nedjelja, 13. siječnja 2013.

Akupresura


Akupresura je jedan od alternativnih načina liječenja. Sastoji se od pritiskanja točaka na tijelu prstima ili rukama kako bi se izmijenio unutrašnji protok životne snage i pozitivne životne energije nazvane chi. Bit je akupresure da se tijelo liječi svojim ljekovitim potencijalima koje ima.

 Akupresura potječe iz tradicionalne kineske medicine, a koristi se za liječenja već nekoliko tisuća godina.


 Prema toj kineskoj medicini, točke za akupresuru nalaze se duž 14 tjelesnih meridijana (putovi koji povezuju površinu tijela, akupresurne točke i unutarnje organe), koji zapravo ne odgovaraju niti jednom fiziološkom procesu, ni strukturi tijela, nego imaju svoje putove.

 Akupresura je jedna od rijetkih alternativnih metoda koja je i znanstveno potvrđena kod liječenja nekih zdravstvenih problema poput mučnine.

 Iako akupresura ne može zamijeniti liječničke tretmane može biti izvrsna dopuna konvencionalnom liječenju.

 Akupresura se tradicionalno koristi i za tretmane ljepote, jer određene točke mogu poboljšati svježinu kože, ojačati mišiće lica isl.

 Akupresuru primjenjuju samo osobe koje su uvježbane u ovoj tehnici, ali za neke tegobe i jednostavnije pritiske ona se može uvježbati i primjenjivati i kod kuće.

 Jačina pritiska ovisi od točke do točke, ali općenito na većini mjesta potrebno je primijeniti jednakomjeran pritisak u trajanju jedne do dvije minute. Osjećaji pri pravilnim pritiscima bi trebali biti između bolnih i ugodnih. Ako se čine prejakima vjerojatno se ne izvode pravilno, ili nisu izabrane prave točke.

 Rizici akupresure su minimalni, pod uvjetom da se poštuju sve mjere opreza, ali u trudnoći i nekim zdravstvenim stanjima postoje točke koje se nikako ne smiju pritiskati.


Iako nismo u mogućnosti da kontrolišemo genetske osobine, postoje mnoge aktivnosti koje možemo preduzeti za očuvanje zdravlja zglobova.

1. Znalački pritisak akupunkturnih tačaka
 Akupunktura je dokazano efikasna u ublažavanju bolova i artritisa, a pogoduje dobrom zdravlju zglobova, uopšte. Ako nemate mogućnost da priuštite akupunkturni tretman, jednostavno možete izvesti akupresuru prstima na odgovarajuće akupunkturne tačke.

 Jednom dnevno, pritisnite ove dve tačke, kao što pokazuje slika. Ova kombinacija je dobra za opuštanje, ali i jačanje tetiva, zglobova i mišića.

• Pozadinski tok aku-tačka: Savijte blago šaku desne ruke u pesnicu i pronađite pokazano mesto malim prstom leve ruke, na strani iza, a smešteno ispod zglavka malog prsta. Pritisnite kažiprstom leve ruke, sve dok ne osetite bol. Zadržite tako 3 minuta, a zatim ponovite na levoj ruci.

• Kunlun uzvišenje aku-tačka: Tačka između spoljne kosti gležnja i Ahilove tetive. Opipavajte okolo dok ne pronađete bolno mesto, a zatim pritisnite pokazanu tačku 3 minuta na svakoj strani.

2. Radite redovno vežbe malog impakta
Jedan od najboljih načina da zaštitite zglobove je redovno vežbanje. Vežba čini da krv bolje cirkuliše u zglobovima i stimuliše mehanizme za obnavljanje u organizmu. Redovna fizička aktivnost jača i mišiće koji okružuju zglobove, sprečava trenje jedan o drugog i trošenje hrskavice. Vežba pomaže u održavanju idealne telesne težine, što je bitno jer što je više kilograma, više težine se oslanja na zglobove, posebno kukove, leđa, kolena i noge - razmislite o mršavljenju, ako ste teži od vaše idealne težine.

