nedjelja, 13. siječnja 2013.

Zdravlje žene

Kompletan vodič kroz ginekološke testove

Redovan ginekološki pregled podrazumeva i analizu briseva koja može da ukaže na mnoge polne bolesti
PAPANIKOLAU TEST
 Papanikolau test je ispitivanje koje se rutinski radi pri ginekološkom pregledu. Reč je o preventivnoj analizi ćelija s grlića materice koja može da ukaže na malignitet, objašnjava dr Vasiljević. Nalaz koji se obeležava sa „PA II grupa“ je uredan i znači da ste zdravi, dok nalazi IIIa, IIIb, IV… zahtevaju obavezan kolposkopski pregled s ciljanom biopsijom. To uključuje uzimanje isečka tkiva za patohistološku analizu.


 VAGINALNI SEKRET
 Uzimanjem vaginalnog sekreta određuje se grupa. Prva i druga znače da je nalaz uredan, treća grupa, u zavisnosti od subjektivnih tegoba pacijentkinje, uz bakteriološki vaginalni bris, zahteva specifičnu terapiju ili praćenje, dok četvrta grupa sekreta označava gonoreju (triper). Peta grupa ukazuje na prisustvo trohomonas vaginalisa, a šesta predstavlja gljivičnu infekciju.
 Sve ove grupe zahtevaju specifično lečenje uz obavezan kontrolni pregled, na koji se najčešće zaboravlja, upozorava dr Vasiljević.

BAKTERIOLOŠKI BRIS
 Doktorka naglašava i da se u javnosti neopravdano retko pominju bakterijske vaginoze, infekcije koje karakteriše smanjenje broja bakterija koje štite od infekcija i izrazito povećanje broja bakterija koje se inače normalno nalaze u vagini (stafilokoka, streptokoka, ešerihija, proteus, enterokoka, gardnerela, mikroplazma itd). U ovom slučaju uzimaju se bakteriološki cervikalni i bakteriološki vaginalni bris. Brisevi se zasejavaju na podloge, a terapija se određuje prema nalazu brisa.
 U grupu bakterija koje izazivaju upalu grlića materice i mogu da budu uzrok steriliteta i pobačaja spadaju hlamidija, mikroplazma i gonokoka.

 BRIS NA HLAMIDIJU
 Bris na hlamidiju uzima se s grlića materice. Dijagnoza se postavlja izolacijom preko kulture ćelija, posmatranjem kroz elektronski mikroskop i tehnikama hibridizacije nukleinskih kiselina. U slučajevima pozitivnog nalaza nalaže se obavezno lečenje oba partnera.
 – Sve žene stare između 20 i 35 godina, koje su tokom dva poslednja meseca promenile jednog ili više partnera, sve trudnice u prvom tromesečju trudnoće i sve žene sa spontanim pobačajima i nejasnim sterilitetom morale bi da se jave na pregled – naglašava dr Slavica Vasiljević.

 GENITALNE MIKOPLAZME
 Genitalne mikroplazme uslovno su patogene bakterije, s obzirom da ulaze u sastav normalne flore donjeg genitalnog trakta. Dijagnoza se postavlja izolacijom tih bakterija iz briseva grlića materice i identifikacijom nakon zasejavanja na čvrstim i tečnim hranljivim podlogama.
OPASNA GNOKOKA
 Gonokoka izaziva gonoreju, a infekcija je u 59 odsto slučajeva udružena sa hlamidijalnom infekcijom. Često pacijentkinja nema nikakve tegobe, napominje dr Vasiljević, već se gonoreja otkrije tokom preventivnog pregleda grlića materice.
 Za bakteriološku dijagnozu najčešće se uzima bris sa grlića, eventualno bris iz mokraćnog kanala. Identifikacija se vrši direktnom mikroskopijom i izolacijom na obogaćenim i selektivnim hranljivim podlogama. Obavezno se radi antibiogram i na osnovu njega se određuje terapija.

 ISPITIVANJE VAGINALNE FLORE
 Danas se veliki broj žena podvrgava ispitivanjima u cilju otkrivanja ili prevencije oboljenja koja mogu uticati na plodnost. Pregled svake žene na prisustvo svih infektivnih agenasa je nemoguć. Ali greška je i ne preduzimati ništa, čime se ostavlja mogućnost za razvoj komplikacija koje se često mogu izbeći korišćenjem jednostavnih dijagnostičkih metoda, upozorava dr Vasiljević.
 – U te metode spada ispitivanje sastava vaginalne i flore grlića materice i zato smatram da bi i to ispitivanje moralo da bude deo obaveznog ginekološkog pregleda – zaključuje ona.


Saveti ginekologa: Važna pravila intimne higijene


Svaka žena svakodnevno koristi kremu i tonik, a pomoću specijalne pene ili mleka skida šminku i neguje kožu oko očiju, a jednom nedeljno radi piling. I povrh svega toga, primenjuju razne masaže i kure na svom licu samo da bi sačuvale zdravlje i lepotu kože. Ali koja žena može da se pohvali isto tako brižljivom i temeljnom negom intimnih delova tela? O intimnoj higijeni se retko govori i piše. U najboljem slučaju, devojka je mogla da dobije savet mame s kojim se lekari najverovatnije ne bi složili. Ginekolozi, naime, kažu da postoje određena pravila koja moraju da se poštuju da bi se sačuvalo zdravlje polnih organa žene.


Fluor genitalis je sekret u materici. Njegova količina i izgled menjaju se u zavisnosti od količine hormona, psihičkih, ali i fizičkih okolnosti.
 - Normalan iscedak u materici zdrave žene ima različite funkcije, a najvažnija je zaštita gornjih delova genitalnog trakta od infekcije - kaže dr spec. Slavica Vasiljević, ginekolog. - Upotrebom alkalnih sapuna i neutralnih kupki stvaraju se uslovi za razvoj brojnih patogenih bakterija koje uzrokuju promenu iscetka - dodaje ona.

Pravilna nega
U intimnoj higijeni preporučuje se izbegavanje alkalnih sapuna. Njihovom upotrebom se stvaraju uslovi za razvoj brojnih patogenih bakterija. Danas postoje sredstva za intimnu negu žena koja svojom kiselošću (pH) stvaraju prvu branu infekciji genitalnog trakta.

Kako pH faktor utiče na zdravlje
Uzrok mnogih ženskih nedaća - upala, infekcija, pa i polnih bolesti - krije se u narušavanju vaginalne mikroflore. Devedeset odsto normalne mikroflore čine laktobakterije koje luče mlečnu kiselinu. Ph vrednost u vagini iznosi 3,3, što znači da je to kisela sredina koja sprečava prodiranje patogenih mikroorganizama. Ukoliko se ta kiselost naruši i sredina postane više bazna, broj laktobakterija se smanjuje, pa se oslobađa prostor za prodor drugih mikroorganizama. Ta kiselo-bazna ravnoteža se najčešće remeti kad prilikom pranja u vaginu dospe sapunica. Nije strašno ako se to desi jednom, ali ti konstantni bazni udari dovode do ozbiljnog narušavanja mikroflore i infekcije. Prvi simptom je obilniji vaginalni sekret karakterističnog neprijatnog mirisa. Dakle, žena koja koristi običan sapun, ma kako fin, i hlorisanu vodu remeti normalnu vaginalnu mikrofloru, a to nije nimalo naivno.
 Higijenu intimnih delova tela treba održavati specijalnim preparatima, najčešće gelovima određene kiselosti koji se kupuju u apoteci ili svakoj bolje snabdevenoj parfimeriji. To su preparati s biljnim ekstraktima koji ne nadražuju sluzokožu i sprečavaju upalu. Bitno je da sapun ili specijalni preparat ima Ph oznaku od 3,8 do 4,5 jer tada neće doći do promene bakteriološke sredine u vagini. Zabranjena su unutrašnja inspiranja, osim po preporuci lekara, jer se time povećava mogućnost infekcije.

Veš
Izbacite iz ormana sintetičke gaćice i suviše tesne farmerke jer koža u njima ne može da diše, pa se stvara povoljna sredina za razvoj štetnih bakterija. Pamučni veš nema zamenu. Takođe, imajte na umu da upotrebu dnevnih uložaka ne treba zloupotrebljavati, jer oni prave toplu, vlažnu, zatvorenu sredinu, što je odlična podloga za razne infekcije.

Šta izaziva infekcije
Žena je već od prve menstruacije izložena promenama, a posebno početkom seksualnog života. Fiziološki, kod svake menstruacije dolazi do porasta pH, što pogoduje infekciji. Do porasta pH dolazi i prilikom šećerne bolesti, infekcije genitalnog trakta (cervicitis, endometritis, piometra), kao i prilikom hormonalnih poremećaja. Trudnoća i babinje su takođe stanja u kojima je žena izuzetno osetljiva na infekcije. Čak i dugotrajna primena antibiotika, ispiranja i strana tela u materici takođe pogoduju infekciji. Ponekad se neracionalnom upotrebom antibiotika ili i vaginaletama može uništiti normalna vaginalna flora, a time i osnova prirodne odbrane od infekcije.

Ishrana
Raznovrsna zdrava ishrana sa mnogo voća i povrća čuva imunitet organizma, pa i vagine. Koncentrovane slatkiše treba izbegavati u slučaju da ste skloni gljivičnim infekcijama. Trudite se i da unosite dovoljno tečnosti i da pijete jogurte sa dobrim bakterijama.

Tampone koristite povremeno
 Dakle, evo kako treba da izgleda svakodnevna intimna higijena:
 - Treba se prati toplom vodom, čistim rukama, blagim dečjim ili medicinskim sapunom niske pH vrednosti, obavezno u smeru od Venerinog brega ka čmaru.
 - Ne treba se kupati u kadi ili bazenu u vreme menstruacije.
 - Svaka žena treba da ima svoj peškirić za intimnu higijenu koji treba da menja najmanje dva puta sedmično.
 - Nipošto ne treba koristiti sunđer ili rukavicu za pranje intimnih delova tela zbog toga što njima mogu da se nanesu mikroskopske povrede na nežnoj i osetljivoj sluzokoži polnih organa.
 - Mlaz vode i pokreti ruke prilikom pranja uvek treba da je usmeren odozgo naniže da se mikroorganizmi oko čmara ne bi preneli na sluzokožu vagine. Nemojte usmeriti jak mlaz vode direktno u vaginalni otvor da ne biste sprali zaštitni „film“ koji sprečava prodor bakterija u vaginu.
 - Sapunom može da se pere samo koža oko vaginalnog otvora.
 - Ulošci moraju da se menjaju najmanje pet-šest puta dnevno. Ukoliko koristite tampone, imajte na umu da on sme da se nalazi u telu najduže dva do četiri sata. Tamponi se ne koriste noću.
 - U većini zemalja lekari savetuju da se tamponi koriste samo povremeno.
Zašto je (pogotovo ženama) važan kalcij?

Već od najmlađe dobi potrebno je voditi računa o načinu prehrane i pravilnom unosu kalcija

Kalcij je najzastupljeniji mineral u ljudskom tijelu koje ga stalno dodaje i odstranjuje iz kostiju. Stručnjaci preporučuju unositi kalcij u organizam iz više izvora. Dnevna potreba za tim mineralom ovisi ponajprije o životnoj dobi. Kreće se od 800 mg za djecu, do 1200 mg za mladež, te za trudnice i dojilje. Trudnice tih 1200 mg kalcija dnevno mogu uzeti i u mlijeku te mliječnim proizvodima, obično se računa da šalica mlijeka ima oko 300 mg kalcija. Kod trudnica je veća potreba za kalcijem, pa je nužno povećati njegov unos. U starijoj životnoj dobi, kao i kod osteoporoze preporuka obuhvaća dnevni unos od 1000 do 1500 mg kalcija na dan.

Od trudnoće do osteoporoze

 Ne unosite li dovoljno kalcija u trudnoći, iz vaših će se zaliha, a to znači iz zubiju i kostiju, namiriti potrebe djeteta za tim važnim mineralom koji je nužan za njegov rast. Posljedice toga žene osjete tek kasnije, posebice nakon menopauze kada mnoge zahvati osteoporoza, poremećaj gubitka koštane mase. Kod te sve raširenije bolesti smanjuje se gustoća kostiju uslijed čega kosti postaju porozne. Cijeli koštani sustav tako postaje lako lomljiv. Kako bi se to izbjeglo, treba već od najmlađe dobi voditi računa o načinu prehrane i pravilnom unosu kalcija. Također se ne smije zanemariti vitamin D, koji je potreban za pravilnu apsorpciju kalcija i ugrađivanje u kosti.Gdje ga sve ima?

 Kalcija ima najviše u siru, mlijeku, jogurtu, sjemenkama sezama, tofuu, bademima, sjemenkama lana, zelenom lisnatom povrću (kelju, špinatu, salati...). Ima ga mnogo i u brazilskom orašćićima, ribi haringi, srdelama, rajčici, brokuli, suhi smokvama, lješnjacima, grahu... Kako bi se spriječila osteoporoza ženama se savjetuje da jedu hranu bogatu upravo kalcijem. Treba izbjegavati hranu koja ometa apsorpciju kalcija u organizmu, te pretjerane količine kofeina i alkohola.Važan je i odnos fosfora u namirnicama, jer prevelika količina fosfata smanjuje apsorpciju kalcija. Izvori fosfora su mlijeko i mliječni proizvodi, meso, riba, iznutrice, sušeno voće, mahunarke, šparoge.

Pravilan unos kalcija

 Ako se kontinuirano unosi premalo kalcija, ako je smanjena ili poremećena njegova apsorpcija u organizmu, te ako nije optimalan unos vitamina D, bez kojeg nema iskorištavanja kalcija iz hrane, veći je rizik pojave osteoporoze kod žena, posebice u starijoj dobi. Ako kalcija ne unosimo dovoljno, on će se oslobađati iz kostiju, a to kod djece i mladih može dovesti do usporenog rasta. Ključan je odgovarajući unos kalcija i u starijoj dobi kada se naša koštana masa smanjuje, a poveća rizik od osteoporoze.

 Ako niste sigurni unosite li dovoljno kalcija u svojoj prehrani, dovoljno će biti obogatiti jelovnik sirom, jogurtom ili kefirom. Prije spavanja popijte šalicu mlijeka, a za desert si priuštite orašaste plodove. Treba paziti na unos željeza i vitamina A, koje se ne preporuča uzimati istodobno s kalcijem, no, nemojte sami donositi odluke kada je riječ o dodacima prehrani, o uzimanju minerala i vitamina savjetujte se sa liječnikom. Što se tiče kalcija, najbolje ga je uzimati kroz raznovrsnu i uravnoteženu prehranu.

Sprečite upale jajnika i bešike

Nelečene upale jajnika mogu da ostave ozbiljne posledice, pa čak i da dovedu do steriliteta, kaže dr Slavica Vasiljević, ginekolog. 

 Antibiotici ublažavaju simptome upale za dva-tri dana. Ukoliko se to ne desi, treba se obavezno javiti lekaru

Upale jajnika i mokraćne bešike, kojima su žene inače sklone, u zimskim mesecima još su češće zbog hladnog vremena i čestih prelazaka iz tople u hladnu sredinu i obrnuto. Rizik od obolevanja je još veći kod mladih žena koje, čak i kada je temperatura vrlo niska, izlaze napolje neadekvatno obučene, golog stomaka.

 – Ovih loših navika naročito treba da se čuvaju devojke i žene koje su sklonije upalama, jer neke žene nikada ne dobiju upalu, a drugima se ona često vraća – ukazuje dr Slavica Vasiljević, specijalista ginekologije, akušerstva i akupunturologije i vlasnica ordinacije „Merida“ u Beogradu. 
 Ona navodi da najveći rizik od upala postoji kod žena u reproduktivnom periodu, jer infekcija može da se dobije i prilikom seksualnog odnosa. Upale su češće posle porođaja, prekida trudnoće, bilo spontanog bilo namernog, nakon ginekoloških i drugih operacija u predelu trbuha. 

ANTIBIOTICI LEČE UPALU JAJNIKA
Upala jajnika, objašnjava naša sagovornica, počinje bolom u donjem delu trbuha, koji je obično obostran, može da bude blag, ali i veoma jak i praćen probadanjem i kočenjem noge. 
– Nekada se bol širi ka krstima, a upala može da počne i jakim probadanjem u predelu jednog ili oba jajnika, i da bude praćena i povišenom temperaturom – kaže doktorka.
 U slučaju ovih simptoma treba obavezno otići na pregled kod ginekologa koji će proceniti da li je za postavljanje dijagnoze i određivanje terapije dovoljan samo ginekološki pregled ili je neophodan i ultrazvučni.
 – Upale jajnika leče se antibioticima, koji se piju sedam do 10 dana, a obično se preporučuju i vaginalete, kako bi se izbeglo razmnožavanje gljivica. Dva do tri dana od početka terapije, upala počinje da se smiruje, pacijentkinja se oseća bolje, ali ni tada ne treba prestati sa uzimanjem antibiotika jer propisana doza mora da se popije. Međutim, ako antibiotici za dva-tri dana ne dovedu do poboljšanja, treba ponovo otići lekaru – kaže doktorka i dodaje da se u tim slučajevima obično prelazi na lečenje injekcijama.
 Ona naglašava da upale jajnika treba shvatiti veoma ozbiljno i obavezno ih lečiti, jer nelečena upala može da pređe u hroničnu i da dovede do zapušavanja jajovoda, pa i do steriliteta. Osim toga, dr Vasiljević savetuje ženama da se, dok traje upala, utopljavaju i da izbegavaju seksualne odnose. 

OVULACIJE ILI UPALA
 Dr Vasiljević kaže da ponekad žene za vreme ovulacije i neposredno posle ovulacije osete bol u predelu jajnika, pa pomisle da je u pitanju upala jajnika.
 – Ovaj bol je jak i smiruje se posle 24 sata. Međutim, u slučaju digotrajnijeg bola, treba posumnjati na upalu jajnika i obratiti se lekaru – kaže doktorka. 

 EŠERIHIJA KOLI PRVI UZROČNIK UPALE BEŠIKE
 Isti saveti važe i u slučaju upale mokraćne bešike koja se kod žena takođe često događa, a najviše zato što je mokraćna cev veoma kratka i što se njen otvor nalazi vrlo blizu analnog otvora i vagine, odakle lako dospevaju patogeni mikroorganizmi i izazivaju infekciju. Osim toga, ukazuje doktorka, ova cev se lako iziritira i pri seksualnom odnosu bez zaštite.
 Cistitis odnosno upalu bešike najčešće uzrokuju bakterije, a pre svih ešerihija koli. Mnogo ređe se kao uzročnici pojavljuju stafilokoke i enterokoke, a u malom broju slučajeva polno prenosivi mikroorganizmi.
 Dr Vasiljević navodi da se na upalu bešike može posumnjati u slučaju učestalog bolnog mokrenja ili peckanja pri kraju mokrenja. Kada je infekcija jača, u mokraći može da se pojavi i koja kap krvi, što ne treba da zabrinjava jer se to dešava zato što je mokraćna cev kratka, pa se izlaz lako iziritira.
 Ukoliko tegobe nisu mnogo jake, treba piti biljne čajeve protiv infekcije mokraćnih puteva, bar dva litra tople i negazirane tečnosti dnevno i mokriti što češće kako bi se izbacile bakterije. Ako ni ovo ne smiri simptome, neophodan je odlazak kod lekara koji za lečenje bakterijskih infekcija obično prepisuju antibiotike.

