ponedjeljak, 4. veljače 2013.

Kako smršati?


Predlažemo vam kako da se u svakodnevnoj ishrani rešite tih 100 kalorija viška:

* Umesto 1,5 kašičice putera, na dvopek namažite kašičicu džema
* Šolju punomasnog zamenite sa pola šolje manje masnog mleka
* Pojedite dva poširana umesto dva pržena jaja


* Prženice pripremajte s mlekom od 1,6 odsto mlečne masti, umesto celih jaja koristite samo belanca
* Za užinu pojedite pomorandžu i bananu umesto čokoladice
* Kesicu prženog kikirikija zamenite sa 10 grisina
* Ražnjiće pravite s dva parčeta mesa i dve pečurke, umesto s četiri parčeta mesa
* Rusku salatu pravite sa niskokaloričnim majonezom
* Karfiol kuvajte na pari umesto da ga dinstate na ulju
* Umesto čaše vina, popijte mineralnu vodu s malo limuna
* Za užinu, bolje pojedite šaku suvog voća umesto devet karamela
* Puter kiflu zamenite integralnom kiflom
* Koristite ražani umesto belog hleba za pravljenje sendviča
* Uobičajeno parče torte smanjiti na trećinu
* Šolju tople čokolade, zameniti šoljom nemasnog mleka sa malo ekstrakta badema
* Kokajte kokice bez ulja
* Zamenite dva pržena sa dva pečena pileća bataka i nekoliko kašika kuvanog graška i šargarepe
* Zamenite porciju pudinga porcijom voćnog jogurta
* Grickajte dva čokoladna keksa umesto pet
* Zamenite obični gazirani sok niskokaloričnom verzijom
* Gustinu sosa postignite mlekom i skrobom, a ne puterom i brašnom
* Koristite manje masnu pavlaku umesto one od 20 odsto masnoće
* Smanjite veličinu šnicle sa 125 na 85 grama
* Topli sendvič sa sirom pravite bez ikakvih premaza
* Grickajte 50 g čipsa pečenog u rerni umesto 50 g kupljenog
* Pojedite salatu od spanaća umesto salate od makarona
* Namažite samo kašičicu putera od kikirikija na hleb, umesto dve
* Pojedite dva parčeta pice samo sa sirom i kečapom umesto jednog parčeta sa šunkom
* Slatko pecivo podelite sa prijateljem
* Umesto gaziranog soka, popijte čašu kisele vode sa dve kašike sveže ceđenog soka od narandže
* Ribu ne prelivajte sosovima, već poprskajte limunovim sokom
* Umesto četiri kašike majoneza, u salatu sipajte tri kašike senfa
* Ne isprobavajte jela dok se kuvaju,
tako se „uštedi“ veliki broj
kalorija
* Kuvajte puding s obranim mlekom
* Ukus sladoleda poboljšavajte svežim voćem umesto prelivima
* Žvaćite žvake bez šećera
* Pojedite 100 g dobro ohlađenog grožđa umesto sladoleda
* Umesto klasičnog milkšejka od jagoda, umutite dve trećine šolje obranog mleka, pola šolje jagoda i pola šolje banana
* Prelijte špagete sa dve, umesto sa
4 kašike sosa
* U vrelim danima, „gasite“ žeđ čašom ledene vode sa malo limuna i mente umesto pivom
* Pojedite porciju vegetarijanske umesto klasične lazanje
* Kupite konzervu tunjevine u sopstvenom soku a ne u ulju
* Koristite beli sir sa malo masnoće, umesto starog, prevrelog sira
* Naručite sendvič s piletinom umesto sa svinjetinom
* Zamenite 200 g kukuruza istom količinom šargarepe
* Pojedite kuglu sladoleda umesto dve kugle
* Zamenite jogurt od 3,2 odsto mlečne masti onim od 1,5 odsto mlečne masti
* Zamenite parizer pečenim pilećim filetima.


Zašto se lako gojimo



 Imate utisak da vam se sve što pojedete prosto zalepi? Ili želite malo da se ugojite, ali brzo sagorite sve što pojedete? Ni jedna ni druga situacija ne moraju biti znak nikakve bolesti, već, jednostavno, sporog ili brzog metabolizma.

 Metabolizam je biohemijski proces u kome dolazi do modifikacije hemijskih jedinjenja u živim organizmima i ćelijama. Bez metabolizma ne bismo mogli da preživimo. Metabolizam uključuje hemijske i fizičke procese u telu koji prerađuju hranljive i izlučuju štetne tvari, i izvlače iz njih energiju koja se postepeno pretvara u toplotu.

 Metabolizam se ubrzava samo kada je čovek aktivan i konstantno se kreće. Aktivnost pomaže telu da sagoreva više kalorija, a tempo mu se usporava samo tokom odmora. Ishranu morate prilagoditi svom metabolizmu i izgledaćete baš onako kako želite.

 Nivo hormona u toku dana varira: ukoliko jedete pravu hranu u pravo vreme i vežbate, postići ćete neočekivane rezultate. Brzina metabolizma je pravi ključ efikasnog sagorevanja masnih naslaga. Vaš metabolički nivo određuje koliko brzo ćete dobiti ili gubiti masti u organizmu.
 Spor metabolizam

 Budite se umorni, spava vam se posle ručka, imate nizak pritisak, ruke i stopala su vam često hladni, začas dobijete kilograme viška, povremeno osećate nadutost, brzo se zamarate, lako zaspite uveče, imate problema s varenjem, mišići vam nisu čvrsti.

 Ako ste se prepoznali u maksimalno četiri navedene stavke, metabolizam vam je brz, između pet i sedam - metabolizam vam je normalan, a ako ste se prepoznali u osam ili više stavki, imate spor metabolizam. Ukoliko vam je metabolizam spor, to znači da vaš organizam sporo sagoreva sve što u njega unesete.

 Zato bi trebalo da ujutro i uveče, kada je metabolizam najsporiji, unosite namirnice koje se lako vare, kao što su voće, testenine i hleb. Za ručak bi trebalo da uzmete belo meso ili ribu, jer tada organizam najbrže prerađuje uneto. Vašem metabolizmu (i željenom gubitku težine) pomoći će trčanje, biciklizam ili laka gimnastika.
 Ubrzani metabolizam

 Ako je vaš metabolizam ubrzan, najbolje je da uzimate dosta ugljenih hidrata, jer oni brzo sagorevaju i tako vam daju energiju. Za doručak i večeru preporučljivi su ugljeni hidrati (na primer, dvopek, integralni hleb) i masnoće, a za ručak proteini (crvena mesa i povrće).

