nedjelja, 9. prosinca 2012.

Upala sinusa


Poznat vam je osjećaj punine u licu, pritisak iza očiju, otežano disanje kroz nos, neugodan miris u nosu, otjecanje stražnjeg dijela sluzi iz stražnjeg dijela nosa u grlo. Ako ne, vi ste pravi sretnik. Ako da, vi ste samo broj u mnoštvu ljudi sklonih sinusitisu.


Sinusitis je upala sinusa. Javlja se kada se epitel koji prekriva sinuse upali i nateče, te izaziva pritisak, bol i začepljenje sinusa.

Upala sinusa je prenosna bolest. To se događa kapljičnim putem - kašljem, disanjem, slinom ili dodirom.

U početku je upala sinusa u pravilu virusna, što dovodi do oticanja sluznice pri čemu se zatvaraju otvori koji povezuju sinuse s nosom i grlom. Uslijed toga dolazi do zadržavanja sluzi i množenja bakterija u sinusima, te stvaranja gnoja. Kada se sinusi ispune gnojem uslijed pritiska javlja se osjećaj pritiska i boli.

Ukoliko opisano stanje traje duže od nekoliko tjedana dolazi do jačeg oštećenja sluznice i pojave tzv. kronične upale sinusa.

Ti simptomi su obično najizraženiji ujutro jer se noću, uslijed ležećeg položaja za vrijeme spavanja upalni sekret iz sinusa najlakše ocijedi u grlo.

Cilj liječenja bi trebao biti otvaranje sinusa.

Dobra i zdrava prehrana, koja sadrži voće i sirovo zeleno povrće može pomoći otvaranju sinusa, ali i prevenciji nastanka upale. Također su vrlo korisni vitamini A i C. Vitamin A se nalazi u naranči, te žutom povrću, punomasnom mlijeku, vrhnju, maslacu…

Vitamin C se nalazi u citričnom voću, šipku, brokulama, rajčicama, paprikama…

Korisno je sve čime se općenito jača imunitet.

Važno je također, piti mnogo tekućine, najbolje čaja. Stari ljekoviti recept za odčepljene sinusa je para. Udišite paru iz smjese vode i šalice čaja. Dodate li u vodu nekoliko kapi eteričnog ulja eukaliptusa vrlo je vjerojatno da će vam se nos odčepiti.

Stanje može olakšati i ronjenje u morskoj vodi, ali za to ćete ipak trebati pričekati još nekoliko mjeseci, a u međuvremenu mogu pomoći kupovne kapi za nos na temelju morske vode. Ili ukapavanje obične vode zasoljene morskom kuhinjskom soli (na 3 dl, stavite jednu čajnu žličicu morske soli, važno je da bude prirodna morska bez dodataka joda). Nakon ukapavanja potrebno je nos dobro ispuhati, kako se voda ne bi zadržavala u sinusima što može pogoršati stanje.

Upalu sinusa ćete spriječiti izbjegavate li propuhe i sjedenje kod otvorenih prozora. Klima također utječe na začepljenje sinusa. Pobrinite se da je u prostoru u kojem boravite uvijek dovoljna količina vlažnosti i da zrak nije isušen. Na ovo treba posebno obratiti pozornost zimi, jer centralno grijanje isušuje zrak.


Kako znati da imate sinusnu infekciju? Sinusi se mogu začepiti sezonski i sa alegrijama ili pak mogu biti hronično začepljene što može dovesti do određenog negativnog uticaja na vaš život s obzirom na sinusnu infekciju.Ako mislite da su vam sinusi začepljeni i uzrokuju vam nelagodu, evo kako ćete sa sigurnošću reći da li je sinusna infekcija.

Prvo, da biste mogli reći da imate sinusnu infekciju, procjenite simptome. Da biste mogli odrediti da imate sinusnu infekciju, a ne prehladu pritisnite vaše obraze i lice. Da li su vam obrazi naotečeni? Oticanje lica je jedan od simptoma sinusnih infekcija.

Dalje, procjenite bold a biste mogli reći da je u pitanju sinusna infekcija. Ako imate opće tjelesne bolove, bolove u očima, glavi ili sinusima može biti da imate sinusnu infekciju.