Kada je vreme za ginekologa


Pojačan sekret je jedan od najčešćih ginekoloških problema sa kojima se sve žene u nekom periodu svog života suoče.


zenskastranaTelo luči različite izlučevine, ipak, treba znati kada je to normalna pojava, a kada se radi o promeni koja zahteva lečenje. U reproduktivnom životnom dobu sve žene neposredno pre ili posle menstruacije imaju normalni, jedva primetni sekret iz polog organa. Nakon menstruacije, sekret je oskudan i bistar, pre i za vreme ovulacije bistar i nešto pojačan, a nakon ovulacije malo zamućen. Te promene u izgledu iscetka veliki broj žena jedva opaža, ali pažljivim i upućenijim može pomoći da odrede plodne dane.
Vaginalni iscedak (fluor genitalis) je sekret u vagini , koji postoji bez obzira na to u kojem je žena dobu. Normalan iscedak u vagini zdrave žene ima različite funkcije od kojih je najvažnija zaštita gornjih delova genitalnog trakta od infekcije. Pre prve menstruacije devojčice nemaju iscedak iz polnog organa, a ako se ipak pojavi posledica je loše higijene, nošenja prljave odeće ili češanja po intimnom mestu. Prilikom menstruacije dolazi do porasta Ph vrednosti što pogoduje razvoju patogenih bakterija. Vrednost Ph raste i ukoliko dođe do infekcije genitalnog trakta (endometritis, cervicitis, piometra) i prilikom normalnih poremećaja. Dugotrajna primena antibiotika, trudnoća, ispiranja i strana tela u vagini su stanja u kojima je žena osetljiva na infekcije. Neracionalnom upotrebom antibiotika i drugih lekova u obliku vaginaleta može se uništiti vaginalna flora, a time i osnova prirodne odbrane od infekcije.
 Vagina u normalnim uslovima sadrži dobroćudne laktobacile koji održavaju njenu normalnu kiselost, pa u takvoj sredini ne mogu da se razmnožavaju drugi mikroorganizmi. Kod žena u zrelim godinama hormoni estrogena podstiču bujanje površinskog sloja vagine i time ona postaje otporna na mnoge bakterije. Kada je vagina ugrožena čestim nadražajima – npr. učestalim polnim odnosima, pogotovu sa više partnera, lekarskim zahvatima koji ozleđuju polni organ, kao odstranjivanja polipa i izrezivanja sumnjivog tkiva, kao i upotrebom unutravaginalnih uložaka ili dijafragme za zaštitu od trudnoće – u nju se mogu naseliti različiti mikroorganizmi.
 Obilan i zamućen iscedak neugodnog mirisa, koga prate svrab ili promene na spoljašnosti polnog organa ukazuje na upalu koju treba lečiti. Prvenstveno se sumnja na trihomonasne ili gljivične infekcije.
Trihomonasni sekret je obilan, gnojan i kiselkast, penušav a ima i neprijatno sladunjav miris. Trihomonas vaginalis je mikroorganizam koji uzrokuje upalu materice, bešike i mokraćnog kanala. Prenosi se polnim odnosom, a leče se oba partnera.
Gljivične infekcije uzrokovane su kandidom (candida albicans), a njihovom razvoju pogoduje smanjenje kiselosti vagine. Mogu se javiti kod devojčica i starijih žena, a najčešće pate dijabetičarke, trudnice i žene koje duže vreme uzimaju veće količine antibiotika. Infekciju prati beličast iscedak i osečaj peckanja i svraba na spoljašnosti polnog organa.
Bakterijske infekcije uzrokuju da laktobacili vagine postanu zamenjeni pojedinim grupama bakterija. Uzročnici bakterijske vaginoze su brojni: garnerela vaginalis, laktobacili, bakterioidi, peptosteptokoki i drugi.
Gardnerela vaginalis je često uzrok bakerijske vaginoze. Prati je zamućen iscedak, a pod mikroskopom se vide ćelije vagine u obliku klupka oko kojih su grupisane gardnerele. U polnom organu se mogu naseliti bakterije koje ne uzrokuju smetnje i tada bakterijsku vaginozu ne prate iscedan ni drugi simptomi bolesti. Jedna od takvih je Ureaplazma Urealitikum, koja napada unutrašnje polne organe i uzrokuje upali koja se može proširiti sve do jetre. Blagi oblik bakterijske vaginoze često nema simptoma, pa 20% trudnica koje od nje boluju nemaju smetnje i uredno rode. Ozbiljniji oblici te infekcije uzrokuju češće spontane porođaje. Humani papilloma virus, HPV, uzrokuje pojavu koilocita – to su ćelije sa svetlim jezgrom i umereno zmućenim iscedkom. Mogu se pojaviti sitne bradavice (kondilomi) oko čmara, a i na vagini, ali ređe.
 U ginekologiji sekret se deli na 6 grupa. Prva grupa javlja se kod novorođenčadi i predstavlja dominaciju Doderlajnovih bacila, gram – pozitivnih i gram – negativnih bakterija, čija je količina jako mala. Druga grupa se može javiti kod devojčica pre puberteta, a podrazumeva veću količinu Doderlajnovih bacila. Treću grupu imaju seksualno aktivne žene , pa prema količini bakterija i gljivica koje se nalaze u sekretu, dele se na IIIb, IIIc i IIId. Četvrtu grupu karakteriše prisustvo bakterije gonokoka koja izaziva gonoreju. Peta grupa - infekcija bičastim parazitom Trichomonas vaginalis. U šestoj grupi prisutna je gljivica Candida albicans.
 Treba obratiti pažnji i na pojavu krvi u iscedku iz polnog organa. I najmanje krvarenje koje se javlja pre ili posle menstruacije nije normalno. To može biti znak poremećaja ciklusa, ali i dobroćudnih i zloćudnih bolesti. Krv u iscedku iz polnog organa može se pojaviti kod infekcija i ozleda. Naime to je zamena epitela, i tada jednoslojni cilindrični epitel koji pokriva kanal vrata vagine zameni višeslojni otporniji epitel koji pokriva spoljašnji deo vrata vagine, pa je samim tim vagina vagina osetljivija na nadražaje. Posle pojave ovakvog iscedka, treba se obratiti ginekologu, koji će obaviti preglede i odrediti lečenje.
U intimnoj vezi treba izbegavati upotrebu alkalnih sapuna, jer se njihovim korišćenjem stvaraju uslovi za razvoj patogenih bakterija. Treba koristiti sredstva za intimnu negu koja svojom kiselošću (Ph) stvaraju branu infekciji genitalnog trakta.

Najbolje biljke za žene


Konvencionalni analgetici i antibiotici sjajna su stvar, ali i medicina ima svoje favorite. Donosimo vam spisak efikasnih prirodnih lekova za ženske tegobe koji su sastavili ugledni svetski fitoterapeuti. 

 Pišu: Kristina Ivčić, Iva Jerković
Izvor: Sensa, magazin za srećniji zivot


Virak 


(Alchemilla vulgaris) 

NAJBOLJE ZA: bolne menstruacije 

 Virak je vrlo cenjena lekovita biljka jer ima široku primenu kod mnogih ženskih tegoba i bolesti. U prošlosti je toliko bio korišćen i cenjen da ga je narod uzdizao dajući mu imena kao što su gospin plašt ili sveta biljka. Nije ni čudno kad pomaže kod gotovo svih ženskih bolesti: od bolnih i neredovnih menstruacija, belog pranja, spuštene materice i povreda materice do upala praćenih sekretom. Virak jača zidove materice, te zato, osim što štiti od pobačaja, i olakšava porođaj. Osim toga, primenjuje se i u drugim područjima: zaustavlja povećanje šećera u krvi, leči upalu disajnih organa i anemiju, a smatra se i da ublažava reumatske bolove. Olakšava i izbacivanje vode iz organizma. Najnovija naučna istraživanja pokazuju da neke materije u virku sprečavaju rast stafilokoka, bakterije koja je postala otporna na mnoge antibiotike. Japanski istraživači otkrili su i da supstanca agrimonin iz virka sprečava rak dojke. 

KAKO GA KORISTITI: uzima se u obliku čaja. Jedna kafena kašičica prelije se šoljicom vrele vode i ostavi da odstoji od pet do deset minuta. Pije se uvek u gutljajima. Potrebno je da se uzimaju dve šoljice na dan. Posle porođaja preporučuje se mnogo čaja u prvih osam do deset dana. Protiv belog pranja priprema se napitak. U litru vode skuva se 50 grama osušene biljke bez korena i tako se pije tokom dana. Za regulisanje menstruacije može da se kombinuje sa hajdučkom travom. Tri velike kašike te mešavine preliju se litrom vrele vode i posle 20 minuta čaj se procedi. Pije se vrlo toplo. 

SAVET: budućim majkama od trećeg meseca trudnoće preporučuje se čaj od ove biljke. Ako je pomešate s rusomačom (Capsella bursa), dobićete lek protiv skoro svih ženskih bolesti. 

UPOZORENJE: ne smeju je uzimati osobe koje imaju problema sa žuči i one koje boluju od gastroenteroloških bolesti. 

 Čaj od virka 50 g (Biljna apoteka), 200 din.

Lek u obliku čaja Iako ima svoje zagovornike, ali i oštre protivnike, prirodna medicina bez svake sumnje ima svoje prednosti. Uz to što je dostupna i najčešće jeftina, vekovi primene u narodu dokazuju njenu efikasnost. Većina biljaka može da se pripremi u obliku čaja, što je mnogim ljudima privlačnije od uzimanja tableta. 

Očajnica ili macina trava 

 (Marrubium vulgare) 

 NAJBOLJE ZA: pomoć pri začeću 

 Macina trava od davnina se koristi za lečenje neplodnosti žena. U narodu je zovu i očajnica, što slikovito opisuje njene davne korisnice, žene koje su očajavale zbog nemogućnosti da postanu majke. Osnova njenog delovanja jeste normalizacija lučenja polnih hormona i uravnotežavanje hormonalnog ciklusa, što je, kako svi danas znamo, preduslov uredne trudnoće. Pomaže kod menstrualnih tegoba i niza ženskih bolesti. 

KAKO JE KORISTITI: macina trava uzima se u obliku čaja. Dve kašičice treba preliti s dva i po decilitra vrele vode i procediti posle tri do pet minuta. Savetuje se uzimanje od tri do pet šoljica na dan. Zbog oporog ukusa, nekima je lakše da čaj piju kad je hladan. Može i da se zasladi, ali malom količinom meda. Ovu biljku dobro je kombinovati s virkom jer zajedno deluju vrlo pozitivno. 

SAVET: čaj treba da se pije najmanje tri meseca u kontinuitetu. U vreme menstruacije napraviti pauzu.

UPOZORENJE: čim se utvrdi trudnoća, prekinuti uzimanje čaja. 

 Čaj od macine trave 50 g (Biljna apoteka), 120 din.


Cimicifuga  (Cimicifuga racemosa) 

NAJBOLJE ZA: napade vrućine i noćno znojenje 

 Lekari u Evropi za simptome menopauze cimicifugu propisuju već od pedesetih godina prošlog veka. Dokazano je da ova biljka kod većine žena efikasno smanjuje valunge kao hormonalna zamena za estrogen. 

 U njoj može da se nađe nekoliko blagih fitoestrogena. Nova istraživanja pokazuju da cimicifuga pre svega deluje tako što smanjuje luteinizirajući hormon (LH), hormon hipofize, te se tako veže uz serotoninske receptore, poput antidepresiva. Ova aktivnost cimicifuge poklapa se s onim što učimo o valunzima. Poslednja istraživanja idu u prilog teoriji da su uzrok napada vrućine promene u hemiji mozga zbog menopauze, a ne isključivo manjak estrogena. 

 Neki antidepresivi pokazali su se kao dobri u borbi protiv valunga, a rade na sličnom principu kao cimicifuga. Kod problema s valunzima cimicifugom ne zamenjujte odmah klasične lekove. Biljci je potrebno nekoliko nedelja da pokaže delovanje, zato počnite da je uzimate dok ste još na terapiji. Posle četiri nedelje možete da odustanete od tableta, naravno uz savet lekara. 

KAKO JE KORISTITI: najčešća doza u istraživanjima bila je 40 mg čistog ekstrakta na dan. Biljka može da se nabavi posebno ili u kombinaciji s konopljikom, anđelikom i sladićem, namenjenim ženama u menopauzi. 

UPOZORENJE: nagađa se da cimicifuga može da pospeši razvoj onih vrsta karcinoma koji su osetljivi na estrogen. Strah se pojavio posle jednog istraživanja na miševima, ali mnogi stručnjaci veruju da to istraživanje ne može da se meri s višegodišnjom upotrebom ove biljke. Tvrdnje o izazivanju raka još su kontradiktornije kad se zna da u ovoj biljci estrogena nema ni u merljivim tragovima. 

 Nagađa se i da bi cimicifuga mogla biti povezana s bolestima jetre. U svetu je prijavljeno 47 slučajeva reakcija jetre na cimicifugu. Većina njih bila je privremena žutica, ali je jedan bio otkazivanje rada jetre. Prema mišljenju australijske botaničarke Ker Bou (Ker Bow), postoje neusklađenosti u dokazima. Iako to nije rečeno, osoba je u terapiji uzimala i tri klasična leka koja mogu da budu odgovorna za otkazivanje jetre. Bouova smatra da se u ovakvim slučajevima javlja nesvesna pristranost: prirodni preparati prvi su na udaru. 

 U obliku kapsula (Josif Pančić), 450 din.


Kurkuma 


(Curcuma longa) 

NAJBOLJE ZA: prevenciju raka dojke 

 Ovaj žuti indijski začin upoređuju sa đumbirom, a cenjen je zbog protivupalnog dejstva. Najnovija istraživanja bave se njegovim dejstvom protiv tumora. Prošle godine objavljeno je 250 studija o kurkuminu, aktivnom sastojku kurkume. Kurkuma deluje antibakterijski i antigljivično. Sprečava nastanak upalnih čestica povezanih s raznim tipovima artritisa. Sprečava autoimune bolesti, čuva nervni sistem i povećava proizvodnju glutationa, važnog antioksidansa koji proizvodi jetra. 

 Istraživanja pokazuju da kurkuma na rak deluje kao pametni lekovi: kancerogene ćelije uništava, dok zdrave ostavlja netaknutima. U istraživanjima raka dojke pokazalo se da kurkuma pojačava delovanje nekih tipova hemoterapije i to tako što povećava osetljivost ćelija raka na lek. Kurkuma se pokazala kao efikasna i u sprečavanju metastaza. 

KAKO JE KORISTITI: prosečan obrok s karijem sadrži 250 mg kurkume. Većina biljnih tableta sadrži između 300 mg i 1.000 mg. Tablete se preporučuju onima s velikom predispozicijom za rak dojke. Konsultujte se s lekarom. 

SAVET: za svakodnevnu prevenciju raka dojke razmislite o upotrebi kurkume kao začina. Jelima daje žutu boju i ljutkast ukus. Zapamtite da kurkume nema samo u kariju, već i u vorčester sosu, čatni umaku i senfu. Prah kurkume možete da stavite u neka jela umesto šafrana. 

UPOZORENJE: ne uzimajte je ako ste trudni ili planirate trudnoću. Zbog pretpostavki da može da ošteti DNK, ovaj sastojak teoretski bi mogao da ošteti fetus. 

 Ne preporučuje se posebno velika koncentracija ovog sastojka. Delovanje na DNK može da se neutrališe vitaminom E, pa se preporučuje da se uvek kombinuje s njim. 

 Čaj kurkuma (Biošpajz, Kalenić pijaca) 100 grama, 150 din.


Sladić  (Glycyrrhiza glabra) 

NAJBOLJE ZA: policistične jajnike 

 Slatki koren upotrebljava se kao aroma u slatkišima. Zanimljiva je činjenica da je aktivni sastojak u ovoj biljci pedeset puta slađi od saharoze. Upravo zato sladić je sastojak mnogih lekova kao što su sirup za kašalj ili lekovi za čir. Povećava izlučivanje kortizola i estrogena, a smanjuje testosteron. 

 Takvo delovanje važno je za žene s policističnim jajnicima jer taj sindrom podrazumeva preteranu količinu testosterona, što može da prouzrokuje neplodnost, povećanje telesne težine, dlačice na licu i akne. 

 Istraživanja su pokazala da sladić kod žena smanjuje količinu testosterona za pedeset odsto. Ključ je u aktivnom sastojku koji blokira enzim za proizvodnju testosterona u jajnicima. Sladić blagotvorno deluje i na kosu i na kožu sprečavajući tako, s druge strane, aktivnost testosterona. 

KAKO GA KORISTITI: kod policističnih jajnika sladić se najčešće kombinuje sa božurom. Božur takođe smanjuje proizvodnju testosterona, pa zajedno ove dve lekovite biljke imaju vrlo snažno dejstvo. Božur podstiče ovulaciju i poboljšava proizvodnju progesterona. Najbolje ih je pomešati u razmeri 1:1. 

SAVET: žene kojima je potrebna ova biljka često imaju želju za slatkišima koji je sadrže. Ali, količina u bombonama nije dovoljna za tretman. 

UPOZORENJE: velika doza te biljke može da izazove gubljenje joda u organizmu, a to može da prouzrokuje visok krvni pritisak. Ovde preporučene doze, međutim, nisu štetne. 

 Čaj od sladića 50 g (Biljna apoteka), 150 din.


Konopljika  (Agnus-castus) 

NAJBOLJE ZA: probleme sa menstruacijom i PMS-om 

 Još od 1. veka bobice konopljike uzimaju se za regulaciju menstrualnog ciklusa. Uzimali su ih i sveštenici da bi smanjili seksualnu želju, pa je, u međuvremenu, dobila i nadimak monaški biber. Konopljika deluje tako što potiskuje prolaktin, hormon koji stimuliše proizvodnju mleka. Kada je nivo prolaktina previsok, menstruacije postaju neredovne, pa čak i izostaju. 

 Konopljika smanjuje prolaktin imitirajući zapravo dopamin, važan neurotransmiter vezan za raspoloženje i libido. Istraživanja su pokazala da konopljika vraća normalni tok menstrualnog ciklusa za tri meseca. Kontinuiranim uzimanjem konopljike ovulacija postaje redovna. Upravo zato korisna je i za pospešivanje plodnosti, naročito kod nešto starijih žena. Konopljika se uzima u slučaju da vam je menstruacija neredovna ili ako potpuno izostaje. Nije preporučljiva za devojke mlađe od 18 godina. 