 Pošto imate višak energije, možete se baviti i napornim sportovima; plivanje i tenis bi mogli da vam potroše dosta energije. Ako želite da svoj metabolizam malo usporite, u tome vam mogu pomoći namirnice koje se duže prerađuju.
 Normalan metabolizam

 Osobama sa normalnim metabolizmom kilogrami najčešće ne variraju. Ako se ipak malo ugojite, preporučuje se da jedan dan sprovodite režim ishrane za one sa sporim metabolizmom, a sledećeg za one sa brzim. Možete se baviti kojom god fizičkom aktivnošću želite, jer imate upravo onoliko energije koliko vam je potrebno.
 Kako da razmrdate uspavani metabolizam i povećate sagorevanje masnih naslaga:

 1. redovno doručkujte,
 2. jedite češće,
 3. vežbajte intenzivno,
 4. vežbajte s opterećenjem,
 5. jedite više proteina,
 6. unosite vitamine,
 7. smanjite unos masti.
 Dva najzdravija načina za pospešivanje metabolizma su fizička aktivnost i pet-šest malih obroka dnevno.
 Izgladnjivanje će vas dovesti do usporavanja ritma metabolizma jer će telo koristiti rezerve masnoće da bi održalo isti nivo energije.




Ne računajte kalorije – obuzdajte apetit. Evo saveta nutricioniste

Malim količinama hrane, koje ćete uzimati više puta dnevno, nećete opteretiti organizam, kaže Slađana Milanović, nutricionista.

 Stručnjaci tvrde da, ako vas spopadne napad gladi sredinom ciklusa, imate problem s hormonima

Navika da se u kasnim večernjim satima poseti frižider i ublaži iznenadna i nezaustavljiva potreba za hranom poznata je mnogim ženama. Ali zašto imamo potrebu za hranom i onda kad nismo gladni? Slađana Milanović, nutricionista, kaže da razloga ima više.
 – Prvi i najčešći razlog jesu stresne situacije, kada „jedemo“ svoj problem. Drugi razlog je predmenstrualni sindrom, jer mnoge žene upravo u danima pred menstruaciju osećaju neodoljivu potrebu za slatkišima. Pojedini istraživači skloni su da snažnu potrebu za određenom vrstom hrane pripišu nedostatku supstance koju ona sadrži, a koja nedostaje organizmu. Međutim, ova teorija nije uvek tačna, jer mnogi zapravo jedu iz čistog zadovoljstva, koje lako može da pređe u zavisnost od hrane. Ipak, najvažnije je da što duže uživate u jelu jer je potrebno 20 minuta dok želudac javi mozgu da je sit.

KAKO DA SE SUZDRŽITE

Ne preskačite predjelo
 Supa smanjuje apetit i vodi računa o tome da budete suzdržaniji kod glavnog jela. Supa s nemasnim mesom sadrži proteine i dovodi razmenu materija u petu brzinu.

Grickajte rotkvice
 Bečki stručnjak za ishranu dr Hadamer Bankhofer preporučuje kao salatu rotkvice, jer sumporasti senfeli, koje ovo povrće sadrži, povezuju deo unesenih masti i izbacuju ih iz tela. Ukoliko popijete i čašu vode s limunovim sokom, rezultati će biti još bolji jer vitamin C sagoreva masti.

Žvaćite gumene bombone
 Desert je odličan završetak svakog obroka, pa zašto biste ga se onda odricali? Potrebu za slatkim možete da umirite sa 10 gumenih bombona koje sadrže samo 70 kalorija.

 SMANJITE KOLIČINU HRANE
 – Ponekad je iznenadna želja da se pojede nešto slatko, slano ili ljuto zaista odraz trenutne potrebe organizma. Ipak, to ne treba da bude opravdanje za prejedanje. Znači, uzimajte manje količine hrane koja je dovoljna da se zadovolji nepce, a ujedno ne opterećuje sistem za varenje. Takođe, kada vas obuzme napad gladi, a prethodno ste sasvim dovoljno jeli, treba da sačekate 15–20 minuta, jer je sasvim moguće da će osećaj gladi u tom periodu iščileti, iznenada kao što je i došao.

NE BRANITE SEBI
 – Nikada nemojte da govorite sebi: nikad više večera, nikad više čokolada, nikad više grickalice, jer zabrane upravo imaju suprotan efekat. Nećete napraviti veliku grešku ako ponekad pojedete koji slatkiš, samo se trudite da vam to ne pređe u naviku. Veče je doba dana kad treba najviše da vodite računa šta jedete. Preračunavajte kalorije, masti i količinu hrane i tako neće moći da vam se desi da nastavite da jedete preko mere koju ste sebi odredili.

REŠITE PROBLEME
 – Naučnici su zaključili da muškarci najviše jedu kad su srećni, a žene uglavnom posežu za hranom kada su nervozne ili tužne. Ukoliko ste primetili da se to i vama dešava, razmislite i pronađite problem koji se krije iza vašeg napada gladi. Tako sledeći put možda nećete posegnuti za hranom.

PROVERITE HORMONE
 – Stručnjaci tvrde da, ako vas spopadne napad gladi sredinom ciklusa, imate problem s hormonima. Na taj način navikavate svoje telo, nezavisno od hormonalnog stanja, na masnu i slatku hranu. Kod sledećeg takvog napada bolje se suzdržite tako što ćete uvesti sebi više aktivnosti ili pak više sati sna. Postoji i jedan trik koji možete da primenite. Čim dobijete želju za čokoladom, brzo zapalite sveću s mirisom vanile ili cimeta. Ovi mirisi podstaći će stvaranje serotonina i na taj način suzbiti apetit.



 ŽENE JEDU VIŠE SLATKIŠA
 Rezultati istraživanja sprovedenog u Kanadi pokazuju da se na vrhu liste „omiljene“ nepotrebne hrane nalaze pica, čokolada, pomfrit i čips. Takođe, pokazalo se da žene češće posežu za slatkišima, a da se muškarci češće odlučuju za slanu i začinjenu hranu.

 NAPRAVITE ZAMENU
 – Obilno ste ručali, ali vam već u 16 časova opet krče creva? Priznajte da ste u velikom iskušenju da se dohvatite slatkiša. Ovaj put im se, međutim, oduprite. To uopšte nije teško ako, na primer, napravite zamenu i umesto kaloričnog slatkiša pojedete porciju voćne salate. Ne samo da je izvrsna već će vas brzo i zasititi, a delovaće mnogo duže nego kocka čokolade. Čokolada brzo podiže nivo šećera u krvi, ali samo nakratko, jer ćete već nakon nekoliko minuta imati još veću potrebu za slatkim.