 Blaga aktivnost, kao što su tai chi i qigong vežbe godi zglobovima i poboljšava njihovu ukupnu fleksibilnost jačaju ih. U mojoj ambulanti (dr Maošing, prim. ur.) podučavam jednostavnom svakodnevnom 30-minutnom vežbanju pod nazivom "Osam blaga qigong-a“ koje je klinički dokazano da jača kosti i zglobove i sprečava artritis. I, što je najbolje od svega, daleko je manje stresan i naporan nego druge vrste fizičkih vežbi, a posebno naglašava istezanje i jačanje zglobova, tetiva i mišića. Većina licenciranih praktičara kineske medicine će vas podučiti na pravi način ovom vežbanju, ali pokrete možete naučiti i uz odgovarajuć DVD sa instrukcijama.

 Osim tai chi-ja, možete probati i aerobik u vodi. Voda je, konačno, idealna za zglobove i pruža svojevrstan otpor koji koristi u vežbama za kardiovaskularni sistem.

 3. Osluškujte svoje telo
Ponovljeni stres na zglobove tokom dužeg vremena može ubrzati trenje koje uzrokuje osteoartritis.

 Pobrinite se da je vaš prostor ergonomski postavljen tako da odgovara držanju svih zglobova. Takođe, obratite pažnju da li eventualno prenaprežete zglobove. Navikli smo da razmišljamo kako se možemo podičiti istim podvizima izdržljivosti kao što smo mogli pre deset godina. No, imajte na umu, bol nakon vežbe možda upravo pokazuje da ste premašili granicu i preopteretili zglobove.

 Da li vam telo govori da predugo sedite? Tokom dana, ustanite i šetajte nekoliko minuta i dobro se razdrmajte da smanjite ukočenost mišića i zglobova. Treba naći sredinu između nedovoljnog aktiviranja zglobova, s jedne i njihovog preopterećenja, s druge strane. Obratite pažnju na ono što vaše telo govori i bićete u mogućnosti da održite ravnotežu između korisnog kretanja i odmaranja.

4. Uspravan stav
Ne morate hodati okolo s knjigom na glavi, ali trudite se da stojite pravo. Dobro držanje štiti zglobove u vratu, leđa, kukove i kolena. Nakon što ste navikli da stojite i sedite pravo i vaši mišići će vam biti zahvalni.

 Da biste imali pravilno držanje, povucite bradu prema unutra i pretvarajte se kao da postoji nit koja povlači pravo naviše vrh glave. Rad sa učiteljem tai chi ili joge može vam pomoći da pronađete načine za izvođenje pokreta koji neće škoditi.

5. Dodaci
Kombinacija glukozamin sulfata i hondroitin sulfata pokazala se da ublažava simptome osteoartritisa, kao i da može da poboljša ukupno zdravlje zglobova. Vremenom čak mogu i da poprave neka osteoartritična oštećenja. Uzimanje najmanje 1000 mg glukozamina i kondroitina 400 mg dnevno, može smanjiti bol i poboljšati pokretljivost.

 6. Važnost esencijalnih masnih kiselina
Dobar način da zaštitite zglobove je i sprečavanje upala u organizmu prirodnim antiinflamatorima, kakve su omega-3 esencijalne masne kiseline. Studije pokazuju da dnevno konzumiranje ribljeg ulja koje je bogato omega-3 masnim kiselinama - naročito EPA i DHA – može pomoći da se ublaže bolovi u zglobovima, jutarnja ukočenost u reumatoidni artritis. Da bi bila efikasna, doza mora biti najmanje 500 mg EPA i DHA dnevno. Zato ishrana valja da je bogata omega-3, najbolje iz lososa, pastrve, orašastih plodova i semenki, maslina i maslinovog ulja i avokada.

7. Tradicionalna biljna terapija
Tradicionalni kineski lek za leđa i bol u zglobovima je Eucommia, koja jača kosti, tetive i ligamente. Neke zapadne studije su potvrdile da listovi i kora od Eucommia sadrže spoj koji podstiče razvoj kolagena, važan deo vezivnog tkiva, kože, tetiva i ligamenata. Uobičajena doza je 350 mg, dva puta dnevno. Takođe možete upotrebiti tradicionalnu kinesku formulu za artritis i zglobove, koja uključuje Eucommia u kombinaciji s drugim biljem. Ova formula je takođe korisna i kao preventivna formula za sportiste.


Akupresura - otkrijte čudesne tajne drevnog kineskog lečenja

Oslobodite se bola!

Akupresura je drevna metoda kojom se ublažavaju bolovi, a deluje tako što se prstima pritiskaju različite tačke na stopalima ili šakama, koje odgovaraju unutrašnjim organima.