Ostali simptomi koji se mogu javiti su osjećaj slabosti, povišena temperature, bolovi svugdje u tijelu. Provjerite iscjedak iz nosa, ako je žučkasti to je znak da vaši sinusi nisu u redu.

Konačno, ako svi ovi simptomi traju tjedan dana i čine vam nelagodu, najvjerojatnije imate sinusnu infekciju, zato otiđite liječniku po kompletnu dijagnozu.


Prilikom vadjenja zuba moze da se desi da je koren zuba smesten u sinusu.Kad se zub izvadi na kojem je bio granulom koji se nalazio u sinusu sinusna opna puca i otvara se sinus.Ako stomatolog ne proveri i
ne primeti da je sinus otvoren dolazi do infekcije sinusa.stomatolog jednostavno vrsi proveru da li je sinus otvoren tako sto pacijentu uhvati nos i trazi od njega da duva kao u maramicu.Ako je sinus otvoren cuje se sistanje.tada se radi plastika sinusa.Rana se zasiva i nema komplikacije kao upala sinusa


Upala sinusa
O sinusima je mnogo pisano, nije objašnjeno čemu točno služe, ali kad se poremeti funkcija sinusa dolazi do velikih problema. Moje je mišljenje da sinusi prvenstveno služe za zagrijavanje udahnutog zraka koji odlazi u pluća. Danas živimo u takvom okruženju da nismo u mogućnosti samostalno odabrati okolinu radnih i životnih uvjeta, tako smo izloženi raznim vanjskim utjecajima koji štete našem zdravlju. Zbog svega toga dolazi do raznih upala i infekcija. Najviše su izloženi dišni kanali koji su posebno osjetljivi zbog toga što su obloženi nježnom sluznicom. Kad dođe do upale sluznice posljedice mogu biti jako teške jer su mnoge bolesti posljedica upale sluznice (sinusitis, rinitis, astma pa čak i želučane tegobe ). Nije poznato koji su glavni uzroci upale sinusa međutim prema nekim teorijama upala je virusna, pa prema tome antibiotici mogu biti kontraproduktivni jer mogu uništiti i dobre bakterije u organizmu. Kad se upali sluznica u sinusima javljaju se mnoge teorije o uzrocima kao: peludne alergije, grinje, loši uvjeti stanovanja i sl. Međutim kad se malo bolje sagleda u prošlom stoljeću nije bilo tako drastičnih slučajeva iako su životni uvjeti bili malo slabiji nego danas, teže upale javljaju se već kod male djece. Vjerojatno je razlog tome što se nekad živjelo u zdravijem okruženju, međutim što je tu je i treba se prilagoditi novim uvjetima stoga sam mišljenja da se navedeni zdravstveni problemi moraju riješiti isključivo na prirodan način.
Na prirodan način navodim zato što sam i sam imao velike probleme upaljenih sinusa i sluznice koje sam riješio pripravkom na bazi meda i bilja. Postignute rezultate mnogi smatraju nevjerojatnima s obzirom na način i vremenski period oporavka. Pomogao sam mnogima od male djece do starijih, to znam zbog toga što su mi potvrdili da više nemaju zdravstvene probleme koje su imali ( glavobolje, curenje iz nosa, otežano disanje,povraćanje, spavanje u sjedećem položaju i još dosta toga što je teško opisati u nekoliko riječi ). Mnogi su obišli specijaliste, isprobali svakakvih lijekova i pomagala, mučili se godinama, a stanje se sve više pogoršavalo.
Iz dosadašnjeg iskustva kod nekih osoba pripravak počinje djelovati nakon sat vremena ili tijekom prva 24 sata, do znatnog poboljšanja dolazi protekom tri dana, a potpuna stabilizacija nakon 2-3 tjedna. Kod teških kroničnih upala sinusa postupak je trebalo ponoviti. Sirup se pije tri puta na dan po jedna velika žlica (za juhu ili varivo) kod male djece upola manje u odnosu na odrasle tijekom desetak dana, nema nuspojava i ograničenja roka uzimanja međutim nije ni potrebno stalno uzimati sirup.
Mišljenja sam, što se do sada u dosta slučajeva i potvrdilo da sam napravio pripravak u obliku sirupa na prirodnoj bazi koji može pomoći kod gore navedenih problema.

Darko Vodopija, Kutina

yuforum
Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.