GOJAZNOST - zdravstveni a ne estetski problem


Prof. dr Edita Stokić, endokrinolog Kliničkog centra Vojvodine objašnjava hirurške metode lečenja gojaznosti.

 Sa aspekta medicinske nauke gojaznost se definiše kao svako povećanje masti tela u meri koja dovodi do narušavanja zdravlja i razvoja brojnih komplikacija, poput pojave šećerne bolesti, bolesti srca i krvnih sudova pojedinih oblika malignih bolesti, oštećenja koštano-zglobnog sistema i brojnih drugih. Živimo u vremenu koje odlikuje rapidni porast broja gojaznih osoba, usled savremenog stila života, koji sa jedne strane podrazumeva konzumiranje namirnica bogatih energijom, a sa druge smanjeni nivo fizičke aktivnosti.



 Lečenje gojaznosti nije lako
 Otežavajuća okolnost u otkrivanju gojaznosti je što "gojaznost ne boli", a značajnije tegobe se javljaju tek kada se pojave.neke od komplikacija gojaznosti. U Evropi od gojaznosti boluje oko 10-25 odsto muškaraca i 10-30 odsto žena, a ukoliko se merama prevencije i lečenja ne zaustavi porast broja gojaznih osoba, očekuje se da će 2010. godine 150 miliona odraslih osoba i 15 miliona dece biti gojazno. U našoj zemlji više od polovine odraslog stanovništva ima problem sa prekomernom uhranjenošću. Lečenje gojaznosti obuhvata primenu odgovarajućeg dijetskog režima koji u osnovi podrazumeva smanjen unos energije i povećanje potrošnje energije uvođenjem dodatne fizičke aktivnosti. Lečenje gojaznosti nije lako, jer gojaznoj osobi teško pada promena navika, a i rezultati se ne vide odmah, jer je potrebno izvesno vreme da bi se uočili znaci smanjenja telesne mase. Iz tih razloga se sve više insistira na motivisanju bolesnika za započinjanje lečenja i istrajavanju u novom stilu života.

Smanjenje zapremine želuca
 Pored promene stila života, izmena navika u ishrani i povećanja fizičke aktivnosti, na raspolaganju su i lekovi koji obezbeđuju dodatni gubitak u telesnoj masi, a danas se sve više razmatra i hirurško lečenje gojaznosti. Nekada su hirurške metode za lečenje izraženih oblika gojaznosti bile veoma opsežne i praćene brojnim komplikacijama. Jedna od savremenih hirurških metoda i u našoj sredini uspešno primenjivana je postavljanje želudačne podesive trake. Na ovaj način smanji se zapremina želuca, tako da se sa manjom količinom hrane postiže osećaj sitosti. Uobičajeni gubitak u prekomernoj telesnoj masi postavljanjem želudačne podesive trake je 50-60 odsto početne telesne mase tokom perioda od dve godine. Hrana (mada u manjoj količini) nesmetano prolazi kroz želudac, kao i ostale organe za varenje. Za razliku od drugih ranije primenjivanih hirurških intervencija, postavljanje želudačne podesive trake ne narušava anatomiju želuca ili creva, niti uzrokuje deficite pojedinih hranljivih materija, vitamina i minerala.

Osećaj sitosti uz manje hrane
 Kod gojaznih bolesnika u našoj sredini, nakon postavljanja želudačne podesive trake, usledilo je smanjenje telesne mase ali i poboljšanje komplikacija gojaznosti - 47,9 odsto bolesnika sa tipom 2 šećerne bolesti „izgubi" dijagnozu šećerne bolesti, a beleži se i značajno poboljšanje u nivou holesterola i masnoća u krvi. Takođe, stanje se poboljšava i u 70,8 odsto slučajeva hipertenzije. Bolesnici ističu da se dobro osećaju i zadovoljni su što sa manjom količinom hrane postižu osećaj sitosti.


Da li su hormoni krivi za višak kilograma?

 Lepota i zdravlje

Žene u četrdesetim godinama života najčešće primećuju uticaj hormona na figuru. Ako je to i vaš slučaj, analiza hormona će otkriti suštinu problema.

Kontrola hormonskog statusa u organizmu mogla bi da bude tajna održavanja vitke figure, tvrde naučnici. Oni kažu da hormonski disbalans, zbog stresa, nedostatka sna ili nepravilne ishrane, može da se iskoristi za sagorevanje masnoće. Evo nekoliko saveta eksperata:

 Ako se salo taloži...

NA NADLAKTICAMA
 Uzrok može da bude hormon GLUKAGON. Povišeni nivoi omogućiće da telo koristi masnoću kao energiju. Doručak treba da sadrži dosta proteina, a malo ugljenih hidrata visokog GI. Jedite jogurt i musli.

 NA STOMAKU
 Uzrok može da bude INSULIN, koji uslovljava taloženje masti u ćelijama. Uključite u ishranu više namirnica koje povoljno utiču na dejstvo hormona, kao što su integralne žitarice. Takođe, redovno radite vežbe za središnji deo tela - plivanje je idealno!

 NA ZADNJICI I BUTINAMA
 Uzrok može da bude ESTROGEN. Ovaj hormon direktno utiče na distribuciju masnoće u telu. Jedite više posnih proteina i neprerađenih namirnica i bavite se aktivnostima za donji deo tela, kao što su trčanje i vožnja bicikla.


Dijeta koja ne pomažu samo u gubljenju težine, već pozitivno utiču na stanje celog organizma.



 OVA dijeta spada u red onih, koje ne pomažu samo u gubljenju težine, već pozitivno utiču na stanje celog organizma. Dr Majkl Azis, osam godina se bavio naučnoistraživačkim radom, pre nego što ju je „otkrio“. On poručuje da popularne dijete, sa malo (ili nimalo) masnoća i ugljenih-hidrata, „uznemiravaju“ hormone i jednostavno nisu pogodne za održavanje težine na duže staze.
Dr Azis obećava dramatičnu promenu, samim balansiranjem hormona uz pomoć odgovarajuće ishrane! Najnovija medicinska istraživanja su, tvrdi ovaj istraživač, ukazala na činjenicu da su hormoni ključ gubitka težine i da njihovim dovođenjem na optimalni nivo dolazi do značajnog povećanja energije i poboljšanja ne samo fizičkog, već i psihičkog zdravlja. Primenom ove dijete gubi se oko sedam kilograma za tri nedelje, bez osećaja gladi. Nije zanemarljivo ni to što dolazi i do podmlađivanja, tako da, ukoliko počnete da se držite ove dijete - možete i da izgledate mlađe!
Pravi uzrok gojaznosti leži u rafinisanim ugljenim-hidratima, a ne u masnoći. I zato hormonska dijeta zagovara izbacivanje iz ishrane rafinisanog šećera, kao i proizvoda koji ga sadrže, industrijske i hrane sa prefiksom „dijetalno“. Poželjna hrana su jaja, punomasni sirevi, morski plodovi, živinsko meso, integralne žitarice, voće sa niskim glikemičkim indeksom i velike količine povrća.