KAKO JE KORISTITI: počnite rano u menstrualnom ciklusu, pre ovulacije, a prestanite pet dana pre menstruacije. 

SAVET: ciklusi će postati normalni za dva-tri meseca i biće uredni čak i kada prekinete terapiju. Preporučuje se da se uzima od tri do devet meseci. Ako je potrebno, može da počne i drugi krug korišćenja, ali tek posle tromesečne pauze. Tog pravila treba se pridržavati. 

UPOZORENJE: konopljika ne sme da se uzima s kontracepcijskim hormonalnim lekovima. Budući da izaziva ovulaciju, prekinuće dejstvo kontracepcijskih tableta. Negativno utiče na in vitro oplodnju jer može da podstakne preteranu stimulaciju jajnih ćelija. 

 PMS Free (Pharma), 530 din. ili u kombinaciji s drugim biljkama u Menopause formula, 1.380 din.


Žalfija  (salvia officinalis) 

NAJBOLJE ZA: simptome menopauze 

 Iako je dobro poznata kao lek za upalu grla i krvarenje desni, žalfija ima mnogo širu primenu. Žalfija ima adstringirajuća, antiseptična i antibakterijska svojstva, pa osim toga što je korisna kod problema disajnih organa, pomaže i kod probavnih tegoba, čireva, rana, bolova i grčeva unutrašnjih organa. To je prava ženska biljka, o čemu govori i poslovica: „Tamo gde raste žalfija, gospodari žena“. 

 Čaj od žalfije vrlo je efikasna pomoć kod talasa vrućine (valunga) i znojenja, koji su česti u menopauzi. Osim toga, pomaže i kod naglih promena raspoloženja i depresije, takođe karakterističnih za taj specifičan period u životu žene. U narodnoj medicini poznata je i kao sredstvo za prevenciju pobačaja, ali ako se čaj od žalfije pije u poslednjem mesecu trudnoće, stimulisaće kontrakcije materice i olakšati porođaj. Primenjuje se i kod drugih ženskih bolesti, na primer protiv belog pranja. 

KAKO JE KORISTITI: iako je dobro poznata kao začin, žalfija se u lečenju uzima u obliku čaja. Dve kafene kašičice preliju se sa dva i po decilitra vrele vode. Piju se dve-tri šoljice dnevno. 

SAVET: ako želite da smanjite znojenje, potrebno je da skuvate jači čaj. U tom slučaju tri kašičice lista žalfije prelijte šoljicom vrele vode. 

UPOZORENJE: žalfija, posebno njeno eterično ulje, otrovna je u velikim količinama i ne sme da se uzima dugo. Nikako ne smeju da je uzimaju trudnice i ljudi koji boluju od epilepsije jer sadrži tujon, koji može da izazove napad. Žalfija je, međutim, potpuno bezopasna kad se uzima u malim količinama, što dokazuje i njena popularnost kao začinske biljke.


Ženske bolesti - lečenje biljem

Iako se, kada je reč o lečenju takozvanih ženskih bolesti, pacijentkinjama pre svega preporučuje da se obrate ginekologu, kao dopunska terapija često mogu da se koriste preparati lekovitog bilja.

Tim pre što neke trave, osim etarskih ulja, sadrže i druge sastojke koji pomažu da se "ženske tegobe" lakše prebole. U slučaju bolnih menstruacija i odliva blagotvorno deluju biljke sa obiljem tanina, da se ciklus "dovede u red" preporučuju se trave bogate aminima i alkaloidima, a za ispiranje bilje koje sadrži tanine, sluz i etarska ulja.
 Za lečenje najčešćih ženskih tegoba predlažemo vam nekoliko napitaka od lekovitih trava koje preporučuju ugledni fitoterapeuti.

VIRAK (ALCHEMILLA VULGARIS)
 Ova biljka obiluje taninima, jača zidove materice, a novija naučna istraživanja ukazuju da neke materije u virku sprečavaju razmnožavanje stafilokoke, bakterije koja je postala otporna na većinu antibiotika. Japanski naičnici su nedavno otkrili da agrimonin iz ove biljke sprečava rak dojke.

KORISTI SE:
* za ublažavanje bolnih i neredovnih menstruacija
 * protiv belog pranja i svraba stidnice
 * za smirivanje upala praćenih sekretom

Belo pranje
 - 50 g osušenog virka bez korena
 - litar vode
 Biljku prelijte ključalom vodom, poklopite i pijte proceđen čaj tokom dana, umesto vode.
 SAVET PLUS: Čaj ne smeju da piju žene koje imaju žučne ili probleme sa organima za varenje.

MACINA TRAVA (MARRUBIUM VULGARE)
Vekovima se koristi za lečenje ženske neplodnosti jer normalizuje lučenja polnih hormona i dovodi hormone u ravnotežu, što je preduslov uspešne trudnoće.

KORISTI SE:
* kao pomoć pri začeću
 * protiv menstrualnih tegoba

Menstralne tegobe
 - 2 kašičice suve macine trave
 - 2,5 dl vode
 Biljku prelijte vrelom vodom, poklopite, procedite posle tri do pet minuta i pijte tri do pet šoljica dnevno. Zbog oporog ukusa čaj se lakše pije hladan a može i da se zasladi s malo meda. Trebalo bi da se pije najmanje tri meseca, a tokom menstruacije da se napravi pauza.
 SAVET PLUS: Ako u međuvremenu žena zatrudni ne bi smela da pije ovaj čaj.

SLADIĆ (GLYCYRRHIZA GLABRA)
Ova biljka sadrži estrogene hormone, pospešuje lučenje kortizola i estrogena, a smanjuje nivo testosteron čak za 50 odsto. Ove osobine sladića pomažu ženama s policističnim jajnicima (povećano lučenje testosterona), što može da prouzrokuje neplodnost, povećanje telesne težine, dlačice na licu i akne.

KORISTI SE:
* za lečenje policističnih jajnika

Policistični jajnici
 - pola kašičice korena sladića
 - 1,5 dl vode
 Sladić prelijte vrelom vodom, poklopite, posle pet minuta procedite i pijte posle obroka tri puta dnevno, četiri do šest nedelja. Ako se duže pije ovaj čaj povećava krvni pritisak i zadržava vodu u organizmu.
 SAVET PLUS: Za lečenje policističnih jajnika sladić može da se kombinuje sa božurom (razmera 1:1). Božur, takođe, umanjuje proizvodnju testosterona u organizmu, podstiče ovulaciju i proizvodnju progesterona, pa snažno deluje sa sladićem.

KONOPLJIKA (VITEX AGNUS CASTUS)
Od davnina se bobice konopljike, često nazivane i "divlji biber", uzimaju da se reguliše menstrualni ciklus. Osim toga smanjuje lučenje prolaktina, hormona koji pospešuje proizvodnju mleka (ako je njegov nivo previsok, menstruacije postaju neredovne, pa čak i izostaju). Istraživanja su potvrdila da konopljika vraća ciklus u normalu za tri meseca, ali se ne preporučuje mlađim od 18 godina.

KORISTITI SE:
* da pospeši plodnost, naročito starijih
 * da reguliše menstruacije
 * protiv PMS

PMS
 - kašika listova konopljike
 - 2 dl vode
 Vrućom vodom prelite lišće, poklopite, procedite posle pola sata i pijte tri puta dnevno. Preporučuje se terapija od tri do najviše devet meseci. Ako je potrebno terapija može da se ponovi, ali posle tromesečne pauze.
 SAVET PLUS: Ne preporučuje se trudnicama, dojiljama, ženama koje primaju hormonsku terapiju ili koriste pilule za kontracepciju.

ŽALFIJA (SALVIA OFFICINALIS)
Da je prava ženska biljka svedoči i poslovica: "Gde raste žalfija, gospodari žena". Čaj od ove biljke smiruje simptome menopauze - nagle promene raspoloženja i depresije. U narodnoj medicini koristi se za prevenciju pobačaja, ali ako se čaj pije u poslednjem mesecu trudnoće.

KORISTI SE:
* protiv belog pranja
 * protiv talasa vrućine (valunga) i znojenja

Valunzi i znojenje
 - 3 kašičice lista žalfije
 - šolja vode
 Biljku prelijte vrelom vodom, poklopite, posle desetak minuta procedite i pijte dve-tri šolje čaja dnevno.
 SAVET PLUS: Čaj od ove biljke ne smeju da piju trudnice i žene koji boluju od epilepsije jer sadrži tujon, koji može da izazove napad.

RUSOMAČA (CAPSELLA BURSA PASTORIS)
U narodu poznata i pod imenom "hoću-neću" i vekovima se koristi da se zaustavi krvarenje (hemostatik). Sadrži peptid diozmin, koji deluje antihemoralgijski, i flavonske glikozide koji jačaju zidove krvnih sudova i deluju protivupalno.

KORISTI SE:
* protiv pojačanog menstrualnog krvarenja
 * da ublaži zapaljenja tkiva materice
 * protiv belog pranja
 * protiv prolapsa materice

Pojačano krvarenje
 - 30 g rusomače
 - 30 g troskota
 - 20 g kamilice
 - 20 g lista bele imele
 Prelijte tri kašike mešavine sa 4 dl ključale vode, poklopite, posle dva sata procedite i pijte po šolju toplog čaja ujutro i uveče.
 SAVET PLUS: Čaj od rusomače ne smeju da piju trudnice.
10 mitova o seksualnom zdravlju

Ne verujte internet sajtovima jer su puni grešaka i zastarelih saveta. Dajemo vam pouzdane odgovore na najčešća pitanja i zablude koje muče većinu ljudi


Najbolje mesto na kojem možete da se informišete o seksualnom zdravlju jeste ordinacija vašeg doktora. Ali iz nekog razloga, bilo da je to privatnost, stidljivost ili urgentnost, možete sebe uhvatiti jednog dana kako na internetu tražite odgovore na važna pitanja koja se tiču intime.
 Dobro je informisati se i učiti o bezbednom i zdravom seksu i na ovaj način, ali treba biti oprezan: nedavno istraživanje univerziteta Stenford o reproduktivnom zdravlju adolescenata pokazalo je da su sajtovi često prepuni grešaka, propusta i zastarelih saveta, i da nije uvek lako otkriti šta je istina o pojedinim mitovima o seksu u koje veruju mnogi tinejdžeri, ali i odrasli. Zato vam dajemo objašnjenja koja su pouzdana.

1. Seksualno prenosive bolesti možete dobiti preko WC šolje
 Prenosioci polnih bolesti ili infekcija ne mogu dugo da žive van tela, pogotovo ne na hladnoj i tvrdoj površini kao što je WC šolja. Pored toga, oni nisu prisutne u urinu, tako da su šanse da se zarazite od nekoga ko je pre vas koristio WC šolju ravne nuli. Ali ono o čemu bi trebalo da brinete jeste nešto što može izgledati kao benigno, a to je kontakt kože-na-kožu ili usta-na-usta. Preko poljupca, na primer, možete da dobijete herpes (a dubljim poljupcem čak i oralnu gonoreju i hlamidiju), dok trljanjem kože o kožu možete da dobijete šugu i stidne vaši, ali i infekcije kao što su genitalne bradavice i herpes.

 2. Ne može se zatrudneti tokom prvog odnosa
Iako se čini da to ide u vašu korist, trebalo bi biti oprezan. Podjednake su šanse da se zatrudni tokom prvog odnosa kao i prilikom svakog drugog. Preciznije, neke statistike pokazuju da čak 20 odsto žena ostane u drugom stanju posle mesec dana od prvog seksa.

 3. Ne može se zatrudneti tokom menstruacije
To je malo verovatno, ali je moguće, pogotovo ako ne koristite kondom ili pilule za kontracepciju. Neke žene imaju duge periode koji se preklapaju sa početkom ovulacije, što znači da mogu biti plodne iako imaju menstruaciju. Recimo, imate kratak ciklus (21 dan, na primer) i menstruacija vam traje oko nedelju dana. Ako imate seks blizu kraja perioda, možete da zatrudnite jer spermatozoidi mogu da žive do 72 sata u reproduktivnom traktu.

4. Ženama je potreban papa test kada napune 18 godina
Godine 2003. američko udruženje akušera i ginekologa promenilo je svoju preporuku za papa test, poznat i kao Papanikolau test. Prethodna preporuka je bila da se test uradi odmah nakon prvog seksualnog odnosa ili sa 18 godina. Sada, Papa test se ne preporučuje dok žena nema trogodišnji „seksualni staž", ili dok ne napuni 21 godinu. Rani Papa može izgledati bezazleno, ali stres izazvan time što se on posmatra kao neprijatna i invazivna procedura može da navede mlade žene da kasnije izbegavaju ginekologa ili se uzdrže od pitanja o kontroli rađanja. Mlade žene treba da se obrate lekarima i razgovaraju o ovim pitanjima, bez kontrole nepotrebnim testovima. Šta je razlog za ovu promenu? Većina slučajeva humanog papiloma virusa (HPV) nestane sama od sebe u roku od tri godine. Samo u slučaju da opstane duže, HPV predstavlja razlog za brigu jer može da izazove rak grlića materice.

5. Pilula za dan posle uzrokuje abortus
Plan B, takođe poznat kao pilula za „jutro posle", nije isto što i RU-486, pilula koja izaziva abortus. U stvari, ako se plan B primenjuje kada ste već trudni, u tom slučaju jeste. U prethodnim istraživanjima, više od 30 odsto seksualno aktivnih adolescenata je reklo da su verovali da je hitna kontracepcija namerni prekid trudnoće. I u studiji je otkriveno da je 10 od 34 sajta propustilo da pomene razliku između ova dva leka. Dosta sajtova neće da kaže da plan B nije abortus.

 6. Pilula za „jutro posle" nije dostupna maloletnicima bez recepta
Plan B je dostupan ženama ispod 18 godina starosti bez recepta. (Potrebno je samo da zamolite apotekara.)

7. Pilule za kontracepciju goje
Iako klinička ispitivanja nisu mogla da dokažu povezanost oralne kontracepcije i težine, ovo je uverenje mnogih žena svih uzrasta. Jedna vrsta kontracepcije koja može da dovede do gojenja jeste injekcija medroksiprogesteron acetata (DMPA), još poznatija kao metak za kontrolu rađanja. Istraživači sa Univerziteta u Teksasu povezali su jednu dozu ove injekcije sa, u proseku, 11 kilograma viška tokom tri godine, ispitujući koliko su na težini dobijale žene koje su je primile.

 8. Spirala nije bezbedna kod adolescenata
Unutarmaterični uređaj (IUD) ili spirala ubacuje se u grlić materice i služi za sprečavanje trudnoće. Zato što pilula ne mora da se uzima svakog dana kada se koristi spirala, ona može biti pogodna i kao dugoročni način da se spreči trudnoća. Zastarele informacije kažu da spirala povećava rizik od upale karlice kod žena ispod 18 godina. Međutim, IUD uređaji su siguran i visokoefikasan metod kontrole rađanja kod većine odraslih, kao i kod adolescenata, posebno kod populacije koja je u posebnom riziku od neplanirane trudnoće.

9. Vakcina HPV štiti od raka grlića materice
Gardasil, vakcina protiv raka grlića materice, odobrena je 2006. godine za devojčice i devojke od 9. do 26. godine. Ona blokira četiri vrste humanog papiloma virusa, dve koje najčešće izazivaju rak grlića materice i dve koje izazivaju genitalne bradavice i abnormalnosti. Međutim, oko 30 odsto slučajeva raka grlića materice ne može se sprečiti vakcinom, tako da je važno za sve žene, bez obzira na to da li su primile vakcinu, da nastave redovne papa testove. Vakcina je takođe u fazi testiranja, a možda jednog dana bude usvojena za dečake i muškarce, jer može da spreči širenje HPV-a kod njihovih partnerki.

10. Pranje je zdrav način za čišćenje vagine
Vagina se samočisti i pranje zapravo izaziva više štete nego koristi. Prirodne bakterije koje se nalaze u vagini pomažu da ostane čista i zdrava, a pranjem se narušava ta ravnoteža i izaziva širenje vaginalne infekcije u jajovode, matericu i jajnike. Pored toga, pranje vodom ne štiti od polno prenosivih bolesti ili trudnoće. U stvari, pranje olakšava ženi da zatrudni, jer gura spermatozoide dublje. Redovno pranje toplom vodom i blagim sapunom pomoći će vam da vagina spolja ostane čista. Pokušajte da izbegnete mirišljave tampone, uloške, praškove i sprejove, koji mogu da povećaju šanse za vaginalne infekcije.
Razvojem medicine i unapređenjem zdravstvene zaštite očekivana životna dob se produžila.

Danas je uobičajeno da žena doživi 75 i više godina. To praktično znači, žena nakon što uđe u menopauzu pred sobom ima još jednu trećinu života. Procjenjuje se, oko 40% žena se nalazi u periodu perimenopauze i postmenopauze. U ovom periodu, žena može i daje svoj puni radni, intelektualni i stvaralački doprinos u društvu i porodici!!!
Završetak reproduktivne dobi i nastanak menopauze, za ženu znači početak novog životnog doba koje može biti jednako zanimljivo i radno kao i svako drugo.

 Menopauza je posljednja menstruacija u životu žene. Određuje se retrogradno, godinu dana nakon posljednje menstruacije. Predstavlja definitivni kraj reproduktivne dobi žene. Reproduktivna sposobnost žene je u postepenom opadanju tokom 10 godina prije nastupa zadnje menstruacije, a definitivni završetak reproduktivne dobi žene označava zadnja menstruacija. Opadanje reproduktivne sposobnosti žene povezana je sa postepenim gubitkom funkcije jajnika i smanjenom produkcijom hormona jajnika.
U našem podneblju, kod 80% žena menopauza se javlja u periodu od 48.- 52. godine života. U prosjeku menopauza se javlja u 51. godini života, što praktično znači da žena, obzirom na očekivano trajanje života, trećinu svog životnog vijeka provede u postmenopauzi.
Menopauza je genetski određena i nijedna joj žena ne može izbjeći. Ne ovisi o broju porođaja i trudnoća, obilnosti i učestalosti menstruacija, broju ovulacija, dojenju, uzimanju hormonske kontracepcije, socio-ekonomskog statusa, rase, nivoa edukacije, visine i težine, doba pojave prve menstruacije (menarha).
Povezana je sa pušenjem i kod žena koje puše, u prosjeku nastupa 2 godine ranije. Prestanak menstruacije prije 40. godine naziva se ranom menopauzom, a prestanak menstruacije poslije 55. godine nazivamo kasnom menopauzom.

