nedjelja, 6. siječnja 2013.

Crni čaj i krvni pritisak

Šalica čaja već je dugo vremena omiljeni način opuštanja za Engleze. No znanstvenici su otkrili da čaj zaista pomaže u snižavanju krvnog tlaka i sprečavanju bolesti srca. Pijenje najmanje tri šalice crnog čaja svakog dana zaista možete smanjiti krvni tlak, kažu istraživanja sa Sveučilišta u Zapadnoj Australiji.


Dobrovoljcima sa normalnim do visokim krvnim tlakom dali su tri pića dnevno koji su sadržavali 429 miligrama polifenola iz biljke. Nakon šest mjeseci, njihov krvni tlak pao je između dva i tri mmHg, mjere za tlak koja se koristi u medicini.

Krvni tlak od 120/80 mmHg do 140/90 mmHg smatra se normalnim, dok se onaj koji prelazi 140/90 smatra povišenim. Ako se eksperiment primijeni na široku populaciju, broj ljudi s visokim krvnim tlakom mogao bi se smanjiti za 10% a rizik od bolesti srca bi mogao pasti između 7 i 10%.

"Naše istraživanje je po prvi puta pokazalo da dugotrajna i redovita konzumacija crnog čaja može dovesti do znatno nižeg krvnog tlaka kod osoba s normalnim do povišenim krvnim tlakom", napisao je tim na čelu s dr. Jonathanom Hodgsonom, u časopisu Archives of Internal Medicine. Prethodne studije sugerirale su da dodavanje mlijeka čaju ne utječe na sposobnost tijela da apsorbira polifenole.

Dobre vijesti.hr


Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.