Dijeta ima tri faze:

Faza 1 Inicijalna faza za brzo gubljenje kilograma. Ova faza traje tri nedelje i obuhvata konzumiranje namirnica sa malo ugljenih-hidrata, potpuno eliminiše žitarice i alkohol.
Faza 2 Traje dok se ne postigne željena težina, a konzumiraju se pomenute poželjne namirnice. Dozvoljene su manje količine integralnih žitarica i mala količina alkoholnih pića.
Faza 3 Ova faza može prerasti u životni stil i podrazumeva znatno veću količinu žitarica (integralnih), kao i povremeni slatkiš.

Primer jednodnevnog jelovnika

DORUČAK: jogurt sa bobičastim voćem, kaša od ovsa

RUČAK: riba na žaru, 2 kašike kuvanog integralnog pirinča, salata od svežeg sezonskog povrća

UŽINA: pomorandža, parče kolača sa orasima

VEČERA: pečena ćureća prsa, velika salata od mešanog sezonskog povrća
Dozvoljene su varijacije u okviru poželjne hrane.

Preporučuje se svakodnevna, jednosatna šetnja. Ukoliko želite još brže rezultate - poželjno je da uključite i vežbe snage, kao i aerobik u trajanju od 45 minuta, tri puta nedeljno.
Hormonska dijeta zagovara izbacivanje industrijske hrane, unos integralnih žitarica i ugljenih-hidrata sa niskim glikemičkim indeksom. Pravi razliku između zdravih i nezdravih masnoća. Možete smanjiti rizik od pojave povišenog holesterola, srčanih bolesti, hipertenzije i raka. Može da se koristi kao celovit životni stil. Vegetarijancima može biti teška za držanje, a pojedinci mogu da osete umor u prvim danima budući da se smanjuje unos ugljenih-hidrata.
Iako hormonska dijeta, na prvi pogled liči na slične dijete kod kojih se smanjuje unos ugljenih-hidrata, može se reći da nam donosi mnogo više: jedinstvene informacije o uticaju hormona na gubljenje težine, metabolizam i zdravlje. Naročito je interesantan deo o uticaju smanjenja unosa ugljenih-hidrata i poremećaju rada tiroidne žlezde, kao i smanjenju hormona rasta.
Sve u svemu - za svakog ko želi da izvuče maksimalnu korist iz jedne dijete (mršavljenje, podmlađivanje, lečenje) - hormonska dijeta je pravi izbor!


Francuska dijeta - ne postoji zabranjeno jelo, jedino je veličina obroka nešto manja, nego obično



ŽENE Francuske uživaju u svim čarima dobre kuhinje i ukusnih jela, ali se ne goje! Postoje izuzeci, koji potvrđuju pravilo. Najteže kod svake dijete, osećaj manjka slobode u izboru hrane i naravno uskraćenosti, a toga u ovoj dijeti nema. Bitno je da morate uživati u hrani! Ne postoji zabranjeno jelo, jedino je veličina obroka nešto manja, nego obično. Naglasak se stavlja na kvalitet, a ne na kvantitet, zatim sporo jedenje, praćenje jedinstvenog ukusa namirnica i prestanak sa jelom kada su vaša čula zadovoljena.

* Dijetetske tajne Franckuskinja
Da bi se pokrenuo proces mršavljenja, jedite magičnu supu od praziluka. Ova supa i mnogo vode, deluju kao odlično diuretičko sredstvo i podstiču brzo gubljenje težine povećavajući motivaciju i smanjujući apetit! Prva tri meseca dijete služe da bi se promenio mentalni i emocionalni odnos prema hrani. Tokom ovog perioda otkrićete čega je previše, a čega premalo u vašoj ishrani i polako ćete početi da je dovodite u ravnotežu.
Postepeno ćete izbacivati svu hranu koja vam ne odgovara, ili za koju znate da nije dobra za vas, a naučićete da birate baš one prave namirnice od kojih će vaše telo i psiha imati samo koristi. Naučićete se kontroli, kako izbora namirnica, tako i veličine porcija. Posle tri meseca trebalo bi da već imate sasvim drugačiji pristup hrani, a usput i da izgubite bar polovinu viška kilograma. Na ovom stadijumu, možete da počnete da eksperimentišete sa širim brojem namirnica uključujući i poslastice!

* Tri obroka dnevno
Naglasak je na važnosti konzumiranja tri obroka dnevno i obavezno jedenje doručka što će da održava metabolizam na istom „radnom“ nivou. Preporučuje se, što je više moguće, priprema hrane kod kuće. Restoranska i „brza hrana“ obično su bogate masnoćama, solju i šećerom i trebalo bi ih samo povremeno koristiti. Veliki je značaj svežeg sezonskog voća, svežeg začinskog bilja i začina koji doprinose prijatnom ukusu bez dodavanja ekstrakalorija.
Voda se preporučuje kao glavni napitak, a vino je dozvoljeno (preporučeno), ali jedino uz obrok i uz dodatnu čašu vode. Hleb i čokolada su dozvoljeni ali je bolje pojesti parče kvalitetne čokolade, nego desetak bombona. Dva prirodna jogurta, između obroka, davaće osećaj sitosti. Ovo je samo jedan predlog menija:
Doručak: kriška sira, 65 gr muslija sa borovnicama; kafa ili čaj
Ručak: sendvič od slanine, salate i paradajza; 120 gr malina; neko osvežavajuće piće sa malo kalorija
Večera: piletina na žaru sa ruzmarinom, zapečen krompir u rerni, salata od sezonskog povrća; čaša crnog ili belog vina
desert: Grilovane breskve sa sokom od limuna

* Raznolika trpeza
Širok spektar hrane eliminisaće rizik da vam dijeta postane dosadna. Nema lišavanja: možete uživati u svim mogućim ukusima bez osećaja krivice! Dijeta povećava svesnost prilikom jela, što doprinosi veličini porcije. Unos veće količine voća i povrća donosi mnogobrojne zdravstvene koristi. Svakodnevno pijenje jogurta snabdeva telo toliko važnim kalcijumom, koji pomaže i uklanjanju viška masnoća i održavanju mišića.
Ako ste probali mnogo dijeta i odustali zbog njihovog monotonog jelovnika, ili osećaja uskraćenosti - onda je ovo prava dijeta za vas!