Prema kineskoj medicini, vitalna energija prolazi telom kroz 12 meridijana, a blokiranje tih puteva narušava ravnotežu, što može izazvati bol, napetost, nesanicu ili druge tegobe.
 Tu na scenu stupa akupresura. Sastoji se od pritiskanja tačaka na telu kako bi se izmenio protok životne snage. Ono što je svakako korisno je to što sebi možete da pomognete sami, ako znate gde se nalaze određene tačke i čemu služe. Jačina pritiska zavisi od tačke do tačke, ali uopšteno govoreći, potrebno je vršiti ujednačen pritisak u trajanju od jedne do dve minute. Osećaji pri pravilnim pritiscima trebalo bi da budu između bolnih i prijatnih, a ako se vam se čini da su prejaki, verovatno ih ne izvodite pravilno.
 Osim što pomaže pri rešavanju niza različitih zdravstvenih problema, akupresura se koristi i za opuštanje, uklanjanje stresa, poboljšanje koncentracije i ukupnog energetskog potencijala tela. Takođe, Kinezi prednosti ove alternativne medicine koriste i u kozmetičke svrhe već hiljadama godina. Stimulacijom određenih tačaka može se značajno poboljšati tonus kože lica i tela, što dovodi do prevencije stvaranja bora bez upotrebe skupih krema ili hirurgije.

REFLEKSNE ZONE NA STOPALIMA

Baš kao i u slučaju dlanova, akupresura stopala terapeutska je metoda kojom se masiraju refleksne tačke, odnosno zone, radi stimuliranja rada pojedinih organa, čime se uklanjaju energetske blokade na meridijanima. U svakom stopalu nalazi se 26 kostiju, 56 ligamenata i 33 zgloba, kao i više od 70.000 nervnih završetaka. Raspored područja na stopalima odražava organizaciju u organizmu u toj meri da su organi desne strane tela zastupljeni u desnom stopalu, a organi leve strane u levom. Istraživanja su dokazala da se vremenom na završecima nerava na stopalu nakupljaju soli kalcijuma i kristali mokraćne kiseline, koji onemogućuju normalnu stimulaciju žlezda i organa. Ali, akupresurom se mogu ukloniti!

Tačke protiv glavobolje

U vrhovima prstiju nalazi se oko 4.000 nervnih vlakana koja su povezana sa svim organima preko energetskih kanala. Ako se blagim pritiskom aktiviraju određene tačke, ublažiće se glavobolja. Evo nekoliko načina samopomoći.

- Spojite vrhove palca, kažiprsta i srednjeg prsta. Srednji prst lagano savijte prema korenu palca, mali prst odvojite. Sada prste lagano pritisnite jedne o druge. Pri tom duboko udišite i izdišite.

 - Desnu resicu uhvatite palcem i kažiprstom desne ruke i snažno stisnite. Bol je lagana ako ste pronašli pravu tačku. Ponovite na levom uhu.

 - Jedan minut pritiskajte kožicu između palca i kažiprsta (ako niste trudni)

 - Vrh korena nosa pritisnite vrhom srednjeg prsta. Pritisak neka traje do dve minute i pri tome duboko dišite. Tri puta zaredom ponovite pritisak.

 - Kažiprstom pritisnite tačku između nožnog palca i drugog prsta. Pritisak neka traje jedan minut. Možete postupak ponoviti dva puta na dan.

Liječenje akupresurom

Sustav pritiskanja, kako je propisano, posebnih točaka koje se nalaze na ljudskom tijelu, za liječenje bolesti zove se akupresura. Značenje riječi akupresura znači pritisak. Posebnih pritiskanjem različitih točaka, različite bolesti mogu se uspješno liječiti

Princip Akupresure
Prema ovom sustavu, svaka bolest se liječi tretiranjem tijela kao cjeline koja se sastoji od fizičkih i emocionalnih formi. U akupresurnom sustavu, s fizičke i emocionalne točke gledišta, ljudsko tijelo se smatra da je cjelovita jedinica. Drugi važan princip je da se svi glavni centri živaca koji cirkuliraju kroz krvotok, živčani sustav i žlijezde, nalaze u dlanovima i tabanima. U ovom sustavu, pritisak se vrši na pritisne točke locirane na različitim dijelovima, a od tamo energija kruži prema svim živcima, živčanom sustavu i žlijezdama, koje su onda energizirane i izliječene.