 Premenopauza je vremenski period koji se javlja na nekoliko godina prije pojave zadnje menstruacije. U ovom vremenskom periodu značajno je smanjena reproduktivna sposobnost žene, funkcija jajnika je nedostatna, dominiraju poremećaji menstrualnog ciklusa, neuredna krvarenja i vazomotorne tegobe. Počinje 4-5 godina prije menopauze.

 Postmenopauza je vremenski period koji nastupa iza pojave zadnje menstruacije. Okarakteriziran je vazomotornim simptomima menopauze.
Perimenopauza obuhvata širi vremenski period od nekoliko godina prije i nekoliko godina nakon posljednje menstruacije u kojem dominiraju poremećaji menstrualnog ciklusa, neuredna krvarenja i vazomotorne tegobe. Počinje 4-5 godina prije menopauze i obuhvata prvih 5 godina postmenopauze.
Često se koristi termin klimakterij. Klimakterij podrazumijeva prelazno razdoblje žene od reproduktivne dobi prema menopauzi i starosti. Najčešće počinje oko 45. godine i traje 5-10 godina.


Menopauza je prirodna tranzicija u životu žene kada prestaje menstruacija i nastaju hormonalne promene u telu. Ovo iskustvo svaka žena drugačije doživljava, ali nijednoj to razdoblje ne pada lako.

Šta je uzrok?
 Menopauza je direktan rezultat prestanka rada jajnika i drastičnog pada ženskih polnih hormona. Najčešće nastaje u pedesetim godinama života, ali može da se javi i prerana menopauza (u četrdesetim godinama), zbog genetske predispozicije ili pušenja.

 Simptomi
 - neredovne menstruacije
 - toplotni valunzi
 - noćno znojenje
 - poremećaji spavanja
 - promene raspoloženja
 - bolovi
 - vaginalni i urinarni problemi
 - smanjenje libida
 - promene na koži i kosi

Lečenje

Hormonalna terapija
 Hormonalna terapija (HRT) nadoknađuje hormone i zaustavlja simptome menopauze. Sintetički estrogen ili kombinovani hormoni estrogena i progesterona koji se nalaze u HRT-u propisuju se u obliku tablete, flastera, vaginaleta, suplemenata i nazalnih sprejeva. Iako je HRT najzastupljenija terapija, ona nije za svakoga. Ženama koje su koje boluju od raka, imaju vaginalno krvarenje ili problem sa zgrušavanjem krvi nije preporučljiva

 Alternativne metode
 Pored hormonalne terapije, postoje i alternativne metode za tretiranje menopauze. Biljni proizvodi su popularni u lečenju simptoma menopauze, a najčešće se nalaze u obliku tableta i krema.

 Ishrana
 Uravnotežena ishrana bogata ugljenim hidratima, proteinima, mastima, biljnim vlaknima, vitaminima i mineralima je od izuzetne važnosti za vreme menopauze.
 - Voće bogato kalijumom (lubenice, banane i citrusi) pomaže kod izbacivanja vode iz organizma.
 - Jedite hranu bogatu kalcijumom i vitaminima C i E.
 - Za zdravlje kostiju birajte posne mlečne proizvode sa dosta kalcijuma.
 - Hrana bogata fitoestrogenima je takođe dobra - žitarice, ječam, ovas, šargarepa, luk, krastavac...

Recepti za samopomoć

Toplotni valunzi
 Uzrok: Reakcija hipofize na opadajući nivo estrogena.
 Rešenje:
 - Hladite se ventilatorom ili klima-uređajem
 - Izbegavajte stresne situacije
 - Uzimajte antioksidanse i biljne dodatke

 Bolovi
 Uzrok: Promena nivoa hormona
 Rešenje:
 - Uzimajte dodatke kalcijuma i magnezijuma
 - Konzumirajte jela bogata omega-3 kiselinama
 - Masirajte se

 Umor
 Uzrok: Gubitak telesne tečnosti i isprekidan san
 Rešenje:
 - Konzumirajte hranu bogatu vitaminom B, kalijumom, magnezijumom, gvožđem, jodom i hromom

 Loše spavanje
 Uzrok: Noćno znojenje
 Rešenje:
 - Konzumirajte hranu bogatu melatoninom (banane, ovas, paradajz)
 - Redovno vežbajte
 - Držite se fiksnog vremena spavanja


Može li menopauza da se odloži

Za početak jedna dobra vest: ulazak u klimakterijum danas više ne mora nužno da podrazumeva depresiju, poremećaj sna, napade vrućine, ali ni prestanak seksualnog života. Menopauza više nije nešto na šta ne možete da utičete. Uz pomoć lekova, biljaka i soje, kao i redovnom primenom sportske aktivnosti i zdrave ishrane, kvalitet života može da se sačuva.
Žene koje se bave sportom ređe imaju valunge i česte promene raspoloženja

 ŠTA JE MENOPAUZA?
 „Menopauza ili klimakterijum je životni period kada proizvodnja ženskih hormona estrogena postepeno počinje da opada. Posledice mogu biti ozbiljne tegobe“, objašnjava prof. dr med. Marion Kihle, direktorka Klinike za ginekologiju i akušerstvo pri Tehničkom univerzitetu u Minhenu.

KOJI SU SIMPTOMI?
 Prema rečima dr med. Bernda Klajne Gunka, glavnog lekara na Odeljenju ginekologije klinike „Euromed“ u Firtu, najčešći simptom jesu česte promene raspoloženja i talasi vrućine.
 Kakvi još problemi mogu da se jave?

 „Nije retkost ni suvoća vagine, zbog koje seksualni odnosi postaju bolni. Ponekad se menja i način ishrane, a mogući su i napadi gladi“, kaže doktor Klajne Gunk.

 DA LI GENI UTIČU NA JAČINU SIMPTOMA?
 Profesor Marion Kihle tvrdi da geni igraju veoma značaju ulogu. U načelu važi „pravilo trećine“, što znači da trećina žena nema nikakve tegobe, trećina ima umerene tegobe, a trećina se suočava sa ozbiljnim problemima.

 MOGU LI SIMPTOMI DA SE SPREČE?
 „Nema načina da se odloži trenutak ulaska u klimakterijum, ali zato mnogi simptomi mogu da se ublaže ili potpuno spreče. Klasična metoda je terapija hormonima koji prestaju da se luče“, kaže dr Klajne Gunk.

 Hormonska terapija je već godinama predmet žestokih sporova. Kakav je stav stručnjaka?

 „Hormonski preparati se daju samo ženama čiji bi kvalitet života bez tih sredstava bio ravan nuli“, naglašava profesor Kihle i dodaje da je masovna i preventivna hormonska terapija suviše rizična.

O KAKVIM JE RIZICIMA REČ?
 Prema rečima Marion Kihle, zbog hormonske terapije broj žena obolelih od raka dojke povećao se za pet godina za 26 odsto. Rizik od raka grlića materice takođe može da se poveća, ako se estrogeni uzimaju bez gestagena.

KOJE SU ALTERNATIVE HORMONSKOJ TERAPIJI?
 „Kada se hormoni ubacuju nanošenjem gela ili lepljenjem flastera na kožu, doze su manje pa se samim tim smanjuje i rizik“, kaže doktor Klajne Gunk i dodaje da postoje i biljna sredstva čije primena ne donosi ovu vrstu rizika. Soja i crvena detelina sadrže fitoestrogene, koji deluju slično kao i hormoni. Cimicifuga racemosa popravlja raspoloženje i ublažava napade vrućine, dok kantarion ublažava depresiju.

DA LI STIL ŽIVOTA IMA UTICAJA?
 Menopauza se javlja u proseku između 45. i 55. godine života, ali je to veoma različito od slučaja do slučaja. Zato je veoma važno kako živimo svoj život.

 „Način na koji živimo i te kako ima uticaja“, kaže dr Klajne Gunk. „U ovoj fazi života fizička aktivnost je od presudnog značaja. Žene koje se bave sportom ređe imaju napade znojenja i česte promene raspoloženja. Osim toga, među njima ima manje slučajeva infarkta ili preloma kostiju uzrokovanih osteoporozom.


Menopauza: Bolje flasteri, nego pilule

Žene u menopauzi, koje žele da se podvrgnu terapiji nadoknade hormona (hormon riplejsment terapi - HRT), će biti izložene manjem riziku od šloga ukoliko umesto pilula koriste flastere sa niskim dozama hormona, utvrdili su kanadski stručnjaci s montrealskog Univerziteta Mekgil.Njihova analiza slučajeva nekoliko desetina hiljada žena, starijih od 50 godina, iz britanske zdravstvene baze podataka, je pokazala da one koje su koristile estrogenske flastere za kontrolu simptoma menopauze nisu bile ništa izloženije šlogu nego njihove vršnjakinje koje se nisu podvrgle HR terapiji, prenosi Rojters.

 Menopauza može da ima ozbiljne simptome, uključujući vrlo neprijatne talase vrućine (valunge), poremećaj sna i manjak energije. Osim toga, žene posle menopauze bivaju izloženije srčanim bolestima, osteoporozi i nekim vrstama raka.

 Stručnjaci za menopauzu danas uglavnom smatraju da bi ženama trebalo ostaviti izbor da koriste HR terapiju da bi se oslobodile nekih od navedenih simptoma, s tim što bi trebalo da uzimaju najmanje moguće doze hormona tokom što kraćeg perioda.

Primena ove terapije je, inače, znatno smanjena od 2001, kada je objavljena studija koja je ukazivala da taj tretman povećava rizik od raka jajnika i dojke, kao i od šloga. Prodaja estrogensko-progestinske pilule "prempro", kompanije "Vajet", je posle toga na američkom tržištu opala za oko 50 odsto.

 Mnogi stručnjaci su, međutim, tvrdili da je samo potrebno da se doza hormona, koja se uzima tokom ove terapije, smanji, kao i da bi trebalo uzimati ih na neki drugi način, a ne u pilulama, kako bi se zaobišla jetra. Pomenuto kanadsko istraživanje, kojim je rukovodio Semi Suisa, je potvrdio ovo stanovište.

 HRT pilule povećavaju rizik od šloga za 25 do 30 odsto, dok flasteri s malom dozom hormona ovaj rizik čak neznatno smanjuju, utvrdio je tim iz Montreala.


Menopauza - klimakterijum i perimenopauza


Menopauza, klimakterijum i perimenopauza - termini su koje mnoge žene i muškarci u negativnom kontekstu pripisuju ženama od 40 godina starosti.

Veliki broj žena plaši se dolaska ovog perioda, ili se i stidi tih godina. Pojedini muškarci, neopravdano, sa podozrenjem ili potcenjivanjem gledaju na žene u ovom dobu.
Nažalost, žene svojim stavom i ponašanjem same doprinose negativnom stavu prema perimenopauzi, klimakterijumu i menopauzi. Ne treba se "zakopati" u svoje godine i kukati, jer se tako negativno utiče i na sebe i ostale.

 Perimenopauza je po definiciji period vremenski ograničen na godinu dana od poslednje redovne menstruacije.

 Klimakterijum je period koji obuhata 5 godina pre i nakon menopauze. Tih desetak godina života uslovljeno je promenom ravnoteže hormona (estrogena).
Svojim ličnim stavom, uz pomoć neposredne okoline, žena menopauzu može učiniti lepšom, podnošljivijom i prijatnijom. Veoma je važno gledati na stvari pozitivno i sa puno optimizma.

 Period između 40 i 60 godina starosti žene mogu iskoristiti na mnogo lepih načina.

Ženi u menopauzi najvažnije je pozitivno razmišljanje, da se organizuje i stvori slobodno vreme za sebe. Ako vreme lepo organizuje i lepo provodi, biće joj lakše. Treba naći vreme za čitanje "ženskih časopisa", za čitanje lepih knjiga i druge stvari koje želi, a za koje u mladosti nije bilo vremena.
Došlo je vreme da suprugu posvetite više pažnje. Treba zajedno da odete na letovanje ili u banju, da šetate zajedno, da se družite... Menopauza nikako ne znači da je sa seksom završeno. U zrelijem dobu supružnici mogu mnogo bolje uživati u seksu. Seks u ovim godinama treba da bude odraz ljubavi i uživanja, a ne "izvršavanje obaveza".
Ukoliko imate decu ili unučiće, pravo je vreme da im psvetite pažnju i da se družite sa njima. Osećaćete se mlađe i videćete da ste nekome potrebni i da u tome možete uživati. Prošetajte sa decom (unučićima), pogledajte zajedno neku emisiju na televiziji ili izađite u pozorište... Ukoliko mnogo vremena provodite u kući, potrebno je da se "aktivirate" kroz svakodnevne šetnje ili češće rekreacije (aerobik, fitnes, bazen, izleti...)
Ukoliko vas deca opterećuju svojim problemima, treba im pomoći, ali ih treba i pustiti da preuzmu odgovornost za svoj život u svoje ruke i da vas ostave da "živite", jer ne možete umesto njih raditi celog života.
Slobodno vreme treba iskoristiti za neobavezno druženje sa rođacima, komšijama ili prijateljima. U druženju treba uživati. Možete se učlaniti u penzionersko društvo, planinarsko društvo ili neku drugu organizaciju koja organizuje druženja, šetnje i izlete.
Stručnjaci preporučuju redovne lekarske kontrole i posete ginekologu. Uz nadzor lekara, pravilnu i redovnu upotrebu propisanih lekova, sprečava se nastanak mnogih bolesti. Poznato je da se bolesti uočene u ranijoj fazi mnogo lakše i efikasnije leče. Većina žena se bez problema nosi sa menopauzom, a savremena medicina nudi mnogobrojna rešenja, ako treba i hormonske preparate.
Depresija, nervoza i razdražljivos mogu se prevazići aktivnim životom i fizičkim aktivnostima. Ukoliko su ovi problemi jako izraženi, povremenim uzimanjem lekova (uz konsultacije lekara) mnogo se lakše prevazilaze.
Odmaranje, raniji odlazak na počinak i dovoljan broj sati spavanja poboljšavaju kvalitet sna i smanjuju iscrpljenost.
Problemi sa kostima i kožom mogu se sprečiti kvalitetnom ishranom (voće, povrće, koštunjavo voće, nemasni mlečni proizvodi, riba...) ili multivitaminskim preparatima. Kožu pored toga treba negovati redovnim kupanjem, umivanjem i korišćenjem hidrantnih krema.
Kvalitetnom ishranom kilaža se može održavati na željenom nivou, a da se organizmu obezbede potrebni vitamini, minerali i proteini. Stručnjaci preporučuju: riblje meso, integralne žitarice, koštunjave plodove, voće, povrće i biljne masnoće. Treba praktikovati više lakih obroka u toku dana i dosta tečnost (voda, čaj, nezaslađeni sokovi…).
Za bolje zdravlje u "zrelim godinama" ženama se savetuje da izbegavaju ili smanje: pušenje, alkohol, kofein, masnu hranu, slanu hranu, koncentrovane slatkiše...


Menopauza i hormonski flasteri


Menopauza je period u kojem žene prolaze kroz mnoge promene. Tada se hormoni 'klackaju', dešavaju se neobjašnjivi valunzi, menja se raspoloženje i još mnogo toga.

Dame koje žele da se podvrgnu terapiji nadoknade hormona biće izložene manjem riziku od dobijanja šloga ukoliko umesto tableta koriste flastere sa niskim dozama hormona, tvrde stručnjaci.

 Kanadski stručnjaci su utvrdili da žene koje želeda se podvrgnu terapiji nadoknade hormona (Hormone Replacement Therapy – HRT), biće izložene manjem riziku od šloga ukoliko umesto tablete budu koristile flastere sa niskim dozama hormona. Naučna analiza obavljena sa nekoliko desetina hiljada žena, starijih od 50 godina, iz britanske zdravstvene baze podataka, pokazala je da one koje su koristile estrogenske flastere za kontrolu simptoma menopauze nisu bile ništa izloženije šlogu nego njihove vršnjakinje koje se nisu podvrgle HR terapiji, prenosi Rojters.
Primena ove terapije (hormonski flasteri) znatno je smanjena od 2001. godine kada je objavljena studija koja je ukazivala da taj tretman povećava rizik od raka jajnika i dojke, kao i od šloga. Prodaja estrogensko-progestinske pilule “prempro”, kompanije “Vajet”, je posle toga na američkom tržištu opala za oko 50 odsto.
Međutim, mnogi stručnjaci su tvrdili da je samo potrebno da se doza hormona, koja se uzima tokom ove terapije, smanji, kao i da bi trebalo uzimati ih na neki drugi način, a ne u pilulama, kako bi se zaštitila jetra. Pomenuto kanadsko istraživanje, kojim je rukovodio Semi Suisa, je potvrdio ovo stanovište.
HRT pilule povećavaju rizik od šloga za 25 do 30 odsto, dok flasteri s malom dozom hormona ovaj rizik čak neznatno smanjuju, utvrdio je tim iz Montreala.

 Menopauza (klimaks)može da ima ozbiljne simptome, uključujući vrlo neprijatne talase vrućine (valunzi), poremećaj sna i manjak energije. Osim toga, žene posle menopauze bivaju izloženije raznim obolenjima kao što su: srčane bolesti, osteoporoza i neke vrste raka.
Stručnjaci za menopauzu danas uglavnom smatraju da bi ženama trebalo ostaviti izbor da koriste HR terapiju da bi se oslobodile nekih od navedenih simptoma, s tim što bi trebalo da uzimaju najmanje moguće doze hormona tokom što kraćeg perioda.