Ako ste na poslu vezani osam sati za stolicu i ako po ceo dan grickate razne slatkiše i slaniše, sve to, uz nedostatak kretanja, stvaraće masne naslage na vašem telu i poremetiće vam metabolizam i bioritam. Da biste izbegli taloženje kilograma, jedite prave namirnice u pravo vreme i gubićete kilograme na sasvim lagan i prirodan način.



Idealnu liniju nećete postići gladovanjem. Pravilno se hranite i jedete pravu hranu u pravo vreme

DORUČAK – 7.00 h
 Kada zazvoni budilnik a vaš puls i vaše disanje naglo počnu da se ubrzavaju, najpotrebnije su vam namirnice bogate vitaminom C koje će vam obezbediti novu energiju.
 Potrebno za jednu porciju: pomešajte 3 kašike ovsenih pahuljica, 3 kašike jogurta i 3 kašike mleka sa 250 g sezonskog voća.
 Savet: Za dodatnu vitaminsku bombu napravite limunadu od celog limuna ili grejpfruta.
 Na ovaj način počećete nov dan spaljivanjem masnih naslaga.


MALA UŽINA – 10.00 h
 Nivo šećera u krvi u ovo vreme je niži nego inače i vi osećate potrebu za hranom, pretežno za slatkišima. Najradije ćete posegnuti za sendvičem ili nekim ukusnim keksom koji stoji u vašem radnom stolu. Tu su namirnice pune masti koje će vam doneti samo suvišne kalorije, ali ne i energiju za početak radnog dana.
 Užina puna energije: Sveže voće (banana, kruška, jabuka) u kombinaciji s jogurtom učiniće da dobijete svu potrebnu energiju i vi ćete se osećati odlično.
 Savet: Ukoliko niste baš ljubitelj voća, umesto njega možete jesti i povrće (šargarepu, tikvice, kuvani karfiol) u kombinaciji sa svežim mladim sirom. Do deset sati ujutru trebalo bi da popijete minimum pola litre vode.



 RUČAK – 13:00 h
 Radna moć vam baš u ovo vreme dostiže minimum. Kad u stomaku počne da vam krči, pravo je vreme da odete na ručak. Umesto za masne kobasice i meso, vi se opredelite za ribu. Ako ste pak kod kuće, napravite ukusan ručak.
 Losos: Isečenu papriku ispecite na maslinovom ulju s malo belog luka. U tiganj dodajte paradajz iz konzerve, začine koje želite i pržite oko 10 minuta. Prelijte sa 50 ml belog vina i stavite 175 g fileta od lososa. Na slaboj vatri dinstajte još oko 7 minuta. Servirajte s pirinčem.
Savet: Pre jela popijte dve čaše vode.

VREME ZA KAFU – 15:00 h
 U ovo vreme nivo šećera u krvi se ponovo polako smanjuje i nastupa želja za slatkišima. Ugljeni hidrati daće vam preko potrebnu energiju. U šoljicu kapućina stavite kašiku muslija ili badema. Nemojte zaboraviti da nedostatak tečnosti može da vas umori.
 Dodatna energija: Pojedite parče integralnog hleba s krem sirom ili marmeladom. Možete i tanko namazati parče hleba dijetalnim margarinom, posuti ga cimetom i pojesti s jednom bananom. Ovo je idealna zamena za kolače i čokolade.
Savet: Do 15 časova popijte bar dva litra vode ili čaja.



 VEČERA – 18:00 h
 Konačno se završio radni dan. Umesto da se izvalite na kauču ispred televizora, bolje bi bilo da se u fitnes centru borite sa suvišnim kilogramima. To je vreme kada se mišići najbolje formiraju i svojim radom spaljuju više kalorija nego inače. Za večeru glad utolite mešavinom belančevina i ugljenih hidrata.
 Ukusni špageti: Skuvajte 100 g špageta u slanoj vodi sa soja-sosom. Isecite 150 g povrća na tanke listiće i dinstajte na maslinovom ulju dok ne omekša. Začinite povrće kašikom soja-sosa, kašikom meda, prstohvatom soli i pomešajte sa špagetima.



Paleo dijeta - osnove: izbegavanje suhomesnatih jela, šećera, soli, proizvoda od žitarica, mahunarki, mlečnih proizvoda, kvasca, kafe i alkohola



OVU dijetu, profesor Loren Kordejn, zasnovao je na istraživanju o mogućoj ishrani naših prapredaka iz perioda paleolita. Iako su prve asocijacije na ovu dijetu - velike količine mesa, to ipak ne znači da treba da jedemo sirovo meso i korenje, ali zato podrazumeva izbegavanje žitarica, šećera i raznoraznih prerađevina, koje, po rečima profesora Kordejna, može da učini čuda.
U proteklih 200 godina industrijska revolucija još je značajnije promenila našu ishranu, a štetnost veštačkih aditiva koji produžavaju rok trajanja proizvoda kao i drugih dodataka ne dovodi se u pitanje. Sve ove promene značajno štete našem zdravlju i glavni su krivac za bolesti moderne civilizacije, uključujući gojaznost, dijabetes, srčana oboljenja i rak.

Paleo dijeta - osnove: izbegavanje suhomesnatih jela, šećera, soli, proizvoda od žitarica, mahunarki, mlečnih proizvoda, kvasca, kafe i alkohola. Krompir, soja i kukuruz su posebno zabranjeni zbog toga što su genetski i nutricionistički modifikovani. Meso (uključujući i morske plodove) i jaja su možda najvažnije komponente. Svo povrće je dozvoljeno osim pasulja, mahunarki i krompira. Voće, orašasto voće i semenke (sve osim kikirikija) može se konzumirati. Med i sušeno voće uzimati samo u malim količinama. Dozvoljena su samo neka ulja - maslinovo, laneno i ulje kanole. Preporučuje se uzimanje ribljeg ulja u kapsulama. Od pića, dozvoljeni su voda i čaj, ali i sveže ceđeni nezaslađeni sokovi u malim količinama.

