nedjelja, 6. siječnja 2013.

Oslobodite organizam od opasnih kiselina


Kiselo-bazna ravnoteža organizma

Da li ste znali:
da se prilikom metaboličkih procesa stvaraju otpadne kiseline koje izazivaju “zakišeljavanja” tkiva i postaju podloga za razvoj bolesti;
da organizam poseduje bazne zalihe koje su pravo bogatstvo našeg tela u borbi protiv bolesti;
da se sva unesena hrana i svi doživljaji čoveka (fizički, emocionalni ili duševni) odražavaju na pomeranje acido-bazne ravnoteže u jednom ili drugom pravcu;


da čovek kroz promenu načina ishrane sam može da utiče na smanjenje otpadnih kiselina kao i na povećanje svojih baznih zaliha i da time održava zdravlje i vitalnost.
Upoznajte svoju unutrašnju snagu – kiselo-baznu ravnotežu.

 I krenite od doručka!
 Jer, imati alkalni doručak, znači promeniti svoj život !

Zašto je alkalizujući doručak toliko važan? Brojne studije pokazale su direktnu povezanost između doručka i kvaliteta našeg zdravlja, uključujući nivo energije (vitalnost), gojaznost i starenje organizma. Bez doručka, organizam ne dobija hranljive materije koje su mu preko potrebne za početak dana, metabolizam je u zastoju i počinje da se buni:
 osećamo se tromo i umorno
 lenji smo i pospani
 nervozni smo, svi nas iritiraju.
Svaki put kada treba otpočeti sa nekim režimom ishrane, bez obzira na listu namirnica koju imamo ispred sebe, prvo pitanje koje se pojavi jeste: Šta za doručak? Odgovor se iz nekog razloga, skoro uvek, iskomplikuje i onda se taj najvažniji obrok „preskače“. A stvar je zapravo veoma jednostavna. Potrebno je uložiti jako malo truda.

 Veoma brzo, uočićete koristi od doručka: viši nivo hemoglobina, smanjena količina šećera u krvi i poboljšana funkcija tiroidne žlezde. Kod odraslih osoba, redovan doručak znači smanjen rizik od infarkta. Krvne pločice, telesne ćelije za zgrušavanje krvi, postaju “lepljivije” ujutru pre doručka što povećava mogućnosti formiranju krvnog ugruška u jutarnjim časovima. Ako se takav ugrušak javi u koronarnim krvnim sudovima, rezultat je infarkt. Većina srčanih udara odigrava se između sedam i dvanaest časova pre podne. Alkalni doručak I alkalni način ishrane uopšte mogu da pomognu da krvne pločice postanu manje lepljive i na taj način da doprinesu prevencij srčanih i moždanih udara . I još nešto lepo: suvišni kilogrami će polako nestati!

 Započnite dan odmorni, sveži i puni energije!
Pokloniti sebi sve to. Naučite kako se organizam alkalizuje i uvodi u harmoniju. On će vam višestruko vratiti! Evo predloga za tri Holitimed alkalna doručka:

 1. Obrok od žitarica
Potrebno je:
 4 supene kašike ovsenih pahuljica (muslija)
 biljno mleko (badem ili soja)
 banana
 mleveno laneno seme
 cimet
Priprema: Pahuljice (musli), tj. odabrane žitarice kuvajte tako da odnos vode i biljnog mleka bude 50:50. Vreme pripreme je oko 5 minuta dok se ne napravi zgusnuta masa. Nakon toga dodajte seckanu bananu, cimet i laneno seme.

 2. Jutarnji zalogaj
Potrebno je:
integralni hleb od brašna po vašem testu intolerancije
 svež krastavac (nekoliko kolutova)
 svež paradajz (isečen na kockice)
 klice lucerke, prstohvat
 1 kašičica maslinovog ulja
 so, biber

 3. Zeleni frape
Potrebno je:
 1 banana
 ¼ avokada
 150 gr blitve
 1 zelena paprika
 voda
 1kk biljnog mleka (opciono)

Priprema: Bananu i povrće iseći na komade i staviti u blender. Dodati vodu po potrebi da bi se dobila željena gustina napitka.

Izvor: Ordinacija Holitimed


Biljni čajevi imaju alkalni indeks

Stara indijska mudrost nam poručuje:
„Bolje nedelju dana bez hrane nego jedan dan bez čaja.“
Naviknite se da su biljni čajevi deo vaše svakodnevnice jer su oni, uz alkalizujući doručak, prvi vrlo bitan korak ka alkalnom načinu življenja.
Dobro došli.

 6 NAJBAZNIJIH BILJNIH ČAJEVA

Čaj od nane

 Veoma bazan, vrlo ukusan i vrlo, vrlo dobar za varenje. Osvežavajući je, prirodan, bez kofeina i apsolutno preporučljiv za jačanje imuno-biološkog sistema, olakšavanja disanja, mučnine i gorušice.

Čaj od đumbira


I ovaj „nestašni dečko“ među čajevima je dobar za varenje i gorušicu ali je, takođe, veoma dobar za cirkulaciju, prehladu, grip, stres i glavobolju.

Čaj od ruzmarina

Mediteranskog porekla, ruzmarin je savršeno bogat antioksidansima. Pošto veoma lako raste, možete imati svoj sopstveni grm ruzmarina! Veoma je bogat vitaminima A, B1, B2, B3, B6, B12, C, D, E i K.

Čaj od lavande

Svakako jedan od najmirisnijih i najdelotvornijih kod opuštanja – uklanja nesanicu, anksioznost i stres i smiruje posle napornog dana. Kao i ruzmarin, lavandu možete gajiti sami i uživati.

Čaj od šipka

Šipak je plod divlje ruže i veoma pitak kao čaj. Zbog visokog prisustva vitamina C i drugih vitamina, minerala i tanina, šipak je veliki pokretač energije, a između ostalih kvaliteta jača i kapilare. Izuzetno je dobar kod prehlada, gripa, glavobolja, stomačnih tegoba i još mnogo toga!

Redbush (Rooibos) čaj

Izuzetno bogat antioksidansima ovaj, poštovanja dužan čaj, je pravi napitak pogotovu ako želite da se odreknete kafe. Njegov pomalo gorkast ukus, poslužiće umesto gorkog ukusa kafe ili crnog čaja. Takođe, pun je hranljivih sastojaka kao što su kalcijum, mangan, cink i magnezijum – sve jakih alkalnih minerala.

Izvor: Ordinacija HolitimedNema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.