Promene menstrualnog ciklusa - uzroci i saveti

Hormonski poremećaji, a često i stres, izazivaju promene menstrualnog ciklusa

Praksa ginekologa pokazuje da je malo žena koje nisu imale nikakav problem sa menstrualnim ciklusom. Izostanak krvarenja, smanjena ili obilna krvarenja - anomalije su ritma menstrualnog ciklusa, isto kao i krvarenja između dve menstruacije, pre ili posle ciklusa i produžena obilna krvarenja u samom ciklusu. Lekari upozoravaju da svako krvarenje duže od deset dana zahteva pregled.
Ginekolozi kažu da se povremeno može javiti nepravilno krvarenje, u potpuno nepravilnim vremenskim intervalima, nezavisno od ciklusa, a može biti veoma dugotrajno i obilno. Problem je uglavnom u hormonima usled stresa, gubljenje ili povećanje težine.
Prema rečima ginekologa dr Dušana M. Protića, kod nekih žena javlja se intermenstrualno krvarenje - između 12. i 16. dana, slabije i kraćeg trajanja od normalne menstruacije. Međutim, u pitanju je normalno krvarenje koje kod nekih nastaje zbog naglog pada estrogena a može biti znak da je došlo do pucanja folikula i oslobađanja jajne ćelije.
- Predmenstrualno krvarenje javlja se zbog poremećaja funkcije žutog tela i nedostatka progesterona - kaže dr Protić. - Da bi se sprečilo, mogu se dati gestageni dva dana pre nego što počne ovo krvarenje. Dešava se čak da počne 10 dana pre početka menstruacije i da se održava do same menstruacije. Uglavnom se javlja zbog hormonskog poremećaja ili u preklimakteričnom dobu.
Postmenstrualna krvarenja mogu nastati zbog zapaljenjskog procesa, zapaljenja materične sluzokože, usporene regeneracije sluzokože materice, neadekvatnog otpadanja endometrijuma u toku menstrualnog krvarenja. Ako se radi o zapaljenju koriste se antibiotici, međutim, pošto se najčešće radi o otpadanju endometrijuma, preporučuje se sedam dana pre početka menstruacije primena kombinovanih estrogensko-gestagenskih preparata.
- Menoragija je krvarenje koje traje duže od sedam dana, a hipermenoreja ne traje duže od sedam dana, ali se radi o veoma obilnom krvarenju, u narodu poznati kao „odlivi“ - objašnjava dr Protić. - U oba slučaja, uzrok je organske prirode - mogu biti polipi, miomi, pa čak i stres.
Smanjeno krvarenje javlja se u dva slučaja - zbog ašermanovog procesa i tuberkuloze. Sa druge strane, disfunkcionalno krvarenje je uterusno krvarenje, koje nije uzrokovano organskim uzrocima, tumorima, trudnoćom, sistemskim ili hematološkim poremećajima. To je više simptom različitih oboljenja - karcionoma, a ne samostalna bolest.
Ovo krvarenje može biti epizodično ili različite dužine i trajanja. Disfunkcionalna krvarenja se najčešće javljaju u ranom devojačkom dobu ili pred klimaks.
- U adolescenciji ova krvarenja najčešće nastaju zbog nezrelosti cikličnog centra u hipotalamusu, gde estrogeni nisu u stanju da izazovu ovulaciju - kaže dr Protić. - Kasnije nastaju zbog „istrošenosti“ jajnika, stresa, naglog gubitka ili povećanja težine.
Smanjene sinteze hormona prostaglandina dovode do preobilnih bezbolnih krvarenja. Postoje određene kategorije disfunkcionalnih krvarenja koje se javljaju usled pada ili povećanja nivoa oređenih hormona kao što su progesteron i estrogen.

 VISOK ESTRADIOL
Ako koncentracija estradiola postaje veoma visoka, klinički, ovo stanje se manifestuje izostankom menstruacije koja traje od sedam nedelja do četiri meseca, a zatim dolazi do nastajanja krvarenja, koje traje od 4 - 6 nedelja - kaže dr Protić. - Ovo krvarenja može da se odgodi ukoliko se doza estrogena poveća, ali je najbolje primeniti odgovarajuće doze gestagena. Za svako krvarenje duže od 10 dana poželjno je uraditi eksplorativnu kiretažu u dijagnostičke svrhe, jer može da bude uzrok raka grlića ili materice.


Tokom života žene, dva perioda predstavljaju najvažnije prekretnice. To su pubertet i pojava prve menstruacije, kojim devojka ulazi u reproduktivni period, i klimakterijum, takozvani prelazni period s pojavom menopauze, poslednje menstruacije, kada definitivno prestaje mogućnost oplodnje i rađanja.
 Iako je menopauza prirodan događaj u životu svake žene, ona se dešava onda kada se žena još ne oseća starom. Najčešće nastaje od 45. do 55. godine, a na njen početak utiču nasleđe, opšte zdravstveno stanje, uslovi života i stres.

 – Menopauzom smatramo poslednje spontano krvarenje iz materice nakon kojeg sledi izostanak menstruacije od najmanje godinu dana. Period u trajanju od oko pet godina pre menopauze i isto toliko godina posle menopauze nazivamo klimakterijumom – objašnjava dr Aleksandra Kostić, specijalista ginekologije i akušerstva u čukaričkom Domu zdravlja “Dr Simo Milošević”.

Međutim, postavlja se pitanje kako žena da zna da je krvarenje izostalo ili je neredovno baš zbog toga što nastupa menopauza ili je u pitanju nešto drugo?

 – Žena koja ima više od 40 godina, seksualno je aktivna, i do tada je imala uredne menstruacije, kod izostanka krvarenja prvo će posumnjati da je u drugom stanju. Međutim, šanse za trudnoću u tim godina su veoma male, ali je ipak moramo sa sigurnošću isključiti. Ako se ustanovi da nije, prirodno se nameće pomisao da se radi o izostanku menstruacije kao jednom od simptoma menopauze. Postoje i analize koje nepogrešivo govore da je žena na pragu menopauze. Najbolji izbor je da poseti svog ginekologa koji će joj otkloniti sumnje i eventualni strah da “nešto nije u redu” – savetuje naša sagovornica.

 Generalno je veoma važno da žena redovno odlazi na ginekološke preglede, a posebno u ovom veoma delikatnom periodu. Tu će dobiti odgovore na mnoga pitanja koja je muče – kako da sačuva zdravlje, vitalnost, vitkost, seksualnost i slično.

 – Učestalost poseta ginekologu je individualna, ali se bitno ne razlikuje od broja poseta u ranijim periodima života. Obavezno je redovno raditi kolposkopski pregled i papanikolau bris, ginekološki i ultrazvučni pregled male karlice, pregled dojki i po potrebi osteodenzitometriju – kaže doktorka Kostić.

Prebroditi leto
 Menopauza nosi sa sobom brojne propratne tegobe koji mogu da budu veoma mučne za ženu. Napadi vrućine su samo jedna od njih, što može da bude naročito neprijatno tokom leta.

 – Pošto su žene u menopauzi osetljivije u mnogim situacijama nego što je to u mlađim godinama, takva je situacija i kada su spoljašnje temperature znatno visoke. Ono što je pre svega važno jeste izbalansirana ishrana, češći a manji obroci, dosta tečnosti, najbolje voda i sveže ceđeni sokovi. Žene u menopauzi bi trebalo da leti izbegavaju tešku hranu, testa i slatkiše, gazirane i zaslađene napitke. Preporučuje se što češći boravak u prirodi, na čistom vazduhu, dok zatvorene prostorije treba izbegavati. Garderoba treba bude od prirodnih materijala i slojevita, jer talase vrućine često prati obilno znojenje a nekada i osećaj hladnoće posle toga – kaže naša sagovornica.

Simptomi
 Osim prestanka menstruacije i preznojavanja (valunzi), menopauzu obično prati čitav niz simptoma koji su posledica poremećaja ravnoteže hormona. To su nesanica, neraspoloženost, promenljivo ponašanje, nedostatak volje, nepravilan rad srca, bolovi u zglobovima i mišićima, gubitak želje za seksom, bolni i neprijatni seksualni odnosi i niz psihosomatskih smetnji. Dugotrajni nedostatak ženskog hormona estrogena može da dovede i do raznih komplikacija, kao što su osteoporoza, sklonosti ka razvoju bolesti srca i mozga, što se može završiti infarktima ovih organa.

Šta pomaže
 Promena životnog stila može da ublaži negativne simptome menopauze. Savetuje se promena načina ishrane koja podrazumeva smanjenje unosa hrane, izbegavanje začinjene hrane, kafe i napitaka koji sadrže kofein, alkohola, redukcija slatkiša i masnoće. Kod učestalih napada vrućine mogu da pomognu vežbe disanja.

 – Akutne simptome menopauze treba lečiti, a efikasnom se pokazala hormonska supstituciona terapija. Kroz ovu vrstu terapije organizmu se nadoknađuje nedostatak hormona estrogena i progesterona. Ipak treba biti veoma oprezan u primeni ove terapije, kako bi se izbegle moguće nuspojave i komplikacije – ističe doktorka Kostić.

 Ona takođe dodaje da se u praksi koriste i dijetetski suplementi koji mogu da imaju povoljne efekte na simptome menopauze. Prema njenim rečima, dobro je da preparat u sebi ima izoflavone, supstance koje deluju slično estrogenu.

 – Postoje dokazi da je uzimanjem izoflavona moguće znatno ublažiti mnoge neugodne tegobe koje prate klimakterijum kao što su potištenost, nesanica, glavobolja, razdražljivost, nervoza, povećana osetljivost grudi, talasi vrućine, noćno znojenje i suvoća vagine, ali i unaprediti ukupni kvalitet života. Kada je nivo estrogena u organizmu nizak, kao što se dešava tokom menopauze, izoflavoni ublažavaju simptome njegovog deficita. Ali izoflavoni takođe ublažavaju efekte estrogena na ćelije ili kožu kada je nivo hormona visok, smanjujući rizik za nastajanje estrogen zavisnih tumora – objašnjava doktorka Kostić.

Podrška okoline
 Od velikog značaja u savladavanju problema s kojima se žene suočavaju tokom prolaska kroz menopauzu jeste i psihološka i emocionalna podrška porodice. Njeno samopouzdanje je tada narušeno, osetljiva je, depresivna, nervozna…

 – Osnova samopouzdanja svake osobe je porodica i zato tu svaka žena u menopauzi treba da ima najveću podršku, da bude voljena i prihvaćena sa svim svojim trenutnim promenama ponašanja i raspoloženja. Treba izbegavati neprimerene komentare, čak i šale na račun godina, fizičkog izgleda, kilaže i simptoma koji prate menopauzu, jer to može dodatno da poljulja njeno samopouzdanje i da je povredi – kaže doktorka Kostić.


Menstrualni ciklus menja ženski mozak

Veličina mozga kod žene menja se tokom menstrualnog ciklusa, tvrde austrijski stručnjaci. Neki delovi mozga uvećavaju se i do dva odsto neposredno pred ovulaciju, što lepšem polu olakšava snalaženje u prostoru, ali i odabir potencijalnog partnera.Profesorka Belinda Plecer sa Univerziteta u Salcburgu, u Austriji, uverena je da se tokom plodnijih dana veličina određenih delova mozga menjaju pod uticajem hormona.

 Tim saradnika, ginekologa i neurologa, sa profesorkom Plecer na čelu obavio je skeniranje mozga žena u periodu njihovog redovnog mesečenog ciklusa.


Kod žena koje nisu koristile kontraceptivne pilule naučnici su ustanovili povećanje volumena moždane sive mase u regijama mozga "zaduženim" za orijentaciju i snalaženje u prostoru, ali i prepoznavanje lica.

 Sve ovo pojačava sposobnost žena da prepoznaju lica, tela i okolinu, tvrdi Plecerova, i dodaje da im ovo pomaže da u periodu ovulacije, to jest tokom perioda najveće plodnosti, "lociraju najpogodnijeg partnera za parenje", prenosi časopis Nju sajentist (New Scientist).

 Austrijski naučni tim je takođe otkrio da je ovaj efekat ipak kratkotrajan. Jer, posle ovulacije, porast nivoa progesterona izaziva "skupljanje" uvećanih delova na prvobitan volumen.

 Naučnici su konstatovali da žene koje koriste antibebi pilulama imaju veći hipokampus i cerebelum, regije mozga odgovorne za memoriju i pokrete. "Pilule mogu intenzivirati tipično žensko ponašanje kao što su superiorna elokvencija i pamćenje", zaključila je profesorka Plecer.


Bolan signal plodnosti


Bolovi se javljaju sa leve ili desne strane u zavisnosti od toga koji jajnik ispušta jajašce

Ppsle predmenstrualnog sindroma, tvrde lekari, na drugom mestu po bolnosti među „ženskim problemima“ je ovulacija. Proces oslobađanja jajašceta iz jajnika radi moguće oplodnje, predstavlja fazu menstrualnog ciklusa koja se dešava u proseku jednom mesečno sve do menopauze. Ginekolozi kažu da je uglavnom sama ovulacija bezbolna za većinu žena, ali svaka peta ovulaciju oseti kao nelagodu koja da može varira čak i do višesatnog bola.

Običan kratkotrajan bol u vudu probadanja s jedne strane u predelu jajnika, bol u leđima, koji se oseća i u donjem stomaku, blizu boka, ali i u karličnom delu donjih leđa, neke su od tegoba tokom ovulacije. Bolovi se javljaju sa leve ili desne strane u zavisnosti od toga koji jajnik ispušta jajašce.
- Ukoliko bolnost potraje, treba posetiti ginekologa kako bi se utvrdio razlog - kaže ginekolog dr Dušan. M. Protić. - Kod nekih žena bol nije lokalizovan na predeo jednog jajnika, već može da ide od struka do trtične kosti i sve do prepona. Tada je saginjanje nemoguće, javljaju se bolovi pri sedenju, ležanju, a vaginalni iscedak je krvav.
Mnoge pacijentkinje se u tom periodu žale i na bolove u grudima ili u digestivnom traktu. Kako naš sagovornik kaže, uzročnici ovih problema su izbijanje, oticanje i pucanje folikula, grčenje jajovoda ili materice kojim se potpomaže izlazak jajašceta.
- Uzrok može da bude i postojanje raznih patoloških stanja u maloj karlici kao što su funkcionalne ciste - folikularne ili ciste žutog tela - kaže dr Protić. - Osim toga, bolove mogu da izazivaju endometrioze, razne vrste cisti na jajnicima, varikoziteti karlice, zadebljala kapsula jajnika, razni hormonski poremećaji, zapaljenski procesi male karlice, priraslice oko jajnika.

HORMONSKI MEHANIZAM
Telo žene proizvodi FSH - hormon hipofize, koji za vreme prvog dela ciklusa stimuliše rast folikula i sazrevanje jajne ćelije. U ovo vreme telo proizvodi i visoke količine estrogena, koji podstiču otpuštanje LH hormona, koji svojim delovanjem izaziva sazrevanje jajne stanice i izbacivanje jajne ćelije iz folikula, odnosno ovulaciju.

LEČENJE
 Nema leka ili zvanične metode za suzbijanje ove vrste bola, ali neki stari načini, topla obloga ili topla kupka, svakako su od pomoći - kaže dr Protić. - Lekovi protiv bolova će takođe pomoći. Ako tegobe ne prestaju, javi se visoka temperatura, konsultujte svog lekara. Neki lekari preporučuju joga vežbe, baš za probleme sa ženskim organima. Narodna medicina preporučuje čajeve: macinu travu, očajnicu, virak, vrkutu, odnosno gospin plašt.

Ne preterujte s hormonima u menopauzi

Hormoni upravljaju ključnim procesima u ženskom telu, od plodnosti, preko zdravlja i izgleda kose, kože, kostiju, krvnih sudova. Iako danas hormonskom terapijom može da se „utiče“ na ravnotežu u telu, uvek treba dobro razmisliti kome, kada i u kom periodu dodati estrogen.

  - Posle pola veka korišćenja hormonske terapije kod žena u menopauzi, ono što je sigurno jeste da se one ne mogu davati bez ikakve kontrole i masovno, ali je isto tako i jasno da nisu ni toliko opasne kao što vlada mišljenje - kaže ginekolg dr Mima Fazlagić.

Menopauza je u medicini pojam poslednje menstruacije u reproduktivnom periodu žene. Ovaj period hormonskih promena ima svoje karakteristike, baš kao i svako drugo doba u reproduktivnom periodu žene. Kako žena biva starija, hormonske promene su sve izraženije, a prvo se primećuju u menstrualnom ciklusu. Posle četrdesete godine ovulacije su sve ređe, a ciklus je podložan raznim promenama. Vremenski razmak između ciklusa može da postane sve kraći ili sve duži, a sami ciklusi mnogo obilniji ili sasvim oskudni. Prvo se drastično smanjuje plodnost.

 - Žene različito podnose menopauzu. Simptomi su isti kod svih, ali kao i sve drugo doživljaji tih simptoma i njihova jačina su potpuno različiti za svaku ženu pojedinačno. Većina smatra da je imati menstruaciju znak mladosti i da će kad izgube ciklus definitivno ostariti. Proučavajući ovaj stav kroz dugogodišnju praksu, došla sam do zaključka da je to individualno i da zavisi od genetike. Videla sam pacijentkinje koje su izgubile ciklus pre četrdesete godine, a izgledaju dobro i mlado i u pedesetoj, a videla sam izmučene i prerano ostarele žene sa ciklusom i do pedeset treće godine – priča dr Mima Fazlagić.

 Kada zdrava žena ima 20 godina i kada je sasvim zdrava koeficijent plodnosti može se označiti kao 100, a posle četrdesete taj koeficijent ima vrednost svega dva.

 Tegobe

- Vreme pre menopauze (perimenopauza) je period praćen najintenzivnijim promenama i tegobama. Hormonske oscilacije izazivaju promene raspoloženja i mnogobrojne druge tegobe. Česta je pojava, odnosno osećaja talasa vrućine izazvane manjkom hormona estrogena. Takođe su karakteristične i pojave depresije. Dokazano je da je estrogen neophodan za vezivanje transmitera, odnosno supstanci za prenos signala u kori velikog mozga, tako da njegov nedostatak može izazvati depresije organskog porekla. Ranije se smatralo da je pojava depresija u ovom periodu posledica nemirenja žena sa menopauzom koja označava kraj reproduktivnog perioda, ali se danas sa razlogom smatra da ove depresije imaju organsko poreklo – ističe dr Fazlagić.

 U hormonskom statusu žene u ovom periodu karakterističan je veliki porast hormona koje luči hipofiza- FSH i LH, a veliki pad koncentracije hormona koje luče jajnici - estrogena i progesterona. Ovaj disbalans hormona dovodi i do porem*ećaja metabolizma vode u organizmu, pa se javljaju otoci, a nedostatak estrogena posebno utiče na krvne sudove koji postaju podložniji arterosklerozi. Njegov nedostatak dovodi i do slabosti koštanog tkiva, što za posledicu ima nastajanje osteoporoze. Sve ovo je praćeno strahom od promena, starenja, kao i pojave raznih bolesti.

 - Upravo zbog ovih simptoma, koji se veoma loše odražavaju na kvalitet života žene u ovim godinama, napravljena je supstituciona hormonska terapija koja veštačkim unošenjem hormona estrogena i progesterona ima za cilj otklanjanje navedenih tegoba. Do pre desetak godina ova vrsta terapije je u razvijenim zemljama bila korišćena kod velikog procenta žena u menopauzi. U poslednjih nekoliko godina stručna mišljenja su se uveliko promenila. Više se ne insistira na unosu hormona do duboke starosti. Sve se više primenjuju prirodni preparati kao što je estrogen izolovan iz soje – kaže dr Fazlagić.

 Ova promena je nastala jer se uvidelo da hormonska terapija, osim pozitivnih, ima i neka negativna dejstva. Prava mera je uvek negde između (ne kod svake žene).
 Ukoliko se menopauza javi prerano, opravdano je dobrim izborom hormona napraviti valjanu nadoknadu, a isto tako nije logično truditi se da se ciklus održava veštački do šezdesete godine.

 - Hormonska terapija ima svoje mesto, ali nije čaroban lek za očuvanje mladosti. Kada žena počne sa preranim klimaksom, postoji hormonska terapija da to spreči, ili kad žena ima nepodnošljivo jake simptome klimaksa, hormonska terapija će joj pomoći. Ova terapija ne može da se uzima po ličnom nahođenju, mora da je vodi ginekolog ili endokrinolog – objašnjava dr Fazlagić.