Dozvoljene namirnice: jaja, sve vrste mesa, uključujući i morske plodove, povrće i to prvenstveno paradajz, paprika, luk, krastavac, tikvice, patlidžan, blitva, kupus, šargarepa, pečurke..., voće, bez izuzetaka, oko 150 gr meda i suvog voća nedeljno, maslinovo ulje, od napitaka: voda, čaj, a povremeno i nezaslađeni sok.
Preporuka je da se jede samo kvalitetna hrana, a odstraniti sve što je prerađeno ili stiže u kutiji. Neprerađena, prirodna hrana u vidu krtog mesa, koštica i semenki, voća i povrća, bez skroba, šećera, mlečnih proizvoda i mahunarki je paleo izbor. Tu su i neke obavezne promene: zamena ulja, smanjivanje zasićenih masti i uzimanje prostih šećera i soli. To mogu svi da priušte, a i prodavnice su dobro opremljene ovim namirnicama.
Ako se osoba zaista pridržava paleo dijete, ovo može biti veoma efikasan način gubljenja kilograma. Kod nekih se, međutim, mogu javiti simptomi u vidu umora, glavobolje i potrebe za određenom hranom. Ovi problemi nestaju nakon nekoliko nedelja i od tog trenutka dijeta je većini osoba veoma laka, jer se u suštini radi o ishrani, kod koje nema gladovanja. Ovakva ishrana zdravija je od Atkinsonove dijete koja isključuje voće, ali je najbolje hraniti se uravnoteženo, unositi sve grupe namirnica, ali u malim količinama i u pravilnoj kombinaciji.

PRIMER JELOVNIKA
Doručak: Omlet sa spanaćem i pečurkama
Užina: Šaka bobičastog voća
Ručak: Pastrmka na žaru, velika mešana salata sa prelivom od limunovog soka i maslinovog ulja
Užina: Sirova šargarepa i jabuka
Večera: Piletina na žaru, kuvani brokoli, salata od paradajza
Dezert: Prženi orasi i jabuka.

ZABRANJENE NAMIRNICE
 Šećer, žitarice, krompir, mlečni proizvodi, prerađeno meso (salame, viršle, paštete ...), čokolada, proizvodi od kukuruznog i sojinog brašna, majonez, so, kvasac, sirće (preporučuje se korišćenje limunovog soka za salate).




Integralno za zdravlje i tanak struk



Najnovija istraživanja potvrđuju da konzumiranje integralnih žitarica ne samo što smanjuje struk, već i značajno poboljšava zdravlje u celini

Najnovija istraživanja obavljena u SAD, potvrđuju da konzumiranje integralnih žitarica ne samo što smanjuje struk, već i značajno poboljšava zdravlje u celini! Dijeta traje 7 dana, a može značajno da vam poboljša zdravlje i skine do 4,5 kilograma. Obnavlja i podstiče zdravu aktivnost probavnog trakta i hrani telo vitaminima, mineralima i celulozom. Između obroka možete da pijete negaziranu mineralnu vodu, zeleni čaj i sveže ceđene sokove. Kada završite dijetu, jedite neko vreme manje mesa. Napomena: isključite so, šećer i alkohol dok ste na dijeti!


Dan pšenice:
 Pšenica celog zrna je bogata vitaminima B1, B2, B3, E, folnom kiselinom, kalijumom, fosforom, cinkom, bakrom, gvožđem magnezijumom i dijetnim vlaknima. Pomaže kod dijabetesa, održava normalnu telesnu težinu, snižava pritisak i nivo holesterola. Dnevna porcija: 180 gr pšenice celog zrna, kuvati 20 minuta na tihoj vatri u 3/4 litra ključale prokuvane vode.
Doručak: žitarica, zamena za šećer, 1 dl toplog mleka.
Ručak: 1 šolja čorbe od povrća, struk mladog crnog luka, žitarica.
Večera: žitarica, 1,25 dl jogurta, zamena za šećer, cimet.


Dan prosa:
 Proso je bogat lizinom, proteinima i B vitaminima. Ne sadrži gluten, alkalan je i lako se vari. Deluje kao diuretik, pomaže kod lošeg varenja, dijareje (propecite proso pre kuvanja), povraćanja (napravite supu od prosa) i dijabetesa. Odličan je za želudac, pankreas i bubrege. Dnevna porcija: 180 gr oljuštenog prosa i kuvati 30 minuta na laganoj vatri u 3/4 lit ključale vrele vode.
Doručak: žitarica, zamena za šećer, 1 dl toplog mleka.
Ručak: šolja čorbe od povrća, žitarica.
Večera: žitarica, zamena za šećer, rendana jabuka, sok od jednog limuna.

Dan ovsa:
 Ovas je bogat vitaminom E, cinkom, selenom, bakrom, manganom i magnezijumom. Ovsena kaša je dobar izvor proteina. Redukuje „loš“ holesterol i ima antikancerogena svojstva. Pomaže kod opstipacije, sindroma iritabilnog creva i hemoroida. Dnevna porcija: 180 gr ovsenih pahuljica, dodati u 3/4 litra ključale vode i kuvati 10 minuta na laganoj vatri.
Doručak: žitarica, zamena za šećer, 1 dl toplog mleka
Ručak: 1 šolja čorbe od povrća, žitarica, beli luk i peršun
Večera: žitarica, zamena za šećer, 90 gr mladog sira, 1 velika kašika kakaoa.

Dan integralnog pirinča:
 Pririnač je bogat vitaminima B grupe, i smanjuje rizik od raka debelog creva, snižava nivo holesterola i pomaže kod bolesti nastalih usled nedostatka dijetnih vlakana (hemoroidi, dijabetes, hronični zatvor i varikozne vene). Dnevna porcija: 150 gr integralnog pirinča, dodati u vrelu vodu i ostaviti 35 minuta na laganoj vatri. Oljuštiti 450 gr jabuka, iseckati na sitne komadiće, dodati malo vode i pariti 10 minuta. Pomešati pirinač, jabuke i sok od limuna, cimet i zamenu za šećer. Podeliti na 3 porcije.

Dan ječma:
Zrna ječma su bogata proteinima, kalijumom i kalcijumom. Ječam jača pankreas, reguliše rad stomaka, jača creva i krv, koristan je za žučnu kesu i nerve. Dnevna porcija: uzeti 180 gr oljuštenog ječma (geršla), dodati 3/4 litra ključale vode i kuvajte 10 minuta na laganoj vatri.
Doručak: žitarica, zamena za šećer, 1 dl toplog mleka.
Ručak: šolja čorbe od povrća, žitarica, struk mladog crnog luka, paprika.
Večera: žitarica, zamena za šećer, 1/2 čaše soka od pomorandže, 2 kašike jogurta.