Neuravnoteženo-nekontrolirana hrana, lijenost-nemar, kršenje pravila koja se odnose na spavanje i celibat, rezultat su akumulacije stranih tvari u tijelu i odsutnost asane i pranayame. Organi i mišići postaju slabi, a kosti ruku, nogu i kralježnice počinju se pomicati iz svojih pozicija. Funkcionalna aktivnost cijelog živčanog sustava se usporava. Cirkulacija krvi u dijelovima tijela se smanjuje.

 Kemijski elementi, otrovne tvari, strane tvari nataložene u krvi, počinju se gomilati oko pomaknutih zglobova. Što je veći broj takvih akumulacija viši je broj bolesti koje počinju izbijati u tijelu. Čim funkcioniranje dijelova tijela opadne, povezane pritisne točke locirane na dlanovima i tabanima također počinju biti blokirane i neka vrsta sitnih kemijskih kristala taloži se na točkama, zbog čega je nepravilna cirkulacija krvi u poveznim dijelovima tijela. S akupresurom, pritisak se primjenjuje na te točke, tako da su kristalni talozi uništeni, što regulira krvnu cirkulaciju i zahvaćeni organi postaju zdravi. Prema drugom gledištu, naše tijelo je kombinacija pet elemenata. Tih pet elemenata - zemlja, vatra, vjetar, voda i prostor/eter/nebo regulirani su električnom silom, koja se zove bio-elektricitet ili bio-energija.

 Prema slavnom akupresurnom praktikantu F.M.Thestanu (Ljekovite Koristi Akupresure), sve one točke koje se nalazi na rukama, stopalima i raznim dijelovima tijela, koje kad se pritisnu uzrokuju bol, znače da energija povezanog dijela curi izvan tijela iz ovih točaka. Kao rezultat toga, odgovarajući dijelovi tijela razvijaju neki defekt ili bolest. Kada primijenimo pritisak na ove točke, istjecanje elektriciteta se zaustavlja. Uz zaustavljanje istjecanja, cirkulacija električne sile u povezanim organima postaje normalna, a defekti ili bolesti razvijeni u dijelovima tijela su izliječene.

Glavni učinci Akupresure na ljudsko tijelo

- S akupresurnim sustavom strana tvar se uklanja iz tijela, a nužni elementi se proizvode od strane unutarnjeg imunološkog sustava.
 - Ova metoda buđenjem električnih sila tijela, stvara snagu, energiju i aktivnost.
 - Stvara fleksibilnost u svim mišićnog tkivima tijela.
 - Liječi deformitete (bol, itd) u koštanom sustavu i kralježnici koja je važan dio ljudskog tijela.
 - Akupresura potpuno pomaže u uklanjanju deformiteta živčanog sustava.
- Uz ovaj sustav, funkcioniranje svih endokrinih žlijezda poput štitnjače, hipofize, pineala ,
 gušterače, itd, može biti regulirano.
 - Akupresurom se može izvesti odgovarajući napredak u normalnom funkcioniranju unutarnjih
 organa tijela.

Akupresura - Indijsko znanje

Akupresura je unaprijeđena verzija drevnog indijskog sustava dubinske masaže, što znači liječenje bolesti postavljanjem pritiska na ruke, noge, lice i neke posebne centre tijela. Znanje o akupresuri nije bilo uvezeno u Indiju iz Kine ili bilo koje druge zemlje. U stvari, kineski putnici koji su dolazili u posjet Indiji uzeli su drevne indijske Ayurvedske tekstove te ih odnijeli u Kinu, i propagirali cijelom svijetu da je akupresura njihova vlastita znanost. Žalosno je prihvatiti ovu znanost kao strano podrijetlo. Akupresura ima opsežan opis u indijskom tekstovima. Imperativ je znati zašto indijske žene nose godinama narukvice, nožne prstene, nanogvice, privjeske, medaljone, fika (ukras stavljen na čelo), naušnice, nosne igle, itd? Muškarci i žene nose prstenje na svojim prstima već dugo vremena. Sve to je bilo moguće samo kao rezultat akupresure.

 Izvor: Ayurveda za vas

Izvor: ALO!

Izvor: Zdrav život


Izvor: Covermagazin

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.