Loše strane

 Opasnost od tumora dojke je jedan od razloga zašto je prestala masovna i nekontrolisana upotreba hormonske supstitucione terapije, nastavlja našа sagovornica.

 - Postoje tumori dojke koji su hormonski zavisni i zbog toga mora da se pripazi o svim aspektima hormonske terapije. Upravo zbog toga u supstitucionim terapijama treba voditi računa o ravnoteži sa progesteronom, jer samo ženi kojoj su odstranjeni jajnici može se davati čista estrogenska terapija. Naravno to su detalji o kojima vodi računa lekar i koje pacijent ne mora da zna – navodi doktorka.

 Ono što je sigurno, jeste da se posle pola veka hormonskih terapija one ne mogu davati bez ikakve kontrole i masovno, ali je isto tako i jasno da nisu ni toliko opasne kao što vlada mišljenje.

Ima i prednosti

 Veliki broj žena se plaši da izgubi ciklus, jer to smatraju za automatski početak starosti. Ali to ne mora da bude tako. Svaki period u životu žene ima svoje karakteristike. Ako se prema promenama, koje ovaj period nosi sa sobom, pravilno postavi i u njemu se može uživati. Najvažnije je voditi aktivan život u svakom pogledu, pravilno se hraniti i unositi vitamine u dovoljnoj količini. U ovom dobu nema straha od trudnoće, nema obilnih ciklusa i predmenstrualnog sindroma, te se može reći da i menopauza ima svojih prednosti.Kada se ide kod ginekologa


Na ginekološki pregled se odlazi kao i na svaki drugi: ako imate neki problem, ili ako želite preventivnu kontrolu.

Najbolje je otići odmah nakon prestanka menstruacije jer je tada, kažu ginekolozi, slika jajnika najrealnija, kao i stanja grlića materice.

 Promene do kojih dolazi u drugom delu mogu da 'zbune' ili skrenu pažnju sa ozbiljnijeg problema.

 "U drugom delu ciklusa može da se dogodi da se uz neku ozbiljniju cistu, ili malignu promenu, pojavi i niz folikularnih cista, koje u prvom delu nestaju“, kaže za "Novosti" doktorka Željko Miković, načelnik odeljenja patologije trudnoće GAK "Narodni front".

 On kaže da se u drugom delu folikuli teško diferenciraju u odnosu na prave ciste, ili tumore. "Folikul u početku raste, sazreva, a zatim puca, pa na tom mestu ostaje žuto telo koje može da bude cista. Takve se mogu pomešati sa pravim cistama jajnika."

 Zato se, savetuje doktor, i citološki pregledi rade u prvom deliu ciklusa jer je tada na snazi estrogensko dejstvo dok je u drugom delu progesteronsko dejstvo jače.

 Osim toga, hormoni se najčešće rade drugog ili trećeg dana od početka ciklusa.

 Osim redovne kontole, kod kinekologa treba otići ako imate sledeće simptome: pojačan sekret, svrab, peckanje, bolove prilikom polnog odnosa, sukrvicu nakon menstruacije, izostanak mesečnog ciklusa ili duže trajanje od uobičajenog, pojačano krvarenje.Oslobodite se cista na jajnicima

Prema statistikama, svaka druga žena ima ciste na jajnicima, a uz lečenje koje propisuje zvanična medicina, preporučuju se i čajevi od lekovitih trava

Ciste su izrasline na tkivu ispunjene tečnošću, a na jajnicima se mogu javiti pojedinačno ili u većem broju. Najčešći uzrok njihovog nastanka jeste izostanak pucanja folikula prilikom ovulacije (folikularna cista) ili endometrioza („čokoladna" cista), ali poreklo nekih izraslina ovog tipa još nije utvrđeno. Ipak, smatra se da važnu ulogu u formiranju cista imaju hormonalni poremećaji, kao i upalni procesi.Simptomi
 Ciste malih dimenzija uglavnom ne izazivaju tegobe, ali se ponekad mogu javiti blagi bolovi ili pritisak u stomaku. Međutim, ukoliko se radi o većim cistama, njihovo pucanje i izlivanje sadržaja u trbušnu duplju može uzrokovati oštar, snažan bol. Iznenadni, jaki bolovi mogu nastati i usled uvrtanja velikih cista oko peteljki (torzija ciste). Osim toga, mogu se javiti nepravilna ili jaka krvarenja, kao i izostanak menstruacije. Većina cista dijagnostikuje se prilikom ginekološkog pregleda.Lečenje
 U većini slučajeva ciste se same povlače (pucaju), a njihov rast može se zaustaviti hormonskim preparatima. Ukoliko im je promer veći od 4 cm, a medikamentozna terapija nije dala očekivane rezultate, pristupa se njhovom hirurškom odstranjivanju. Fitoterapija može da bude od velike pomoći u lečenju cista na jajnicima, kao i u zaustavljanju njihovog rasta.RECEPTI

Protiv cista na jajnicima
 U staklenu posudu staviti četiri prstohvata biljne mešavine od 300 g nevena i po 100g rastavića, hajdučke trave i koprive. Preliti ključalom vodom i poklopiti. Posle petnaest minuta procediti i piti umesto vode. Piti jedan litar dnevno, tokom tri meseca, zatim napraviti pauzu od mesec dana, pa ponoviti terapiju.
Izmešati po čajnu kašičicu đumbirovog korena, srdačice i kamilice, i malo narezanog korena peršuna. Mešavinu kuvati 15 minuta u poklopljenoj posudi, u 1 l vode. Kada se ohladi, procediti. Piti po pola čajne kašičice, svaka 2 sata. Kada se oseti olakšanje, dozu smanjiti na 3 puta dnevno. Tretman traje dok se menstrualni ciklus ne normalizuje, obično 3-4 meseca.
Supenu kašiku biljne mešavine od jednakih delova ivanjskog cveća, koprive, kičice, metvice, stolisnika i vrbe preliti sa 2 dl vruće vode. Poklopiti i ostaviti da odstoji 15 minuta. Procediti i piti 3-4 šolje čaja dnevno.
Usitniti i izmešati po 20 g cvetova zove, stabljike kilavice, cvetova kamilice, kukuruzne svile i listova matičnjaka. U 1l ključale vode staviti 10 g mešavine i kuvati poklopljeno pola minuta. Kada se čaj ohladi, procediti ga i dodati 6 supenih kašika meda. Piti 3 puta dnevno po 1 dl čaja, pre i posle jela, a preostalu količinu (4 dl) izmešu obroka umesto vode, sa malo svežeg limunovog soka.
Usitniti i izmešati po 20 g majčine dušice, rusomače, listova kupine, listova nevena i listova limuna. U 1 l ključale vode staviti 10 g mešavine i kuvati poklopljeno pola minuta. Kad se čaj ohladi, procediti ga i dodati 6 supenih kašika meda. Piti 3 puta dnevno po 1 dl čaja pre i posle jela.
Kašičicu usitnjene hajdučke trave preliti sa 2 dl ključale vode, ostaviti da odstoji 5 minuta, a zatim procediti. Piti nekoliko puta dnevno sveže pripremljen napitak.Papa test je ginekološko ispitivanje kojim se utvrđuje da li postoji upala, uzrok infekcije, neke abnormalnosti ili zloćudne promene na ženskim polnim organima.

Američki naučnik grčkog porekla Džordž Papanikolau otkrio je veoma efikasnu metodu bojenja ćelija kojom se i danas vrši testiranje. Po njemu je ova analiza dobila naziv – Papa test. Ginekolog uzima bris grlića materice i šalje ga na analizu. Testiranje će pokazati da li postoji upala, uzročnik infekcije, neke abnormalnosti ćelija ili zloćudne promene. Drugi naziv za Papa-test je VCE bris (vagina-cerviks-endometrij).
Svaka žena starija od 18 godina trebalo bi jednom godišnje da uradi ovaj test. Zašto? Zahvaljujući ovoj metodi svaka promena na ginekološkom polju vidi se u začetku pa se tako veoma uspešno smanjuje rizik od dobijanja nekih opakih bolesti kao što su rak grlića materice.
Ovakva provera i dalje ima vrlo visok učinak i najrasprostranjenija je kada je rano uočavanje prekancerskih i kancerskih stanja grlića materice u pitanju. Dodatno, njome se mogu uočiti i infekcije i abnormalnosti u endocerviksu i endometrijumu. Po nekim globalnim statistikama, od uvođenja Papa testa u redovan, rutinski pregled, smrtan ishod kod obolelih od raka grlića materice u svetu je umanjen za 70 odsto!

 Pregledajte se jedanput godišnje, a najbolje bi bilo da to učinite tokom sredine svog mesečnog ciklusa (2-3 nedelje od prvog dana zadnje menstruacije), a uoči pregleda izbegavaj korišćenje vaginalnih lekova, tuširanje vagine i kontraceptivnih sredstava koja se nanose u vaginu (spermacidne kreme i gelove) jer bi mogli “zamaskirati” realno stanje stvari, odnosno, sakriti eventualne promenjene ćelije.

 Nakon uzimanja brisa, nalazi će biti gotovi za par dana, a ukoliko su rezultati ukazali na neke abnormalnosti, test se ponavlja nakon tri do dvanaest meseci, što zavisi od vrste promena koje su uočene na ćelijama.


Svaki drugi tumor kod žena može da se izleči


 Maligniteti su, posle bolesti srca i krvnih sudova, najčešći uzrok obolevanja i umiranja ljudi u Srbiji. Procene Svetske zdravstvene organizacije govore da u svetu više od 22 miliona ljudi živi sa rakom, a da se svake godine otkrije 11 miliona novoobolelih.


Pedesetogodišnja I. R. iz Beograda posle dvogodišnje borbe sa opakom bolešću vratila se svom poslu. Rak dojke je pobedila uz pomoć lekara. Sada se oseća dobro, kako kaže, zdrava je.

 Sličnu sudbinu doživi i 32.000 osoba, koliko se u Srbiji godišnje otkrije novoobolelih od neke vrste maligne bolesti. Prema statistici, u proteklih pet godina kod 120.000 ljudi dijagnostikovan je kancer, a 20.000 ljudi godišnje izgubi život zbog ove bolesti.

 "Prvi put sam napipala, naravno slučajno, nešto neuobičajeno ispod pazuha na levoj dojci. Bila je to ljuspica koju sam mogla opipati i izdvojiti od ostalog tkiva, nešto kao nokat na prstu. U isto vreme počela sam da osećam umor i pospanost. Svemu tome nisam pridavala značaja, jer me nije bolelo, pa sam mislila da sam se malo više ulenjila", kaže sagovornica "Blica".

 Godinu dana kasnije ginekolog, kome se slučajno obratila, uputio ju je u Institut za onkologiju i radiologiju Srbije. Ustanovljeno je da ima rak dojke, koji je uz hiruršku intervenciju uspešno odstranjen. Narednih 11 meseci, uz redovne kontrole, osećala se dobro.

 "Mislila sam da je sve ovo bila greška, pošto mi je sada dobro. Sigurno nemam rak, jer da ga imam, već bih umrla. Međutim, nakon nekoliko meseci sve se ponovilo. Ovoga puta na desnoj dojci. Ponovo konzilijum, operacija... Lečenje je duže trajalo. Išla sam na zračenje i primala citostatike. Tek sam se tada upoznala sa pravim bolom i mukom. Ovoga puta sam ostala bez desne dojke", priča I. R.

 Posle operacije, uz postepen oporavak, nastavila je život tamo gde je stao. Ima sina i ćerku i, kako kaže, još uvek im je potrebna.

 Maligniteti su, posle bolesti srca i krvnih sudova, najčešći uzrok obolevanja i umiranja ljudi u Srbiji. Procene Svetske zdravstvene organizacije govore da u svetu više od 22 miliona ljudi živi sa rakom, a da se svake godine otkrije 11 miliona novoobolelih.

 Kada je reč o obolevanju žena od malignog tumora, Srbija spada u grupu zemalja sa relativno malim rizikom, ali kada je reč o muškarcima, rizik je mnogo veći. Naši muškarci najčešće boluju i umiru od raka pluća, debelog creva i prostate, dok žene najčešće dobijaju rak dojke, grlića materice, debelog creva i pluća.

 "Stopa obolevanja u našoj zemlji je slična kao i u svetu. Međutim, ono što je u svemu dobro je činjenica da one maligne bolesti koje se često javljaju mogu da se preveniraju. Sada šanse za izlečenje postaju sve veće. Polovina oboljenja kod žena može da se izleči, kao i kada se radi o deci. Ipak, maligne bolesti nastaju zbog loših navika poput izlaganja jakom suncu ili pušenju", objašnjava dr Ana Jovićević-Bekić, načelnik epidemiološke službe u Institutu za onkologiju i radiologiju Srbije.

 Prema mišljenju stručnjaka, faktori rizika za nastanak raka mogu se podeliti u sedam grupa. Prvu grupu faktora rizika čini nasleđe, koje je krivo u 10 odsto slučajeva za nastanak bolesti, pa hormoni, metabolički procesi u organizmu koji su u sprezi sa načinom ishrane, fizičkom aktivnošću i psihostresom.

 U četvrtu grupu spada imunitet koji se u prvoj godini nasleđuje od majke, a kasnije se stiče u kontaktu sa agresorima iz spoljašnje sredine. Peta grupa je proces starenja, koja je još uvek velika nepoznanica. Nakon toga slede loše navike - pušenje, gojaznost, stres. U sedmu grupu faktora rizika spadaju kancerogene materije iz životne sredine.

 "Treba prestati sa pušenjem, smanjiti gojaznost. Svakog dana treba biti fizički aktivan. Povećati količinu svežeg voća i povrća, a smanjite količinu životinjske masti. Smanjiti unos alkohola i to najviše dva pića dnevno kod muškarca i jedno kod žena. Voditi računa o preteranom izlaganju suncu, naročito deca i mladi.

 Žene od 25. godine treba da učestvuju u skrining programu raka grlića materice, a posle 50. godine i u skriningu tumora dojke. Muškarci i žene stariji od 50 treba da urade skrining tumora debelog creva", savetuje dr Jovićević-Bekić.Kako dijabetes utiče na trudnoću

 Najnovija studija pokazuje da dijabetes utiče na tok trudnoće kod trudnica koje boluju o ove bolesti
 "Majke sa dijabetesom imaju veće šanse da za prevremeni porođaj, prevremenog indukovanog porođaja, carskim rezom, hipertenziju i duži boravak u bolnici od onih bez dijabetesa", rekao je Mardi Templeton, iz Instituta za kardiovaskularne, bubrežne bolesti i dijabetesa.
 U studiji se navodi da postoji povećan rizik od ovih neželjenih efekata kod žena sa već postojećim tip 1 ili tip 2 dijabetesom nego žene sa gestacijskim oblikom dijabetes melitusa (GDM), oblik dijabetesa koji se može razviti u trudnoći. Ali svi oblici šećerne bolesti, uključujući i GDM, su povezani sa povećanim rizikom.
 "Stopa mrtvorođene dece je bila veća kod majki sa već postojećim dijabetesom, takođe su veće šanse da imaju nizak Apgar skora, veliku porođajnu težinu i potrebu za reanimaciju što zahteva ponekad hospitalizaciju u spacijalizovanim ustanovama.", rekala je professor Templeton.
 Hipertenzija, prevremeni porođaj i carski rez su češći kod žena sa već postojećim tip 1 dijabetesom nego u onih sa već postojećim tipa 2 dijabetesom. Broj mrtvorođenih beba je češći kod majki sa tipom 2 dijabetesa od onih sa tipom 1 dijabetesa.

Pregledi u trudnoći


Svaka trudnica će na početku trudnoće od svog ginekologa dobiti smernice o redovnim ginekološkim pregledima u periodu od devet meseci.

To svakako zavisi od toga da li se radi normalnoj ili rizičnoj trudnoći.

 Ginekolozi savjetuju da je najbolje prvi ultrazvučni pregled obaviti pri starosti ploda od tri mjeseca, a najranije dva. Naredni ultrazvuk zakazuje se za 5 mjesec trudnoće kada je moguće utvrditi stanje svih organa ploda. Posljednji ultrazvuk preporučuje se pred kraj trudnoće, kada se posebna pažnja obraća na položaj ploda i posteljice.

 Analize krvi i urina trebale bi da se rade svakih šest sedmica. Njima se utvrđuje stanje krvne slike, nivo željeza u krvi, kao i glukoze, odnosno šećera. Analiza urina upućuje na eventualne infekcije mokraćnih kanala, ali i na veliki broj komplikacija u trudnoći.

 Savjetuje se i redovna kontrola i mjerenje krvnog pritiska dva puta sedmično u kućnim uslovima ,uz zapisivanje vrijednosti i konsultaciju sa ginekologom.


Mučnine kod trudnica

Oko 60.000 trudnica se hospitalizuje svake godine zbog hiperemesis gravidarum, ekstremnog oblika mučnine i povraćanja koji ugrožava njihove živote, zbog čega nerado donose odluku da prekinu trudnoću

Žene čije su sestre, majke i bake sa obe strane porodice doživele ekstremne jutarnje mučnine (HG) tokom trudnoće, imaju veći rizik za HG, rezultati su nove studije istraživača sa UCLA i Univerziteta Južne Kalifornije.
 Istraživači su pratili porodične anamneze iz majčine i očevljeve porodice, onih žena koje su patile od HG i otkrili ne samo da je razlog genetske prirode već I da žene čije su setre imale HG imaju čak 17 puta veći rizik za razvoj ovog stanja.
Rezulati su objavljeni na online izdanju Američkog žurnala za ginekologiju i akušerstvo.
 "Trudne žene sa porodičnom istorijom ekstremne mučnine u trudnoći treba da budu svesne da I one mogu da imaju takve probleme, a zdravstveni radnici bi trebalo da podatke o mučnini iz porodične istorije uzmaju pri prvoj poseti akušeru", rekao je glavni autor Marlena Fejzo, docenta za hematologiju-onkologiju na David Geffen Medicinskom fakultetu na UCLA i docenta za fetalnu medicinu na Medicinskom fakultetu Keck u USK. "Visoka familijarna prevalenca snažno sugeriše genetsku komponentu za ovo stanje."
 Istraživači su anketirali oko 650 učesnika zajedničke studije o genetici i epidemiologiji HG. Žene kod kojih je dijagnostikovan HG i tretiranie su sa intravenoznom tečnošću I bile su zamoljene da regrutuju, kao kontrolu, prijateljice koje su imale najmanje dve trudnoće I nisu imale probleme sa mučninama. Istraživači su zatim poredili porodične istorije ekstremnih mučnine kod žena sa HG I kod žena iz kontrolne grupe. Od 650 učesnika, 207 žene sa HG I 110 žena iz kontrolne grupe je imala barem jednu sestru koja je bila trudna.
Istraživači su otkrili da su žene sa HG navele u anketi pet puta veći broj sestara koje su imale teški oblik jutanje mučnine ili HG u odnosu na žene iz kontrolne grupe. Kad uključimo i sestre koje su doživele HG - i isključuimo sestre sa samo ozbiljnim jutarnje mučninama - učesnice studije sa HG su imale 17.3 puta veće šanse da razviju ovo stanje. Pored toga, 33 posto žena sa HG navele su da su nihove majke imale HG , u poređenju sa samo 8 posto žena iz kontrolne grupe.
 Među ženama koje su imale informacije u vezi sa trudnoćom svojih baka ", 18 posto onih sa HG imali su baku sa majčine strane koja je imala HG , a 23 posto imalo je baku sa očeve strane pogođeno ovim stanjem, sugerišući da se gen može preneti kroz žene sa očeve strane porodice.