Dan heljde:
 Dnevna porcija: 180 gr oljuštene heljde, dodati u 3/4 lit ključale vode i kuvati 10 minuta na laganoj vatri.
Doručak: žitarica, zamena za šećer, 1 dl toplog mleka.
Ručak: šolja čorbe od povrća, žitarica, začini.
Večera: žitarica, zamena za šećer, čaša jogurta.

Dan kombinovanih žitarica:
 Dnevna porcija: 60 gr zrna pšenice, 60 gr oljuštene heljde i 60 gr ovsenih pahuljica, dodati u 3/4 litra ključale vode i ostaviti 20 minuta na laganoj vatri.
Doručak: žitarica, zamena za šećer, 1 dl toplog mleka.
Ručak: šolja čorbe od povrća, žitarica, beli luk, 3 kašike paradajz sosa.
Večera: žitarica, zamena za šećer, sok od jednog limuna, cimet, rendana jabuka.



Nedostatak sna izaziva pojavu gojaznosti

Nedovoljno sna može da dovede do mogućeg razvoja gojaznosti ili čak dijabetes tipa 2 pokazala je studija istraživača Univerziteta južne Australije
Dr Siobhan Banks, istraživač sa UniSA Centra za istraživanje sna, kaže da ljudi koji spavaju samo četiri do pet sati dnevno imaju veći rizik za pojavu gojaznosti i drugih zdravstvenih problema.
"Rezultati naše studije odnosi se na ljude koji spavaju samo četiri ili pet sati dnevno, što nije neobično za neke zaposlene tokom radne nedelje", kaže ona.

 "Ono što smo pronašli ukazuje na to da manje sna može biti faktor u razvoju gojaznosti, a možda i tip 2 dijabetesa jer se remeti redovno i efikasno funkcionisanje metabolizma."

 Dr Banks predstavila je svoja istraživanja na skupu "Biodiverzitet sna ", na 22. naučnom sastanaku australijksog udruženja za san održanog u Christchurch, Novi Zeland.
U studiji dr Banks učestvovalo je deset zdravih mladih muškaraca u ranim 20-tim. Tokom noći dozvoljeno im je bilo samo četiri do pet sati sna tokom 5 dana, na taj način se simulirala naporna radna nedelja. Ishrana, aktivnost i uslovi života bili su strogo kontrolisani u periodu od osam dana.

 Na početku i na kraju studije uzimani su uzorci krvi i merene su vrednosti glukoze, insulina i hormona leptina koji je inicijelni znak za povećanje masti u krvi.
"Kratkoročna ograničenja sna pokazala su poremećaj u metabolizmu šećera kod ovih inače zdravih ljudi, koji su se karakterisali visokim nivoom glukoze koji nije bio pod kontrolom povećanja insulina", kaže dr Banks.

 " Pojavilo se smanjenje tolerancije na glukozu povezano sa ishranom u jutranjim satima što ukazuje da je bilo indukcije insulinske rezistencije. Insulin je hormon za skladištenje masti, pa ako vrednosti insulina ostanu povećane tokom hronične nesanice, javlja se tendencija u organizmu da skladišti energiju pre nego da je troši.

 "Drugi hormon čije su vrednosti merene je leptin. Leptin je hormon koga luče masne ćelije i reguliše unos energije i masnih naslaga. Povećanje nivoa ovog hormona ukazuje na to da pojedinac ima dovoljno energije uskladištene u telu. Ova studija je pokazala da koncentracija leptina povećava tokom hronične nesanice, što sugeriše da su učesnici imali pozitivan energetski bilans, verovatno zbog svoje fizičke neaktivnosti tokom.

 "Visoke koncentracije leptina mogu da dovedu do zasićenosti leptinom, što dovodi do neadekvatnog osećaja sitosti nakon jela, što dovodi do želje za novim obrokom."


Ne samo što jača imuni sistem, kiseli kupus potpomaže i proces varenja



NAUČNICI su došli do zaključka da kiseli kupus nije nimalo jednostavna, niti obična fermentisana namirnica već, može se reći, u neku ruku - superhrana. Ne samo što jača imuni sistem, nego i potpomaže proces varenja.
Kiseli kupus je pun vitamina i minerala (koji se takođe nalaze i u svežem kupusu), ali i korisnih fitohemikalija, stvorenih fermentacijom. Redovno unošenje kiselog kupusa pomaže u borbi protiv prehlade, čisti problematičnu kožu, snižava telesnu težinu, smanjuje toksičnost krvi i pomaže neutralisanju neželjenih efekata kod lošeg imunog sistema.

Nedavne studije su pokazale da konzumiranje fermentisanog kupusa sprečava rast raka, naročito u dojkama, debelom crevu, plućima i jetri. Proces fermentacije utiče na formiranje zaštitnih materija. Jedna studija, koja stiže iz SAD (Univerzitet u Novom Meksiku), otkriva da je fermentisani kupus bolji u borbi protiv raka, nego sirov, ili kuvan.
Kao i jogurt, kiseli kupus je prepun korisnih bakterija koje mogu da pomognu održanju ravnoteže unutar organa za varenje. Fermentisani kupus sadrži posebne bakterije koje snažno utiču na imunološki sistem koji, sa druge strane, postaje nepremostiva prepreka za eširihiju-koli, salmonelu i kandidu. Ove korisne bakterije iz kupusa pomažu i u borbi protiv slobodnih radikala i poboljšavaju varenje, naročito žitarica i mahunarki. Kiseli kupus se već dugo koristi za lečenje uznemirenog stomaka, kao i povećanje zdrave flore u crevnom traktu.
Osim toga, on je i odličan borac protiv gripa. Fermentacija značajno povećava nivo hranljivih i zaštitnih materija i podstiče organizam na snažnu odbranu od virusa. Posledica fermentacije je visok sadržaj vitamina C, a kiselom kupusu se pripisuje i sposobnost da olakšava razgradnju i asimilaciju proteina.
Dijeta sa kiselim kupusom traje četiri dana. Čovek, čiji je indeks telesne mase veći od 30, sa ovom dijetom može da izgubi čak i pet kilograma. Oni sa nižim indeksom postići će nešto slabije rezultate, u zavisnosti od viška težine koji imaju. U ovoj dijeti najzastupljenije su salate, ali, pošto ona traje samo četiri dana, vredi probati.

