakve promjene. Onda se pojavi prvo crvena mrlja, čija se boja mijenja u žućkastu, pa u tamnu i dalje polagano raste.

Tumor krvnih sudova

 Hemangiom je dobroćudni tumor krvnih sudova. Crveno-smeđe je boje, mekane konzistencije, sporo raste i rijetko spontano krvari. Krvari nakon povređivanja. Može se javiti u svakom dobnom uzrastu, čak se neke bebe rađaju s ovom benignom novotvorevinom.

 Melanom najčešće nastaje iz pigmentnog madeža. Brzo raste. Mekane je konzistencije. Spontano, a naročito na dodir, lako krvari. Brzo metastazira putem krvnih i limfnih sudova u unutrašnje organe, ali i u kožu.

 Danas se tačno zna gen odgovoran za nastanak melanoma. Pa i pored toga, madeže treba čuvati od vanjske traume i izlaganja suncu, jer su to važni vanjski faktori koji, uz promjene gena, dovode do nastanka melanoma.

Šta možete sami

 Međutim, ako se dobro proanalizira način nastanka, rast i izgled promjene, možete i sami, bar dijelom, razlikovati najzloćudniji tumor kože od dobroćudnih benignih promjena. Tako ćete donekle smiriti i sebe i svoju okolinu, ali svakako se morate obratiti dermatologu.


Melanom - sumnjiva svaka tamna mrlja

Kako smanjiti rizik od melanoma? Svi ljudi koji imaju preko 50 mladeža spadaju u rizičnu grupu i mora jednom godišnje da se pregledaju kod dermatologa. Pregled je bezbolan


 Pregled kod dermatologa je bezbolan


Zbog sve većeg porasta broja melanoma i drugih vrsta malignita kože, dermatolozi i hirurzi plastičari, a u nekim zemljama i njihova udruženja, redovno podsećaju na važnost kontrolnih pregleda i redovnu zaštitu kože od sunca. Ako se promene uoče na vreme, može da se spreči širenje melanoma, od kojeg godišnje u svetu umre oko 37.000 ljudi!

 Najviše sumnjivih promena primeti se za vreme letnjih meseci, jer se na otkrivenoj koži lakše vidi svaka nova mrlja ili promena na postojećem mladežu. Međutim, često se dešava da naizgled bezazlena mrlja na koži raste i menja se godinama, ne svrbi i ne boli, i tek kada prokrvari, pacijent se javi lekaru. Tada je verovatnoća da se tumor već "rasejao" znatno veća.

 Prema rečima dr Lidije Kandolf Sekulović, dermatologa iz Klinike za kožne i posle bolesti Vojnomedicinske akademije, čak 70 odsto melanoma nastaje kao nova promena:

 - Sumnjiva je svaka tamna mrlja koja se menja tokom vremena, ima nepravilne ivice, više boja ili počinje da se izdiže iznad nivoa okolne kože, čak i kada ne pecka, ne svrbi i ne boli.

 Dr Kandolf Sekulović kaže da se još ne znaju svi faktori koji "pretvaraju" mladež u melanom. Rizične grupe su svakako pacijenti sa svetlom kožom, svetlim očima i tenom, riđe kose i oni koji su u familiji imali nekog sa melanomom.

 - Svi koji imaju preko 50 mladeža spadaju u rizičnu grupu i moraju jednom godišnje da se pregledaju kod dermatologa. Sumnjive mladeže dermatolog posmatra posebnom lupom ili dermoskopom. Pregled je potpuno bezbolan i kratko traje, a daje vrlo pouzdane pokazatelje. Uključuje i digitalnu tehniku fotografije, koja omogućuje kompjutersku obradu slike. Dobijena slika čuva se u računaru kako bi na sledećem pregledu mogla da se uporedi sa novom slikom i tako utvrdi da li je bilo promena.

 Oni koji su imali opekotine u detinjstvu imaju veći rizik za nastanak raka kože i melanom u odraslom dobu, objašnjava naša sagovornica. Međutim, bezopasni mladež i opasni melanom nisu uopšte srodni. Boja im je često jedina zajednička karakteristika. Ćelije melanoma, imaju izmenjen DNK i razmnožavaju se neprirodno u svakom delu kože.

 Dr Milica Rajović, hirurg plastičar iz Klinike za plastičnu hirurgiju i opekotine na VMA, kaže da to ne znači da će svaki mladež da se pretvori u zloćudni tumor:

 - Većina mladeža je sasvim bezopasna. Ukoliko na telu postoji mladež koji se stalno povređuje vešom, kaišem, treba ga operativno ukloniti - savetuje dr Rajović.

 Velika je zabluda, kaže ona, što mnogi misle da mladeže ne treba dirati. Jer, ako se melanom ukloni dok je još samo mala mrlja na koži, može da se spreči njegovo širenje dublje u kožu, a time i rasejavanje u krv ili limfne čvorove. Tek nakon patohistološkog nalaza može sa sigurnošću da se kaže da li je promena bila zloćudna ili nije.


 IVICE, BOJA, VELIČINA

Pre odlaska kod lekara mladeži mogu da se ispitaju i jednostavnim samopregledom:

 SIMETRIČNOST MLADEŽA

Bezopasan mladež je pravilnog oblika: okrugao, ovalan ili duguljast. Najlakše se utvrđuje da li je mladež simetričan kad se razvuče koža. Ako po sredini može da se povuče zamišljena linija koja deli mladež da dva dela koja nisu jednaka potrebno je mišljenje specijaliste.

 IVICE MLADEŽA

 Ako su ravne, uredne i čistih obrisa, sve je u redu. Ako su ivice nepravilne, nareckane ili nejednake boje, potražite mišljenje lekara specijaliste.

 BOJA MLADEŽA

Mladeži ima jednu ili dve boje, dok melanomi imaju više od tri boje, nejednako su obojeni, "šareni" i nepravilni. Boja i mladeža i melanoma varira od svetlobraon do tamnobraon i crrne, uz nijanse i plave i sive boje.

 VELIČINA MLADEŽA

Ako je prečnik mladeža veći od šest milimetara, potrebno je obratiti se lekaru specijalisti. Međutim, sama veličina mladeža ne ukazuje na opasnost ukoliko nije praćena nekim drugim promenama: bojom ili nepravilnim ivicama.

 PROMENE MLADEŽA

Promene mladeža u smislu rasta i menjanja, pojava polja hiperpigmentacije i depigmentacije, zapaljenja, vlaženja, krvarenja nisu dobar prognostički znak i jedan su od velikih razloga za odlazak na specijalistički pregled.


Izvor: Novosti

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.