Autori su primetiti da je njihov rezultat ima ograničavajuće faktore kao što je korišćenje interneta za istraživanje o učesnicima i činjenicu da su porodične istorije dobijene na osnovu izjava samih učesnika a ne na osnovu zdravstvenih dokumenata , koji mogu dovesti do grešaka u rezultatima studije.
 "Smatra se da je hiperemesis gravidarum zastupljena sa 0,5 posto u populaciji, a ova studija pokazuje visoku genetsku komponentu u razvoju ovog stanja. ",zaključuju autori.
Prethodne studije su koristili hospitalizaciju, kliničke i druge evidencije da se ispita učestalost ovog misterioznog stanja između različitih skupova stanovništva. Sve u svemu,I ranije istraživanja su sugerisala da je razlog ovog stanja genetski faktor.


Prolaktinomi i terapija


Prolaktinomi su obično mali tumori hipofize koji luče hormon neophodan za postizanje lučenja mleka i dojenje nakon porođaja.

Najčešće im je veličina manja od 1 cm, ali se događa da simptomi ostanu dugo neprepoznati, tako da veličina pri otkrivanju tumora prelazi granice od 1 cm. Zbog toga se tumori manji od 1 cm nazivaju mikroprolaktinomi, a oni veći od 1 cm makroprolaktinomi.

 Osobe ženskog pola obično imaju mikroprolaktinome, kao i simptome koji ih upućuju na bolest, a to su: glavobolje koje ne zavise od doba dana i noći i ne prolaze od uobičajenih lekova koji se koriste za saniranje bolova, spontano lučenje mleka iz bradavica dojki, ili se mleko pojavljuje na pritisak bradavica, a nije bilo dojenja unazad dve godine. Ciklusi su neredovni ili potpuno izostaju. Bez korišćenja zaštitnih sredstava ne dolazi do trudnoće.

 Kada su u pitanju muške osobe, najčešći simptomi su impotencija i glavobolje. Ukoliko tumor ostane neotkriven posle nekoliko godina, dolazi do uvećanja dojki i lučenja mleka iz bradavica, mada se češće zbog veličine tumora javljaju problemi sa vidom, zbog pritiska tumorske mase na "raskrsnicu" očnog živca.

 Prva linija lečenja prolaktinoma jesu lekovi koji imaju kao cilj smanjenje veličine tumora s jedne strane, a sa druge strane smanjenje koncentracije prolaktina. Danas su nam na raspolaganju lekovi u tabletama i neki od njih daju češće simptome u vidu muke, gađenja, vrtoglavica i smanjenje krvnog pritiska, dok drugi ređe daju takve simptome. Terapije je dugotrajna, kod žena obično do menopauzog perioda, ili i nakon toga. Kod muškaraca je period lečenja i duži.

 Operacija prolaktinoma nije preporučljiva, sem u izuzetnim slučajevima, zbog toga što se obično tumor vraća, a rizik od ponovnog otvaranja lobanje zbog te intervencije postaje veći svakog narednog puta, jer ugrožava život pacijenta.


Istraživanje je pokazalo da trening protiv stresa na bazi sabranosti pažnje može pomoći ženama da se lakše nose sa noćnim znojenjem i valunzima, najkarakterističnijim simptomima menopauze.

Jedan od najpoznatijih primera budističke meditacije jeste "sabranost pažnje na dah" (anapanasati). Sastoji se u tome da čovek bude svestan svakog udaha i izdaha.
Toplotni talas, tj. valung, predstavlja iznenadno crvenilo kože lica, vrata i grudi, praćeno osećajem intenzivne vrućine, a završava se znojenjem.
Prema istraživanju, ženama su problemi sa valunzima manje smetali kada su koristile antistres tehniku na bazi sabranosti pažnje.
Istraživači su ustanovili da se kod žena koje su naučile ovu tehniku, stepen neprijatnosti smanjio za 22%, u periodu od tri meseca, u poređenju sa 11% kod grupe za poređenje.
"Trening sabranosti pažnje podrazumeva da žene nauče da tačnije prepoznaju i prave razliku između određenih komponenti iskustva kao što su misli ili osećanja i da razviju svest o nereagovanju na ove komponente", kaže istraživač Džejms Frensis Karmodi (James Francis Carmody), doktor nauka na Medicinskom fakultetu Univerziteta Masačusets.
Istraživači smatraju da sabranost stvara psihološku udaljenost koja dozvoljava osobi da posmatra, procenjuje i da manje reaguje na događaje koji se dešavaju interno ili u okruženju. Prethodne studije su pokazale da smanjenje stresa na bazi sabranosti može pomoći ženama da se lakše nose sa problemima kada su u pitanju stres, nespavanje i anksioznost.

 Efekti smanjenja stresa na osnovu sabranosti pažnje
Za potrebe studije, istraživači su posmatrali efekat smanjenja stresa na bazi sabranosti zasnovan na stepenu neprijatnosti u vezi sa valunzima i noćnim znojenjem kod 110 žena koje su u kasnoj perimenopauzi i ranoj postmenopauzi.
Učesnice su se požalile da su na početku istraživanja u proseku imale pet ili više umerenih ili ozbiljnih problema dnevno u vezi sa valunzia, što se smatra umerenom ili izuzetnom neprijatnošću.
Žene su nasumično podeljene u dve grupe. Jedna grupa je podvrnuta standardnoj obuci za smanjenje stresa na bazi sabranosti, koja se sastoji od devedesetominutnih časova u periodu od osam nedelja, kao i jednog celog dana obuke, za vreme šeste nedelje. Druga grupa nije dobila nikakav tretman. Sve učesnice su vodile dnevnike kako bi zabeležile u kojoj meri su im smetali valunzi i noćno znojenje, kao i njihova učestalost i intenzitet.
Rezultati su pokazali da se stepen neprijatnosti kod žena koje su naučile tehniku smanjenja stresa na bazi sabranosti smanjio za 22%, u poređenju sa 7% kod grupe koja nije prošla obuku.
Dvadeset nedelja posle obuke, stepen neprijatnosti se u proseku smanjio za 21% kod učesnica koje su savladale tehniku, dok se kod druge grupe stepen smanjio za 11%.
Istraživači kažu da se intenzitet valunga nije promenio u toku istraživanja kod učesnica obe grupe. Uprkos tome, kod grupe koja je savladala tehniku smanjenja stresa na bazi sabranosti primećeno je određeno poboljšanje u kvalitetu života, sna i stresa tri meseca nakon treninga.
Može se, dakle, zaključiti da tehnika savladavanja stresa može pomoći nekim ženama u menopauzi, ali je potrebno naći adekvatnu stručnu osobu i biti uporan u treningu.
Klimaks „trese“ već u tridesetim


Profesor dr Svetlana Vujović: Žene zbog nezdrave hrane, hemijskog zagađenja i stresa sve ranije ulaze u menopauzu. Hormonskom terapijom do kvalitetnog života

slavica velika_310x186.jpg
 Dr Svetlana Vujović sa pacijentom

DUGOGODIŠNjE zračenje, hemikalije koje se unose hranom i moderan, užurbani stil života, uticali su na to da sve više žena u Srbiji ulazi u menopauzu pre četrdesete godine. Srbija je tako postala zemlja koja u Evropi ima najveći broj žena sa ovim problemom prema broju stanovnika. Biološki sat žene koja u tridesetim uđe u klimaks, „otišao“ je čitavih dvadeset godina unapred!
Na ovo, u intervjuu za „Novosti“ upozorava profesor dr Svetlana Vujović, internista endokrinolog Klinike za endokrinologiju KCS, član Evropskog borda za menopauzu i predsednica multidisciplinarnog udruženja za menopauzu Srbije. Njena najmlađa pacijentkinja u menopauzi je već od 16. godine.

* Da li to znači da se promenilo nepisano pravilo da „kad je majka izgubila menstruaciju i kćerka će“?
- Nasleđivanje ide na taj način, ali se kod ćerke gubitak menstruacije javlja nekoliko godina ranije. Kćerka može sistem menstruiranja da nasledi i od baka i tetki po očevoj liniji.

 * Kada je žena sasvim sigurno ušla u menopauzu?
- Menopauza je starosni prestanak menstruacije koji se javlja godinu dana posle poslednje menstruacije. Tek tada može da se kaže da je žena ušla u menopauzu. Menopauza je prirodno stanje, nije bolest. Ali, od momenta kad prestane menstruacija počinju destruktivni procesi u organizmu žene koji je vode ka propadanju organizma. Svetska zdravstvena organizacija postavila je cilj lekarima da obezbedimo kvalitetan život i muškarcima i ženama i posle pedesete.

 * Šta se to dešava u menopauzi što uništava tkiva?
- Prvo, nizak nivo estrogena. Estrogeni su ženski polni hormoni bez kojih žena nije žena u pravom smislu reči. Bez njega žena može da živi, ali ne kvalitetno. Kada dođe do pada estrogena što se događa u menopauzi, onda dolazi do promena u celom telu.


* Na koje sisteme najviše utiče pad estrogena?
- Te promene se dešavaju po celom telu, jer estrogeni deluju na receptore koji se nalaze na krvnim sudovima. Pošto su krvni sudovi svuda u našem telu tako i efekti pada estrogena se osećaju u celom organizmu. Zamislite samo kakve posledice izaziva pad estrogena u mozgu, čije dve trećine čine upravo krvni sudovi.

 * Kakve su posledice?
- Najčešće razdražljivost, nervoza, plačljivost, preosetljivost, česte promene raspoloženja, loša koncentracija, nesanica, talasi vrućine, smanjena seksualna želja. Takva žena nije sposobna normalno da funkcioniše ni na poslu, ni u porodici.

 * Da li pad estrogena može da dovede do nekih oboljenja?
- Počinju bolovi u kostima, mišićima, zglobovima, kasnije i osteoporoza, odnosno smanjenja kostne gustine i zbog toga veća je mogućnost preloma kostiju. Dalje, dolazi do promena na krvnim sudovima, koji ubrzano stare, ateroskleroza brzo napreduje, dovodi do sužavanja krvnih sudova i zbog toga do varijacija u visini krvnog pritiska. Zbog toga neke žene koje nikad nisu imale visok pritisak, odjednom imaju oscilacije. Dolazi do povećanja masnoća u krvi koji se deponuju zidovima krvnih sudova pa se još više sužavaju. Žena onda ima veće šanse da dobije infarkt. Menopauza je nezavisan faktor rizika za kardiovaskularne bolesti, infarkt i smrt.

 * Pored ovih bolesti, koje još specifične promene mogu da se jave?
- Dolazi do promena na koži i sluzokožama. Koža je suva, vaginalna sluzokoža ima promenjenu kiselost, pa su česte bakterijske infekcije. Zbog pada estrogena smanjena je seksualna želja, a zbog smanjenja vlažnosti vagine, dolazi do bolnih odnosa. To dovodi do toga da žena više uopšte nema seksualnu želju, udaljava se od partnera i kvari do tada dobre partnerske odnose.

 * Pošto je za sve te tegobe kriv nedostatak estrogena, kako se on, onda, nadoknađuje?
- Hormonskom terapijom obezbeđuje se kvalitetan život žene. Neke žene imaju manje simptome i lakše im je. Dok, neke žena imaju jake simptome i ne mogu same da preguraju čitav taj proces, upadaju i u depresiju.

 * Šta treba da uradi žena koja prepoznaje kod sebe ove tegobe?
- Da se javi lekaru opšte prakse koji će da prepozna probleme. Ne može on da kaže to je normalno, trpite. Ne živimo u srednjem veku da trpimo. Žena skoro pola života provodi u periodu bez estrogena, a to onda ne može da bude kvalitetan život. Endokrinolog treba da vidi kakvi su hormoni. Evropski bord svake godine daje preporuke kojih treba da se drže svi lekari u Evropi. U svetu hormona stvari se jako se brzo menjaju.

 * Šta se to promenilo u tretiranju menopauze?
- Menjaju se vrste hormonskih preparata, sintetišu se mnogo čistiji preparati, prirodni, kao oni koje žena ima iz svojih jajnika.

 * Da li svaka žena treba da dobije hormonsku terapiju?
- Prvo treba isključiti kontraindikacije za primenu hormonske terapije u menopauzi. A to su karcinom bilo kog organa, otkazivanje u radu jetre i bubrega, trudnoća. Zatim, tromboflebitis, retka bolest porfirija, i jedan redak tumor mozga. Postoje i stanja kada ne može da se da bilo koja terapija, kao što je gojaznost, koja je i najveći faktor rizika za nastanak karcinoma dojke. Dvadeset puta više žena koje su gojazne oboli od karcinoma dojke nego od onih koje uzimaju hormonsku terapiju. Kamen u žučnoj kesi, takođe, traži drugi pristup u terapiji, zatim ako žena ima miome, displazne dobroćudne promene u dojkama...

 * Koliko dugo treba da se uzimaju hormoni?
- Terapiju treba uvesti čim počnu tegobe i uvesti kontrolu na šest meseci. Važno je početi sa terapijom odmah, ne čekati pet ili deset godina u menopauzi. Terapija se uzima do 55. godine, s time što se izazivaju redovne menstruacije. Pojava menstruacije je znak da je žena u odličnom stanju. U 55. godini se prestaje kratko, na tri meseca, proverava se da li žena ima simptome, i odlučuje se o daljem tretmanu. Ako se jave izraženi simptomi, što je moguće, onda se daju niže doze od prethodnih i režimi koji ne izazivaju menstruaciju, sve do 60. godine. Posle tog perioda praktikuje se da se daje tek poneka doza radi održavanja stanja.

 * Koji je vaš savet ženama?
- Svaka žena, devojka, koja je imala uredne menstruacije, a koje su prestale, obavezno treba da se javi endokrinologu da utvrdi šta je razlog izostanka menstruacije. Redovna menstruacija je uvek znak da je zdravstveno stanje žene zadovoljavajuće, i sa 18 godina i sa 55. I važno je da žena ima normalnu telesnu težinu, nikako ne sme da bude gojazna.

 IZ KRVI SE VIDI SVE

 * Koje analize treba uraditi pri ulasku u menopauzu?
- Treba izvaditi krv za osnovne analize i hormone. Po tome se potvrđuje da li se radi o menopauzi ili o nekom drugom poremećaju. Zatim, uraditi internistički ginekološki pregled i ultrazvučni pregled dojki, stomaka i male karlice. Poželjno je da se uradi snimanje gustine kostiju da se vidi u kakvom su stanju kosti.

 STRAH OD HORMONA

 * KOD žena ipak preovladava veliki strah od uzimanja hormona?
- Terapija je samo nadoknada nepostojećeg hormona koji je počeo da nestaje ulaskom u menopauzu. Pod terapijom svi simptomi se potpuno povlače, kao da nisu ni postojali. Takođe, postoji i zabluda da hormonska terapija izaziva rak. Žene koje dobijaju karcinom dojke najčešće su starije od 60 godina i nikada nisu primale hormonsku terapiju, i u vreme dobijanja karcinoma imaju najniže estrogene u krvi koje su ikada u životu imale. Da estrogeni izazivaju karcinom dojke, najviše bi ga imale trudnice.
8 biljaka za sretniju menopauzu

 Menopauza nije baš omiljeno životno doba za mnoge žene.
 Sa sobom donosi brojne tegobe poput valova vrućine, nesanice, depresije, iritabilnosti, smanjenog libida.
 Neravnoteža hormona u menopauzi povećava rizik od osteoporoze i kardiovaskularnih bolesti.
 Dobra vijest je da zdravi način života, kvalitetna prehrana te redovite vježbe mogu pomoći u smanjenju neugodnih simptoma menopauze i njezinih posljedica.
 Pomoći mogu i neke biljke, kojima je posvećen ovaj članak.

 Većina biljaka za menopauzu imaju estrogensko djelovanje, zbog toga što sadrže fitoestrogen - prirodni estrogen.
 Menopauzu u glavnom obilježava nedostatak hormona estrogena, zbog čega se i pojavljuju neugodni simptomi.
 Fitoestrogen djeluje poput ljudskog estrogena i nadomješta manjak ovog hormona u organizmu.
 Međutim, postoje i biljke koje imaju progesteronsko djelovanje (divlji jam, konopljika) i te, koje reguliraju rad endokrinog sustava i uspostavljaju normalnu razinu hormona u organizmu (maca, žuti noćurak i kopriva).

1.Ginseng
 Ginseng (panax ginseng) je drevna biljka, koju narodi Kine, Koreje i Amerike koriste već nekoliko tisuća godina.
 Ginseng ima jedinstveni sastav, zahvaljujući kojem pomaže kod mnogih zdravstvenih problema, uključujući tegobe menopauze.
 Ginseng sadrži fitoestrogene, čija kemijska struktura je vrlo slična ljudskom estrogenu.
 Upravo zbog toga ginseng je odlična pomoć u menopauzi, koju prvenstveno karakterizira nedostatak estrogena.
 Ginseng može olakšati umor, manjak energije, probleme sa pamćenjem i poremećaj sna. Osim toga, ova biljka je najjači afrodizijak, tonik i pomlađivač organizma.
 Druge biljke, koje karakterizira visoki sadržaj prirodnog estrogena su:
 Ginkgo biloba
 Dong Quai (Angelica sinensis)
 Black Cohosh (Cimicifuga racemosa)
 Crvena djetelina (Trifolium pratense)
 Sladić (Glycyrrhiza glabra, licorice)
 Shatavari (Asparagus racemosus)
 Ashwagandha (withania somnifera)

2.Maca
 Maca (Lepidium meyenii) je biljka podrijetlom iz Perua. Ovu biljku Peruanci koriste iz davnina kao hranu i lijek za povećanje energije i izdržljivosti, regulaciju hormona te poboljšanje libida.
 Danas, macu smatraju jednom od najučinkovitijih biljaka za ublažavanje tegoba menopauze.
 Maca poboljšava rad endokrinog sustava, koji je odgovoran za rad hormona. Na takav način maca uspostavlja hormonsku ravnotežu u organizmu.
 Ova biljka također poboljšava seksualnu funkciju kod žena te povećava energiju i izdrživost.
 Upravo zbog toga mnogi liječnici macu smatraju bezopasnom prirodnom alternativom hormonskoj terapiji.
 Za žene u menopauzi, maca je posebno blagotvorna. U menopauzi, pad razine hormona može uzrokovati probleme sa pamćenjem, smanjeni libido i valove vrućine. Maca uspostavlja prirodnu ravnotežu hormona i uklanja simptome menopauze.