 1. dan
Doručak: 175 g nemasnog sira i 1 kriška integralnog hleba
Ručak: Varivo napravljeno od 200 g kiselog kupusa i 100 g svinjskog mesa, 1 kruška.
Večera: Salata od 150 g kiselog kupusa, 4 veće rotkvice, 1/2 bele rotkve i 1/2 krastavca. Salatu preliti sosom od 1 dl jogurta pomešanog sa jednom kašičicom mlevenih oraha.

 2. dan
Doručak: Salata od jedne banane (isečene na kolutiće), 150 ml nemasnog jogurta i 1 kašike preko noći natopljenih ovsenih pahuljica.
Ručak: Supa od 200 g kiselog kupusa, 100 ml čorbe od povrća i 50 ml soka od jabuke, na manje komade isečene dve slatke crvene paprike koje se dodaju pet minuta pre nego što je supa gotova.
Večera: Salata od 200 g kiselog kupusa i 150 g bilo koje barene ribe; sve posuto sokom od limuna.

 3. dan
Doručak: Salata od 1 pomorandže i 150 g nemasnog sira posuta semenkama suncokreta (1 kašičica).
Ručak: 150 g pržene ribe i 150 gr kiselog kupusa.
Večera: Palačinke od integralnog brašna i jednog kuvanog krompira i salata napravljena od 100 g kiselog kupusa, isečenog na kockice i prelivenog kašikom maslinovog ulja.

 4. dan
Doručak: kriška integralnog hleba, 50 gr sira „gauda“ , i jedna jabuka
Ručak: 200 g na grilu pečene govedine (ili ćuretine) i 150 g kiselog kupusa, lako prodinstanog i dva-tri koluta ananasa (2-3).
Večera: salata od paradajza, 100 g kiselog kupusa i 125 g slanine.


Autor: Dr Vesna Danilovac

 Da li znate da možete programirati svoju težinu?

Gojaznost predstavlja vodeći problem zdravlja ljudi širom sveta, kako u razvijenim zemljama tako i u zemljama koje su u tranziciji. Broj gojaznih je u stalnom porastu i u nekim područjima čak 50% odraslog stanovništva boluje od ove bolesti. I u našoj zemlji gojaznost je u stalnom porastu sa ozbiljnim posledicama na opšte zdravstveno stanje populacije. Karakteristika gojaznosti, koja nastaje kao posledica unošenja viška energetskih hranljivih materija, jeste uvećanje masne telesne mase u meri koja dovodi do narušavanja zdravlja i razvoja niza komplikacija. Zato, postavlja se pitanje - kako brzo i efikasno rešiti ovaj zdravstveni problem...

 Glad i stres

 Poznato je svima da kada smo pod nekim stresom može doći do "ataka" ili napada gladi.

 U stresnim situacijama, naš mozak preplavi hormon stresa - cortisol, koji se pojačano luči pri takvim stanjima. Ovo izaziva pad nivoa šećera u krvi i tada naše moždane ćelije šalju signal: “Opasnost, snabdevanje energijom je smanjeno”.
 Napad gladi javlja se kao posledica.

 Fatalno je to što od energije koju dobijamo unoseći hranu, samo jedna mala količina stigne do mozga. Ostatak bude deponovan kao rezerva, u obliku masnog tkiva i to na uobičajena predilekciona mesta u središnjem delu tela, kao što su donji deo stomaka, butine i bedra.

Začarani krugovi

 Višak kilograma možemo skinuti mentalnim treningom i bez dijete. Otkriveno je kako možemo naš mozak programirati da budemo “šlang”, da imamo idealnu težinu i kakve to veze ima sa opuštanjem.

 Da je to moguće dokazali su naučnici Univerziteta Lübek iz Nemačke. Oni su otkrili zašto pri većini dijeta dolazi do napada gladi i zašto imamo potrebu za najkaloričnijim namirnicama. Kriv je naš “egoistični” mozak koji u takvim situacijama najviše želi slatkiše.

 Prof. Ahim Piters (Achim Peters) zaključio je da dijete funkcionišu na principu odricanja. Naš mozak pri tome reaguje panikom i u fazi normalne ishrane stvara zalihe. Time se priprema za iduću krizu u snabdevanju potrebnom energijom.

 Kako možemo izaći iz ovog začaranog kruga? Postoje strategije i metode kojima se mozak reprogramira.

Mentalni trening za mršavljenje

 Primenom metoda kao što je wingwave događaju se pri mršavljenju prava čuda. Specifičnim mahanjem rukom kouča pred očima klijenta ili slušanjem wingwave muzike dolazi do optimalne koordinacije moždanih hemisfera. Već nakon kratkog vremena dolazi do uspostavljanja unutrašnje ravnoteže, stres nestaje, a čovek postaje snažniji i stiče samopouzdanje. Pri tome, potpuno usput, opada i težina.

Tehnike koje se mogu primeniti na sebi:

 • Tehnika lupkanja - Vrhovima prstiju brzo lupkajte (ne prejako) po grudnoj kosti 30 sekundi. Na taj način stimulišući rad grudne žlezde – timusa, odmah izazivate podizanje energije u organizmu. Potom, duboko udahnite i izdahnite i još 60 sekundi ponovo dalje lupkajte po grudnoj kosti. Nakon ovoga nestaje potreba za jelom čak i do četiri sata.

 • Wingwave-tehnika - Kada vidite hranu koja vas privlači, koristite brze pokrete očiju desno-levo ili brzo naizmenično lupkanje po ramenima ukrštenim rukama. Ovo dovodi do uklanjanja potrebe za jelom, jer izbalansira moždane hemisfere i daje dobar osećaj opuštenosti. Pri stresu, na poslu ili kod kuće, slušajte specijalnu wingwave muziku, za koju su studije dokazale da uklanja stres i dovodi do izlučivanja hormona sreće.

Afirmacije za nesvesno

 Studije iz Amerike pokazuju da je pozitivnim afirmacijama moguće naše nesvesno programirati na idealnu težinu. Njima uklanjamo blokade i nekoristan način razmišljanja, kojih često nismo ni svesni.

 Važno - afirmacije moraju uvek biti pozitivno formulisane. Umesto: “Ja više nisam debeo”, trebalo bi govoriti: „Ja imam idealnu težinu“. Postizanjem jačeg i pozitivnijeg osećaja, brže i više se gubi na težini.

 Kombinacija svih gore navedenih metoda i tehnika je sigurna garancija za uspeh u skidanju suvišnih kilograma.

* autor je lekar zapadne medicine i wingwave kouč


Izvor: Zdrav život
Milica Prelević
serbianforum



blicžena
Večernje novosti

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.