3. Konopljika
 Konopljika (Vitex Agnus castus) je samonikla biljka, koja raste na Mediteranu, Južnoj Europi i Centralnoj Aziji.
 Konopljika ne sadrži hormone. Njeno djelovanje se temelji na smanjenju lučenja prolaktina putem dopaminergičkih neurona.
 Time se uspostavlja ravnoteža progesterona i estrogena u menstrualnom ciklusu.
 Konopljika smanjuje estrogen, FSH i prolaktin, a povećava progesteron.

4.Black Cohosh
 Black Cohosh (Actaea racemosa) je biljka iz porodice Ranunculaceae, koja prirodno raste na istočnoj obali Sjeverne Amerike.
 Američka plemena već odavno koriste ovu biljku za ublažavanje cijelog niza ženskih tegoba.
 U 18. stoljeću uveden je ekstrakt ove biljke u ginekologiju. Od četrdesetih godina prošlog stoljeća, koristi se u Njemačkoj kao prirodna hormonalna supstancija za regulaciju klimakterijskih tegoba te predmenstrualnih i menstrualnih poremećaja.
 Nekoliko tvari u korijenu ove biljke - acetin, formonetin i triterpen - djeluju kao prirodni estrogen.
 Black Cohosh pruža učinkovitu pomoć kod valova vrućine, nesanice, depresije i drugih tegoba menopauze.

5.Poljska preslica
 Poljska preslica (Equisetum arvense) pripada vrlo staroj grani papratnjača. Pripravke od poljske preslice koristili su još Grci i Rimljani.
 Vjerovali su da ova biljka zaustavlja krvarenje, pomaže protiv ulcera i rana, tuberkuloze te bubrežnih bolesti.
 Ova biljka je bogata glikozidima i čuva zdravlje hormonalnog sustava, srca i kostiju, zbog čega se posebno preporučuje ženama u menopauzi.
 Čaj poljske preslice sprječava osteoporozu, izgrađuje kosti i pomaže brzom zarastanju prijeloma.
 Poljska preslica može spriječiti valove vrućine, nadutost i umor. Osim toga, pomaže kod urinarnih tegoba i bubrežnih kamenaca.

6.Kopriva (urtica dionica)
Kopriva je čudesna biljka, koja pomaže kod brojnih zdravstvenih problema, uključujući i tegobe menopauze.
 Kopriva njeguje endokrini sustav, koji je odgovoran za rad hormona. Ova biljka je odličan izvor kalcija, magnezija, klorofila, kroma te drugih važnih nutrijenata, neophodnih ženama u menopauzi.
 Kopriva normalizira rad hormona, poboljšava zdravlje kostiju, kardiovaskularnog sustava i bubrega, regulira razinu šećera u krvi, daje energiju i vitalnost.
 Koprivu možete koristiti u salatama, praviti od nje zelene kašaste sokove, kuhati ju kao lisnato povrće ili praviti čaj. Preporučuje se da pijete dvije čaše čaja od koprive dnevno.

7.Ashwagandha
Ashwagandha (withania somnifera) je samonikla biljka, koja raste na području Mediterana i Afrike. Međutim, najveću popularnost ova biljka je stekla u Indiji, gdje se uzgaja u velikim količinama i koristi se u ayurvedskoj medicini.
 Ashwagandha je biljka vrlo širokog spektra - djeluje na probavni, kardiovaskularni, respiratorni, živčani i reproduktivni sustav.
 Smanjuje stres, jača imunitet i pomlađuje organizam.
Ayurveda smatra da ashwagandha može uspješno pomoći i u smanjenju tegoba menopauze.
 Ashwagandha povoljno utječe na endokrini sustav i pomaže uspostaviti ravnotežu hormona u organizmu. Osim toga, ova biljka poboljšava rad ženskih reproduktivnih organa, smanjuje upale i povećava plodnost.

8.Ulje žutog noćurka
 Žuti noćurak (Oenothera biennis) je Južnoamerička biljka, koja je u Europu stigla u 17.stoljeću.
 Žuti cvjetovi ove biljke otvaraju se u večernjim satima, ali samo nakratko. Uvenu još prije izlaska sunca, ali sljedeće večeri novi cvjetovi će već krasiti ovu fascinantnu biljku.
 Žuti noćurak smatra se jednim od najbogatijih prirodnih izvora esencijalnih masnih kiselina - alfa-linolenske kiseline (LA) 72% i gama-linolenske kiseline (GLA) 9%.
 GLA je dragocjeni sastojak koji je potreban našem tijelu. Gama linolensku kiselinu možemo pronaći samo u nekoliko vrsta biljaka, a žuti noćurak je jedna od njih.
 GLA služi kao izvor prostaglandina, koji pomaže u regulaciji hormonske ravnoteže u organizmu i održavanju zdravlja u dobi menopauze.
Ulje žutog noćurka se posebno preporučuje ako patite od valova vrućine i noćnog znojenja.

Prehrana je bitna
 Ne zaboravite na važnost zdrave prehrane.
Barry Sears i mnogi drugi nutricionisti smatraju, da uz pomoć hrane moguće je sa velikom preciznošću regulirati razinu hormona u organizmu.
 Mnoge namirnice sadrže prirodne fitoestrogene i mogu itekako pomoći u doba menopauze. Između ovih namirnica su….
 soja i sojini proizvodi
 sjemenke - lan, sezam, suncokret
integralne žitarice i mahunarke
 orašasto voće - badem, kikiriki
 češnjak i crveni luk
 datulje
 kesten
 lubenica
 alfalfa
 šparoge
 trešnja
 mrkva
 nar
 batat
Tjelesna aktivnost je od najveće važnosti
 Vježbe podižu nivo estrogena u organizmu, značajno smanjuju rizik od osteoporoze i srčanih bolesti, doprinose gubitku kila, smanjuju stres, valove vrućine, iritabilnost i nesanicu.
 Čak iako nemate dobru kondiciju, nikada nije prekasno započeti sa vježbama.
 Uživajte u hodanju, vožnji biciklom, aktivnom radu u vrtu, plivanju, kardio treningu na spravama i plesu sa Vašim partnerom.

 Menopauza nije razdoblje patnje, nego prirodan proces, koji prolazi svaka žena. Zdrava prehrana, vježbe i ljekovite biljke osigurat će Vam da kroz ovo razdoblje prođete lako i sretno.


Koliko često treba raditi PAPA test?

Američko udruženje za porodiljstvo i ginekologiju izdalo je uputstvo u kome savetuje da se PAPA, tj. Papanikolau test, ne radi pre navršene 21. godine života. Posle toga treba da se radi svake dve godine do navršenih 29 godina, a posle toga na svake tri godine.


To predstavlja veliko odstupanje od prethodnog uputstva koje je savetovalo da se sa ovim testom počne od 18. godine života, i to jednom godišnje. Slično uputstvo se primenjuje i u Kanadi, s tim što se sa testom može početi ranije samo ukoliko je osoba seksualno aktivna pre svog 21. rođendana.

Razlog za ovo novo uputstvo zapravo je vrlo retko obolevanje od raka grlića materice u starosnoj grupi 18-21 godine života, koja je ranije bila ciljna grupa za rano otkrivanje ove bolesti. Ravoj bolesti je dosta spor i potrebne su godine da se ona razvije, što opravdava uputstvo da se PAPA test radi u vremenskim intervalima dužim od godinu dana.

Ovo uputstvo je donešeno da bi se sprečili brojni nepotrebni testovi žena koje nemaju rak grlića materice.
Papanikolau (PAPA) test sastoji se u uzimanju brisa sa grlića materice koji se zatim šalje u laboratoriju da se vidi da li postoje promene ili nenormalne ćelije koje bi ukazale na mogućnost prisustva raka. Problem je u tome što humani papiloma virusi koji su česti i prenose se seksualnim odnosom mogu prouzrokovati promene u ćelijama koje su potpuno bezopasne. Da bi se tačno odredilo da li su te promene na ćelijama bezopasne ili potencijalni rak, potrebno je, međutim, napraviti nekoliko kontrolnih pregleda sve dok rezultat ne postane potpuno normalan.

U nekim slučajevima, žene će biti izložene biopsijama sumnjivog mesta ili nekim drugim testovima, iako bi se ćelije normalizovale same od sebe. Eksperti se nadaju da će novo uputstvo postati standard u ovoj oblasti.
Doktori će morati da obrate više pažnje na starosnu grupu od kasnih tridesetih do 50 godina; ta grupa je najrizičnija zbog većeg broja seksualnih partnera ili zbog toga što žene nikada nisu išle na pregled.

Ovo uputstvo bi moglo ponovo da se promeni u zavisnosti od ishoda kampanje koja je za vakcinaciju devojčica protiv humanog papiloma viorusa. Vakcina štiti protiv dva soja ovog virusa koji najčešće izaziva rak grlića materice. Smatra se da će nova generacija devojaka biti vakcinisana i da će samim tim procenat raka grlića biti smanjen, tako da će i potreba za PAPA testom biti manja.

To, međutim, ne znači da se vakcinisanim osobama neće raditi PAP test, pošto HPV vakcina ne štiti od svih virusa koji mogu izazvati rak grlića materice.


Da li su higijenski ulošci opasni?U potrošačkom društvu mnogo se govori o predmetima, njihovoj ceni, praktičnosti i korisnosti. Međutim, higijenski ulošci nepravedno bivaju zapostavljeni iako dolaze u dodir sa možda i najosetljivijim delom ženskog tela.


Ako brinete o vašem zdravlju, verovatno redovno proveravate deklaracije na namirnicama i kontrolišete šta unosite u sebe.

 Slično važi i za kupovinu garderobe, pa birate pamučni, svileni, sintetički ili već kakav odevni predmet. Tu vam proizvođači mnogo olakšavaju i stavljaju na etiketu od kojih materijala se njihova tkanina sastoji.

 Međutim, kada je reč o higijenskim ulošcima, deklaracije nema. Proizvođači „zaštite za one dane“ izgleda nigde u svetu nisu obavezni da je navedu.

 Bilo kako bilo, ulošci, ma kojih materijala dele se na one koji su presvučeni sintetičkim materijalima ili pamukom.

 U današnje vreme gotovo svi na dnu imaju plastični, lepljivi deo koji uložak drži na donjem vešu i sprečava da menstrualna krv procuri na garderobu.

 Međutim, kod nekih žena može da se javi neželjena reakcija na uloške, ali po svemu sudeći, ona ne zavisi od materijala od kog je uložak izrađen, nego od prirode vagine.Ulošci i kondilomi – mit ili istina

Na internet forumima i uopšte svim ženskim razgovorima često se naglašava da ulošci mogu da uzrokuju kondilome. Da li je zaista tako?

 Dr Zoran Stanković, ginekolog za decu i adolescente Službe za dečju i adolescentnu ginekologiju Instituta za majku i dete “Dr Vukan Čupić” uveren je da žene pronalaze pogrešnog krivca.

 „Zabluda je da su ulošci krivci za kondilome. Oni mogu biti samo okidač, ali nikako i uzrok.

 Naime, veštački materijali od kojih su ulošci izrađeni sprečavaju dotok vazduha do genitalnog područja. Ukoliko žena već ima neku bakteriju u vaginalnom sekretu, vlažnost koja se zadržava zbog nedostatka vazduha pogoduje njihovom daljem razvoju. Isto je i sa kondilomima“, objašnjava on.

 Dr Stanković dodaje i da higijenski ulošci nikako ne mogu biti izazivač kondiloma, jer su oni pre svega posledica pada imunog sistema. Sve ostale priče o štetnosti uložaka su slične.

 Recimo, postojalo je mišljenje da određene marke uložaka sadrže HPV virus ili da ga izazivaju.

 Dr Svetlana Đurišić, dermatovenerolog Dermatima smatra da je to nemoguće.

 „Virus koji stvara, recimo, kondilome se prenosi direktnim konatktom sa zaraženom osobom i ne može se dobiti iz uložaka. Najlonski ulošci mogu omekšavanjem sluzokože da omoguće lakše širenje i teže lečenje već inficirane osobe“, objašnjava ona.

 Dr Đurišić objašnjava da ulošci mogu biti problematični samo u slučaju da osoba razvije alergijsku reakciju na najlon.

 „Najlon je vrlo čest alergen i sam po sebi može izazvati konatktnu reakciju. Ovakva reakcija manifestuje se jakim svrabom, crvenilom, a kroz nekoliko dana i sekrecijom.

 Osim alergijske reakcije ulošci koji nemaju pamučnu površinu stvaraju vlažnu sredinu koja je vrlo pogodna za razvoj štetnih bakterija ili gljivica“, objašnjava ona.

 U ovakvim slučajevima, uglavnom se razvijaju gljivice iz roda Candida albicans koje se često nalaze na površini genitalija, ali u malom procentu i ne izazivaju tegobe.

 Međutim, kada joj se prirede uslovi za rast nošenjem uložaka koji ne propuštaju vazduh, može izazvati svrab, osetljivost i „brašnast“ sekret.Dnevni ulošci


SCA Svenska Cellulosa Aktiebolaget / Flickr.com


Dnevni ulošci su možda opravdanije ozloglašeni. Njihova funkcija je da spreče da svakodnevni sekret koji izlazi iz vagine (kod zdravih žena je on minimalan) dospe na gaćice.

 Dr Stanković objašnjava da svakodnevno nošenje bilo kakvog uloška može da izazove iritaciju sluzokože.

 Kao i higijenski ulošci i dnevni sprečavaju dotok vazduha i stvaraju pogodno tle za razvoj bakterija.

 Dodatni problem predstavlja to što su dnevni ulošci parfimisani, a to može dodatno da nadraži sluzokožu. Naime, koža lakše razvija alergijske reakcije na parfeme.

 „Parfem u dnevnim ulošcima služi da zamaskira neprijatan miris vaginalnog sekreta. Međutim, to može biti veoma štetno za zdravlje žene. Svaki miris tela ima svoju ulogu, a neprijatan miris vaginalnog sekreta upućuje da je možda došlo do neke bakterijske ili gljivične infekcije.

 Umesto da odu kod ginekologa i reše uzrok, žene samo maskiraju posledicu. S druge strane, neke žene veruju da miris njihovog sekreta nije lep. To je problem koji treba da reše same sa sobom i prihvate svoje telo onakvo kakvo jeste“, objašnjava dr Stankovic.

 Nema zvaničnog stava lekara o tome kakve uloške treba nositi i da li neki deluju štetno.

 Da li će vam neki prijati a drugi ne, ne možete znati sve dok ih ne isprobate. Ako mislite da je to kockanje sa zdravljem, uvek imate jednu sigurnu opciju – nosite pamučne uloške sa mrežicom preko.

 Jeftiniji su, prozračniji i sigurno neće podstaći ni jedan od pobrojanih problema.


Menopauza: Kad kosti pucaju kao staklo

Kakve sve posledice vas mogu zadesiti kod prestanka rada jajnika? Unos vitamina i fizička aktivnost mogu da sačuvaju zdravlje i pomognu da se klimaks lakše podnese

 Pravilna ishrana i fizička aktivnost umnogome
 mogu da pomognu da žena lakše podnese klimaks

 MENOPAUZU mnoge žene doživljavaju stresno. U njihovom organizmu se zbog trajnog prestanka hormonske aktivnosti jajnika dešavaju brojne promene, a nedostatak estrogena povećava i rizik od pojave različitih oboljenja - kardiovaskularnih, osteoporoze i „Alchajmera“. Sa menopauzom počinje brže starenje, a lekari upozoravaju da je važno da se ovaj period u životu žene shvati kao „alarm“ za prevenciju neprolaznih posledica menopauze.

Pravilna ishrana i fizička aktivnost umnogome mogu da pomognu da žena lakše podnese klimaks.

 - Hrana bogata kalcijumom i vitaminom D je ključna za zdrave kosti. Savetuje se da se polovina dnevnih potreba kalcijuma unosi mlečnim proizvodima, a ostalo hranom biljnog porekla ili ribom. Od povrća to je brokoli, spanać, kelj, a od drugih namirnica - susam, suve smokve, kajsije, bademi. Dnevne potrebe kalcijuma su od 1.000 do 1.200 miligrama i ukoliko one nisu zadovoljene, organizam određenim mehanizmima izvlači kalcijum iz kosti, slabi ih, stvara krtim i podložnijim prelomu. Zbog previše proteina u ishrani treba izbegavati meso, so i kafu, jer može da dovede do neželjenog gubljenja kalcijuma putem bubrega - kaže profesor dr Branka Kovačev-Zavišić, internista - endokrinolog iz KC Vojvodina, jedan od četiri autora filma i brošure „Čvrsto sam rešila“, koji predstavlja savremeni vodič za zdrav život žene u menopauzi.

Kad je reč o vitaminu D, glavni njegov izvor je koža koja ga stvara pod uticajem UV zraka tokom sunčanja. Mali broj namirnica sadrži ovaj vitamin, a ženama u postmenopauzi dnevno treba od 800 do 1.000 jedinica.
Zdravu ishranu mora da prati i fizička aktivnost. Dr Slobodan Branković, specijalista fizikalne medicine, savetuje redovne vežbe, jer odsustvo fizičke aktivnosti dovodi do gubitka koštane mase:
- Najbolje se pokazao brzi hod na otvorenom ili pokretnoj traci, aerobik vežbe, skakanje, plesanje. Vežbe treba raditi do granice prijatnosti, a to je od 70 do 80 odsto od ličnog maksimuma.
Profesor dr Aleksandar Dimić, internista-reumatolog, kaže da kod jedne od tri žene u postmenopauzi dolazi do značajnog smanjenja koštane čvrstine koje može da protiče bez jasnih znakova i simptoma, sve dok ne dođe do preloma.
- Najzastupljeniji su prelomi podlaktice i kičmenih pršljenova, ali oni su uglavnom samo prethodnica preloma kuka, koji su posebno ozbiljni. Samo jedna trećina bolesnika sa prelomom kuka se potpuno oporavi, a jedna petina ne doživi godinu dana posle preloma - upozorava prof. Dimić.

SVAKI NAREDNI PRELOM TEŽI

 PREMA rečima profesora dr Nade Pilipović, interniste-reumatologa, kod svake druge žene posle 50. godine, čvrstina kostiju se može smanjiti toliko da ne može da izdrži ni malo opterećenje. A, kada jednom dođe do preloma, višestruko se povećava rizik od narednih lomova kostiju.

Izvor: Večernje novostiIzvor: Alternativa


Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.